FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 23 oktober 2006

"Co Adriaanse naar Dinamo Kiev"

Co Adriaanse staat op het punt om een contract te tekenen bij Dinamo Kiev. Johan Derksen had deze primeur in het programma Voetbal Insite.


Dinamo Kiev zou de huidige trainer Anatoliy Demyanenko willen vervangen door een grote naam. Marcello Lippi en Sven-Göran Eriksson haakten eerder af. Nu zou de club zich richten op Co Adriaanse.

De club uit de Oekraïense hoofdstad staat bovenaan in de nationale competitie, maar kon in de Champions League nog geen potten breken. In poule E wacht de ploeg na drie duels nog altijd op het eerste punt.

FA straft Defoe niet

De FA onderneemt geen actie tegen Jermaine Defoe. De aanvaller van Tottenham Hotspur beet West Ham United-middenvelder Javier Mascherano in zijn arm.

Defoe beet in de arm van Mascherano na de zoveelste tackle van de West Ham-speler. Scheidsrechter Bennett gaf vervolgens beide spelers geel.

Dat is ook de reden dat de FA geen actie onderneemt. "We ondernemen geen actie. Dat heeft de scheidsrechter al gedaan. Daarmee is voor ons de zaak af", aldus een woordvoerder van de FA.

Tottenham-trainer Martin Jol nam het na de wedstrijd op voor Defoe. "Van een echte beet was geen sprake. Vraag het aan Mascherano, je zult geen beet zien." Jol zag de actie van Defoe als een komische reactie op de overtredingen van de West Ham-speler.

De manager van West Ham United, Alan Pardew, zag er de humor niet van in. "De actie van Defoe was een rode kaart waard. Een rode kaart had de wedstrijd doen kantelen".

Jan Pronk verlaat Sudan

Icoon BuitenlandsVN-gezant Jan Pronk heeft maandagavond het Afrikaanse land Sudan verlaten. Volgens de Britse zender BBC vertrok de Nederlander met stille trom.

Het is niet bekend waarheen Pronk maandagavond vloog. Hij wordt naar verluidt woensdag in New York verwacht, op het hoofdkantoor van de Verenigde Naties, alwaar hij met VN-secretaris-generaal Kofi Annan een afspraak heeft.

Pronk kwam afgelopen week in het nieuws doordat hij in Sudan als 'persona non grata' bestempeld werd en daags daarna gesommeerd werd het land te verlaten. De acties van de Sudanese overheid volgden op uitlatingen van Pronk op zijn website, over het Sudanese leger.

Bungie optimistisch over Halo film

In een reactie op het nieuws dat Universal en Fox de stekker uit de Halo-film hebben getrokken, verklaart Bungie dat zij alles positief inzien vanwege redenen waar zij zich niet over uit mogen laten.

Bungie gaf in zijn wekelijkse update aan dat Universal en Fox te veel bezig waren met de cijfertjes en daardoor geen geschikte partners waren. Volgens Bungie is de Halo-verfilming vooral een creatief proces. Er wordt wellswaar een budget van 200 miljoen dollar toevertrouwd aan een nieuwe onbekende regisseur, maar dit is een waardevolle investering gezien het feit dat Peter Jackson, Fran Walsh, WETA en Microsoft allen bij de film betrokken zijn. De voorbereidingen voor de film zijn nog steeds aan de gang, dus het lijkt alsof Bungie al vruchtbare gesprekken met een andere partner heeft gehad.



Top of Flop: Ni Freud, Ni Tu Mama

De meningen waren vorige week weer eens unaniem: "Sochi 2014 Theme Song" van de Russische "music stars" is een flop, dus. LennyKravitz wist jullie mening als beste te verwoorden: "Ultimate Eurovision Song Contest Sound Mega FLOP!"

We hebben er weer eentje voor jullie.

Maak kennis met Belinda Peregrin, een Mexicaanse popzangeres. Belinda is in eigen land vooral bekend als soapactrice, maar ook als zangeres heeft ze succes: Haar eerste album 'Belinda' behaalde drie jaar geleden in Mexico dubbel platina! "Ni Freud, Ni Tu Mama" is de eerste single van haar nieuwe album. In de videoclip zie je Belinda samen met tweede vriendinnen zingen en dansen in de regen.

Knut vond het er "erg commercieel" uitzien en wilde toen alleen nog maar weten: "gaan ze ook zoenen zoals Tatu?"

Ik vind het niet zo'n bijzondere clip. De muziek is wel aardig, maar ook niet meer dan dat. Maar ja, over smaak valt gelukkig te twisten. Daarom aan jullie de vraag: Is het een top of een flop?

CDA en PvdA gelijk in RTL-peiling

Icoon VerkiezingenAls er nu verkiezingen waren, zouden CDA en PvdA allebei 38 zetels halen. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van TNS NIPO voor RTL Nieuws van maandagavond. De PvdA stond vorige week ook op 38 zetels, het CDA op 39. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen haalde het CDA 44 zetels en de PvdA 42.

De VVD komt bij RTL uit op 27 zetels, 1 minder dan bij de laatste verkiezingen. Grote winnaar is de SP met 24 zetels (plus 15). GroenLinks scoort 6 zetels (min 2), D66 1 (min 5), de ChristenUnie 8 (plus 5) en de SGP 2 (evenveel als bij de laatste verkiezingen).

De LPF zou al haar 8 zetels kwijtraken. De Partij Voor de Vrijheid van Geert Wilders komt in deze peiling op 4 zetels, en EénNL van Marco Pastors op 2. De overige partijen zouden geen zetel halen.

Uitslagen Jupiler League Speelronde 13

Vanavond werd de dertiende speelronde in de Jupiler League afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen en de nieuwe stand.

Alle uitslagen:

ThuisUitUitslag
FC DordrechtFC Volendam1-0
MVVTOP Oss1-0
FC Den BoschRBC Roosendaal2-1
BV VeendamHFC Haarlem2-2
Cambuur LeeuwardenGo Ahead Eagles3-1
FC ZwolleFC Emmen3-0
Helmond SportFortuna Sittard0-1
Stormvogels TelstarFC Eindhoven2-3
AGOVV ApeldoornVVV Venlo1-1
FC OmniworldDe Graafschap0-1

De stand:

#ClubGespeeldPuntenVoorTegen
1RBC Roosendaal *13303010
2FC Dordrecht13252413
3De Graafschap13242616
4FC Den Bosch *13242217
5Stormvogels Telstar13232519
6BV Veendam13222515
7VVV Venlo13222318
8FC Volendam13211811
9HFC Haarlem13192218
10MVV13171914
11FC Emmen13162221
12Go Ahead Eagles13161618
13FC Zwolle13131918
14FC Omniworld13131726
15AGOVV Apeldoorn13122228
16Cambuur Leeuwarden13121323
17Fortuna Sittard13121122
18TOP Oss13121628
19FC Eindhoven13111828
20Helmond Sport1351237

* = periodekampioen

Hevige rellen in Boedapest

Icoon BuitenlandsIn de Hongaarse hoofdstad Boedapest zijn tijdens en na afloop van de herdenking van de Hongaarse Opstand van 1956 ernstige rellen uitgebroken. Tot nu toe zijn er in ziekenhuizen zeker vijfentwintig gewonden binnengebracht, maar dat aantal loopt snel op. De meeste van hen zijn jongeren met verwondingen veroorzaakt door rubberkogels en politieknuppels.

De onrusten braken omstreeks twaalf uur 's middags uit toen deelnemers aan de herdenkingsmars het Blaha Lujzaplein verlieten. Daarbij werden er door verschillende mensen vernielingen aangericht.

Behalve herdenkingstochten, waren er in de stad ook diverse betogingen gaande tegen de zittende regering van premier Gyurcsany. Doordat verschillende betogingen zich met elkaar mengden was het vrij snel voor de politie onmogelijk om te zien wie wel en wie er niet bij de relschoppers hoorde.

Volgens ooggetuigen zijn veel van de relschoppers bewapend met messen en andere wapens. Een van hen zou zelfs een tank hebben bemachtigd. Momenteel probeert de Hongaarse politie de menigte uiteen te drijven met waterkanonnen, traangas en rubberkogels.

Overheid wil meer jonge kiezers

Icoon VerkiezingenMinister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken heeft maandag samen met Sophie Hilbrand, bekend van het tv-programma Lijst 0, de aftrap gegeven van een campagne die de opkomst bij de verkiezingen op 22 november moet verhogen.

De campagne is vooral gericht op jongeren, die zoals de VVD-bewindsman zei, "aan het begin staan van hun democratische loopbaan". Het gaat onder meer om spotjes op tv en radio, een website en posters in bushokjes. De campagne kost 1,4 miljoen euro.

Je kunt de televisiespot hier bekijken.

Verdonk aanvaardt excuses Aboutaleb

Icoon PolitiekMinister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) accepteert de excuses van de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb. Deze verontschuldigde zich dit weekeinde nogmaals voor zijn uitspraak dat Verdonk de moord op Theo van Gogh politiek zou hebben gebruikt.

Volgens een woordvoerder van Verdonk is na de spijtbetuiging van de wethouder de kou uit de lucht. Het optreden van de minister op de Dam in Amsterdam op de avond van de moord, was Aboutaleb slecht bevallen. Vooral het feit dat Verdonk de vermoorde cineast een vriend noemde, schoot hem in het verkeerde keelgat.

