Boek Review: Kloon

De titel van het boek klonk mij aanlokkelijk in de oren: Kloon. Ik vind het idee van klonen erg interessant, temeer omdat mijn favoriete genre science fiction is en het kloonvraagstuk in dat genre erg uitgebreid wordt behandeld. Met het lezen van dit boek echter, viel deze vreugde al vrij snel weg. Het gaat niet over klonen zoals wij gewone stervelingen dat graag zien. Er komen geen mismaakte dieren, mishandelde embryo's of genetisch gemanipuleerde mensen in het boek voor. Nee, het gaat over het klonen van stamcellen, een begrip dat voor een leek nauwelijks te bevatten is en dus, wat mij betreft althans, in gelijke mate interessant.

Dat klonen allang geen science fiction meer is wordt wel bewezen door de schapen en varkens die met succes gekloond zijn. Er wordt zelfs beweerd dat de eerste mensenbaby's door gebruikmaking van kloontechniek al geboren zijn. Ik vind dat het boek dus eigenlijk een beetje 'achter' loopt. Het gebruik van stamcellen voor genezing is een al jaren erkend gegeven en dat deze misschien kunnen worden gekloond zal niemand nog verbazen.

Eerdere boeken van Robin Cook hebben mij meer kunnen boeien dan dit verhaal. Meestal schrijft Cook inderdaad uitvoerig over de medische wereld op een manier die iedereen wel kan begrijpen. Dit boek werd mij echter net te veel, de informatie gaat net wat te diep naar mijn zin. Daarnaast vind ik het verhaal wat aan de gammele kant, het eind lijkt zelfs wat afgeraffeld, alsof het verhaal minder belangrijk is dan de medische informatie die het boek rijk is. Vooral de relatie van de mensen onderling is zo kinderachtig dat ik langzamerhand begin te geloven dat Cook zich verheven voelt boven ons 'gewone stervelingen'. Cook heeft in mijn ogen het niveau van RTL 4 belspelletjes en wasmiddelreclames bereikt. Met andere woorden: ik voel me als lezer niet meer serieus genomen, en dat is toch een kwalijk gegeven. Van een zo populaire en ervaren schrijver als Cook had ik ondertussen toch wat meer verwacht qua inhoud en leesbaarheid. Ik hoopte op een aardig verhaal met wat meer diepgang maar vond dit helaas niet in Kloon.