Interview: Lostprophets

Kunnen jullie uitleggen waarom jullie muziek geen nu-metal is?
Chiplin: "We zien onszelf als een rockband; we zien niet in waarom die altijd in hokjes moeten worden geduwd."
Oliver: "We snappen wel waarom mensen ons nu-metal vinden, maar dat vinden we onzin."
Chiplin: "Als je luistert naar onze cd kun je het ene moment een agressief en rauw nummer horen om even later een vrolijk deuntje als 'Last Summer' door je boxen te horen schallen. Hoe kunnen die twee muziekstijlen onder één noemer worden geplaatst?"
Oliver: "Slipknot en Incubus worden beiden nu-metal genoemd. Twee bands die compleet verschillend klinken! Het is gewoon een manier om muziek te beschrijven die wordt gebruikt door luie journalisten. Maar het kan ons niet schelen als mensen onze muziek nu-metal noemen."

Hechten jullie sowieso enige waarde aan wat muziekjournalisten schrijven of zeggen over jullie?
Oliver: "Over het algemeen niet."
Chiplin: "Vroeger wel, maar we zien nu in dat het slechts de mening van één persoon is. Daarnaast heeft hun mening ons nog nooit geschaad. We hebben goede en slechte recensies gehad, maar we spelen nog steeds, dus wat maakt het uit."
Oliver: "De media kopen onze cd's toch niet?!"

Maar ze kunnen wel helpen om jullie muziek te verkopen.
Oliver: "Who gives a fuck!. Journalisten denken dat ze een hoop macht hebben, maar dat is niet zo. Vooral Engelse bladen hypen van alles, maken bands de ene week 'het beste in de wereld ooit', maar een week later zijn ze alweer van gedachten veranderd."
Chiplin: "Toen 'The Fake Sound Of Progress' uitkwam in Groot-Brittannië, waren wij volgens de Britse media de coolste band die het helemaal zou gaan maken. Twee jaar later, het gaat nog steeds om hetzelfde album, schrijft precies hetzelfde tijdschrift dat wij de grootste sellout bastards van de wereld zijn! Het was wel opvallend dat we vanaf dat moment meer albums verkochten dan voor die tijd.

Maar dat betekent dus dat jullie de bladen wel lezen?
Oliver: "We lezen ze allemaal! Omdat het grappig is om te lezen, omdat de bladen geen idee hebben waar ze over schrijven!"
Chiplin: "Hoe vaak je niet foute informatie ziet terugkomen in artikelen. Als je ooit eens iets hebt gezegd in een interview en dat is verkeerd overgenomen, blijft dat maar terugkomen in de stukken die over ons geschreven worden. Die journalisten zitten alleen maar elkaars werk te kopiëren!"



Zojuist hebben jullie gehoord dat jullie op Pinkpop zullen spelen dit jaar. Ik heb gelezen over het Donningtonfestival waar jullie speelden, dat niet helemaal ging op de manier zoals jullie wilden.
Oliver: "Dat was inderdaad crap. Van tevoren waren we zo verheugd over het feit dat we daar mochten spelen, maar het viel zo tegen."
Chiplin: "Het was gewoon verkeerd georganiseerd. Er stonden ruim tweeduizend fans van Ozzy Osbourne in het publiek die allemaal aan het wachten waren op hun idool. Daardoor werden de mensen die voor ons kwamen weggedrukt bij het podium en ze konden achter aansluiten. Al onze fans stonden minstens tweehonderd meter van het podium af, terwijl al die Ozzy fans zich niet interesseerden in onze muziek."

Kijken jullie er nog wel naar uit om op festivals te spelen?
Chiplin: "Ja, festivals zijn over het algemeen geweldig, alleen Donnington was gewoon slecht."

In het boekje van 'Start Something' bedanken jullie The Osbournes. Wat is jullie relatie met hen?
Oliver: "Ten tijde van Ozzfest had ik verkering met Jack Osbourne. We gingen samen naar de bioscoop en dergelijke. Aan het einde van de dag hadden we het met elkaar gedaan en toen zijn we maar gescheiden... Of nee, dat was niet Jack, dat was Kelly natuurlijk, haha! Hoewel, misschien is dat nog wel slechter, haha."
Chiplin: "Nee, de Osbourne familie is erg goed voor ons geweest tijdens Ozzfest."
Oliver: "We zijn toen wel veel met Jack en Kelly omgegaan."

Wat vinden jullie van de muziek van Kelly?
Oliver: "Ik heb die cd eenmaal gehoord en het was niet slecht... Ik moet dat natuurlijk zeggen omdat ik bevriend met haar wil blijven, haha."

Is er verder nog iets dat jullie willen zeggen tegen de lezers van FOK!?
Chiplin: "Ik wil graag iedereen bedanken die ooit de moeite heeft genomen om een show van ons te komen bekijken."
Oliver: "Probeer je auto te verkopen!"
Chiplin: "Oh ja, ik heb een hele mooie Honda Prelude te koop, hij moet ongeveer zevenduizend euro kosten. Mocht er iemand geïnteresseerd zijn, dan kun je me bellen..."