Eerdere uitspraken van Aboutaleb dat hij Verdonk niet had willen beledigen, zag de minister nog niet als afdoend excuus. Nu Aboutaleb alsnog sorry heeft gezegd, wil ze ook weer met hem in debat. Een gepland debat voor het tv-programma Buitenhof had Verdonk al afgezegd.


Verdonk wil weer in debat

Punten ronde 4

Er zijn weer twee speelronden in de Eredivisie voorbij, wat betekent dat we de punten voor ronde vier van de FOK!voetbalmanager bekend kunnen maken.

Winnaar van deze ronde is Mosselmaster, met 107 punten. Mosselmaster wordt gevolgd door Fritzz, die 99 punten bijeen wist te sprokkelen. 98 punten waren voor orchideusstuifmeelsnuiver en morumbi genoeg om gedeeld derde te eindigen.

Voor de tussenstand betekent dit dat orchideusstuifmeelsnuiver nu aan de leiding gaat met 365 punten, gevolgd door Japiw met 360 punten en HOI_Ohout, vorige ronde nog leider, met 349 punten.

Bij de subleagues zien we dat Strijd der titanen net als vorige ronde de meeste punten wist te vergaren, namelijk 84. antropogenetica eindigde als tweede met 76 punten. Op de derde plaats vinden we, met 74 punten, ouwe.

De tussenstand leert ons dat antropogenetica nog steeds bovenaan staat met 291 punten. De tweede plaats wordt momenteel bezet door Il mondo met 267 punten, en Scribbly behaalde tot nu toe 261 punten, goed voor een voorlopige derde stek.

Tot aanstaande woensdag, 25 oktober om 18:00 uur, kan er gewisseld worden. Dit vroege tijdstip is vastgesteld in verband met de vijf wedstrijden die voor woensdagavond op het programma staan.

Belgen schorsen eigen speler

Sidney Kargbo is door zijn club FC Brussels tot het einde van dit jaar geschorst. De club kwam tot dit besluit naar aanleiding van een grove overtreding van de verdediger in het bekerduel met KV Kortrijk.

Kargbo, broer van Willem II-speler Ibrahim Kargbo, gaf in het met 3-1 verloren duel Jimmy Hempte een doodschop. De verdediger van FC Brussels werd uit het veld gestuurd, maar dat was voor Brussels-voorzitter Johan Vermeersch niet genoeg. De preses vond dat Kargbo het imago van de club had beschadigd. Tegenover de Vlaamse media verklaarde Vermeersch dat hij "maar over één ding gelukkig was: dat Hempte de crapuleuze doodschop van Kargbo overleefde".

Column: Beste Michael,

Terwijl je in moordend tempo je laatste kilometers in de Formule 1 aflegt, moet ik onbewust terugdenken aan de tekenende momenten in je carrière.
1994. De FIA vindt sporen van verboden traction control systemen in de software van je auto. Ze kunnen echter niet aantonen dat het systeem ook echt gebruikt is. In Engeland word je gediskwalificeerd na het negeren van een stop & go penalty. In Duitsland wordt je teamgenoot in een vlammenzee gezet omdat er zonder formele toestemming wat aanpassingen aan de tankinstallatie gemaakt zijn. In België word je gediskwalificeerd vanwege te weinig grondspeling. In Italië en Portugal zit je je diskwalificatie uit voor dat incidentje in Engeland, en in Australië ros je Hill van de baan voor de titel.

1995. Nee, wacht, ik ga niet alle tekenende momenten van je hele loopbaan hier opnoemen. Op zich ben ik niet gebonden aan een maximum aantal woorden, maar het zou een te lang, te repetitief en te negatief verhaal worden. Je hele carrière ben je achtervolgd door controverse. Altijd weer de kritiek over die incidentjes met Hill en Villeneuve. Altijd geruchten over illegale driver aids. Altijd gezeur over hoe vaak je van je lijn afwijkt om een positie te verdedigen. Altijd gezeur over het oversteken van de baan bij de start. Altijd gezeur over de verhoudingen binnen het team. Dit jaar nog dat akkefietje in de Rascasse. Kortom: altijd gezeur.

Vorig jaar schreef ik al in een column waarom je nooit echt een held van me bent geworden. Ik zei toen: "En als hij volgend jaar in de laatste race van het seizoen na een heroïsch gevecht met een sterkere tegenstander toch de titel pakt, kan ik altijd mijn mening nog bijstellen." De titel heb je niet gepakt, en of Alonso echt een sterkere tegenstander is waag ik te betwijfelen. Maar de laatste drie races van je carrière waren wel heroïsch, dat moet ik je nageven. Om het op z’n Olav’s te zeggen: mèn, mèn, mèn, wat was jij lekker bezig.

Na de race in China heb ik de foto waarop je Fisichella met twee wielen op het natte gras inhaalt als achtergrond van m'n desktop ingesteld. Niet de eerste keer dat ik een foto met jou erop als achtergrond had, maar in het verleden waren het eigenlijk altijd foto's waarop je werd ingehaald of van een grindbak met heel veel kleine Ferrari onderdelen en rook her en der rond het wrak van je bolide.

Maar serieus, ik ben van mening dat je in China en Brazilië de twee beste races van je carrière gereden hebt. En eerlijk gezegd hebben de uitval in Japan en de vierde plaats in Brazilië me meer gedaan dan al je wereldtitels op een hoopje. Hoe je omging met de teleurstelling in Japan toonde veel volwassenheid, en hoe je je in Brazilië terugknokte na de problemen in de kwalificatie en die lekke band, dat was een prestatie die na de overwinning van Landis in de 17e etappe van de Tour het grootste sportwonder van dit jaar genoemd mag worden. Voor het plaatsen van deze column heb ik nog even moeten checken of je auto niet is afgekeurd door de stewards. Ja sorry, je moet toegeven dat zowel jijzelf als je team toch de reputatie een klein beetje tegen hebben zitten.

Maar je auto beschikte niet over illegale brandstof. Je vleugels bewogen niet meer dan die van de anderen. Je auto was niet te licht en je motor had niet stiekem een paar cc meer inhoud. Je was gewoon heer en meester, en wie je niet gewoon voorbij liet uit respect, dwong je in de fout, of werd magistraal ingehaald. Men zegt wel eens dat je zo goed bent als je laatste resultaat, en de manier waarop jij je leven als Formule 1 coureur hebt afgesloten toont eindelijk, zonder overwinning, zonder titel en zonder controverse, hoe groot je werkelijk bent. Blijft er bij mij één brandende vraag over. Als je zó goed bent, heb je toch niet al dat gezeur nodig om zeven wereldtitels te pakken?

KNVB wil Adelaar twee duels schorsen

De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft trainer Frans Adelaar van ADO Den Haag een schikkingsvoorstel van twee wedstrijden schorsingen waarvan één voorwaardelijk gedaan.

De trainer van ADO werd gisteren tijdens de wedstrijd tegen FC Utrecht in de Galgenwaard naar de tribune gestuurd. Bij zijn voorstel hield de aanklager rekening met het verleden van Adelaar, die in 2004 in de uitwedstrijd bij FC Groningen ook al eens naar de tribune werd verwezen.

De trainer van Heracles, Ruud Brood, krijgt een berisping omdat hij afgelopen vrijdag in de uitwedstrijd tegenWillem II naar de tribunes werd gestuurd. Adelaar en Brood hebben tot het eind van maandagmiddag de tijd om aan te geven of ze akkoord gaan.

Twee wedstrijden schorsing Van Hooijdonk

Pierre van Hooijdonk heeft van de aanklager betaald voetbal van de KNVB drie wedstrijden schorsing, waarvan één voorwaardelijk, opgelegd gekregen. De aanvaller van Feyenoord heeft de straf inmiddels geaccepteerd.

Gisteren kreeg de aanvaller, die aan het eind van dit seizoen stopt, in de Klassieker Feyenoord -Ajax (0-4) van scheidsrechter René Temmink direct rood, na een grove overtreding op Urby Emanuelson. De aanvaller mist nu komende donderdag de thuiswedstrijd tegen FC Twente en aankomende zondag de uitwedstrijd tegen Roda JC.

Canon: Hunebedden

Een gekerstend land
Als er wordt gesproken over waarden en normen hoor je ook altijd dat deze voortkomen uit de joods-christelijke tradities. Nederland heeft een lange christelijke traditie en tot de ontzuiling in de jaren 60 noemde bijna elke Nederland zich wel christen, heden te dage is dit minder geworden en komen er steeds meer geloven in de Nederlandse samenleving.
In het thema een gekerstend land komen de volgende onderwerpen voor; Hunebedden, Willibrord, Erasmus, de Beeldenstorm en de Statenbijbel. Vandaag behandelen we de Hunebedden.

