FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 18 maart 2003

Zlatan wil tot 2008 bij Ajax blijven

Zlatan Ibrahimovic heeft via zijn zaakwaarnemer aangegeven tot 2008 bij Ajax te willen blijven.

Hij heeft nu een contract tot 2006, maar zou dit graag open willen breken en deze te verlengen tot 2008. Technisch direkteur van Ajax, Leo Beenhakker, geeft aan dat er pas volgende week verder wordt bekeken welke mogelijkheden er zijn.

Van de week komen er eerst 2 belangrijke wedstrijden voor Ajax. Woensdag voor de Champions League tegen AS Roma om er voor te zorgen naar de laatste 8 door te gaan en a.s zondag staat het duel tegen PSV op het programma. Deze wedstrijden zijn eerst van groot belang, al is het nog niet helemaal zeker of Zlatan tegen AS Roma mee kan doen i.v.m. een lichte hamstringkwetsuur al gaat hij er zelf wel van uit.

Kevin Hofland onder het mes

Na een onderzoek uitgevoerd in het AMC in Amsterdam door dokter van Dijk en in overleg met de medische staf van PSV is besloten om binnen 2 á 3 weken een operatie uit te voeren bij Kevin Hofland.

Tijdens deze operatie zal de precieze schade aan het kraakbeen van de rechterenkel van Hofland vastgesteld kunnen worden. De ingestelde rustperiode heeft niet het juiste resultaat opgeleverd en daarom is gekozen voor een operatief ingrijpen.
Na de operatie zal het verdere revalidatieproces van Kevin Hofland in kaart worden gebracht.

XTC-gebruikers later grote kans op depressie

Onderzoek door wetenschappers aan de London Metropolitan Universiteit heeft aangetoond dat er een verband bestaat tussen XTC-gebruik en depressie. Wie XTC gebruikt, al is het maar een enkele keer, heeft meer kans op een depressie dan mensen die geen drugs gebruiken en zelfs dan mensen die andere drugs gebruiken.

Zware XTC-gebruikers kunnen een klinische depressie krijgen en ze kunnen langdurig last krijgen van problemen met hun geestelijke gezondheid, zoals geheugenverlies of gebrek aan concentratie. Het serotonine-gehalte in de hersenen kan door gewenning aan de drugs niet meer op natuurlijke wijze stabiel gehouden worden.

Combinatie van XTC met andere drugs of alcohol kan tot de dood leiden. Van de 202 personen die tussen 1997 en 2002 in Engeland en Wales overleden na gebruik van XTC, had 85 procent ook andere drugs gebruikt.

Aan het onderzoek werkten zeshonderd mensen mee, bestaande uit drie ongeveer even grote groepen: XTC-gebruikers, mensen die andere andere drugs gebruikten en personen die nooit drugs hebben genomen. Personen die in de drie weken voor het onderzoek drugs hadden gebruikt, mochten niet meedoen om te voorkomen dat farmacologische effecten van drugs invloed zouden hebben op het onderzoek.

Een eerder wetenschappelijk onderzoek door wetenschappers aan de Johns Hopkins Universiteit had al aangetoond dat er een verband bestaat tussen XTC-gebruik en hersenbeschadiging. Bij een proef met apen die in negen uur tijd drie keer XTC kregen toegediend, veroorzaakte het een langdurig tekort van dopamine-cellen in de hersenen. Beschadiging van deze cellen kan leiden tot de ziekte van Parkinson en soortgelijke aandoeningen.

Uitslagen Champions League (18/03/03)

We zijn bezig in de tweede ronde van de Champions League, met vanavond vier wedstrijden op het programma. Hieronder vind je de uitslagen en de eindstand van de tweede ronde.

Uitslagen Champions League (18/03/03)
Groep C
AC Milan - Borussia Dortmund (0-1)
Lokomotiv Moskou - Real Madrid (0-1)

Groep D
FC Basel - Juventus (2-1)
Deportivo Coruña - Manchester United (2-0)

Eindstanden tweede ronde Champions League (na 18/03/03)
Groep C
Pos.ClubAPV-T
1.AC Milan *6125-4
2.Real Madrid *6119-6
3.Borusssia Dortmund6108-5
4.Lokomotiv Moskou613-10

Groep D
Pos.ClubAPV-T
1.Manchester United *61311-5
2.Juventus *6711-11
3.FC Basel675-10
4.Deportivo Coruña677-8

Zie voor meer voetbalnieuws de FOK! Competitiemanager!

Uitslagen CL (18/03/03)

We zijn bezig in de tweede ronde van de Champions League, met vanavond vier wedstrijden op het programma. Hieronder vind je de uitslagen en de eindstanden van de tweede ronde.

Uitslagen Champions League (18/03/03)
Groep C
AC Milan - Borussia Dortmund (0-1)
Lokomotiv Moskou - Real Madrid (0-1)

Groep D
FC Basel - Juventus (2-1)
Deportivo Coruña - Manchester United (2-0)

Eindstanden tweede ronde Champions League (na 18/03/03)
Groep C

Pos.ClubAPV-T
1.AC Milan *6125-4
2.Real Madrid *6119-6
3.Borusssia Dortmund6108-5
4.Lokomotiv Moskou613-10

Groep D

Pos.ClubAPV-T
1.Manchester United *61311-5
2.Juventus *6711-11
3.FC Basel675-10
4.Deportivo Coruña677-8

Ook aanval VS bij vertrek Saddam

IrakWanneer Saddam Irak verlaat binnen de gestelde termijn van 48 uur dan valt Amerika toch nog Irak binnen. Amerika zegt te gaan zoeken naar massavernietigingswapens. Dit verklaarde Ari Fleischer, een woordvoerder van het Witte Huis.

Saddam en zijn zonen moeten binnen 48 uur het land verlaten om een oorlog te voorkomen, dit ultimatum werd vannacht door Amerika gesteld. "Als Saddam zou vertrekken, zouden Amerikaanse troepen, coalitietroepen, nog steeds Irak binnenvallen." Dit aldus Fleischer.

