Game Review: Top Spin

Op de voorkant van het doosje prijken rots-in-de-branding Pete Sampras, de junior-pro Lleyton Hewitt en sexbom-op-gravel Anna Kournikova. Wel vaker wordt er bij sportgames geschermd met beelden van topsporters, om de gamer er zo van te overtuigen dat hij/zij kwaliteit koopt!

Een kijkje achterop het boekje doet me zuchten: ga ik dit echt onder de knie krijgen? Topspin, slice, lob, risk shots, drop shots... Ach er is een school aanwezig, dus met een beetje geluk speel ik binnenkort toch een acceptabel potje virtueel tennis.

Ja, ik geloof dat ik aardig sceptisch was over dit spel. Ik ben dol op tennisspellen (op de Gameboy, mijn mobiele telefoon, alleen op de PC ontbreekt geloof ik nog een fatsoenlijke tennis game), ik vind tennis prachtig om naar te kijken en van virtueel tennis is nog nooit iemand moe geworden! Gelukkig kan ik alvast verklappen dat Top Spin me nergens teleur heeft gesteld.

Spelmodi

Er zijn vijf manieren om Top Spin te spelen. De Exhibition mode is min of meer de Quick Game mode. Bedoeld voor als je gewoon even een potje wilt tennissen. De Career mode daarentegen is een zeer uitgebreide methode, later meer daarover. De Custom Tournament mode laat je zelf een toernooi opzetten, zodat je met en tegen je vrienden kunt spelen. Dit kan uiteraard door middel van meerdere controllers op je Xbox (tot en met vier spelers tegelijk) of via System Link (twee of vier).

Dan de online mogelijkheden, want om het spel nog interessanter te maken kreeg het spel Xbox Live-ondersteuning. Een informeel spelletje, een wedstrijd voor een hogere (of lagere) plaats op de ranglijst, of meedoen aan een online toernooi? Het kan allemaal. Via XSN Sports tenslotte, kun je op internet een eigen tennis tour organiseren. Met Top Spin kun je alle kanten op!

In The Zone

In het kort nog even iets over het tennissen zelf. Naast de 'standaard' slagen met topspin, slice of het slaan van een lob of een standaard bal, zijn er ook bijzondere ballen. Bij de normale handelingen betekent langer indrukken van de knop meer kracht, maar bij een dropshot en een zogenaamd risk shot is het zaak om goed te timen. Een metertje gaat op en neer, als je de knop precies in het midden loslaat sla je een goede bal, maar is het metertje te ver van het midden verwijderd dan verlies je de controle en is het dus maar afwachten hoe je bal gaat stuiteren.

Bij deze bijzondere slagen helpt je In The Zone meter, een soort energiemeter die meet hoeveel energie je spel genereert. Het enthousiaste publiek vult deze meter bijvoorbeeld, maar ook met mooie slagen, aces en het nemen van risico vult deze meter zich. Is de meter vol, dan is de kans op een beter drop shot of risk shot groter.