Hunebedden
Nederland is uiteraard niet altijd een voornamelijk christelijk land geweest, daarvoor is Nederland te oud. Er waren echter wel veel geloven voordat de kerstening begon, één van de meest opmerkelijke is die van de hunebeddenbouwers. Over het geloof an sich is niet zoveel bekend, maar de hunebeddenbouwers lieten wel hele bijzondere werken achter, de hunebedden. Dit zijn reusachtige steenformaties met als functie een begraafplaats zijn. Hunebedden komen alleen voor in Drenthe, Denenmarken en Noord-Duitsland.
Skeletten zijn nog niet gevonden maar er wordt vanuit gegaan dat deze vergaan. Hoe weten ze dan dat het graven waren? Er zijn wel grafgeschenken gevonden rond de hunebedden, waaronder bijzondere potten genaamd trechterbekers.


De Hunebedbouwers waren één van de eerste volken die zich daadwerkelijk vestigden op één plek, iets wat jager en verzamelaars niet deden. Ze woonden in lemen hutten en gebruikte werktuigen van steen en hout.
Hoe de hunebedden gebouwd zijn, is nog niet duidelijk. De stenen konden wel tot 20.000 kilo wegen en optillen is dus geen optie geweest. Waarschijnlijk gebruikten ze stammen om de stenen te laten rollen van plek naar plek en groeven ze geulen onder de stenen om een grafkamer te creëren.
De hunebedden zijn nog steeds te bewonderen, in Drenthe staan er zo’n vijftig.

Vorige blog: Karel V

AS Monaco ontslaat trainer

AS Monaco heeft trainer Laszlo Boloni vandaag de laan uitgestuurd. De Franse club staat even onder leiding van assistent-trainer Laurent Banide, maar de clubleiding wil eind van deze week een definitieve opvolger presenteren.

AS Monaco, dat ruim twee jaar geleden nog in de finale stond van de Champions League, presteert dit seizoen erg slecht. De club staat momenteel negentiende in de Franse comeptitie, en verloor zeven van de tien competitiewedstrijden.

Chow Yun-Fat maakt er een zooitje van in Stranglehold-trailer

John Woo en Chow Yun-Fat zijn geen onbekenden van elkaar. Ze hebben samen al een aantal films gemaakt, Woo als regiseur en Yun-Fat als acteur.
Wat gebeurt er als je deze twee aan een videogame laat werken? Dat kun je binnenkort aanschouwen in Stranglehold, het eerste resultaat van Woo's uitstap naar de game-industrie.
Veel geweld, veel pistolen, veel munitie, veel explosies en de nodige bullet-time zitten in de trailer. Als het een indicatie is voor wat we in de game mogen verwachten, gaat Jack Thompson waarschijnlijk een hart-aanval krijgen.

De trailer kun je in WMV-formaat en in MOV-formaat downloaden.

Zhurova voorlopig uitgeschakeld

Schaatsster Svetlana Zhurova zal komend seizoen waarschijnlijk niet in actie komen. De olympische kampioene op de 500 meter heeft een chirurgische ingreep ondergaan en heeft enige tijd nodig om daarvan te herstellen.

"Ik ga op zijn vroegst in november weer met de training beginnen. Ik wil niks gaan overhaasten, want het is toch maar een na-olympisch seizoen", aldus Zhurova, die haar tijd dit seizoen liever aan andere zaken wil besteden. Zo behoort ze tot het comité dat de Olympische Winterspelen van 2014 naar Sotsji wil halen.

Heerenveen wil contracten steunpilaren verlengen

SC Heerenveen doet verwoede pogingen om de contracten van twee spelers te verlengen. Het gaat hier om de overeenkomsten met Danijel Pranjic en Petter Hansson, twee belangrijke schakels in de selectie van Gert-Jan Verbeek.

Het contract van Hansson loopt aan het einde van dit seizoen af. Pranjic heeft nog een verbintenis tot medio 2008. SC Heerenveen is niet van plan om de Zweed in de winterstop van de hand te doen, ondanks het feit dat het de laatste mogelijkheid is om nog geld te ontvangen voor de speler.

In de zomer deed Hansson al een poging om zijn huidige werkgever te verlaten. De enige club die toen concrete interesse toonde was het Griekse Panathinaikos. Toch besloot de Zweedse speler naderhand om de Friezen trouw te blijven. Ook Pranjic is erg belangrijk voor de ploeg van Verbeek. De Kroaat is inzetbaar als linkermiddenvelder of spits. Bovendien scoort hij vaak en geeft regelmatig assists.

De nieuwe voorzitter van de Friese ploeg, Koos Formsma, wil er alles aan doen om de huidige selectie zoveel mogelijk bij elkaar te houden. Een goed voorbeeld is het openbreken van het contract van Niklas Tarvajärivi. De Fin verlengde onlangs zijn contract tot 2011. Bovendien wil de voorzitter nog enkele versterkingen voor volgend seizoen binnen halen. Ook het behalen van Europees voetbal is een doelstelling bij SC Heerenveen.

Salcido niet tegen Sparta

Carlos Salcido mist de competitiewedstrijd van PSV aankomende woensdag tegen Sparta. De Mexicaan is vorige week vader geworden van een dochter, en vliegt daarom terug naar zijn vaderland.

Door het drukke wedstrijdprogramma van de Eindhovenaren was het voor Salcido niet mogelijk om zich eerder bij zijn vrouw en pasgeboren dochter te voegen. Donderdag wordt de 26-jarige verdediger weer terugverwacht in Eindhoven, waardoor hij tegen RKC Waalwijk zaterdag weer inzetbaar is.

Hersenschudding voor Didulica

AZ kan de komende weken geen beroep doen op Joey Didulcia. De keeper van de Alkmaarse ploeg kreeg afgelopen weekend, in de topper tegen PSV, de bal, na een schot van Jason Culina, tegen zijn hoofd.

Na onderzoek in het ziekenhuis is gebleken dat Didulica een zware hersenschudding heeft opgelopen. Volgens de clubarts van AZ zal de sluitpost het doel twee tot vier weken niet kunnen verdedigen. Hierdoor kan de tweede keeper van de Alkmaarse formatie, Khalid Sinouh, laten zien wat hij waard is. De komende drie weken komt de ploeg van Louis van Gaal elke keer tweemaal in actie.

Veel arrestaties bij actieweek A'damse politie

Icoon PolitieDe politie heeft afgelopen week in Amsterdam 72 personen opgepakt tijdens een speciale opsporingsactie in de binnenstad. Onder de arrestanten zaten veel veelplegers die worden verdacht van straatdealen, witwassen, handel in drugs en heling.

De politie nam behalve drugs ook auto's en luxe goederen in beslag, maakte ze maandag bekend. De politie nam ook diverse horecagelegenheden onder de loep. Daarbij stuitten agenten op een vuurwapen en een groot geldbedrag.

Verslaafde veelplegers
Van de 72 aangehouden personen zaten maandag nog 25 vast. De politie verwacht dat de actieweek door de enorme opbrengst aan dossiers, processen-verbaal en rapportages veel informatie oplevert voor reeds lopende onderzoeken.

Aan de actie, die in januari ook al plaatshad, deden behalve de politie ook andere diensten van de zogeheten ketenunit mee, waaronder justitie, zorginstellingen en de reclassering. De aandacht was vooral gericht op het opsporen van verslaafde veelplegers en dealers en hun leveranciers. Doel is om de overlast en criminaliteit in het centrum van de stad te verminderen. Door de inzet van verschillende diensten, kunnen arrestanten naast hun straf ook een zorgaanbod op maat krijgen.

Merkel eert Schumacher

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vandaag Michael Schumacher uitgeroepen tot één van de grootste Duitse sporthelden aller tijden. In een in de krant Bild gepubliceerde brief complimenteerde Merkel Schumacher, die gisteren zijn laatste Grand Prix reed, met zijn loopbaan.

"Je staat op de lijst van de aller grootste namen in de Duitse sport, samen met Max Schmeling en Fritz Walter, en Boris Becker en Steffi Graf. Met hard werken en de wil om te winnen heb je een geweldige carrière opgebouwd," aldus Merkel in de brief.

Ook de kranten in Duitsland namen groots afscheid van de zevenvoudig wereldkampioen. Die Welt omschreef hem wel als een koude en afstandelijk held. "Schumacher kwam elke twee weken voor even in ons leven. Hij kwam, zag, overwon en vertrok daarna weer."

Michel alweer weg uit Qatar

De Franse coach Henri Michel is alweer weg uit Qatar. Michel is op non-actief gezet bij Al Arabi, de club waar hij nog geen vier maanden coach was.

Onder leiding van Michel speelde Al Arabi zes wedstrijden, waarvan ze er maar twee van wisten te winnen. Daarnaast sneuvelde het al in de eerste ronde van de Gulf Cup. Afgelopen zomer was Michel nog actief op het WK voetbal in Duitsland, als bondscoach van Ivoorkust.

Buffon ziet wel wat in helmen

Gianluigi Buffon is er een voorstander van om keepers helmen te laten dragen. De laatste tijd gaan doelverdedigers steeds vaker tegen de vlakte nadat ze probeerden om spitsen van het scoren te houden.

Afgelopen week ging ook Chelsea-doelman Petr Cech gestrekt. De Tsjech had ditmaal niet genoeg aan een korte behandeling buiten de lijnen, maar moest vervangen worden en naar het ziekenhuis gebracht. In het hospitaal aangekomen bleek dat de international een schedelbasisfractuur had.

