CD Review: Gareth Gates - What My Heart Wants To Say

Gareth Gates werd, toen hij "Flying Without Wings" zong op de Engelse televisie tijdens Pop Idols, meteen in de harten van de Engelse kijkers gesloten. Ineens was er een jongen die door het stotteren moeite had met zijn eigen naam uit te spreken, maar als hij begon te zingen mensen kon ontroeren met zijn pure stem vol met emotie. Wat er ook zou gebeuren met Idols, het was meteen al duidelijk dat Gareth een ster zou worden. Hij had een dijk van een stem en de looks van een model.

Simon Fuller zei over Gareth: "We wisten direct dat we een ster in huis hadden met Gareth. Hij heeft een unieke gave waardoor je vanaf de eerste gezongen noot een en al oor bent. De emotie die hij in elk woord stopt is adembenemend"

Voor de mensen die Gareth kennen is zijn succes geen verrassing. Muziek is zijn passie van jongs af aan en naast het feit dat hij een talentvolle zanger is, bespeelt hij ook meerdere instrumenten. Namelijk piano, akoestische en elektrische gitaar en drums.

Zijn relatie met muziek ontstond op de lagere school. Er werd er een musical opgevoerd genaamd 'Joseph and the Amazing Technicolour Dreamcoat'. Gareth kreeg een klein rolletje aangeboden. Het leek Gareth gewoon leuk om met zijn schoolvriendjes mee te doen, maar toen de leraren hem voor het eerst hoorde zingen kreeg hij meteen de hoofdrol "a star was born".

Zingen werd zijn grote passie. Gareth had zo lang geworsteld met het feit dat hij zichzelf niet kon uitdrukken door middel van praten, nu had hij een nieuwe manier om zijn emoties te uiten; zingen. Op 9 jarige leeftijd sloot Gareth zich aan bij het Bradford Cathedral Choir en zong daar 3 jaar, in '97 hij zong zelfs voor de koningin. "Ik was niet zenuwachtig, het ging goed maar ik weet niet of ze het haar nog kan herinneren"

Op zijn elfde was hij te gast bij Michael Barrymore's show, in 2001 werd hij tweede bij de BBC talentenshow "Steps To The Stars" en tevens werd hij tweede bij de show "Talent for Tomorrow" waar hij samen met zijn zus Nicola zong.
En natuurlijk schreef hij zich, in de zomer van 2001, in voor de audities van Pop Idol. Waar hij uiteindelijk, alweer, tweede werd. Ondanks het feit dat hij geen nummer één werd kreeg hij wel de kans om te doen wat hij altijd al wilde doen doormiddel van een groot platencontract!



Gareth's leven is totaal op z'n kop gezet door Pop Idol. Zijn debuutsingle "Unchained Melody" deed het goed en met "Anyone of Us" is hij de jongste mannelijke solo artiest ooit met een nummer één single in Engeland.
Hij heeft tevens een deal met Pepsi om het nieuwe gezicht te worden van de populaire softdrink fabrikant.

"Mijn leven zal nooit meer hetzelfde worden, ik zal nooit meer over straat kunnen lopen zonder benaderd te worden door mooie vrouwen, het is zo zwaar" klaagt hij. "Serieus, het is fantastisch, Idols is voorbij maar nu kan ik me concentreren op mijn carrière, het is geweldig!"