Boek Review: Kloon

Dr. Daniel Lowell heeft een procedure gevonden om mensen te genezen door middel van het klonen van stamcellen. Deze procedure heet HTSR, de afkorting van Homologous Transgenic Segmental Recombination, en bestaat uit het kweken van therapeutische cellen, gevormd in de blastula, over te brengen op zieke cellen. Deze nieuwe cellen zullen de genetische informatie in de zieke cellen overschrijven en vormen zodanig gezonde cellen.
Lowell wordt hierin bijgestaan door zijn knappe en intelligente vriendin Stephanie D'Agostino. Hij leerde Stephanie kennen toen hij les gaf op Harvard, waar zij chemie studeerde. Na het behalen van haar doctorsgraad kregen ze een relatie en toen Lowell de universiteit verliet om te starten met zijn eigen bedrijf CURE, gespecialiseerd in biotechnologie, ging ze met hem mee. Het bedrijf, voluit genaamd Cellular Replacement Enterprises, is van plan een tweede financieringsronde via een investeringsmaatschappij te bewerkstelligen en wil uiteindelijk beursgenoteerd worden. Mocht deze tweede financiering echter niet tot stand komen dan staat hen faillissement te wachten wegens de hoge bedrijfskosten.

Senator Ashley Butler zit al sinds 1972 in de politieke lift en is een conservatieve Democraat. Hij is tegen homoseksualiteit, pornografie en abortus, en wordt versleten als een konkelende populistische demagoog. Senator Butler heeft dus alles in zich om ooit president te worden, ware het niet dat hij net van zijn arts te horen heeft gekregen dat hij de ziekte van Parkinson heeft. Zijn ziekte kan wel worden onderdrukt door medicijnen, maar er is geen geneesmiddel tegen, en na verloop van tijd zullen de medicijnen de symptomen van de ziekte van Parkinson niet meer kunnen onderdrukken. Butlers wereld stort in want hij wil niets liever dan zijn senatorschap voortzetten, temeer omdat over anderhalf jaar de herverkiezingen zullen plaatsvinden.

Butler, Lowell en D'Agostino ontmoeten elkaar op het moment dat de procedure in een hoorzitting aan de Senaatssubcommissie Gezondheidsbeleid wordt voorgelegd. Butler laat, als voorzitter van deze commissie, duidelijk merken dat hij de procedure onethisch vindt en vergelijkt deze zelfs met de mythische creatie van Frankenstein. De hoorzitting eindigt in een nederlaag voor Lowell, die zich dankzij zijn verwaande karakter nogal laat kennen, door in de val te lopen van de populaire Butler.

Dezelfde avond echter benadert Butler de 2 doctoren met een zeer uitdagend voorstel waar ze allen profijt van kunnen trekken. Hij wil dat dat de procedure op hem wordt uitgetest om op deze manier van zijn ziekte te worden verlost en garandeert een voorspoedige toekomst voor CURE mocht dit lukken. Hij heeft echter een belangrijke voorwaarde: de genetische informatie die op de lijkwade van Turijn te vinden is, moet de basis vormen voor de nieuw te vormen cellen die hem zullen genezen...