Buffon, keeper van Juventus en de Italiaanse nationale ploeg, vertelde onlangs dat hij het geen slecht idee vindt om keepers een helm te laten dragen. "Zo'n bescherming zou ervoor kunnen zorgen dat keepers in een rustigere gemoedstoestand kunnen spelen en minder gevaar lopen", aldus de wereldkampioen.

De gerespecteerde goalie had ook nog een mededeling aan de veldspelers. "Met een beetje sportiviteit kunnen veel botsingen vermeden worden. Soms kan echter niemand invloed hierop uitoefenen."

Brawn: "Alles ging perfect"

Ross Brawn, de technisch directeur van Ferrari zei na afloop van de Grand Prix van Brazilië, dat alles perfect ging tijdens de Braziliaanse race. Brawn baalt alleen dat Michael Schumacher de laatste race uit zijn Formule 1-loopbaan niet winnend heeft kunnen afsluiten, maar is wel blij voor winnaar Felipe Massa.

"Alles werkte deze dag uitzonderlijk goed: de auto, de banden, de coureurs en het team. Het was wel heel frustrerend dat we Michael zijn carrière niet zagen afsluiten met een zege. Hij kreeg een lekke band door een botsing met Fisichella, die hij net had ingehaald."

"Het was een zwaar seizoen", aldus Brawn, wiens plannen voor komend seizoen nog niet bekend zijn. "De auto was meteen vanaf het begin snel, maar desondanks begon het jaar niet goed voor ons. Later maakten we een geweldige comeback, door hard werken van het team en de technische partners. Ik ben heel blij voor Felipe, hij staat voor de toekomst van Ferrari."

Albelda loopt blessure op

David Albelda ligt zo'n zes tot acht weken in de lappenmand. De aanvoerder van Valencia liep een knieblessure op in de thuiswedstrijd tegen Osasuna.

Het lijkt erop dat de Spaans international de buitenband van zijn rechterknie heeft verrekt. Volgens de eerste diagnose zou dat duiden op een uitschakeling van minimaal zes weken. Het voorval gebeurde vlak na rust. De aanvoerder van Los Ches kreeg een klap op zijn knie van Jesús Muñoz, en moest vroegtijdig naar de kant.

Door het wegvallen van Albelda kwam Valencia in de problemen. Volgens trainer Quique Sánchez lag dat weldegelijk aan Albelda, die erg belangrijk is voor de ploeg. Valencia wist uiteindelijk maar met moeite de 1-0 voorsprong, die al in de eerste helft werd behaald, te behouden.

Rankings: Sluiter stijgt

Raemon Sluiter is, dankzij zijn finaleplaats in het Deense Kolden, vier plaatsen gestegen op de wereldranglijst. Sluiter, de beste Nederlander, staat nu op de 84e plaats.

De Chileen Fernando González steeg door zijn finaleplek in Madrid van de tiende naar de zevende plaats. De Amerikaan James Blake zakte twee plaatsjes, en staat nu negende.

Bij de vrouwen pakte Martina Hingis de achtste plaats terug, ten koste van haar landgenote Patty Schnyder. De beste Nederlandse, Michaella Krajicek, staat nog steeds 35e.

Stand ATP-ranking:

Positie:Naam:Land:Punten:
1R. FedererZWI7.870
2R. NadalSPA4.270
3D. NalbandianARG2.900
4I. LjubicicKRO2.845
5A. RoddickUSA2.705
6N. DavydenkoRUS2.650
7 F. GonzálezCHL2.190
8T. RobredoSPA2.175
9J. BlakeUSA2.090
10 T. BerdychTSJ2.080
84R. SluiterNED468
180M. van GemerdenNED230
210R. HaaseNED189

Stand WTA-ranking:

Positie:Naam:Land:Punten:
1A. MauresmoFRA3.741
2J. HeninBEL3.473
3M. SharapovaRUS3.337
4S. KoeznetsovaRUS2.468
5N. PetrovaRUS2.286
6K. ClijstersBEL2.110
7J. DementievaRUS1.963
8M. HingisZWI1.913
9P. SchnyderZWI1.708
10D. SafinaRUS1.416
35M. KrajicekNED542
138E. TamaëlaNED198

Wat is Dit: Opgave 56 - Ronde 1

Het doel van dit spel en de regels staan hier na te lezen.

De prijzen
Voor kwartaal 4 (dus de periode tot en met 31 December) is MSI zo vriendelijk geweest om een mooie prijs ter beschikking te stellen:
MSI Megaplayer P640 - Een super trendy, stijlvolle functionele MSI MP3 speler. Met: 1,8" CSTN Display, 8GB HD Opslagcapaciteit, MP3/WMA, Foto browsing & M-JPEG Playback, CD direct opnemen, Supports 2.0 High Speed, Oplaadbare Li-ion batterij, SRS WOW Sound.

De opgave

Succes!

Uitslag World Series wedstrijd 2

Honkbalspelers worden veelal afgerekend op hun batting average, maar pitchers worden afgerekend op hun winst-verliesbalans en hun earned runs average. Kenny Rogers, in zijn eerste seizoen bij de Detroit Tigers, geeft hierin les.

Voor aanvang van de tweede wedstrijd van de World Series had Rogers al vijftien innings op rij geen run toegelaten. Na de wedstrijd stond de teller op 23. Jeff Weaver, de startende pitcher voor de Cardinals en voormalig Tiger, had het een stuk lastiger.

Craig Monroe, die in de laatste inning van de eerste wedstrijd een homerun sloeg, opende dit keer met een homerun op Weavers eerste worp naar hem. Het was de eerste keer in zes slagbeurten tegenover Weaver dat Monroe een antwoord had. Vervolgens sloeg Carlos Guillen Magglio Ordonez vanaf het eerste honk binnen voor de 2-0 voorsprong.

In de vijfde inning werd de voorsprong uitgebreid. Guillen kwam over de thuisplaat na een lage bal van designated hitter Sean Casey in het rechtsveld. Het was de tweede score van de Tigers in een twee-uitsituatie en na de inning werd Weaver van de heuvel gehaald. Rogers mocht van manager Jim Leyland uiteraard gewoon doorgaan. Hij had slechts een hit toegestaan.

In de laatste inning kregen de Cardinals nog een kans om gelijk te komen. Met twee man uit sloeg Jim Edmonds een tweehonkslag op Tigers-pitcher Todd Jones. Scott Rolen liep binnen, en Juan Encarnacion bleef op het derde honk steken. Yadier Molina kwam vervolgens tekort om het eerste honk te bereiken en daarmee was de overwinning voor Detroit een feit.

Overmorgen zal de eerste van drie opeenvolgende wedstrijden in St. Louis worden gespeeld. Indien nodig wordt daarna teruggekeerd naar Detroit voor een of twee wedstrijden.

Rogers' 23 innings zonder toegelaten run is nog geen record. Dat staat al ruim honderd jaar op naam van Christy Mathewson van de New York Yankees, die in 1905 een reeks van 27 innings op rij neerzette. Indien de serie terugkeert in Detroit zal Rogers de vijfde wedstrijd op de heuvel beginnen, en heeft The Gambler aan vier shutout-innings voldoende om dat record te evenaren. Door de wijze waarop gedeeltelijke innings geteld worden, zou hij met een uit in de vijfde inning het record verbreken. Zover is het echter nog niet.

World Series:

American LeagueNational LeagueStand
Detroit TigersSt. Louis Cardinals1-1
Detroit TigersSt. Louis Cardinals2-7
Detroit TigersSt. Louis Cardinals3-1

Sturm Graz vraagt faillissement aan

De gerenommeerde Oostenrijkse club Sturm Graz moet noodgedwongen vandaag het faillissement aanvragen. De directeur van de club, Hannes Kartnig, zegt dat tegelijkertijd surséance van betaling zal worden aangevraagd en een verzoek tot voortzetting van het bedrijf.

De onderhandelingen tussen de club en de procureur generaal liepen spaak. "Het is de zwaarste gang die ik in mijn carrière zal moeten maken," aldus Kartnig, die echter niet aan aftreden denkt.

Uitslagen Italië speelronde 7

In Italië werd dit weekend de zevende speelronde in de Serie A gespeeld. AS Roma en Internazionale lieten twee kostbare punten liggen, Palermo was de lachende derde en nam de leidende positie in Italië over van Inter. Bovendien wist Parma voor het eerst dit seizoen te winnen.

Palermo weer aan de leiding

Palermo heeft de leiding weer genomen in de Serie A. De ploeg won met 0-2 van AC Milan. Al vier duels op rij staat AC Milan zonder overwinning in de competitie, Palermo daarentegen doet het uitstekend. Marco Bresciano opende de score voor de Sicilianen in het San Siro stadion, slechts drie minuten na rust. Met nog een kwartier te spelen verdubbelde Carvalha Amauri de score. Dat zou tevens de eindstand worden.

AC Milan was duidelijk de betere ploeg in de eerste helft maar verzuimde het overwicht om te zetten in doelpunten. Inzaghi had in de eerste helft twee kansen om de 1-0 te maken maar hij faalde. Onder meer Kaka was in het tweede bedrijf dichtbij een doelpunt, Pirlo wist de rebound niet benutten. Met nog een kwartier op de klok besliste Amauri de wedstrijd.