Clonaid wil Palestijnen en Israëli klonen

Clonaid heeft bij monde van haar voorzitster, Brigitte Boisselier, aan Palestijnse en Israëlische families voorgesteld om hun familieleden, die omgekomen zijn in het Palestijns-Israëlisch conflict, te klonen. Sinds het begin van de Heilige Oorlog eind 2000 zijn al meer dan 3000 mensen omgekomen.

Of Clonaid zal slagen in haar opzet is nog onzeker. Twee jaar geleden is namelijk het klonen van mensen door de Israëlische overheid verboden.

Extra kaarten Red Hot Chili Peppers-concerten

Wegens produktionele wijzingen zijn er een paar honderd extra tickets vrijgekomen voor beide concerten van Red Hot Chili Peppers op woensdag 19 maart en donderdag 20 maart in Ahoy' in Rotterdam, zo wist concertorganisator Mojo te melden.

De twee concerten waren in de voorverkoop al snel uitverkocht. Mocht je toen je kans hebben gemist en wil je nu alsnog een poging wagen, dan moet je snel zijn want ook nu zullen ze alsnog snel uitverkocht zijn.


De Red Hot Chili Peppers zullen een vol Ahoy' tweemaal op zijn kop zetten

RIAA stuurt waarschuwingsbrief naar 300 bedrijven

Volgens Reuters zou de RIAA, die onder andere copyrightzaken van AOL Time Warner en Sony behartigt, een brief hebben gestuurd naar 300 bedrijven. Daarin waarschuwen ze de betrokken bedrijven voor mogelijke softwarepiracy en copyrightschendingen en dreigt tevens met mogelijke boetes. De RIAA weigert namen van bedrijven te noemen.

De brieven zijn niet op een specifieke sector in de markt gericht. Het grootste percentage ging echter naar de high-tech industrie.

[Vooruitblik] GP van Maleisië

Aanstaande zondag om acht uur in de ochtend zal de race op Sepang van start gaan. Hoe staan de teams ervoor?

Sepang staat dit jaar al voor de vijfde keer op het programma. De race in het Maleisische Kuala Lumpur staat bekend om twee redenen: het uiterst warme en vochtige weer en de technische moeilijkheidsgraad. Zo denken de coureurs er over:

Ferrari
Michael Schumacher kijkt opgetogen uit naar komend weekend. In 2000 en 2001 wist de Duitser te winnen, vorig jaar moest hij zowel Ralf Schumacher als Juan Pablo Montoya voor zich dulden. Hij is erg te spreken over de (nog steeds) goede prestatie van de F2002. Hij maakt zich geen zorgen over de auto in Maleisië en noemt het zelfs een voordeel. "Ik voel dat het voordelig zal zijn om in een race met zulke extreme weerscondities te rijden in een vertrouwde auto". De Duitser laat zich niet afleiden door de ietswat teleurstellende vierde plek die hij behaalde, omdat hij goed presteerde in de kwalificatie.
Ook Rubens Barrichello was erg blij met de oude F2002. Hij kan zich niet in alle nieuwe regels van dit seizoen even goed vinden, maar hij maakt zich geen zorgen voor de race.

Williams
Vorig jaar was de race in Kuala Lumpur erg succesvol voor Williams. Ze wisten de dubbel te pakken. Juan Pablo Montoya twijfelt over de teamprestaties in Maleisië. Hij merkt op dat het enige snelle circuit waar Williams testte, Barcelona, geen goede resultaten opleverde voor het team. Maar in de geschiedenis reed het team in Sepang altijd erg goed. Hij denkt dat ze met het warme weer een goede band hebben aan de Michelin.
Ralf Schumacher hoopt het resultaat van vorig jaar te evenaren. Hij kijkt erg vooruit naar de race en denkt dat ze een goede auto met goede banden hebben. De extreme weersomstandigheden maken de Duitser niet uit. "Ik ben goed voorbereid," zo zegt hij.

McLaren
Jackie Stewart, die nu bij Jaguar werkt, zegt dat David Coulthard na zijn zege in Australië een goede kans heeft om zijn eerste wereldkampioenschap te behalen dit jaar. Hij zegt dat Coulthard Schumacher onder druk moet houden.
Kimi Räikkönen is er helemaal klaar om zijn eerste ritwinst te pakken, zo zegt managing director Martin Whitmarsh. "Schumacher was echt in zijn nek aan het ademen, maar Kimi hield het hoofd koel en behield zijn positie. Ik denk echt dat hij in Maleisië of Brazilië kans op de zege maakt."

Renault
Jarno Trulli was tevreden over de auto in Australië. Hij was verder erg te spreken over de extra training op vrijdag die het team had. Hij kijkt met gemengde gevoelens naar de race in Sepang. Hij vindt het een leuk circuit vanwege de technische moeilijkheid, maar ziet op de tegen het weer.
Ook Fernando Alonso was erg te spreken over de race in Australië. Hij was blij met zijn eerste WK-punten en hoopt dat Renault het seizoen zo voort kan zetten. Sepang is volgens hem een van de drie meest technische circuits dit jaar, samen met Monte Carlo en Suzuka. Het circuit is verder erg complex volgens Alonso en hij zegt dat absolute concentratie nodig is omdat je overal tijd kan verliezen.

Sauber
Sauber rijdt in Maleisië voor het thuispubliek van motorleverancier Petronas. Nick Heidfeld verwacht daarom een warm welkom en ziet uit naar de race op Sepang. Hij noemt het "een goede uitdaging voor ons."
Heinz-Harald Frentzen reed vorig jaar in de punten in Sepang en ziet uit naar de race in Maleisië. "Uit Melbourne weten we dat de C22 een waardige auto is." Verder zegt hij dat de nieuwe regels nu beter bekend zijn en dat daar gebruik van gemaakt kan worden.

