FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 6 maart 2002

Vooral PvdA en VVD verliezen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen zijn PvdA en VVD de grote verliezers geworden en de lokale partijen de duidelijke winnaars.

De PvdA moet gemiddeld bijna 3% inleveren, de VVD verliest ruim 2%. De derde paarse partij, D66 levert ongeveer 0,5% in.

Van de grote landelijke partijen wist alleen oppositiepartij CDA zich te handhaven en zelfs iets te winnen. Maar de meeste kiezers stapten over naar de lokale partijen, die een gemiddelde winst boekten van bijna 9%.

Record lage opkomst

De opkomst was met 57,7% de laagste ooit bij gemeenteraadsverkiezingen. Vier jaar geleden maakte nog 58,9% van de kiezers de gang naar de stembus. Dit jaar lieten vooral de jongeren het afweten.


De totale uitslag vind je hier.

Leefbaar Rotterdam de grootste partij UPDATE

Fortuyn heeft Rotterdam versteld doen staan met een enorme verkiezingswinst. Met maar liefst 17 zetels is Leefbaar Rotterdam in ťťn klap de grootste partij van de havenstad geworden.

De andere politieke partijen hebben onthutst gereageerd op deze verkiezingswinst. De PvdA, al sinds mensenheugenis de grootste partij daar, zakte van 15 naar 11 zetels. De VVD werd zelfs gehalveerd. De SP werd bijna weggevaagd en zakte van 4 naar 1.

Oud-burgemeester van Rotterdam, Bram Peper, reageerde ontsteld: Hij zei wel een grote winst van Fortuyn te hebben verwacht, maar echt niet zo een enorme winst. Zeker niet omdat er 5% meer mensen in Rotterdam hebben gestemd dan vorige keer. "Fortuyn is in het gat gesprongen dat de andere partijen de afgelopen jaren hebben laten ontstaan", aldus Peper.

Vooraf hadden de andere partijen aangekondigd niet met Fortuyn te willen onderhandelen. Dat blijkt nu bijna niet meer nodig, met nog 6 zetels erbij zou Fortuyn een meerderheid hebben.

Vrees

De PvdA in Rotterdam heeft in een eerste reactie laten weten dat de bal nu bij Fortuyn ligt. In principe willen we niet met een haatzaaier in de raad, aldus lijsttrekker Els Kuiper.

Minister Pronk vreest met vreze voor Rotterdam. Vooral de onervarenheid van Leefbaar Rotterdam baart hem zorgen. Hij hoopt dat deze belangrijke miljardenstad bestuurbaar blijft.

Fortuyn zelf zei beduusd te zijn van zo een grote winst. ''De kiezer heeft ons een enorm mandaat gegeven, en daar zullen we voor gaan'', aldus Fortuyn.

Leefbaar Hilversum verliest fors

Leefbaar Hilversum, de partij van Jan Nagel van Leefbaar Nederland, verliest fors. Er was op winst gerekend, maar LH heeft dik verloren van 14 naar 9 zetels. De partij blijft wel de grootste in Hilversum.

Dit betekent dat Jan Nagel afscheid neemt van de lokale politiek en beschikbaar komt voor de landelijke politiek. Nagel heeft namelijk aangekondigd dat hij alleen aanblijft als Leefbaar Hilversum op zijn minst even groot zou blijven.

Nagel wellicht als lijsttrekker voor LN ?

12 jaar voor 18-jarige moordenaar

De 18-jarige inwoner van Leiden die twee weken terug voor de rechtbank in Den Haag twaalf jaar gevangenisstraf tegen zich hoorde eisen wegens moord, is conform de eis veroordeeld.

Op 16 augustus vorig jaar schoot hij op een bomvol perron van het Leidse station een man dood tijdens een ruzie tussen twee groepen jongeren.

Het slachtoffer, de 19-jarige Rotterdammer Ali Karaosmanoglu, zou vuil naar de toen net 18-jarige dader hebben gekeken. Karaosmanoglu werd van dichtbij in zijn oog geschoten.

