Nieuws Jaaroverzicht 2003

Jaaroverzicht Menu Januari Juli Augustus Februari Maart April September Oktober MeiNovemberJuniDecember


Saddam Hussein gearresteerd


Saddam Hussein na zijn arrestatie


Op 14 december wordt bekend dat Saddam Hussein is opgepakt in Irak. De voormalig Irakees leider hield zich verborgen in een kelder onder een boerderij in Tikrit, de geboorteplaats van Saddam Hussein. Bij de arrestatie werd geen verzet geboden. Saddam werd gearresteerd door elitetroepen van de Patriottische Unie van Koerdistan, samen met Amerikaanse speciale eenheden. Toen Saddam werd opgepakt droeg hij een grijze baard. Hij zag er verwaarloosd uit. Er werd wangslijm van hem afgenomen en uit de DNA-test die daarop volgde bleek dat het om de 'echte' Saddam Hussein ging.

Na de arrestatie wilde Saddam onderhandelen. Hij zei volgens een lid van het militaire arrestatieteam: "Ik ben Saddam Hussein. Ik ben de president van Irak en ik wil onderhandelen." Als antwoord gaven de soldaten: "Groeten van president Bush."
De Amerikaanse president Bush verlaarde dat de VS samen met de Irakezen zullen toezien dat Hussein een eerlijk proces krijgt. Ook verklaarde de Amerikaanse president dat het proces openbaar zal zijn en de internationale toets der kritiek zal doorstaan. VN-secretaris-generaal Kofi Annan zei dat Saddam moet worden berecht door een hof dat volgens internationale normen werkt en de doodstraf niet kent.

Hussein Met de arrestatie van Saddam Hussein kwam een definitief einde aan het bloedige leiderschap van Saddam Hussein. Nadat hij in 1979 al-Bakr afzet wordt Saddam zelf president van Irak. Meteen als hij aan de macht komt executeert hij tweederde van de Revolutionaire Commandoraad, waar hij zelf in 1968 een jaar vice-voorzitter van was, en laat hij tientallen partijfunctionarissen en legerofficieren executeren.

Bronnen in Libanon meldden dat de tweede vrouw van de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein, Samira Shahbandar, aan de Verenigde Staten 'enige informatie' over de verblijfplaats heeft doorgegeven. Op 18 december echter meldt de Britse krant The Daily Mirror dat een lijfwacht uit Saddams eigen clan, Qusay Rassoul, de schuilplaats van Saddam Hussein aan de Amerikanen heeft 'verraden'. De lijfwacht zou doorgeslagen zijn na een "intensief verhoor".

Met de arrestatie van Hussein verdwijnt niet het geweld. Bij een aanslag op 15 december met een autobom op een politiebureau, vielen negen doden. Ook in de dagen erna gaat het geweld gewoon door, en laten Saddam aanhangers van zich horen. Op 21 december wordt bekend dat Saddam wel degelijk zelf het verzet tegen de Amerikanen leidde.
Vlak voor Kerst blijken de aanslagen in Irak ook nog steeds door te gaan.



1 december
Er werd bekendgemaakt dat meer dan 100 mensen die vastzitten op de Amerikaanse basis Guantanamo Bay binnenkort vrijkomen. Groen-Links kwam aanzetten met de 'Robin Hood-heffing' om de inkomens te nivelleren.

2 december
Volgens het Rathenau-instituut zou de Nederlander er geen problemen mee hebben om automatisch orgaandonor te zijn. Het koopkrachtsverlies voor bepaalde groepen kan volgend jaar oplopen tot acht procent. Ook kwam het CDA met het idee om eerwraak zwaarder te straffen. De SP werd uitgemaakt voor racisten door de AEL.

3 december
Ben Bot (CDA) volgt Jaap de Hoop Scheffer op als minister van Buitenlandse Zaken. Volgens minister Donner van Justitie had het vijftal dat in oktober werd aangehouden banden met terrorisme. De PvdA is boos op premier Balkenende omdat het koopkrachtsverlies voor sommigen kan oplopen tot acht procent. Homo's zijn niet welkom in de Braziliaanse stad Bocaiúva do Sul. Het Centraal Planbureau verwacht dat het begrotingstekort drie procent zal bedragen.

4 december
De VVD vindt dat de Tweede Kamer kleiner moet worden. De 16-jarige Maja Bradaric zou zijn vermoord vanwege roddels. Er is weinig animo bij moslims in Nederland voor een imamschool. Minister De Geus (CDA) gaat een 'Robin Hood-rekening' openen voor weldoeners.