Internazionale en AS Roma verliezen punten

Kostbare punten werden door zowel AS Roma als Internazionale verloren. Tegen Udinese kwam Inter niet verder dan 0-0, AS Roma wist thuis niet te winnen van Chievo Verona: 1-1.
Internazionale beperkte zich voornamelijk tot verdedigen tegen Udinese, veel kansen voor de Nerazzurri vielen dan ook niet waar te nemen. Spits Hernan Crespo werd in de rust vervangen door oud-Feyenoorder Julio Ricardo Cruz. Ook hij wist niet te scoren, wel dichtbij was Zlatan Ibrahimovic maar ook hij zag zijn schot niet in het doel belanden.

AS Roma kwam vijf minuten voor rust achter tegen Cievo Verona. Sergio Pellissier opende de score voor de gasten. Na rust begon de thuisploeg fel aan de wedstrijd, gelukkig voor Chievo was keeper Panucci in vorm. Uiteindelijk moest de doelman wel een bal laten gaan, Francesco Totti wist toch het doel te vinden en de gelijkmaker te maken.


Uitslagen

ThuisUitEindstand
MessinaEmpoli2-2
CagliariTorino0-0
CataniaLazio Roma3-1
FiorentinaReggina3-0
LivornoSiena0-0
ParmaAscoli1-0
AS RomaChievo Verona1-1
Udinese Internazionale0-0
Atalanta BergamoSampdoria3-2
AC MilanPalermo0-2


Stand

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesDoelsaldoPunten
1Palermo750216-1215
2Internazionale743012-815
3AS Roma741211-413
4Udinese73319-412
5Atalanta Bergamo733110-712
6Livorno73316-412
7Siena73318-611
8Empoli72328-79
9Messina72329-99
10Catania722310-138
11Sampdoria714212-137
12Torino 71334-106
13Cagliari70524-65
14AC Milan73316-44
15Parma71154-144
16Ascoli70343-93
17Chievo Verona70256-112
18Lazio Roma73139-7-1
19Fiorentina740311-6-7
20Reggina72238-12-7

Programma

DatumThuisUit
25/10Atalanta BergamoCagliari
25/10Chievo VeronaAC Milan
25/10EmpoliUdinese
25/10InternazionaleLivorno
25/10PalermoMessina
25/10RegginaParma
25/10AS RomaAscoli
25/10SampdoriaLazio Roma
25/10SienaCatania
25/10TorinoFiorentina

Topscoorders

#NaamClubDoelpunten
1RiganoMessina5
2FrickSienna4
-ToniFiorentina4
-CrespoInternazionale4
-BianchiReggina4


Minister wil onderzoek naar Defoe

Richard Caborn, de Engelse minister van sport, heeft zich vandaag hoogstpersoonlijk bemoeid met een incident van afgelopen weekend in de Engelse Premier League.

In de wedstrijd tussen Tottenham Hotspur en West Ham United (1-0) zou Tottenham-spits Jermain Defoe zijn tegenstander Javier Mascherano in de arm hebben gebeten. "Ik hoop dat de tuchtcommissie ingrijpt. Deze spelers zouden het goede voorbeeld moeten geven," aldus Caborn.

De kans lijkt klein dat de tuchtcommissie van de Engelse voetbalbond ook werkelijk zal ingrijpen. Defoe werd met een gele kaart al gestraft voor het vergrijp. Volgens de trainer van de Spurs. Martin Jol, was er niets aan de hand. "Hij sabbelde wat aan zijn arm, dat is alles."

PvdA wil opheldering topsalarissen GGZ

Icoon PolitiekDe PvdA wil opheldering van minister Hoogervorst (Volksgezondheid) over topsalarissen in psychiatrische instellingen. Aanleiding is een lijstje dat het vakblad Psy heeft opgesteld van de tien meest verdienende bestuurders van instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

Uit de lijst blijkt dat die tien vorig jaar meer dan 210.000 euro (inclusief sociale lasten en pensioenpremies) verdienden. Dat is meer dan zou mogen volgens de gedragscode die dit jaar van kracht is geworden. De sociaal-democraten willen de kwestie na de verkiezingen bij de behandeling van de zorgbegroting aan de orde stellen. Ook de VVD reageert geschrokken op de hoogte van de salarissen.

Koeman geeft Feyenoord twee dagen 'vrij'

Feyenoord-trainer Erwin Koeman wil zijn selectie twee dagen niet zien. Tot woensdag kunnen ze thuisblijven ''om na te denken'' over de geleverde (wan)prestaties van de afgelopen weken. Gisteren werd de trots van Rotterdam-Zuid vernederd door Ajax. In een wedstrijd waar het makkelijk 0-10 had kunnen worden, hield Feyenoord de schade nog beperkt tot vier tegentreffers.

Feyenoord staat nu nummer negen in de Eredivisie, met een achterstand van tien punten op koploper Ajax. Donderdag spelen de Rotterdammers thuis tegen FC Twente en zondag in Kerkrade voor een duel met Roda JC.

-
Zie voor meer sportnieuws FOK!sport.

Boek: Lian Hearn - Het schijnsel van de maan

Lian Hearn - Schijnsel van de MaanEen verhaal dat zich afspeelt in het oude Japan. Vol verraad, intriges, liefde, spanning en avontuur. Takeo is de hoofdrolspeler in het verhaal. Opgegroeid onder de Verborgenen, getraind door de Stam en geadopteerd door de Otori-Clan. Een profetie vertelt Takeo dat hij vijf veldslagen zal voeren, vier om te winnen, een om te verliezen. Daarna zal hij in vrede regeren over de drie Landen. Hij zal slechts sterven door de hand van zijn zoon. "Het schijnsel van de maan" is het derde deel in deze reeks, en begint bij de Tempel van Terayama. Ruiters van de clan Otori melden dat ze de claim van Takeo op de clan niet accepteren, en als bewijs gooien ze het afgehakte hoofd van Ichiro over de muur. Hierdoor begint Takeo met zijn vijf veldslagen, met als doel om samen met zijn vrouw Kaede van kust tot kust in vrede te kunnen regeren. Hij maakt daarbij gebruik van zowel boeren als kastelozen en zijn speciale stamkrachten en het zwaard Jato helpen hem daar zo goed als maar kan.

'TV kijken leidt tot autisme'

Icoon WetenschapHet kijken naar de televisie kan autisme veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Cornell universiteit. Als kinderen te veel uren naar de tv kijken, lopen ze een grotere kans om autistisch te worden. De onderzoekers zeggen een belangrijke link te hebben gevonden tussen de hoeveelheid regenval, het feit dat slecht weer kinderen binnenshuis houdt, de vele kanalen die de hele dag doorkinderprogamma's uitzenden en het aantal autistische kinderen.

Iets minder dan 40 procent van het aantal autisme-gevallen zou voort komen uit het kijken naar de televisie. Maar volgens hoogleraar economie Michael Waldman, tevens onderzoeksleider, is niks echt bewezen. "Het gaat hier niet om definitief bewijsmateriaal, aangezien er geen rechtstreekse gegevens beschikbaar zijn over het aantal uren dat autistische kinderen voor de buis doorbrengen."

Het staat echter vast dat het aantal autistische kinderen sinds de jaren '70 is vertienvoudigd. Naast het televisie kijken zijn er ook theoriën dat bepaalde vaccinaties voor autimse zorgen.

'Bacardi blokkeerde campagne drankmisbruik jeugd'

Icoon BinnenlandsDrankproducent Bacardi heeft twee jaar geleden een campagne tegen alcoholmisbruik onder jongeren tegengehouden. Wim van Dalen, directeur van de Stichting Alcoholpreventie (STAP), bevestigde maandag een artikel met soortgelijke strekking in dagblad Trouw.

Op de posters van STAP stonden een jongen en meisje van ongeveer twaalf jaar. De jongen dronk een blikje Heineken, het meisje nuttigde een Bacardi Breezer. De affiches waarschuwden voor gezondheidsrisico's door alcoholgebruik.

STAP had de tweeduizend posters gestuurd aan scholen en GGD's. Bacardi spande een kort geding aan en eiste terugtrekking. Volgens Bacardi pleegde STAP inbreuk op het merk- en auteursrecht en droegen de posters een verkeerde boodschap uit. De affiches konden kinderen juist aanzetten tot drinken, aldus Bacardi.

Het kort geding kwam er niet, omdat STAP zich bereid toonde een oplossing te zoeken. STAP riep alle posters terug na onderhandelingen tussen advocaten van beide partijen en leverde ze in bij Bacardi. De drankproducent vernietigde alle affiches. STAP moest ook zijn relaties een brief sturen met de boodschap dat de posters zonder toestemming van Bacardi in omloop waren gebracht. Volgens Van Dalen moest hij toegeven omdat zijn stichting nooit een schadevergoeding zou kunnen betalen.



Koeman wil Feyenoorders niet zien

Erwin Koeman heeft besloten om zijn selectie twee dagen vrij te geven. Dit doet de trainer van Feyenoord na de afstraffing die het gisteren in de eigen Kuip kreeg van Ajax. De Amsterdammers wonnen met 0-4 in Rotterdam.

