CD Review: Osdorp Posse - Tegenstrijd

'Tegenstrijd' is al weer het negende album van de Osdorp Posse. Allereerst even een compliment voor de hoes, hij ziet er erg strak uit! Aan de binnenkant van de hoes staat het drieluik 'Tegenstrijd' afgebeeld, dat onder andere door Def P werd geschilderd. Een mooie hoes is het begin, maar het draait natuurlijk om de muziek...

De cd begint met Raad Eens. Een intro zoals je na 8 OP-albums al verwacht. Iedereen wordt in sneltreinvaart voorgesteld en vervolgens wordt de toon gezet voor de hele cd: snoeihard knallende beats en confronterende raps...Osdorp Stijl! De tweede track is de titelsong van dit album, Tegenstrijd. Een goed nummer waarin Def P wordt afgewisseld door King en IJsblok.

In principe zijn we allemaal tegen strijd
Maar het leven is nou eenmaal niet strijdloos
Dus zo strijden wij een lege strijd tegen strijd
En blijft tegenstrijdigheid altijd tijdloos...


Track drie, Sam Sam, vind ik persoonlijk één van de gaafste nummers. Het is elke keer weer ongelooflijk hoe Def P z'n teksten verzint. Ook in 'Sam Sam' zitten weer de meest bizarre woordconstructies. Volkert v.d. G. (Gee!) wordt terloops ook nog even op de hak genomen... Gaaf nummer!


Fok Jou is de nieuwe single. Def P gaat daarin ouderwets hard te keer tegen iedereen die altijd maar wat te zeuren blijft hebben op de OP. De zin "Fok forumschorem met hun grote bek. Want staan ze recht voor m'n porem is het: Yo, respect!" is op ons forum al veelvuldig besproken, maar ik geloof eerlijk gezegd niet dat Def P het over ons lieve forum-publiek heeft .

In Respect wordt van leer getrokken tegen met name alle rappers die zichzelf verschrikkelijk tof vinden. Ik denk dat Def P de spijker op z'n kop slaat met het refrein.

Respect is een begrip wat je verdienen moet,
maar bijna niemand die er eigenlijk ook iets voor doet
Rappers willen het maar en vinden het vanzelfsprekend,
maar weten volgens mij niet wat dat woord betekent
Respect is een begrip wat je verdienen moet,
maar bijna niemand die er eigenlijk ook iets voor doet
Wil je mijn respect? Dan zeg ik okee goed,
maar zeg me dan maar eens wat je daar de fok voor doet!


De Eerste De Beste is in feite niets meer dan een stukje zelf-promotie, maar eigenlijk hoort dat er gewoon bij. Bovendien legt de OP maar wéér eens een keer uit hoe het nu zit met de 'commercieel of niet'-discussie. 't Nummer zelf klinkt gewoon goed. Nummer 7 is getiteld Nooit Meer. Een grappig nummer waarin iedereen die vanwege de huidige mode een tattoo heeft laten zetten en daar nu spijt van heeft, in de zeik wordt gezet.

Een echte tattoo gaat er nooit meer van af
Dus doe jij het voor de mode, dan is dit je straf:
Mode gaat weer uit, want dat is flauwekul
Had je maar bewust je tattoo moeten uitkiezen lul!


Actuele Liefdaderheid is een update van het nummer 'Liefdaderheid' dat Def P al in 1992 schreef en wat verscheen op het album 'Vlijmscherp'. Def P roept in het nummer op om het recht maar in eigen hand te nemen, omdat ons rechtssysteem toch verzaakt. Doofpot vind ik persoonlijk niet zo heel goed. De muziek is op zich wel vet, maar de tekst vind ik af en toe een beetje ongenuanceerd en overdreven.

Jongens Uit De Industrie is de eerste single die van dit album is uitgebracht. Misschien heb je de clip wel op The Box voorbij zien komen, het nummer is één grote, humoristische dis in de richting van de gevestigde orde binnen de platenindustrie. Niet voor niets staat er op de hoes van het singletje: "Idol Maker presenteert: Jongens uit de Industrie". Het nummer wordt afgesloten met een stuk van Herman Finkers, dat er eigenlijk perfect bij past.

Noem het Hip-Hop klinkt echt lekker oldschool, snel en hard. Een 100%-beuknummer voor bij optredens! Ik Eerst is vrij rustig en heeft vrolijke muziek, maar de tekst vind ik niet echt heel boeiend.

Onheilspellend is het begin van Verslonden, met blaasinstrumenten en blaffende honden. Het wordt niet uitgevoerd door de OP, maar door de 'Onderhonden'. Naast Def P rappen daarom ook Das, Quinte, Casto en Oscar X mee. Tof om ook even wat andere talenten van RAMP aan het werk te horen.

Wat Zou je Doen? is zonder twijfel één van de sterkste nummers van dit album. Op een open en eerlijke manier wordt het onderwerp 'kanker' behandeld. Het gaat over waargebeurde verhalen van mensen die aan kanker zijn overleden. Het nummer is dan ook opgedragen aan de OP-fans Sander, Willem en Yvonne en alle andere lotgenoten die aan kanker zijn overleden.



Als ik het goed heb, hoor ik op Beats en Rijms een sampletje van Toon Hermans voorbij komen. Hierna rappen de mannen van de OP over hun hobby/baan/leven. Apie Ziet Apie Doet gaat over naäpers en meelopers. Gave beats, maar verder niet echt heel bijzonder.

Maak je Dromen Waar vind ik weer een prima nummer. Goede muziek, goede tekst. Het album wordt afgesloten met Recensisme. Hierin worden recensenten en reviewers op de hak genomen die niet goed naar het album luisteren en het meteen beginnen af te kraken. Def P neemt daar alvast een voorschot op!

Ik recenseer recensenten als vroegtijdig dementen
En vervente scribenten die het doen voor de centen
En de boel verzieken met negatieve schrijftechnieken
Valse objectieven die naar vriendjespolitieken rieken
Jij dacht mij te kunnen fucken zonder enig verweer
Maar ik leg me niet neer bij jouw eenrichtingsverkeer
. Een mooie afsluiter!

Conclusie
De Osdorp Posse laat met 'Tegenstrijd' horen dat ze nog lang niet klaar zijn met muziek maken. Onderwerpen genoeg om tegen in te knallen, lol over te maken, over te zeiken of luisteraars mee te confronteren. Op veel nummers houden ze de oldschool-stijl van vroegere albums vast, alleen is het nu allemaal een stuk beter geproduceerd. De beats van Seda zijn weer meedogenloos goed en de scratches van DJ Daan (de Deegmeester) maken het gewoon weer helemaal af. Wat mij betreft is dit album een regelrechte topper!

Tracklist:

1. Raad Eens
2. Tegenstrijd
3. Sam Sam
4. Fok Jou
5. Respect
6. De Eerste De Beste
7. Nooit Meer
8. Actuele Liefdaderheid
9. Doofpot
10. Jongens Uit De Industrie
11. Noem Het Hip-Hop
12. Ik Eerst
13. Verslonden (Onderhonden track)
14. Wat Zou Je Doen?
15. Beats En Rijms
16. Apie Ziet Apie Doet
17. Maak Je Dromen Waar
18. Recensisme



Platenmaatschappij: Ramp Records
Catalogusnummer: Ramp 021
Releasedatum: Januari 2003
www.osdorpposse.nl
www.ramp-records.nl