5 december
De Griekse aartsbisschop omschreef de Turken als 'barbaren die niet moeten worden toegelaten tot de Europese Unie'. Er werd levenslang geëist door het OM tegen een tbs'er. Imams roepen moslimmannen op te delen in de huishoudelijke taken.

6 december
Tientallen studenten in Berlijn hebben gedemonstreerd tegen de voorgenomen bezuigingen. Uit een TNS NIPO-onderzoek blijkt dat mensen minder mededogen hebben met de kwetsbare groepen in de samenleving. GroenLinks is boos op de radicale achterban. Bekend werd dat Nederland de mindere versie van de Joint Strike Fighter zal krijgen.

7 december
Volkert v.d. Graaf heeft klachten over zijn psychiater. In de VS is een pedopriester vermoord. Migrantenclubs blijken in Nederland veel subsidie te ontvangen. Er blijkt een heuse dieren- en milieuomroep in de maak te zijn.

Prinses Máxima bevalt van een gezonde dochter

Op 18 juni werd bekend gemaakt dat prinses Máxima al drie maanden zwanger is, en op 7 december wordt de prinses 's morgens opgenomen in het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag. Later op de middag worden Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima de trotse ouders van een dochter. Het meisje werd geboren om 17:01 uur, was 52 centimeter lang en woog 3310 gram.



De komst van het kind van Máxima en Willem-Alexander wordt 's avonds verwelkomd met 101 saluutschoten op vier plaatsen in het Nederlands Koninkrijk, te weten: Den Haag, Den Helder, Willemstad (Curaçao) en Oranjestad (Aruba). Ook werd de geboorte een dag later gevierd met het voeren van de Nederlandse vlag met oranje wimpel op overheidsgebouwen, het luiden van klokken en aandacht voor de geboorte op websites van de rijksoverheid en van de diensten, instellingen en andere publiekrechtelijke instellingen die onder de overheid ressorteren.

Nog op dezelfde dag dat zijn dochter geboren werd, toonde prins Willem-Alexander zijn kind aan de pers. Hij deed dat tijdens een persconferentie in ziekenhuis. De prins noemde zijn kind "de allermooiste baby van de hele wereld". Het geslacht van het kind was voor de bevalling nog niet bij het paar bekend. De naam van het kind liet het paar nog even in het midden.



Later die avond verlaten prins Willem-Alexander, prinses Máxima en hun dochter het Bronovo-ziekenhuis. Willem-Alexander ging alleen naar huis. Hij schudde bij zijn vertrek diverse handen van de in de kou kleumende oranjefans en nam enkele cadeaus van hen aan. Prinses Máxima verliet met haar dochter ongezien het ziekenhuis via een andere uitgang.

Op dinsdag 9 december geeft de prins zijn dochter aan bij de burgelijke stand. Hij deed dat in het Oude Stadhuis in Den Haag. Minister-president Balkenende en de vice-president van de Raad van State Tjeenk Willink waren zijn getuigen. Bij die gelegenheid maakt de prins ook de naam van zijn dochter bekend, alhoewel die al gedeeltelijk was uitgelekt via de media. Voluit luidt de naam van de baby van Máxima en Willem-Alexander: Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, met de roepnaam Amalia. Het meisje krijgt de titel Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau mee.

Ter gelegenheid van de geboorte schreef de dichter des Vaderlands, Gerrit Komrij, een gedicht, wat overigens niet bij iedereen in goede aarde viel:

Oranjekindje

Er is een kindje.
Iedereen is blij, Katrien is blij.
Truus is zelfs in de wolken.
Want kindjes zijn onschuldig en, daarbij,
Ze hebben Mabel nu genoeg gemolken.

Goed dat Oranje weer een wedstrijd wint.
De hele intellectuelenkliek
Valt stil, doodstil, door toedoen van een kind.
Baar, baar- en op de vlucht slaat de kritiek

Als dichter moet ik nu mijn zegje doen.
Welaan, ik geef het kind een dikke zoen
En zeg u dit: als uw gejuich oprecht is,

Zorg dat het kind een leven krijgt dat echt is,
Gun het een stem, een hart, een eigen pad -
En schop de monarchie onder haar gat.



Op 19 december komt het Koninklijk Huis met vier nieuwe foto's van prinses Amalia en de gelukkige ouders en grootmoeder.