Jordan
Ook Jordan kijkt positief naar de aankomende race. Na een puntloos weekend in Australië hopen ze deze keer toch punten te pakken. Giancarlo Fisichella hoopt op Sepang de beloofde kracht van de EJ13 te laten zien. "De faciliteiten in Sepang zijn geweldig, maar ik denk niet dat het circuit zo spectaculair is." Hiermee is de Italiaan een van de weinigen die niet vol lof over Sepang spreekt. Hij ziet er wel naar uit om de mogelijkheden van zijn auto te verkennen.
Ralph Firman kent, in tegenstelling tot andere nieuwelingen, dit circuit al wel. Hij reed hier voor het Japanse GT Kampioenschap. De Brit noemt Sepang een van de beste circuits waarop hij gereden heeft en ziet er dan ook erg naar uit. "Ik heb veel geleerd in Autralië en zie er erg naar uit om weer te racen."

Jaguar
Mark Webber, de eerste coureurs van Jaguar, wist in Autralië de finish niet te halen. Hij viel uit met een probleem met de achterwiel ophanging. Hij noemt de race in Maleisië "boeiend en veelvragend." De strategie zal pas in het weekend bepaald worden, meld Webber, maar hij wil al wel kwijt dat de Jaguars veel oefenrondes zullen proberen te maken om de auto zo goed mogelijk af te stellen.
Voor Antonio Pizzonia was de eerste race van het seizoen een waarop hij met gemengde gevoelens terugkeek. Hij wist op de 13e en laatste plek te finishen, maar dat op 6 ronden achterstand. Desondanks is hij tevreden over het verrichtte werk in Australië. Pizzonia is nog nooit in Maleisië geweest en heeft dus ook nog niet geraced op het circuit van Sepang. Toch kijkt hij moet volle moed vooruit, vooral naar het vinden van de zelfde goede balans zoals in Australië.

BAR
Ondanks de relatief goede prestatie van BAR spreekt Jacques Villeneuve toch van een teleurstelling. Villeneuve, die in 2000 vijfde werd in Maleisië, klaagde voornamelijk over de banden in Australië. Voor de race in Sepang hoopt de Canadees dat de radio communicatie deze keer in orde is. Hij noemt het circuit leuk, maar lang en heet, waardoor het moeilijk is.
Jenson Button is heel wat positiever over zijn prestatie in Autralië, hij prees de goede kwalificatie en de betrouwbaarheid van de auto. Ook de Brit vindt Sepang een leuk circuit, maar hij zegt dat de hitte een groot obstakel is. Toch verwacht hij de eerste punten voor BAR dit weekend.

Minardi
Jos Verstappen was erg tevreden over zijn eerste race van dit seizoen. "Ik ben blij gefinished te zijn," alsdus Verstappen. Het was zijn doel en hij heeft het gehaald. Hij zei dat de race het team inzicht had gegeven in het brandstofgebruik en de verder afstellingen van de auto. Hij ziet uit naar de race in Maleisië en zegt dat Bridgestone "misschien een goede keus is in Kuala Lumpur."
Justin Wilson was tevreden over zijn race. Hij had, op een steen in zijn radiateur die zijn uitvallen veroorzaakte, een goede race en reed zelfs negende op een gegeven moment. Over de aankomende race heeft hij zich nog niet uitgelaten.

Toyota
Na een kleine terleurstelling in Australië wil Toyota in Maleisië voor de eerste punten van dit seizoen gaan strijden. Olivier Panis, die alleen in 2000 niet in Sepang aan de start stond, kijkt met genoegen uit naar de race van zondag en zou erg graag in de punten rijden.
Cristiano da Matta zal voor het eerst op Sepang rijden en ook hij ziet er erg naar uit. Erg veel oefentijd zit er helaas niet in, zo realiseerd de Braziliaan zich. Na een goede oefenreeks in Jerez blijft DaMatta terughoudend. Hij zou meer dan gelukkig zijn als hij zijn prestatie uit Australië kan evenaren.

Uitzendschema op RTL5
21 maart 2003 22:30 RTL GP Weekend: Vrijdagkwalificatie

22 maart 2003 07:00 RTL GP Weekend: Kwalificatie
22 maart 2003 19:00 RTL GP Weekend: Samenvatting kwalificatie

23 maart 2003 05:40 RTL GP Weekend: Voorbeschouwing
23 maart 2003 08:00 RTL GP Weekend: Race
23 maart 2003 09:45 RTL GP Weekend: Nabeschouwing

28 maart 2003 22:30 samenvatting GP van Maleisië

Weersverwachting
Het zal aankomend weekend tusen de 25 en 33 graden worden in Kuala Lumpur. De kans op neerslag voor vrijdag is 50%, zaterdag en zondag zal het zelfs 60% zijn. Dit resulteerd in een waarschijnlijke vochtigheidsgraad van 77 %. Voor de enige Nederlander in het veld is dit gunstig. Verstappen reed in 2001 op een drijfnat circuit korte tijd op de tweede plaats in zijn Arrows bolide.

Volledige vooruizichten

Bronnen: (Motorsport.com, F1-live.com, F1-Racing, F1total.com, Jordan, Sauber, Williams, Fok!, Weather.co.uk, Jos Verstappen Info Page)

Voorspellingssysteem waarschuwt voor overstromingen

Een Belgisch-Brits bedrijf heeft een systeem uitgebouwd waarmee het overstromingen kan voorspellen. Dank zij dit systeem zal de overheid straks op tijd weten welke gebieden met wateroverlast geconfronteerd zullen worden.

Volgens de Vlaamse minister van Milieu Vera Dua kunnen met dit systeem de nodige preventieve acties worden ondernomen. Op 20 maart 2003 zal het nieuwe voorspellings- en waarschuwingssysteem operationeel worden. Hiermee is het het eerste van zijn soort in de wereld.