"Ze mogen twee dagen goed nadenken over wat er allemaal is gebeurd", aldus een woordvoerder van de Rotterdamse club. Woensdag zal de eerste training zijn, en vanaf 14.00 uur is de tweede training van de dag te bezoeken door de aanhang. Één dag later wacht Feyenoord wederom een thuisduel, dan ontvangt het FC Twente. Aankomende zondag wacht de Rotterdammers wederom een zware wedstrijd, dan moet het het in Kerkrade opnemen tegen Roda JC.

Just Cause 2 in ontwikkeling en wordt next-gen

Amper één maand na de release van het origineel kondigt Avalanche aan dat deel twee in ontwikkeling is. In een interview met het Zweedse blad Kong vertelt CEO Christopher Sundberg dat deel twee weer rond Rico Rodriguez zal draaien, maar dat het tropische eiland San Espirito niet meer het theater voor Rico's operaties zal zijn. Waar señor Rodriguez dan zijn Bond-achtige kunsten gaat vertonen blijft vooralsnog geheim. In de komende maanden zal Avalanche met meer informatie naar buiten komen. Wel is bevestigd dat Rico naast het eiland San Espirito ook de Xbox en de PS2 vaarwel zegt, de opvolger zal op Xbox 360 en PS3 uitkomen.

Dat er een vervolg aan zit te komen is niet zo verwonderlijk, aangezien de demo al meer dan 500.000 keer gedownload is en de retail-versie in de top 10 van best verkochte games staat.

[GERUCHT]Mass Effect niet langer X360 exclusive?

In een artikel van PCGamer UK staat een opvallend stukje tekst. De info over Mass Effect is op z'n minst interessant te noemen, maar wat opvalt is de passage "Mass Effect will come to PC; it's not been officially confirmed but we have it on good authority".


Hoewel dit in eerste instantie schokkend lijkt, dient vermeld te worden dat Mass Effect door Bioware ontwikkeld wordt. Bioware is verantwoordelijk voor de Knights of the Old Republic games en Jade Empire, alle drie games die oorspronkelijk Xbox-exclusive waren.

Mass Effect zal pas in de lente van 2007 verschijnen op de 360, dus waarschijnlijk zal het nog ruim een jaar duren voordat we een PC-versie kunnen verwachten.

Gears of War in 2007 op Vista?

Toen Gears of War net aangekondigd werd, was er direct sprake van speculaties over een eventuele port naar de PC, net zoals met Halo gebeurde op de oorspronkelijke Xbox.

Mark Rein legde uit dat Gears of War als een 360-exclusive ontwikkeld werd, maar dat er mogelijkheden bestonden om een PC-versie te maken.

"Could we, in the future, adapt Gears for Windows just as Microsoft did with Halo? Sure we could and, as you can see from J Allard's comments, Microsoft is clearly cool with that idea. But we're a long way off from thinking about that."

Nu de 360-versie klaar is en bijna in de winkels ligt, lijkt het erop dat Epic zelfs best ver is met de ontwikkeling van de PC-code. Consolewars.de heeft een release-lijst van Microsoft waar Gears of War als Vista-game gepland staat voor het vierde kwart van 2007. Het zou daarmee in de voetsporen van Halo treden, die ook als Vista-only gelanceerd wordt.

Als dit waar is, zal er waarschijnlijk een officiële bevestiging komen van Microsoft of Epic tot ver na de 360-versie uitgebracht is.

Doornbos sluit seizoen goed af

Robert Doornbos liet gisteren tijdens de Braziliaanse Grand Prix een sterke indruk achter. In de afsluitende race van het seizoen klom Doornbos van de 22e plaats op naar een twaalfde positie aan de finish.

Doornbos was na afloop dan ook erg tevreden, niet alleen over de laatste Grand Prix, maar ook over de twee voorgaande races. "Een erg interessante maar zware race. Niet zo zeer fysiek, maar eerder omdat ik met een totaal volgetankte wagen van start ben gegaan. In het eerste deel was het zeker niet makkelijk om posities te winnen, maar na mijn eerste stop had ik toch al veel mensen ingehaald. Onze strategie was goed, dus complimenten voor het team. Ik heb alles eruit gehaald wat erin zat, erg competitieve rondetijden gereden, alleen hoger finishen was vandaag gewoon niet haalbaar. Toch ben ik tevreden over mijn race. Ik kan met een goed gevoel terugkijken op drie sterke races en kwalificaties waarin ik heb laten zien wat ik kan!”

'Sudan heeft problemen met de persoon Pronk'

De problemen tussen het regime in Sudan en de speciale VN-gezant voor dat Afrikaanse land, Jan Pronk, zijn persoonlijk van aard. Dat maakte de Britse omroep BBC maandag op uit een gesprekken met hooggeplaatste functionarissen van het Sudanese ministerie van Buitenlandse Zaken.

De animositeit die Khartum voelt ten aanzien van de Nederlander is ingegeven door uitlatingen op de weblog van de oud-bewindsman van afgelopen week. Het regime ziet de bespiegelingen van Pronk als inmenging in interne aangelegenheden en psychologische oorlogsvoering tegen de Sudanese strijdkrachten.

"Het is niet zijn recht commentaar te leveren. Zijn rol als persoonlijke gezant van de secretaris-generaal betekent dat hij neutraal moet zijn om problemen te helpen oplossen in plaats van ze te creëren", aldus onderminister Sammani al-Wasila.

Volgens staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ali Karti heeft Sudan geen problemen met de Verenigde Naties, maar met Pronk. "Het zijn niet de activiteiten van de VN in Sudan. Zij zijn welkom." De machthebbers in het Afrikaanse land peinzen er echter niet over een VN-vredesmacht toe te laten in de regio Darfur.

Sinds 2003 zijn in Darfur meer dan 200.000 mensen omgekomen door oorlog, honger en ziektes. Miljoenen anderen zijn op de vlucht. Een vredesmacht van de Afrikaanse Unie die in het gebied is gestationeerd, is volstrekt niet opgewassen tegen zijn taak.

Het Sudanese besluit Pronk de deur te wijzen stuit ook op tegenstand in Sudan. "Het is een verkeerde beslissing die de situatie in Darfur alleen maar zal verslechteren in plaats van te verbeteren", zegt een zegsman van de Zuid-Sudanese regering. De NRF-rebellengroepering in Darfur zegt dat het Sudanese leger achter de actie zit. "Ze willen geen enkele vrije stem in Sudan laten", aldus NRF-kopstuk Khalil Ibrahim.

'Feyenoord volgt Klavan nog steeds'

Een aantal weken geleden wist het voetbaltijdschrift Voetbal International te melden dat Feyenoord interesse toonde in Ragnar Klavan van Heracles. Hugo Borst noemde die naam gisteravond wederom in combinatie met Feyenoord in het programma Studio Voetbal.

Ragnar Klavan is een linksback, geboren in Letland, en maakt momenteel grote indruk bij Heracles door zijn goede spel. Desondanks is het enigszins opvallend dat de Rotterdammers interesse hebben in de linksback, omdat ze ook Royston Drenthe en Philippe Léonard voor die positie hebben.

Buiten Feyenoord zou ook PSV de linksback al geruime tijd intensief volgen.

100.000 handtekeningen voor gratis OV

Icoon BinnenlandsHet Ouderenplatform van de Socialistische Partij (SP) heeft ruim 100.000 handtekeningen verzameld voor gratis openbaar vervoer voor 65-plussers. De handtekeningen zullen dinsdag rond 12:30 uur aangeboden worden aan de Tweede Kamercommissie Verkeer en Vervoer. Dat meldde de SP maandag.

De handtekeningen staan niet op papier, maar op duplosteentjes. Van deze duplosteentjes zijn bussen en treinen gebouwd. De overhandiging van de handtekeningen maakt deel uit van een korte manifestatie waarbij onder andere OV-expert Van Hulten, SP-Kamerlid Gerkens en ANBO-bestuurslid Geveke het woord zullen voeren. De handtekeningenactie vond plaats onder de naam Grijs op reis.

Eerder begon de gemeente Tilburg al met het aanbieden van gratis openbaar vervoer voor ouderen. Ook in België wordt er al geruime tijd succesvol met gratis openbaar vervoer geëxperimenteerd. De SP denkt dat door het voor 65-plussers gratis maken van het openbaar vervoer, het voor ouderen makkelijker wordt om hun sociale contacten te onderhouden. Ook zouden er dan overdag minder lege bussen rondrijden.

Albers tevreden over 2006

Voor Christijan Albers zit het F1-seizoen er na acht krankzinnig drukke maanden, tienduizenden vliegkilometers en achttien races erop. Gisteren eindigde de Nederlander in de laatste Grand Prix van het seizoen, in Brazilië, als zestiende.

Ondanks dat hij enkel achterhoedegevechten leverde, kijkt Albers toch met een goed gevoel terug op zijn tweede seizoen in de Formule 1. "Het kan met een goede leider, een sterkere motor en meer budget volgend jaar alleen maar beter worden."

Albers wist zich dit seizoen een paar keer voor de tweede sessie te kwalificeren, en in Japan leverde hij in de race gevechten met de Red Bulls. "Apart om die daar voor de start achter me te hebben staan. Want kwalificeren is nooit mijn sterkste punt is geweest. Ik ben toch meer een racer."

