Boek Review: Twee broers en een broodjeszaak

Martin Bril is schrijver/journalist en heeft geschreven voor Vrij Nederland, het Parool, het NRC, Carp en de Belgische krant De Morgen. Hij wordt vaak omschreven als veelschrijver, hij levert ongeveer 10 columns per week af en dat zijn er over de afgelopen drie jaar toch al gauw 1500. Romans zul je niet snel vinden van Martin Bril. 'Een roman sluit je op als schrijver en ik wil graag vrij zijn.' In 1997 heeft hij de Pop Pers Prijs gewonnen voor zijn columns in Vrij Nederland.



Martin Bril is geboren in 1959 in Utrecht. Hij studeerde filosofie in Groningen en heeft de kunstacademie in Amsterdam afgerond. Er zijn verschillende bundels met columns van hem verschenen waaronder Evelien, Hollandse Luchten, Gloriedagen en Stadsogen.

Zijn columns beschrijven meestal typisch Nederlandse situaties en dan vaak met een grappige inslag. Bril schrijft zijn verhalen in de ochtend en is dan de rest van de dag op pad om inspiratie op te doen. Hij wordt vaak vergeleken met Carmiggelt en Meijer en vindt dit naar eigen zeggen een grote eer. Echte krantenmannen, net als hijzelf, hoewel zijn schrijfstijl toch sterk afwijkt.

Bril heeft tevens een scherp oog voor politieke situaties. Voor politiek-digitaal.nl
schreef hij een aantal gedichten welke je hier kunt lezen.