Boek: Jeroen Brouwers - Geheime Kamers

Jeroen Brouwers is geboren op 30 april in 1940 in Batavia. Zijn vader was boekhouder en zijn moeder was de dochter van componist L. van Maaren. In 1942 vielen de Japanners Nederlands-Indië binnen en zijn vader werd in 1943 weggevoerd. Samen met zijn oma, moeder en zusje werd hij van 1943 tot 1945 opgesloten in een vrouwenkamp waar zijn moeder later kwam te overlijden. In Bezonken Rood (1981) schreef Brouwers deels autobiografisch over zijn ervaringen in dat kamp.

In 1948 verhuist het gezin naar het Nederlandse Den Bosch. Brouwers brengt zijn schooltijd door in Rooms-Katholieke jongensinternaten. Na zijn schooltijd gaat hij in Delft wonen en na de militaire dienst wordt hij journalist bij de Gelderlander en later bij de Geïllustreerde Pers. In 1964 debuteert hij als schrijver met Het Mes op de Keel.



Na het mislukken van zijn eerste huwelijk (twee kinderen) ging Brouwers met zijn nieuwe vrouw in Exel wonen. Vanaf die periode kon hij leven van zijn werk als schrijver. Brouwers’ boeken zijn vaak autobiografisch en belangrijke thema´s in zijn werk zijn literatuur, liefde en dood.

Begin 2001 werd Brouwers beschuldigd van plagiaat. De Standaard meldde dat er bewijs zou zijn dat Joris Ockeloen en het Wachten is gebaseerd op een nooit verschenen roman van Dirk de Witte. Een week later trok de krant de beschuldiging weer in nadat Brouwers met een aanklacht wegens smaad en eerroof had gedreigd.

Een compleet overzicht van zijn werk vind je hier: schrijversnet