Albers vindt dat volgend seizoen de grote stap voorwaarts naar de middenmoot moet worden gemaakt. Nu Spyker het team van Midland heeft opgekocht en de Britse topontwerper Mike Gascoyne in huis haalde, zijn volgens de Nederlander de voornaamste voorwaarden daarvoor aanwezig. "Ik voel me wel een beetje de leider van het team, vanwege de ervaring, de slimheid en het gevoel dat je hebt. Daar leid je een team mee. Zoiets gaat vanzelf."

Van Gaal :"AZ was niet kansloos"

Na afloop van de 1-3 nederlaag in het eigen DSB-stadion tegen PSV, was AZ AZ-trainer Louis van Gaal teleurgesteld, maar niet aangeslagen.

"Geluk en speldiscipline", waren volgens van Gaal de redenen dat PSV had gewonnen. "Ik denk dat wij daar minder in waren, maar ik heb wel het idee dat wij dichterbij zijn gekomen."

Van Gaal vond niet dat zijn ploeg kansloos was tegen de Eindhovenaren."Scorebordjournalistiek. Ik denk dat ik toch een andere wedstrijd heb gezien. Volgens mij was AZ de bovenliggende partij, zeker in de tweede helft. Al waren er in de eerste helft een paar momenten waarop PSV meer geluk had en betere speldiscipline had. Maar het is 3-1 voor PSV, dus jij zal wel gelijk hebben," zei Van Gaal tegen de verslaggever van Langs de Lijn.

Timmer: "Feyenoord valt uiteen"

Na afloop van de wedstrijd tegen Ajax was de Feyenoord-keeper hard, maar duidelijk: "We hebben een wanprestatie geleverd. Wat was dit slecht. Hier zijn geen woorden voor. Iedereen heeft kunnen zien wat er aan de hand is. Feyenoord valt uiteen. Er is een groot verschil tussen jong en oud."

Afgelopen week constateerde Pierre van Hooijdonk al dat er een gebrek aan beleving bij zijn jonge ploeggenoten is. "Pierre heeft helemaal gelijk", aldus Timmer. "Jammer dat hij die rode kaart pakt. Dat was pure frustratie. Er zijn geen woorden voor deze nederlaag."

Middenvelder Danny Buijs was ook niet amused over sommige van zijn ploeggenoten. "Het is toch ongelooflijk dat sommige jongens nog op rubberen noppen spelen. Dat is het verschil tussen 1-0 maken of uitglijden. Een prof speelt met dit weer toch op pinnen. Ik schaam me diep. Wat een nederlaag. Dit is echt heel erg."

[A1GP] Tung voor Team China in Sepang?

Er is een mogelijkheid dat Duits Formule 3-kampioen Ho-Pin Tung in het weekend van 26 november zal gaan deelnemen aan de A1 Grand Prix van Maleisië met het Chinese team.

"Aangezien Cheng Congfu na drie races niet meer als rookie bestempeld kan worden en bijgevolg ook niet meer dan de rookietest mag deelnemen, hebben we plaats voor een andere piloot. Die andere piloot wordt waarschijnlijk Ho-Pin Tung. Echt zeker is dat nog niet en ook niet of hij enkel de oefensessies of ook de races zal rijden," aldus de teambaas van het Chinese team, de Belg Mikke van Hool.

Tung bekijkt tevens de mogelijkheden om volgend seizoen in de Champcars of GP2 Series te rijden.

Uitslag Olympique Marseille - Olympique Lyon

In de Franse competitie is Olympique Lyon op weg naar de zesde achtereenvolgende landstitel. De Franse landskampioen versloeg gisteravond Olympique Marseille in het Stade Vélodrome met 1-4.

In de 20e minuut opende Juninho Pernambucano uit een vrije trap de score. In de 49e minuut was het Karim Benzema die de 0-2 binnenschoot. Habib Bamogo deed nog iets terug voor Marseille, door in de 70e minuut de 1-2 te scoren. Toen speelde L'OM al een kwartier met tien man na een rode kaart voor Taye Taiwo. In de 77ste minuut was het wederom Juninho die scoorde, de Braziliaan rondde een prachtige combinatie over drie schijven beheerst af. Kim Källström maakte de feestvreugde in de 88ste minuut compleet door de 1-4 te maken.

Na tien competitiewedstrijden heeft Lyon nu een voorsprong van acht punten op de nummer twee, Marseille.

Honderd botten op Ground Zero gevonden

Icoon Buitenlands Ongeveer honderd botresten zijn de afgelopen dagen in New York op Ground Zero ontdekt, de plek waar op 11 september 2001 twee vliegtuigen zich in torens van het World Trade Center boorden.

Tien rioleringsschachten werden speciaal op menselijke overblijfselen onderzocht, nadat arbeiders vorige week bij werkzaamheden in een andere schacht op lichaamsdelen waren gestuit.

Na die vondst eisten nabestaanden van slachtoffers van de aanslagen een grondige nieuwe zoektocht. De stad New York gaf vervolgens opdracht alle ondergrondse ruimtes op Ground Zero te doorzoeken op mogelijke menselijke resten. Van ruim 1100 van de in totaal 2749 slachtoffers is nooit iets teruggevonden.

Alexander en Máxima bezoeken Australië

Icoon Koningshuis Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn maandagochtend om 04.15 uur Nederlandse tijd, aangekomen in de Australische hoofdstad Canberra. Ze brengen van maandag 23 tot en met zaterdag 28 oktober een officieel bezoek aan Australië.

Hun reis betekent het hoogtepunt en meteen de afsluiting van de viering van de 400-jarige betrekkingen tussen Australië en Nederland. Aansluitend brengt het paar een officieel bezoek aan Nieuw-Zeeland.

In twee weken tijd heeft het paar meer dan veertig afspraken. Behalve de viering van de betrekkingen met Australië staan er in beide landen onder meer veel activiteiten en gesprekken op de gebieden integratie, ecologie en cultuur op het programma.

Verder kunnen immigranten uit Nederland en hun nazaten zich opmaken voor diverse ontmoetingen met de toekomstige koning van hun oude vaderland en zijn vrouw. Het aantal mensen van Nederlandse origine in Australië wordt op 270.000 geschat (de eerste 25 jaar na de oorlog gingen er zo'n 150.000), in Nieuw-Zeeland op minimaal 50.000.

Prins en prinses zijn zaterdag al in Australië aangekomen om te acclimatiseren op het Whitsunday Island. Dit staat bekend om de mogelijkheden om te duiken en zeilen en het nachtleven.

Jaap Stam raakt zenuw bij sliding

Jaap Stam heeft aan de wedstrijd tegen Feyenoord last van een onwillige zenuw in zijn linkerbeen overgehouden.

Na iets meer dan twintig minuten spelen raakte de aanvoerder van de Amsterdammers een zenuw in zijn been bij een sliding om de bal. Hij liet zich kort daarna wisselen omdat hij geen gevoel meer had in zijn onderbeen en voet. Niet veel later keerde dat gevoel weer terug. "Jaap was enigszins in paniek en liet zich uit voorzorg wisselen. Het gaat nu gelukkig beter met hem. Hij kon terug in Amsterdam ook in zijn eigen auto terug naar huis," aldus een woordvoerder van de Amsterdammers.

Eén van de aankomende dagen zal het been van Stam nog worden onderzocht door de medische staf van de Amsterdammers. Men verwacht niet dat de verdediger voor onderzoek naar het ziekenhuis moet.

Chinese meisjes voor straf aan de drank

Icoon Opmerkelijk Een leraar in China heeft twee schoolmeisjes voor straf gedwongen samen een fles sterke drank op te drinken, omdat ze te weinig aandacht voor hun schoolwerk zouden hebben. Dat heeft de krant Beijing News maandag bericht.

"De leraar vond tussen hun spullen een brief en een haarkruller en besloot ze te straffen, omdat ze zich niet concentreerden op hun studie", aldus de krant. De meisjes werden in een ziekenhuis opgenomen toen ze duizelig werden en moesten overgeven. Een jongen die protesteerde tegen deze strafmaatregen kreeg van de leraar een pak slaag.

In september sloeg een geschiedenisdocent een 11-jarig meisje bewusteloos en gooide haar vanaf de vierde verdieping uit het raam, waarna ze overleed.

DVD: De Kleine Zeemeermin S.E.



Het succes van het Disneyconcern vindt voor een groot deel zijn oorsprong bij de afdeling marketing. Dat blijkt wel uit het releasebeleid van de bekendste films die het bedrijf voort heeft gebracht. Eenmaal in de zoveel jaar komt een bepaalde film op dvd, is gedurende een tijdje algemeen verkrijgbaar, maar wordt op een gegeven moment niet meer bijgedrukt en verdwijnt in de archieven. Zeven jaar geleden was het voor het laatst dat De Kleine Zeemeermin op dvd te koop was en nu krijgen de liefhebbers opnieuw de kans om deze klassieker op dvd aan te schaffen. Disney heeft niet klakkeloos de vorige release opnieuw uitgebracht, maar er een speciale uitgave van gemaakt op twee disks en voorzien van een grote hoeveelheid extra materiaal.

