Boek: Lian Hearn - Het schijnsel van de maan

Lian Hearn - Schijnsel van de MaanEen verhaal dat zich afspeelt in het oude Japan. Vol verraad, intriges, liefde, spanning en avontuur. Takeo is de hoofdrolspeler in het verhaal. Opgegroeid onder de Verborgenen, getraind door de Stam en geadopteerd door de Otori-Clan. Een profetie vertelt Takeo dat hij vijf veldslagen zal voeren, vier om te winnen, een om te verliezen. Daarna zal hij in vrede regeren over de drie Landen. Hij zal slechts sterven door de hand van zijn zoon. "Het schijnsel van de maan" is het derde deel in deze reeks, en begint bij de Tempel van Terayama. Ruiters van de clan Otori melden dat ze de claim van Takeo op de clan niet accepteren, en als bewijs gooien ze het afgehakte hoofd van Ichiro over de muur. Hierdoor begint Takeo met zijn vijf veldslagen, met als doel om samen met zijn vrouw Kaede van kust tot kust in vrede te kunnen regeren. Hij maakt daarbij gebruik van zowel boeren als kastelozen en zijn speciale stamkrachten en het zwaard Jato helpen hem daar zo goed als maar kan.

Lian Hearn is geboren in Engeland en woont intussen in Australië. Een fascinatie voor Japan heeft ervoor gezorgd dat ze naast een studie Japans, ook vele malen in Japan heeft doorgebracht. Uit de inspiratie en kennis die ze daar heeft opgedaan heeft ze drie boeken geschreven. Deel een heeft de titel "De stilte van de nachtegalen", het tweede deel "Het gefluister van de raven" en het derde deel dus "Het schijnsel van de maan". In voorbereiding is een vierde deel, dat zich ettelijke jaren na "Het schijnsel van de maan" afspeelt, en ook een proloog is in voorbereiding. Deze laatste zal zich rond de geboorte van Takeo afspelen.

Het is dan het derde deel, maar het is eventueel ook los te lezen. Er zijn wel veel verwijzingen naar de eerdere delen, maar vaak wordt het dan ook even herhaald. Daarnaast staat er in het begin een voorwoord en een paar bladzijdes met alles over de personen in het boek. Daarbij wordt vermeld in welk deel ze opduiken, of dat ze al overleden zijn voor het eerste deel van het boek. Het boek is geschreven vanuit de ik-vorm door Takeo. Waar het boek over een ander persoon gaat, is het weer in de derde vorm. Veel bloedvergieten, moord in koelen bloede, en dat alles volgens de strenge regels die door iedereen gevolgd moeten worden. Maar vooral het strenge kaste-systeem wordt vaak genegeerd door Takeo.

Het is een spannend boek, en het nodigt mij uit om de eerste twee delen ook te lezen, en om de schrijfster goed in de gaten te houden. Het is natuurlijk het beste om te beginnen met de eerste delen uit deze reeks. Hopelijk zijn alle delen van dezelfde hoge kwaliteit en spanning voorzien. In dat geval verdient de reeks zelfs de laatste extra ster erbij.


Uitgever: Uitgeverij Luitingh ISBN: 90-254-4589-7 Pagina's: 349
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!