21 homosexuelen veroordeeld in Egypte

Zaterdag heeft een Egyptische rechtbank 21 jongeren tot drie jaar opsluiting veroordeeld wegens homosexualiteit en 29 anderen vrijgesproken. Een uitzonderingsrechtbank had eerder al de 21 veroordeeld tot straffen van 1 tot 2 jaar, maar de staatspresident Moebarak oordeelde dat de zaak voor een gewone rechtbank moest komen.

De jongeren werden in mei 2001 aangehouden op de Queen Boat op de Nijl. Het schip is een drijvende nachtclub en het trefpunt van vele homosexuelen in Caïro.

Inbreker krijgt berouw en brengt buit terug

Maandag hield de Nederlandse politie een 35-jarige Leidenaar aan nadat hij zijn buit aan de rechtmatige eigenaar had terug bezorgd.

In de nacht van 16 op 17 maart had hij ingebroken in een woning in Leiden, maar hij kreeg spijt van zijn daad en maandag bracht hij de buit terug. De buit bedroeg onder meer een hifi-installatie en een digitale camera. De eigenaar kon er echter niet mee lachen en belde de politie, die de dief alsnog aanhield wegens inbraak.

Alcoholgebruik onder jongeren neemt af

Mik3yZ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jongeren hebben in 2002 minder alcohol gedronken dan het jaar daarvoor. Ook hebben zij minder vaak aan de drank gezeten. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau NIPO.

41 procent van de jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar dronk vorig jaar regelmatig alcohol. In 2001 was dat aantal nog 45 procent. Ook de hoeveelheid alcohol per week is gedaald, zo blijkt uit het onderzoek. Vorig jaar kwam dat neer op 7,7 glazen gemiddeld per week per persoon. Het jaar daarvoor waren dat nog 10.1 glazen.

Volgens het NIPO komt de daling deels door de nieuwe regelgeving rondom alcohol. Ook de stijging van de drankprijzen en de aandacht voor de gevolgen van alcoholmisbruik in de media zouden aan het afnemende alcoholgebruik hebben bijgedragen.

Frankrijk steunt de aanval bij een biochemische aanval

DinX vertaalde voor ons het volgende bericht:

IrakDe Franse president Chirac heeft verklaard dat Frankrijk de coalitie in de oorlog tegen Irak zou kunnen steunen indien Saddam chemische of biologische wapens zou inzetten.

"Wanneer Saddam Hussein biologische of chemische wapens zou inzetten, zou dit de situatie helemaal veranderen voor de Franse regering" verklaarde Chirac.

De Franse ambassadeur in de VS wou geen details geven over hoe Frankrijk zou participeren, maar hij vertelde wel dat Frankrijk materiaal heeft om in die omstandigheden te vechten.

Frankrijk is altijd een grote tegenstander geweest van een gewapend ingrijpen in Irak. Geweld is voor hem de allerlaatste optie voor het oplossen van de Irak-kwestie.

Hond eet dode baasje deels op

Mik3yZ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een hongerige Rottweiler heeft zijn tanden gezet in zijn overleden baasje. De 70-jarige Franse vrouw werd dood aangetroffen in haar huis. Ze was deels opgegeten door haar hond.

Het lijk van de vrouw werd zondagavond door haar zoon gevonden in het Franse plaatsje Apt. Het vlees was op verschillende plaatsen aangevreten en één van de armen was door de hond deels van het lijk afgerukt.

Het is nog niet bekend of de vrouw door haar hond is gedood of dat ze een natuurlijke dood is gestorven en daarna diende als maaltijd voor het dier. Wat de uitkomst ook is, de hond zal worden afgemaakt, zo liet de politie weten.

Amerikaan en Canadees gedood in Jemen

Butt_Plugg had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een man uit Jemen heeft vandaag drie medewerkers van een oliemaatschappij doodgeschoten. Het gaat om een Amerikaan, een Canadees en een Jemeniet. Na zijn daad pleegde de schutter zelfmoord.

Met de kwestie Irak zijn buitenlanders in veel Arabische landen niet veilig. Vorig jaar werden ook al drie Amerikanen in Jemen doodgeschoten. Het motief van deze schietpartij is nog onduidelijk, zo heeft een regeringsfunctionaris gezegd.

Paniek in Washington door actie boer

Butt_Plugg had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Paniek vandaag in Washington. Een boer reed daar namelijk met zijn tractor de vijver van het Witte Huis in. Uit angst voor aanslagen nu de oorlog in Irak nabij is kwam er een grote politiemacht op de been. Straten in de buurt werden afgezet, regeringsgebouwen extra beschermd.

Volgens de boer liggen er explosieven in het voertuig. Dat liet hij de politie via de telefoon weten. Vooralsnog klinkt er alleen luide marsmuziek uit de tractor. Wat de boer voor motief voor zijn daad heeft is nog niet bekend.

Hervatting bouw van het Kooimeerplaza

De bouw van het nieuwe stadion voor AZ werd uitgesteld eind november. Vervolgens meldde voorzitter Dick Scheringa dat de toekomst voor AZ onzeker was geworden. Nu ziet het er toch weer wat gunstiger uit voor de Alkmaarders.

De bouw van het Kooimeerplaza, zoals de opvolger van het Alkmaarder Hout gaat heten, kan over zes weken worden voortgezet, dit nadat de drie ondernemingsverenigingen hebben ingestemd met het principe-akkoord dat ze bereikten met de gemeente Alkmaar en AZ. Het nieuwe stadion zal naar alle verwachting in het seizoen 2004/2005 in gebruik worden genomen.

18-3-03 NOS TT
De bestuurrechter in Alkmaar heeft besloten dat het stadion definitief mag worden neergezet. Een groot geluk voor AZ, dat bij een negatieve uitspraak failliet was gegaan.

