Boek Review: Doodstrijd


John Sandford is het pseudoniem van de Amerikaanse journalist en Pulitzer Prize winnaar John Roswell Camp. Hij werd geboren in 1944 en groeide op in Cedar Rapids, Iowa. Na zijn studie aan de University of Iowa deed Camp zijn eerste journalistieke ervaringen op tijdens de oorlog in Korea, waar hij vijftien maanden lang in de redaktie zat van de krant die in het legerkamp werd uitgebracht. Eenmaal uit het leger werkte John Camp tien maanden bij de krant Se Missourian van Cape Girardeau, waarna hij weer ging studeren aan de universiteit van Iowa om zijn papieren te halen in de journalistiek. Van 1971 tot 1978 werkte hij als verslaggever voor de Miami Herald, waar hij vooral schreef over de moorden en de drugshandel. Hij kreeg veel hulp van zijn collega Edna Buchanan, een voormalige winnares van de felbegeerde Pulitzer Prize.
In 1978 stapte Camp over naar The St. Paul Pioneer Press, waarin hij twee jaar lang een dagelijkse column schreef. In datzelfde jaar werd hij genomineerd voor de Pulitzer Prize vanwege een serie artikelen over een gemeenschap van Indianen in Minnesota en North Dakota. De prijs ging uiteindelijk aan zijn neus voorbij, maar in 1986 kreeg John Camp hem alsnog voor een serie artikelen over de landbouwcrisis in het Midwesten van de Verenigde Staten: "Life on the Land: An American Farm Family."

Onder het pseudoniem John Sandford schrijft Camp thrillers over de ongewone politieman Lucas Davenport, die opvalt door zijn extravagante, luxueuze levensstijl en zijn onconventionele, nietsontziende manier van werken.

Van deze schrijver zijn de volgende boeken in het Nederlands verschenen:
* Het duivelscontract (The fool's run, 1989)
Spel op leven en dood (Rules of prey, 1990)
Moordritueel (Shadow prey, 1990)
De ooggetuige (Eyes of prey, 1991)
Blinde haat (Silent prey, 1992)
Op glad ijs (Winter prey/The iceman, 1993)
De insluiper (Night prey, 1994)
Zieke geest (Mind prey, 1995)
Oog om oog (Sudden prey, 1996)
* Noodsprong (The nightcrew, 1997)
Dood spoor (Secret prey, 1998)
Verbeten strijd (Certain prey, 1999)
Wurggreep (Easy prey, 2000)
* De duivelscode (The Devil's code, 2000)
Vals spel (Chosen prey, 2001)
Prooi (Mortal prey, 2003)
Doodstrijd (Naked prey, 2003)

* deze boeken vallen niet onder de Lucas Davenport serie