8 december
Al-Qaeda schijnt steeds meer actief te zijn in Irak. In de VS zijn er zware sneeuwstormen. C1000 heeft de omstreden reclamecampagne moeten staken. Volgens de fractieleider van de PvdA, Wouter Bos, moet Nederland soepeler zijn bij het toelaten van arbeidsimmigranten. Nederlanders geven minder uit. Er is voor het eerst deze winter op natuurijs geschaatst. De IB-Groep moet stoppen met de strenge controles op de woonsituaties van studenten.


9 december
De VN verwacht dat er in het jaar 2300 maar liefst negen miljard mensen zullen zijn. De naam van de dochter van Máxima en Willem-Alexander is officieel bekend geworden: Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria. Marokko onderschept maar liefst twintig ton cannabis. De politie arresteert op de A10 AEL'ers. Premier Balkenende overweegt juridische stappen tegen ziektekostenverzekeraar Azivo.

10 december
De Geus' eigen ministerie van Sociale Zaken heeft vastgesteld dat het sociaal beleidsplan van de PvdA beter is dan het beleidsplan van het huidige kabinet. Het Openbaar Ministerie in Almelo gaat een proefproject starten waarbij spijbaals veroordeeld kunnen worden tot celstraf. Irak richt een Saddam-tribunaal op. De hoogste boom in Australië is dood verklaard. Asielzoekers krijgen te maken met een langere wachttijd.

11 december
Een naakte man heeft een vrouw in mootjes gehakt. Een Edah-klant is in de cel beland omdat hij geen gebruik maakte van een mandje. AEL dreigt Amsterdam met "verdere escalatie". Oppositie voeren valt Wouter Bos tegen. Het grootste priemgetal ooit is ontdekt door een student.

12 december
Annan en de EU zijn tegen de orderboycot van de VS. De burgemeester van de Canadese plaats Houston is ernstig in verlegenheid gebracht door de publicatie van haar naaktfoto's. Smokkelaars die minder dan 3 kilo cocaïne bij zich hebben worden niet meer opgepakt. De Duitse minister Eichel haalt fel uit naar Nederland. Een 10-jarig meisje wordt voetbalcommentator.

13 december
De hoofdverdachte in de zaak Maja zwijgt over het motief. AEL eist de vrijlating van de vier verdachten uit Sittard. Ook vindt de AEL de bomaanslagen van afgelopen november in Turkije kunnen.

14 december
Spanje en Marokko maken bekend dat er in de toekomst een tunnel komt tussen beide landen. Het grootste nieuws van vandaag is dat Saddam Hussein wordt opgepakt door de Amerikanen. Hussein blijft de gehele dag het nieuws beheersen. In Nederland wordt VVD-fractievoorzitter Van Aartsen door de parlementaire pers gekozen tot beste politicus. De circa 7.000 gratis boeken die uitgeverij Lemniscaat op 1 december in de trein neerlegde, blijken moeilijk vindbaar te zijn, zo ontdekte Fok!.

15 december
Ondanks de arrestatie van Saddam Hussein duurt het geweld tegen de Amerikanen in Irak voort. De Italiaanse media meldden dat de Israëlische inlichtingendienst gewaarschuwd heeft voor aanslagen van moslim-extremisten op het Vaticaan. Fok! Radio zond vandaag ook weer uit. De politie maakt vandaag bekend dat er al 92.000 kilo vuurwerk in beslag is genomen.

16 december
De Amerikaanse president wil toezicht houden op de berechting van Saddam Hussein. Ook crematoria krijgen te maken met een rookverbod. Israel blijkt in het verleden plannen te hebben gehad om Saddam Hussein te willen vermoorden. In Marokko wordt jaarlijks 74.000.000 kilo cannabis geoogst. Presentator Chiel Montagne wil gaan proberen de status 'aspirant-omroep' te behalen met een eigen omroep. De euro bereikt een nieuwe recordhoogte. Fractieleider Ronald Sörensen van Leefbaar Rotterdam maakt de Arabisch Europese Liga (AEL) uit voor de NSB van deze tijd. Marco Borsato scoort zijn zesde nummer één-hit.

17 december
Jeroen van Inkel kan dankzij een forse afkoopsom Radio 538 verlaten; hij gaat bij Radio Veronica een middagprogramma presenteren. Als de belangstelling voor de eurocent nog verder daalt, zal De Nederlandsche Bank (DNB) voorstellen de één en twee eurocent te laten verdwijnen. De Franse president Jaques Chirac schaart zich achter een voorstel om religieuze uitingen, waaronder de hoofddoek, op openbare scholen te verbieden. PvdA-burgemeester Jacques Wallage van Groningen klaagt bij de VVD over Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. Staatssecretaris Nijs van Onderwijs heeft ingrijpende plannen voor het hoger onderwijs.