Excelsior trekt Nygaard aan

Excelsior huurt Marc Nygaard voor de rest van het seizoen van het Belgische Lommel.

De Deense aanvaller (26) kreeg van Lommel geen salaris meer uitbetaald en was derhalve in principe transfervrij. De FIFA moet nog wel groen licht geven.

Trainer Adrie Koster is verheugd met de aankoop, Nygaard is de aankoop die de club in de huidige competitiefase nodig heeft. Een aanvaller die zowel over de grond als in de lucht gevaar met zich meebrengt.

Nygaard speelde eerder al in Nederland voor SC Heerenveen, MVV en Roda JC. Hij maakte daarbij 22 doelpunten in 146 eredivisieduels.

Kilometers file op A2 door reclamestunt

Michel van Bergen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanochtend is het verkeer op de A2 ter hoogte van Breukelen behoorlijk vastgelopen als gevolg van een reclamestunt. In de richting van Amsterdam stonden files van 16 kilometer en richting Utrecht was dit negen kilometer.

Volgens de politie werden de automobilisten afgeleid door een tien meter hoog opblaasbaar flatgebouw, dat in een weiland naast de snelweg stond. Op verzoek van de politie lieten degenen die het bouwsel hadden geplaatst de opblaasflat leeglopen, waarna er een einde aan de opstoppingen kwam.

Saddam Hussein: Irak zal overwinnen

PCF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens Saddam Hussein zal Irak als overwinnaar uit de strijd komen. De president zei dit tijdens een rede voor de staatstelevisie, waarbij hij voor de gelegenheid in militair tenue gekleed ging. Saddam zei ook dat hij niet binnen 48 uur Irak zal gaan verlaten.

Saddam zijn oudste zoon Uday zei eerder vandaag dat de VS een bloedige oorlog tegemoet gaan: ''De moeders en vrouwen van de Amerikanen zullen bloed huilen in plaats van tranen'', zo zei Uday, die de leiding heeft over de media in Irak.

PvdA eist duidelijkheid van CDA inzake Irak

Vanaf half drie vanmiddag voert de Tweede Kamer een spoeddebat over de kwestie-Irak. Het spoeddebat, dat aangevraagd is door de SP, wordt rechtstreeks door de NOS uitgezonden op Nederland 2.

In het debat zal de PvdA aandringen op meer duidelijkheid over het standpunt van het CDA in deze kwestie. Het CDA geeft op politiek gebied steun aan de landen die Irak willen aanvallen, maar wijst militaire steun af, overeenkomstig het standpunt van het kabinet.

De PvdA is echter óók tegen die politieke steun. Maar Wouter Bos zal waarschijnlijk niet de confrontatie zoeken met het CDA, en er in de formatie geen breekpunt van maken.

Vooral SP en GroenLinks hebben kritiek op het kabinet; zij menen dat het kabinet de oorlog sowieso moet veroordelen. D66 vindt het kabinet dubbelzinnig, door wél politieke steun te geven maar geen militaire steun.

Ook de VVD heeft kritiek op het kabinet, maar die partij vindt juist dat het niet ver genoeg gaat. Volgens de VVD is de opstelling van het kabinet halfhartig: de steun van het kabinet had wel wat verder mogen gaan.

75% groei bevolking niet-westerse allochtonen

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die vandaag bekend zijn gemaakt, blijkt dat 75% van de totale bevolkingsgroei in Nederland voor rekening komt van niet-westerse allochtonen. Aziaten vormen de snelstgroeiende groep.

In Nederland wonen nu 1,6 miljoen niet-westerse allochtonen. Tot 2010 zal dat aantal groeien met bijna 420.000 tot 2 miljoen. De totale bevolking groeit in diezelfde periode met 560.000 mensen, zo bleek uit de allochtonenprognose van het CBS.

In 2010 zullen 400.000 Aziaten in Nederland wonen, anderhalf maal zoveel als in 2002. Turken vormen momenteel de grootste groep niet-westerse allochtonen, op de voet gevolgd door Surinamers. In 2010 bezetten Marokkanen echter de tweede plaats.

Meer dan 50% van de groei van het aantal niet-westerse allochtonen is het gevolg van het geboorteoverschot; allochtone vrouwen krijgen in vergelijking tot autochtone meer baby's. Ook immigratie en emigratie spelen een rol in de groei. Tussen 2002 en 2010 zullen ongeveer 190.000 niet-westerse allochtonen naar Nederland komen. Behalve asielmigranten, komen huwelijks- en arbeidsmigranten naar ons land.

-
Met niet-westerse allochtonen worden mensen bedoeld akomstig uit: Afrika, Azië (exclusief voormalig Nederlands Indië/Indonesië en Japan), Latijns Amerika en Turkije.

Mensen uit voormalig Nederlands Indië/Indonesië en Japan worden tot westerse allochtonen gerekend, net als Amerikanen, Australiërs enz.

Zaden aubergine vormen woord 'Allah'

PIM4EVER had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een indische vrouw die een aubergine opensneed, zag dat het zaad in de aubergine in Urdu-script het woord 'Allah' vormde. Bezoekers stromen samen voor het huis van de vrouw om een glimp van de vrucht op te vangen. Volgens Oriya language daily, Sambad, werd de aubergine op de plaatselijke markt gekocht.

Een Imam pleit ervoor de vrucht in een moskee te bewaren, zodat priesters deze kunnen offeren. Honderden moslims zullen samenkomen om de vrucht te bekijken.

Bekijk hier een foto van de aubergine.

Duitse vrouw blijft met hand vastzitten in toiletpot

Octopuz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 24-jarige Duitse vrouw uit Nuremberg die met haar hand haar toilet probeerde te ontstoppen, moest hulpdiensten waarschuwen omdat ze met haar arm bleef vastzitten in de toiletpot.

