DVD: Hard Gelach 2005




Het is inmiddels al bijna traditie geworden; enkele weken voordat de Sint zijn zak leegt in de schoorstenen van Nederland, komt CNR Music met een DVD vol met fragmenten van cabaretvoorstellingen. Een bonte mix van fragmenten en van verschillende cabaretiers leidt echter niet altijd tot een goed resultaat, zo bleek vorig jaar. Is de DVD nu meer de moeite waard?



Sjaak Bral vist dit jaar niet achter het net...


De uitgever van Hard Gelach, CNR Music, is blijkbaar erg overtuigd van het product dat ze in de markt zetten. Op de cover staat namelijk groot: Het beste cabaret ooit op een DVD. Een tamelijk arrogant overkomende betiteling, die ook nog eens onterecht blijkt te zijn. Net als voorgaande jaren is de samenstelling van de DVD een waar rommeltje. Uiteraard staan er ontzettend leuke stukjes cabaret op deze schijf verzameld en ja, je krijgt een idee van wat er allemaal te zien is in de theaters. Maar er is ook een keerzijde aan de veelzijdigheid van Hard Gelach; je zit namelijk bijna geen enkel moment ontspannen onderuit gezakt naar een voorstelling te kijken. Elke paar minuten wissel je de ene cabaretier in voor de andere, en daarmee ook het tempo, de sfeer en het onderwerp.



Javier Guzman probeert ons aan het lachen te maken...


Ook krijg je geen volledig beeld van de beste cabaretiers. Een paar oude bekenden hebben hun plekje op de DVD weten te vinden, zoals Herman Finkers, Sanne Wallis de Vries, Sjaak Bral en Hans Teeuwen, maar bijvoorbeeld Youp van 't Hek en Theo Maassen ontbreken. Een minstens net zo groot deel van de DVD bestaat uit tamelijk onbekende cabaretiers, zoals Ernst van der Pasch, Leon van der Zanden, Lambert Jan Koops en Kristel Zweers. En vooral bij deze laatste groep is er nog wel eens sprake van ontbrekende chemie.



Ook Sanne Wallis de Vries ontbreekt niet...


Hard Gelach dient twee doelen. Ten eerste kunnen consumenten kennis maken met allerlei verschillende cabaretiers. Zo kan een ieder kijken wat zijn smaak is en bij wie je dan moet zijn. Maar tegelijkertijd is deze uitgave natuurlijk niets anders dan een ordinaire reclame: veel van de voorstellingen die je te zien krijgt zijn niet geheel toevallig recent op DVD verschenen. En voor dat doel is de prijs aan de hoge kant: rond de twintig euro; zeker in vergelijking met vorig jaar, want toen kreeg je voor ongeveer hetzelfde geld er ook nog een CD bij (handig voor in de auto). Voor de liefhebber van cabaret is deze DVD niet aan te raden, je kunt dan beter gewoon de complete voorstelling van je favoriete cabaretier kopen. Als je echt geen idee hebt wat je leuk vindt en wie er allemaal actief zijn in cabaretland, dan zou deze DVD je enige houvast kunnen bieden, maar misschien kun je dan nog beter een abonnement nemen op de TV-gids.



Label: CNR Music Releasedatum: 28 oktober 2005 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!