Boek: Dean Koontz - De Gave

Thomas is dus een beetje een vreemd mannetje. Niet dat dat uit andere dingen blijkt dan zijn unieke gave, want in het dagelijkse leven maakt hij simpel voedsel in de Californian Pico Mundo Grille die, zoals de naam al doet vermoeden, in California is gevestigd. Net als de meeste mensen op deze aardbol probeert Thomas een goede balans te vinden in deze hectische wereld. Je voelt hem dus al aankomen… De lieve Thomas is net als jij en ik! Hoewel, de beste jongen is gezegend of misschien wel belast met een gave.

Die gave is niets minder dan het zien van dode mensen. The Sixth Sense dus, maar dan toch net even anders. Thomas kan converseren met de doden en alsof dat nog niet genoeg is heeft hij ook nog eens last van angstaanjagende visioenen. In die visioenen ziet hij wezens uit andere werelden die soms zelfs rond levende mensen cirkelen. Alleraardigste wezentjes die belust zijn op bloed, geweld en menselijk lijden. Tot zover het "Hey, had ik die gave ook maar-element", want als het kwaad bij Thomas aanklopt zijn de rapen natuurlijk flink gaar.

Wat je misschien niet zou verwachten bij een boek van bijna 400 pagina’s… Het verhaal speelt zich af in één dag. Koontz is er wel in geslaagd die dag bijzonder interessant te maken. Zo lezen we niet alleen over zijn gave, maar komen we ook verrassend veel over hem te weten. Alle subkarakters in het boek zijn dan ook zeer mooi uitgewerkt. We lezen over de romantische relatie die hij heeft met zijn dinnetje Stormy Llewellyn en over het simpele dagelijkse leven in Pico Mundo. Andere vrienden van Thomas, de plaatselijke schrijver, de politieagent van Pico Mundo en Rosali Sanchez, die bang is dat ze op een dag zal verdwijnen, vullen zijn eigen personage perfect aan. Verder komen we in bijzonder leuk taalgebruik meer te weten over zijn baas en de moeizame relatie die Thomas heeft met zijn ouders. Koontz is er goed in geslaagd het stadje Pico Mundo, Thomas en de andere karakters werkelijk tot leven te brengen en in deze tijd van snelle thrillers is dat zeker een groot pluspunt in vergelijking tot andere boeken.