Het toilet was verstopt geraakt doordat de vrouw de restanten van haar eten in de toiletpot had gegooid. Tegen de brandweer, die haar bevrijdde, zei ze dat al haar eerdere pogingen met een ontstopper waren mislukt en dat ze geen andere keus had dan het eten met haar hand te verwijderen.

De vrouw had geluk dat haar mobiele telefoon in de buurt lag, zodat ze kon bellen voor hulp.

Geen advocaat: gewapende overvallers vrij

Twee gewapende mannen, die een tankstation in Maastricht hadden overvallen, zijn een dag na hun aanhouding alweer vrijgelaten. Volgens een politiewoordvoerder heeft de agent die de verplichte advocaat moest bellen zich een maand in de datum vergist. De rechter-commissaris meende dat de twee mannen "in hun belang geschaad" waren en stuurde ze naar huis. Dit meldt het Limburgs Dagblad van maandag.

De twee verdachten, van 20 en 16 jaar, zitten momenteel thuis, maar kunnen nog wel voor de overval veroordeeld worden. Het is nog niet bekend of het Openbaar Ministerie besluit de twee overvallers opnieuw op te pakken.

VS piloten oefenen met 3D software

Dat computerprogramma's worden gebruikt bij het trainen van soldaten en piloten weet iedereen. De Washington Post zette gisteren een video verslag online van de twee belangrijkste programma's die de Amerikaanse piloten gebruiken; Realsite en Topscene.

Beide programma's maken gebruik van satelietbeelden en stellen de piloten in staat om hun missies van tevoren te oefenen. Er zijn twee grote voordelen. De eerste is dat de kans om burgerdoelen te raken wordt verkleind, de piloten kennen de omgeving immers al. De tweede is dat de overlevingskans veel groter wordt bij het vliegen in bekend gebied. John Burwell, programmeur, vergelijkt de oefening met het rijden in spitsuur. Als je van tevoren weet waar je wel of niet moet zijn, ben je veel sneller en effectiever.

Bekijk de film op de site van de Washington Post. Realplayer vereist.

Edwin Evers nog 5 jaar bij Radio 538

Peter01 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ochtendjock Edwin Evers zal nog tot 2009 bij Radio 538 te horen zijn. De dj heeft zijn contract met vijf jaar verlengd. Evers is erg tevreden over Radio 538 en heeft het daar erg naar zijn zin.

Hij zegt alleen wel het niet fijn te vinden dat directeur Erik de Zwart is vertrokken. De Zwart ging naar Noordzee FM. "Maar met Lex Harding als directeur is het ook erg lachen", zegt Evers.

De dj zal er financieel niet op achteruit gegaan zijn. Hoeveel hij precies gaat verdienen, is echter niet bekend.

Computer voorspelt hitkansen liedjes

Er is een computerprogramma ontwikkeld die exact zou kunnen voorspellen of een song al dan niet een zeer grote kans heeft om een hit te worden. De muziekindustrie is alvast wild enthousiast.

Het Spaanse bedrijf Polyphonic HMI heeft het programma gemaakt en de naam Hit Song Science, kortweg HSS, gegeven. HSS voorspelde al het succes van de jonge jazz-sensatie Norah Jones, maanden vóór die de Amerikaanse hitlijsten veroverde en onlangs acht Grammy Awards won.

Hit Song Science zoekt uit of nieuwe songs dezelfde kenmerken vertonen als eerdere hits. Ieder nieuw nummer passeert een reeks signaalfilters die meer dan een dozijn muzikale patronen herkennen en meten, waaronder melodie, harmonische variatie, beat, tempo, ritme, akkoordenschema en volheid van de klank.

DVD Review: Path to War

Lyndon B. Johnson was een naam die bij mij bekend was als de president die de Vietnam oorlog is begonnen. Voor de rest kende ik deze beste man eigenlijk niet, en was zeer benieuwd naar het "echte" verhaal achter de Vietnam oorlog. Ook was dit de laatste film van John Frankenheimer ( regisseur van oa Ronin) voor hij overleed op 72-jarige leeftijd. Het was een lange zit maar was het ook de moeite waard?


Details Verenigde Staten, 173 minuten
Genre Drama
Regie John Frankenheimer
Cast Michael Gambon, Donald Sutherland, Bruce McGill

Geliquideerde man was zelf ook moordenaar

Gurb had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Telegraaf meldt vandaag dat de man die zondag in Amsterdam-Noord werd geliquideerd, de 49-jarige Henk Boom is. Boom is een bekend onderwereldfiguur uit Rotterdam, die enkele jaren geleden tot 13 jaar werd veroordeeld wegens de moord op een man die zich mengde in een ruzie tussen Henk Boom en zijn broer.

Boom stond in de onderwereld bekend als 'Schele Henk'. Naar verluidt ging hij nooit ongewapend de deur uit, uit angst voor een aanslag. In 1995 werd hij veroordeeld tot de 13 jaar cel; waarschijnlijk was hij vervroegd vrijgekomen.

Boom werd afgelopen zondag op klaarlichte dag door een motorrijder diverse malen beschoten, waarna hij ter plekke aan zijn verwondingen overleed. Vermoedelijk is een uit de hand gelopen conflict de oorzaak van het incident.

AEL neemt deel aan anti-oorlogsdemonstratie

Crossbow had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' (www.wereldcrisis.nl) organiseert aanstaande zaterdag in Amsterdam een grote demonstratie tegen de oorlog in Irak. Het protest stond al langer gepland, maar was eigenlijk bedoeld als protest tegen een mogelijke nieuwe oorlog. De demonstratie zal nu dus gericht zijn tegen de oorlog die waarschijnlijk zaterdag al begonnen zal zijn, danwel op het punt van uitbreken zal staan.