Vallende Cheruiyot wint marathon van Chicago

Op een opvallende manier heeft de Keniaan Robert Cheruiyot de marathon van Chicago gewonnen. Aan het eind van de wedstrijd wist Cheruiyot door een sprint landgenoot Daniel Njenga voor te blijven, maar struikelde toen hij, met een tijd van 2.07,35, de finishlijn passeerde.

Door de val belandde hij met zijn hoofd op harde wijze op het asfalt en bleef enkele minuten groggy liggen. Uiteindelijk werd hij eerst met een rolstoel en later met een golfkar naar het ziekenhuis vervoerd.

Bij de vrouwen ging de overwinning, met een tijd van 2.20,42 naar de Ethiopische Berhane Adere.

Man vindt 5,47 karaat diamant in park

Een bezoeker van een staatspark in de Amerikaanse staat Arkansas kwam thuis met het ultieme souvenir: een gele diamant van 5,47 karaat. Bob Wehle uit de staat Wisconsin was een bezoeker van het Crater of Diamonds State Park bij de plaats Murfreesboro in Arkansas. Dit staatspark staat bekend als een vindplaats van diamanten en is tevens het enige staatspark waar bezoekers zijn toegestaan hun vondsten mee te nemen.

Hoeveel de edelsteen precies waard is, is nog niet bekend. Maar eerder dit jaar vond een andere gelukkige parkbezoeker een gele diamant van 4,21 karaat, welke door een deskundige op een waarde van tussen de 15.000 en 60.000 dollar werd geschat. Een ander echtpaar vond onlangs een bruine diamant van 6,35 karaat, tevens de grootste vondst van dit jaar.

De allergrootste diamant die in Arkansas is gevonden is er een van 40,23 karaat. Deze werd in 1924 gevonden en kreeg de naam 'Uncle Sam'.



De diamant naast een muntstuk van 25 dollarcent

Schröder hekelt rol religie in beleid Bush

Icoon Politiek De voormalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder hekelt in zijn autobiografie de rol van religie in de politiek van de Verenigde Staten. Vooral hoe de Amerikaanse president George Bush 'persoonlijke gesprekken met God' gebruikt om zijn beleid te rechtvaardigen verontrust hem. "Als een persoon beleid voert waarvan hij denkt dat het uit een persoonlijk gesprek met God komt, dan kan dat tot problemen leiden in een democratie", aldus Schröder.

Schröder vindt Bush' beslissingen uit religie beangstigend, omdat "er niets veranderd of onderhandeld kan worden uit een beslissing van God. Iemand die zijn politiek beleid legitimeert in dialoog met God kan zijn beleid door kritiek of reflectie niet veranderen. Als je dat zou doen, dan zou je namelijk twijfelen aan de missie van God". Hij heeft het vooral over de beslissing van Bush om een oorlog te beginnen met Irak. Schröder was daar fel tegen, waardoor internationale betrekkingen tussen Duitsland en de VS onder druk kwamen te staan.

De voormalige bondskanselier gaat verder met zijn kritiek op religie in de VS. "We hebben kritiek op de meeste islamitische staten, omdat daar de rol van religie voor samenleving en staat niet duidelijk gescheiden zijn. Maar we vergeten erbij te zeggen dat in de VS de christenfundamentalisten en hun interpretatie van de Bijbel dezelfde trekken vertonen", gaat hij boos verder.

Schröder zei over de Russische leider Vladimir Poetin dat hij van Rusland "een supermacht wil maken, net als de VS". Overigens stelt hij dat Poetin een "keurige democraat" is, een opvallende stelling aangezien Poetin vaak kritiek krijgt op zijn anti-democratische beleid. Schröder en Poetin hebben overigens op persoonlijk vlak een vergaande vriendschap. Toen de meeste Europese leiders contact verminderden met Moskou, deed Schröder zijn contact met Moskou juist verstevigen.

Zo zorgde Schröder twee weken voordat hij de Duitse verkiezingen zou verliezen ervoor dat er een directe gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland aangelegd zou worden. Na de verkiezingen zou hij zichzelf een baantje geven in het bestuur van het project. De liefde voor Rusland gaat ver bij Schröder: zo heeft hij twee Russische kinderen geadopteerd.



Schröder heeft kritiek op Bush

Uitslagen Spanje speelronde 7

Naast de eerste Clásico van het seizoen werd er in de rest van Spanje natuurlijk ook gevoetbald. Titelkandidaat Valencia ontving Osasuna terwijl Sevilla opnieuw goede zaken deed.

Osasuna reisde af van Pamplona naar Valencia. In het Mestalla stadion was het niet goed vertoeven voor de toegestroomde fans, want goed voetbal werd er niet gespeeld. Als er al werd gecombineerd, kwam dat van de kant van Los Ches. Een goede aanval belandde bij Fernando Morientes, die goed teruglegde op superspits David Villa. De Spanjaard aarzelde geen moment en haalde verwoestend uit, daarmee doelman Ricardo kansloos latend. Osasuna kwam er niet uit en creërde, zoals vrijwel het gehele seizoen al, weinig kansen. In de slotfase was vooral Joaquin dichtbij de beslisser, maar bij 1-0 zou het blijven. In blessuretijd schoot Valdo nog wel op de paal voor de bezoekers, en kreeg Jorge López van Valencia de rode kaart toegewezen.

Intussen sloop ook Sevilla weer naar de kop van de Liga. De UEFA Cup-houder kreeg promovendus Gimnàstic de Tarragona op bezoek, en had daar aanvankelijk zoals verwacht geen problemen mee. De in Spanje ontketende spits Frederic Kanouté was binnen het halve uur al tweemaal trefzeker voor zijn club. Toen werd Nàstic echter wakker, en ging het meer aanvallen. In het begin van het tweede bedrijf miste Maresca in naam van Sevilla een strafschop, waardoor Gimnàstic in leven bleef. Die kans grepen de bezoekers met beide handen beet, hetgeen tot een goal van Cuéllar leidde. Tegen het eind van het duel raakte Nàstic-middenvelder Irurzun nog ongelukkig de paal, waardoor het bij 2-1 zou blijven.

Uitslagen speelronde 7:

DatumThuisUitUitslag
21/10VillarrealLevante1-1
21/10Real ZaragozaReal Betis2-1
21/10Deportivo la CoruñaAtlético Madrid1-0
22/10Real MallorcaReal Sociedad0-0
22/10Recreativo HuelvaGetafe1-2
22/10EspanyolReal Racing2-2
22/10ValenciaOsasuna1-0
22/10Athletic ClubCelta de Vigo0-1
22/10SevillaGimnàstic2-1
22/10Real MadridBarcelona2-0

Stand:

#ClubGespeeldPuntenDoelsaldo
1.Barcelona71616-7
2.Valencia71613-5
3.Sevilla71515-9
4.Real Madrid71410-3
5.Deportivo la Coruña7149-5
6.Real Zaragoza71316-10
7.Atlético Madrid71310-6
8.Getafe7136-4
9.Recreativo Huelva7109-8
10. Celta de Vigo71010-11
11.Villarreal796-7
12.Real Mallorca794-5
13.Levante787-12
14.Osasuna774-7
15.Real Racing766-10
16.Espanyol764-8
17.Athletic Club756-14
18.Real Betis748-11
19.Gimnàstic747-15
20.Real Sociedad725-14

Topscorers:

#SpelerClubDoelpunten
1.Frederic KanoutéSevilla7
=.Diego MilitoReal Zaragoza7
3.David VillaValencia5
4.Fernando BaianoCelta de Vigo4
=.Samuel Eto'oBarcelona4
=.Fernando MorientesValencia4
=.Ruud van NistelrooyReal Madrid4

Programma speelronde 8:

DatumThuisUitTijd
29/10LevanteEspanyol19.00
29/10Real SociedadVillarreal19.00
29/10Real BetisReal Mallorca19.00
29/10Atlético MadridReal Zaragoza19.00
29/10GetafeDeportivo la Coruña19.00
29/10BarcelonaRecreativo Huelva19.00
29/10GimnàsticReal Madrid19.00
29/10Celta de VigoSevilla19.00
29/10OsasunaAthletic Club19.00
29/10Real RacingValencia19.00

Nieuws staat op Google Earth

Icoon Internet Er is veel te zien op Google Earth: maar het zien van een nieuwsbericht dat op FOK! heeft gestaan zal niet vaak gebeuren. In 2005 is er op de FOK!frontpage een nieuwsbericht geplaatst over een omgevallen bouwkraan op de grens van Den Haag en Wateringen. Een constructiefout had ervoor gezorgd dat de kraan instabiel werd en omviel. De man die tijdens de val in de cabinekamer zat is daarbij zwaargewond geraakt. Ook raakte de bouwkraan een klein bijgebouwtje, waar op dat moment gelukkig niemand aanwezig was.

Op het moment dat deze kraan omgevallen was, is er voor Google Earth een omgevingsfoto gemaakt. Nu blijkt deze omgevallen kraan dus te bezichtigen te zijn op het Google-programma. Je kan het nieuws meemaken door in Google Earth de coördinaten 52 graden 01'44.20" N en 4°17'19.25" E in te voeren. Je kan het nieuws ook zien in Google Maps door hier te klikken.



De omgevallen bouwkraan op Google Earth


Met dank aan BaZzY voor de submit.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.