18 december
Mr. Pieter van Vollenhoven, mede-voorzitter van het Comité 2004, vindt dat Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba een heldere uitspraak moeten doen over het Koninkrijk; Of men gaat door, of men neemt afscheid van elkaar. Michael Jackson wordt formeel aangeklaagd wegens seksueel misbruik. Hij zou ook moslim zijn geworden, maar dat wordt later ontkend. In een cacaoloods in de Wormer brak een grote brand uit, die het dorp behoorlijk ontregelde. Maja Bradaric uit Nijmegen zou vermoord zijn omdat ze te jaloers was. Een 16-jarige bromfietser uit Lisse bleek 24 keer geflitst te zijn en kon rekenen op een forse stapel boetes.

19 december
De tweede man van het al-Qaeda terroristennetwerk, Ayman al-Zawahri, zegt in een bandopname dat de Amerikanen de strijd in Afghanistan verloren hebben. In Duitsland worden de oudste sculpturen ooit opgegraven. De Tweede Maasvlakte krijgt het groene licht. AIDS is de grootste doder van mensen in de leeftijdscategorie 15 tot 59 jaar. Een kleine meerderheid in de Kamer is voorstander van adoptie door homoparen. De Hoge Raad bepaalt dat het peer-to-peer programma KaZaA legale software is. In Groningen tenslotte meent de VVD-fractie dat rokers verloren werktijd moeten inhalen.

20 december
De Telegraaf meldt dat Idols, door de strenge jury, schadelijk kan zijn voor de jonge deelnemers. Het OM besluit de website Maroc.nl niet te vervolgen. Libië stopt met het ontwikkelen van massavernietigingswapens. Aan de Franse grens vallen 12 doden bij een busongeluk. Hoofdcommissaris Jelle Kuiper van Amsterdam wil zware criminelen hun burgerrechten ontnemen, om zo de criminaliteit in te dammen. De Amstelreclame van twee mannen die in plaats van de keuken de badkamer slopen, wint de Gouden Loekie. En Amsterdam maakt bekend dat het in 2004 discriminatie hard wil aanpakken.

21 december
Nederland kampt met een beginnende griepepidemie. Een zware storm raast over het land, en veroorzaakt een hoge waterstand aan de kust. Prinses Diana blijkt zwanger geweest te zijn toen ze in 1997 overleed. De Commissie Participatie van vrouwen uit etnische minderheidsgroepen meent dat het integratiedebat in Nederland te eenzijdig, te polariserend en te respectloos wordt gevoerd. Jochem Uytdehaage en Renate Groenewold worden Nederlands kampioen allround-schaatsen.

22 december
Een aantal leden van de elitetroepen van het Israëlische leger weigert dienst; Ze vinden dat de mensenrechten van miljoenen Palestijnen genegeerd worden. Sky Radio is nog steeds marktleider in radioland. Veel kerstwild komt niet uit de vrije natuur maar uit een fokkerij. De SGP blijft tegen abortus, ook na een verkrachting. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken wordt in Israël aangevallen in een moskee door Palestijnen. De Kustwacht zoekt een aantal containers met gifvaten, die een dag eerder tijdens een storm voor Texel van een boot zijn geslagen. In Zuid-Afrika blijkt heksenvervolging nog te bestaan, en zelfs toe te nemen. Het midden van de Amerikaanse staat Californië wordt getroffen door een aardbeving van 6,5 op de schaal van Richter.

23 december
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries overweegt om een politieke partij op te richten; Volgens een peiling zou hij meteen al goed zijn voor tien zetels. In Rotterdam duiken posters op waarin wordt opgeroepen om op Volkert van der Graaf te gaan jagen, wanneer hij in 2014 vrijkomt. Op Schiphol zouden sommige douaniers betrokken zijn bij de smokkel van drugs. Al tien jaar lang is er geen grote kersthit meer gescoord, zodat oude nummers keer op keer gedraaid worden. In heel Nederland heerst nu een griepepidemie. Het voorarrest van de drie jongens die vastzitten voor de moord op Maja Bradaric, wordt met dertig dagen verlengd.

24 december
In de Verenigde Staten is mogelijk het eerste geval van gekkekoeienziekte (BSE) ontdekt in Washington State. In Duitsland werd de op één laagste temperatuur ooit bereikt; 42,7 graden Celsius onder nul. Osama bin Laden zit persoonlijk achter de jongste terreurdreiging jegens de Verenigde Staten. De Arabische wereld hekelt het sluierverbod dat Frankrijk op openbare scholen wil gaan invoeren. Jamai Loman, de winnaar van Idols 2003, heeft gezegd dat hij homofiele gevoelens heeft. Toni Boltini, één van de beroemdste circusdirecteuren van Nederland, blijkt na een langdurig ziekbed te zijn overleden op 83-jarige leeftijd.

