CD Review: Epica - The Phantom Agony

After Forever
Een beetje After Forever fan was vorig jaar enorm verrast door het nieuwsbericht dat oprichter, screamer, gitarist en tekstschrijver Mark Jansen uit de gothic-metalband vertrok. Mark zelf was net zo verbaasd. Je geestekindje staat op punt van doorbreken (meesurfend op het succes van 'zus' Within Temptation), heeft een optreden op Pinkpop in zicht, evenals een volledige tour met Nightwish en je wordt zomaar als slag bij heldere hemel aan de kant gezet. Diezelfde dag nog deed Mark een oproep voor het vormen van een nieuwe band. Sindsdien hebben we de vorming van deze nieuwe band nauwlettend kunnen volgen.

Sahara Dust
Samen met Ad Sluijter (ex-Cassiopeia) en Coen Janssen richtte Mark "Sahara Dust" op. Al snel wist hij Helena Michaelsen aan te trekken, de ex-zangeres van Trail of Tears. Dit liep helaas uit op een flop waardoor er werd gezocht naar een andere zangeres die uiteindelijk werd gevonden in de vorm van Mark's achttienjarige vriendin Simone Simons. Als antwoord op de vraag of Mark eigenbelang voor talent liet gaan door dit vriendendienstje te bewijzen aan zijn vriendin, zei hij dat hij relaties binnen de band absoluut niet ziet zitten (Floor Jansen en Sander Gommans uit After Forever deden hem immers de das om en ook Helena en drummer Iwan Hendrikx verlieten Sahara Dust onder andere vanwege het feit dat ze wat met elkaar kregen. Daarnaast sneuvelden diverse bands vanwege de kapotgelopen relaties binnen deze bands). Nee Mark had er zijn buik vol van. Er volgden dan ook audities, maar uiteindelijk kwam de band toch weer uit bij Simone. Naast een zangeres moest er nu ook een nieuwe drummer gezocht worden en ook de positie van bassist stond nog altijd open. Deze werden uiteindelijk opgevuld door een ander voormalig Cassiopeia bandlid Jeroen Simons (geen familie van Simone) voor de drums en Yves Huts als bassist.
Eerste try-outs werden gedaan, bijvoorbeeld als voorprogramma van Anathema in 013 Tilburg en al snel volgde in december 2002 de demo 'Cry For The Moon'. Hierop stonden twee nummers, naast het titelnummer een nummer genaam Illusive Consensus. Deze demo gaf maar al te goed weer wat voor potentie de band had.

Epica
In de tijd na de demo volgden er meer optredens en werd besloten om de bandnaam te veranderen. Sahara Dust was een naam die al in de begintijd werd bedacht en gaf teveel herinneringen aan de tijden met Helena en Iwan. Daarbij kreeg Mark van veel fans kritiek over de bandnaam. Gekozen werd voor de naam 'Epica' als eerbetoon aan een band die een grote invloed was voor deze band: Kamelot (één van hun albums heet Epica). Als Epica brachten ze deze week hun lang verwachtte debuutalbum "The Phantom Agony" uit.