Een aantal bekende Nederlanders zal meelopen in de demonstartie. Onder hen bevinden zich oud-politici (Andre van der Louw, PvdA), kamerleden (Femke Halsema, Jan Marijnissen, Godelieve van Heteren), schrijvers (Geert Mak, Theun de Vries, Lulu Wang), tv presentatoren (Angela Groothuizen, Dieuwertje Blok), TV filmmakers (Kiki Amsberg), choreografen (Rudi van Dantzig), zangers (Loes Luca), kunstenaars (Jan Wolkers, Aat Veldhoen), cabaretiers (Jenny Arean, Sanne Wallis de Vries, Vincent Bijlo), acteurs en regisseurs (Willeke van Ammelrooy, Jeroen Krabbe), schakers (Jan Timman, Hans Ree) en vele anderen.

AEL

De Arabisch Europese Liga (AEL) zal zaterdag voor het eerst officieel in Nederland (mee)demonstreren. De AEL heeft zich aangesloten bij de grote landelijke demonstratie tegen de oorlog in Irak.

In een perscommuniqué laat de AEL-NL onder meer weten dat de 'zionistische entiteit' Israël de oorlog zal aangrijpen om het Palestijnse volk te verdrijven. Nederland moet de steun aan de VS en de Britten intrekken, die met hun 'Zionistisch-Angelsaksische agressie en hun neo-koloniale politiek in het Midden-Oosten' voor een scheuring zorgen onder de bevolkingsgroepen in Nederland en de rest van Europa, aldus de AEL-NL.

De Nederlandse tak van de AEL zal aanwezig zijn bij protesten voor de Amerikaanse ambassade in Den Haag en het Amerikaans consulaat in Amsterdam.

CD Review: Gareth Gates - What My Heart Wants To Say

De winnaar van Pop Idol, zoals Idols op de Engelse televisie heet, was Will Young. De nummer 2 van Engeland kan echter net zo goed een winnaar genoemd worden, want qua populariteit doet Gareth Gates niet onder. Op 21 maart verschijnt in Nederland zijn debuut-CD met de titel "What My Heart Wants To Say"



TitelWhat My Heart Wants To Say
ArtiestGareth Gates
LabelBMG
Releasedatum21 maart 2003
Lengte61:52
GenrePop

VS: Verhoogde staat van paraatheid

Met de naderende militaire actie tegen Irak hebben de Verenigde Staten vandaag de staat van paraatheid verhoogd. Het waarschuwingsniveau is van geel (verhoogd) naar oranje (hoog) gegaan. Dat heeft het ministerie van binnenlandse veiligheid bekendgemaakt.

De VS verwachten dat terroristen meerdere aanslagen willen plegen op doelen in de VS en die van het land en zijn bondgenoten elders in de wereld, wanneer het tot militair ingrijpen komt. De veiligheidsmaatregelen op de lucht - en zeehavens zijn verscherpt.

Fransen sturen pretzels naar Bush

Esposa had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Franse volk is een actie gestart tegen president Bush. Geen massale protesten op straat ditmaal, maar het sturen van pretzels, een zoutje, moet de Amerikaanse regering op andere gedachten brengen. Het initiatief, via de website http://www.bretzelforbush.com, is een reactie op de boycot van Franse frietjes en 'French toast' door de Amerikanen.

President Bush verslikte zich vorig jaar in een pretzel en ging onderuit. Daarna liep hij een tijdje 'gewond' rond. Via de website kunnen bezoekers de zoutjes nu voor 7 euro kopen. Een euro daarvan gaat dan naar een goed doel.

'Republikeinse garde heeft chemische wapens'

Lau had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Verenigde Staten hebben aanwijzingen dat de Republikeinse Garde in Irak de beschikking over chemische wapens heeft gekregen. Dat melden bronnen binnen de Amerikaanse defensie. De garde, een elitekorps, is bijzonder loyaal aan de Iraakse leider Saddam Hoessein.

Volgens het Iraakse ministerie van Informatie is er niets waar van de geruchten. De Amerikanen zouden er alleen maar een extra aanleiding mee willen vinden voor een aanval op het land. Bush heeft Irak er al eerder van beschuldigd dat commandanten uit het leger de beschikking zouden hebben over chemische wapens bij een oorlog.

Stijn Vreven zal vertrekken

FC Utrecht heeft bekend gemaakt dat zij en Stijn Vreven overeen zijn gekomen om het lopend contract niet te respecteren, dat wil zeggen Vreven moet worden verkocht aan het eind van dit seizoen.

De Belgische verdediger Vreven (29), sterspeler van de Utrechters en publiekslieveling, had in principe tot 2005 zullen blijven. Vreven wilde eerder al eens weg, toen er concrete Engelse interesse was, maar werd toen aan zijn contract gehouden. FC Utrecht zal een redelijke transfersom voor hem vragen.

Vreven is niet de enige die voortijdig bij de club vertrekt, eerder werd Kuijt al verkocht.
FC Utrecht kan niet om deze aderlatingen heen, daar zij zich met bankroet bedreigd weet. De huidige schuld zou tussen de 15 en 20 miljoen euro bedragen.

Eerder was al bekend gemaakt dat het contract van de navolgende spelers niet verlengd zal worden: Harald Wapenaar, Igor Gluscevic, Arno Arts, Marinus Dijkhuizen, Arco Jochemsen en Robert Roest.

Australie doet mee aan oorlog

Australische troepen zullen alsnog meedoen aan een oorlog tegen Irak. Dit heeft premier Howard dinsdag laten weten na een eerder aangekondigd overleg in de kabinetsraad. President Bush had Australië maandagavond gevraagd om ook deel te nemen aan een oorlog tegen Irak.

Australië staat bekend als een trouwe bondgenoot van de VS in diens standpunten over Irak. Het land heeft al elitetroepen, vliegtuigen en oorlogsbodems in de Golfregio.

Met dank aan weird0 voor de tip!

Danny Hesp niet verder bij NEC

Danny Hesp en NEC hebben geen overeenstemming kunnen bereiken omtrent de invulling van een nieuw contract. Hesp wil geen water bij de wijn doen.