25 december
Volgens een peiling van onderzoeksbureau Multiscope is Jan Marijnissen van de SP de beste politicus van 2003. De Marssonde Beagle 2, die geland had moeten zijn op Mars, heeft nog niets van zich laten horen. Koningin Beatrix wijst op de vrijheden in haar kersttoespraak. Het nummer 'Seven Nation Army' van The White Stripes wordt door bezoekers van VPRO's 3voor12 gekozen als 'Song van het jaar'. In de Radio 2 Top-2000 staat Queen met 'Bohemian Rhapsody' voor de vijfde achter eenvolgende keer op één. In China blijken zeker 190 mensen te zijn omgekomen bij een zware explosie in een gasveld.

26 december
De Amerikaanse ambassade in Den Haag werd afgesloten en doorzocht door een anti-terreureenheid; het bleek loosalarm. Bij een vliegramp in Benin vallen 96 doden. Ook een nieuwe poging om contact te maken met de Beagle 2, het voertuig dat op Mars had moeten landen, verloopt zonder succes. Mr. Veronica Rob Out overlijdt op 64-jarige leeftijd aan een hartstilstand in een ziekenhuis in zijn woonplaats. In Iran vindt een grote aardbeving plaats die volgens de eerste berichten aan duizenden mensen het leven heeft gekost. De prijs van brandstof zal in 2004 een flink stuk hoger worden, zo meldt de BOVAG.

27 december
Al-Qaeda blijkt in het verleden te hebben geprobeerd om vanuit Nederland een omroep op te zetten. De Postcode Kanjer van 20,3 miljoen, de hoofdprijs van de Postcode Loterij, valt in het plaatsje Kinderdijk. Wederom blijkt het slecht gesteld te zijn met de kwaliteit van de oliebollen in Nederland. Noord-Korea wil weer praten over haar omstreden kernwapenprogramma. Binnen het koninklijkhuis zou er onvrede bestaan over de rol die premier Balkenende heeft gespeeld in de kwestie rond Mabel Wisse Smit. Bij de aardbeving in Iran blijken minstens 20.000 doden en 30.000 gewonden te zijn gevallen.

28 december
In Iran worden drie ontvoerde toeristen vrijgelaten. In Saudi-Arabië werden twee mannen gearresteerd, die van plan waren een zelfmoordaanslag te plegen op een vliegtuig van British Airways. Volgens organisaties voor thuiszorg in Den Haag kunnen steeds meer mensen die thuiszorg nodig hebben, deze hulp niet meer betalen. Draadloos internet moet het in 2004 helemaal gaan maken zo verwachtten de producenten van de kabelloze verbindingen.

29 december
Op het Indonesische eiland Java beweren dorpelingen een 450 kilo zware python van bijna 15 meter lang te hebben gevangen. Op Nederland 1 blikte het team van Farce Majeure terug op hun carrïére. Saddam Hussein zou bekend hebben bijna 40 miljard dollar te hebben verduisterd. Duur siervuurwerk blijkt in trek bij veel Nederlanders. In Servië wint de Radicale Partij de verkiezingen.

30 december
Het aantal rokers zou met 100.000 gedaald zijn. In Rotterdam vuurde een jongen een vuurpijl af op een agent, en raakte hem aan zijn achterhoofd. Ook in Duitsland staan hoofddoekjes ter discussie. Het dodental van de aardbeving in Iran kan oplopen tot 50.000, zo wordt gevreesd.

31 december
In Bagdad verwoest een aanslag een restaurant en eist verschillende doden. Den Helder was in 2003 de zonnigste plek in Nederland. Een man die zichzelf aan het aftrekken was achter het stuur veroorzaakt nabij Haarlem bijna een aanrijding met een agente. Onder de inwoners van de Verenigde Staten zijn president Bush en senator Hillary Clintonde de meest bewonderde man en vrouw. Het is de schuld van de PvdA dat de integratie in Nederland is mislukt, zo zei VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen. Het mobieltje kan in de toekomst een mogelijk doelwit worden van virussen. Het cabaret duo Lebbis & Jansen luidden het oude jaar op tv uit. Nederland knalde om 00:00 voor zo'n 50 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in.

Jaaroverzicht Menu Januari Juli Augustus Februari Maart April September Oktober MeiNovemberJuniDecember