Game Review: Top Spin

Beeld

Eigenlijk kan ik kort zijn over Top Spin op grafisch gebied. Dit is zonder twijfel de mooiste tennisgame die ik ooit heb gezien. De banen zien er geweldig uit (soms duurt het dan ook even voordat alle gamedata geladen is) en voor de spelers geldt hetzelfde. Niet alleen zijn de spelers heel gedetailleerd weergegeven, ook hun bewegingen zijn ontzettend natuurlijk! Een duik maken naar de bal als je te laat gaat lopen, ongelukkig met het racket slaan als je eigenlijk te laat begint aan je zwaai, schitterend!

Mijn grote vrees was het publiek, ik verwachte eigenlijk kartonnen bordjes. Het publiek is in ieder geval niet plat, maar ook niet heel gedetailleerd. Dat is ook niet echt nodig en bovendien onmogelijk. Ik ben allang blij te zien dat het publiek uit polygonen bestaat, al zijn het er weinig, en dat het klapt, gaat staan, weer gaat zitten en dat in ieder geval niet allemaal precies tegelijk doet. Ook op dit punt verdient Top Spin een plusje.

Geluid

Wederom niets dan lof voor Top Spin. De geluiden zijn levensecht. Het stuiteren en slaan van de bal, het gepiep van sportschoenen op een indoor baan, het gejuich van het publiek (in Dolby Digital!), een kreet uit het publiek... Klein nadeeltje is misschien dat sommige van die kreten wat gaan herhalen, maar een groot punt van irritatie is dat ook weer niet.

De muziek in het spel is redelijk beperkt, maar leuk gedaan. De muziek, die te horen is op de landkaart, is aangepast aan het werelddeel waar je je op dat moment bevindt.

Levensecht

Door de zeer mooie graphics en het schitterende geluid heb je al snel het idee dat je naar een echte tenniswedstrijd zit te kijken als je weer eens naar een herhaling zit te kijken. Als een televisie-uitzending wordt de hele wedstrijd in beeld gebracht; met herhalingen, de pauzes tussen games door, de gebaren van spelers na een geweldige rally.

Er zijn wel wat kleine puntjes die iets minder perfect zijn geprogrammeerd. Zo staat je speler er direct na het slaan van een punt soms maar als een zoutzak bij. Pas in een volgend beeld, met een ander camerastandpunt, zie je hem lachen en zijn handen in de lucht steken. Ook is het een beetje vreemd om een speler na het winnen van de kwartfinales van een redelijk simpel toernooi over de grond te zien rollen van geluk. Gelukkig zijn dat ook maar kleine puntjes en is Top Spin over het algemeen een genot om te spelen.