De 33-jarige verdediger vindt dat hij een normaal salaris verdient en wil principieel geen stapje terug zetten: "Dan volg ik mijn gevoel en ga ik volgend seizoen wat anders doen".

Hesp komt sinds 1997 uit voor NEC, nadat hij bij AZ tot de bende van vijf behoorde. Een groepje spelers dat destijds geloosd werd, omdat zij herrie zouden schoppen en weinig inzet toonden. Nu echter is Hesp bij NEC een bepalende speler.

18-3-03
NEC meldt andermaal dat zij en Hesp niet tot een akkoord hebben kunnen komen. Op een later tijdstip zal nogmaals een poging worden ondernomen tot een akkoord te komen, aldus NEC.

Gemeente Zwolle helpt Fc bouwen

De gemeente Zwolle heeft de plaatselijke voetbalclub 10,3 miljoen euro toegezegd voor de bouw van een nieuw Oosterenkstadion.

De gemeente hoopt de eigen bijdrage nog terug te brengen tot 9,1 miljoen euro door onder andere de provincie te verzoeken.

Het huidige Oosterenkstadion voldoet niet meer aan de moderne eisen, bovendien kan FC Zwolle het niet voldoende exploiteren om het hoofd boven water te kunnen houden. Het nieuwe stadion moet in 2005 gereed zijn.

Moord op Djindjic gelinked met Milosevic

Bij het onderzoek naar de moord op de Servische premier Djinjic, die dit weekend begraven werd, stuitte de Servische politie op een spoor dat naar de ex-dictator Milosevic leidde.

Volgens een Belgradose krant zijn leden van een verdachte bende bevriend met Marko Milosevic, de zoon van Slobodan. Deze vluchtte, nadat zijn vader was afgezet en naar het Joegoslavië-tribunaal was gebracht, naar het buitenland. In 2000 schonk hij zijn luxe auto's aan de bende, en deze auto's zijn, samen met een hoeveelheid wapens, zaterdag bij een huiszoeking teruggevonden.

De Servische politie heeft tot nu toe 307 verdachten weten te vinden en op te pakken, onder wie hoofdverdachte Mladjan Micic.

Bush: Saddam moet binnen 48 uur vertrekken

De Iraakse leider Saddam Hoessein heeft 48 uur de tijd om samen met zijn zoons Irak te verlaten. Dat heeft de Amerikaanse president Bush zojuist gezegd in zijn toespraak tot het Amerikaanse volk en de rest van de wereld. De Iraakse leider heeft eerder vandaag gezegd een dergelijk ultimatum te verwerpen. Een oorlog tegen zijn land lijkt dan ook zeer dichtbij.

In zijn toespraak wees Bush op de inspanningen van de VS op het diplomatieke vlak. Al 12 jaar zit Irak de wapeninspecteurs dwars en wint het daarmee tijd en voordeel. Het land heeft nog steeds massavernietigingswapens. Er heerst een diepe haat tegen de VS, terwijl dat land het volgens Bush niet heeft verdiend. Met de massavernietigingswapens van Irak zouden terroristen van al-Qaeda duizenden en zelfs honderdduizenden doden kunnen veroorzaken. Voordat het te laat is moet dat gevaar worden verwijderd, zo stelde Bush.

Bush neemt het de VN kwalijk dat zij de oplossing van de VS niet delen. De organisatie is niet goed omgegaan met zijn verantwoordelijkheden dus moeten de VS dat maar doen.

De president riep alle buitenlanders, waaronder de journalisten, op om Bagdad te verlaten. Verder richtte hij zich rechtstreeks tegen het Iraakse volk. "Als het tot een militair ingrijpen komt zal dat niet tegen jullie gericht zijn, maar tegen jullie misdadige leider. We zullen jullie helpen jullie land weer op te bouwen. De dag van jullie bevrijding is nabij," aldus Bush.

Ook deed hij een oproep aan de Iraakse militairen om niet te gaan vechten, geen oliebronnen in brand te steken en geen massavernietigingswapens in te zetten. Oorlogsmisdaden zullen worden vervolgd, zo verzekerde de president.


Bush tijdens zijn speech (foto CNN)

Britney Spears aangeklaagd wegens contractbreuk

Tienerster Britney Spears en schoenenmerk Skechers kunnen het niet zo goed met elkaar vinden. Spears klaagde onlangs Skechers aan voor het in gebreke blijven van een betaling, maar het schoenenmerk pakte haar doodleuk terug met een nog grotere claim wegens contractbreuk.

In december stapte Britney naar de rechter om 1,5 miljoen dollar van het bedrijf los te krijgen. Reden: ze zou niet genoeg, volgens afspraak, betaald zijn voor haar marketingwerkzaamheden voor het schoenenmerk. Een woordvoerder van Skechers beweert op zijn beurt dat Britney in gebreke is gebleven door niet voldoende mee te werken aan de campagne voor de schoenen. Het bedrijf probeert daarom via de rechter aan 10 miljoen dollar te komen.

Beiden partijen vinden elkaars claims belachelijk. Volgens Britneys advocaat Michael Friedman is de claim van Skechers een "belachelijke manier om de aandacht van de echte zaak af te leiden." Spears en Skechers tekenden in januari 2002 een driejarig contract voor promotionele samenwerking.

Kabinet: geen militaire steun oorlog

Geen militaire, wel politieke steun. Dat is de uitkomst van de vergadering van het kabinet die vanavond werd gehouden. De ministerraad was vanaf 21.00 uur maandagavonnd in beraad over de situatie die maandagmiddag is ontstaan.

Volgens premier Balkenende is de politieke steun gebaseerd op de verplichtingen die Irak op basis van resolutie 1441 van de VN heeft. Maar er komt geen militaire steun vanwege het geringe draagvlak binnen de samenleving.

Morgen volgt er een spoeddebat in de Tweede Kamer. Die is aangevraagd door Jan Marijnissen van de SP.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.