Discriminatie: Aangifte tegen VVD-raadslid

VVD-raadslid L. Jonkers uit Smallingerland heeft een aanklacht aan de broek hangen, omdat zij zou aanzetten tot vreemdelingenhaat. Het Antidiscriminatiebureau Frysl‚n deed vandaag aangifte.

Het raadslid zei middels een verkiezingsadvertentie in de Drachtsercourant dat jonge, alleenstaande en minderjarige asielzoekers geen asiel-, maar goudzoekers zijn. "Zij horen Nederland niet meer in te kunnen".

Volgens een woordvoerder van het Antidiscriminatiebureau Frysl‚n zet de advertentie aan tot haat tegen asielzoekers. "Op deze manier scheert zij hen over ťťn kam. Wij hebben daarom gevraagd deze uitspraak in het openbaar terug te nemen. Daarnaast nemen we juridische stappen". Ook de andere politieke partijen in Smallingerland hebben met verbazing gereageerd op het standpunt van Jonkers.

Grote landelijke peiling: Megawinst Fortuyn

Een grote landelijke (super)peiling die vandaag is gehouden tijdens de Gemeenteverkiezingen geeft een aardverschuiving in het politieke landschap aan.

De Lijst Pim Fortuyn zou van niets op 18 zetels komen, de VVD verliest zwaar met 11 zetels. Ook de PvdA verliest fors met 8 zetels. Ook verlies voor GroenLinks die van 11 naar 9 zetels zou gaan. Leefbaar Nederland komt zonder lijsttrekker al tot 6 zetels.

Volgens politieke commentatoren heeft Fortuyn het rechter been van de VVD afgehakt.


Uitslag NOVA peiling. (tussen haakjes het virtuele verschil met de Kamer nu)

PvdA ---> 37 (-8)
VVD ---> 27 (-11)
CDA ---> 30 (+1)
D66 ---> 8 (-6)
GroenLinks ---> 9 (-2)
SP ---> 6 (+1)
ChristenUnie ---> 7 (+2)
SGP ---> 2 (-1)
Leefbaar Nederland ---> 6 (+6)
Lijst Pim Fortuyn ---> 18 (+18)


NB: De peiling is niet gebasseerd op uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen.

Deense en Duitse militairen gedood

CorteX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vijf militairen van de internationale vredesmacht in Afghanistan, ISAF, zijn om het leven gekomen toen een onontploft projectiel explodeerde. Zeven andere militairen raakten gewond, van wie twee ernstig. Twee van de soldaten waren Duitsers, drie Denen. Nederlandse militairen waren volgens het Duitse ministerie van Defensie niet betrokken bij het incident.

Volgens de generaal-inspecteur van het Duitse leger Harald Kujat waren de militairen bezig met het ontmantelen van twee Sovjet SA-3 luchtafweerraketten. Ongeveer 1250 Duitse militairen doen mee aan de vredesmacht ISAF. Van hen zijn er 850 gelegerd in de Afghaanse hoofdstad.

Alarmsirenes loeien in Rijnmond

Layla666, The_Drag0n, SnowRider en Phoenixx hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Vlaardingen-Oost en Schiedam-West zijn in het eind van de middag de alarmsirenes aangezet. Dit is vanwege een brand op een schip wat het giftige blauwzuurgas in zich heeft.

Radio Rijnmond dient als rampenzender en verspreidt waarschuwingen in verscheidende talen. De inwoners van de stadsdelen worden opgeroepen ramen en deuren dicht te houden

Omdat het zicht beperkt was tot minder dan vijf meter is de Beneluxtunnel afgesloten. Met onder andere drie blusboten wordt het vuur op het schip bestreden.

Update 18:40
Volgens een woordvoerder van de brandweer is het niet volledig zeker of en blauwzuur vrij komt bij de brand. Isolatiemateriaal zorgt voor een dikke prikkelendde rook. De A4 en de Beneluxtunnel zijn nog steeds afgesloten.

Update 19:30
Tot nu toe zijn er drie mensen met ademhalingsproblemen opgenomen.

De brand op het schip Friesland brak uit rond vier uur. Isolatiemateriaal van de boot vloog tijdens werkzaamheden in brand. Aan boord waren eerder deze week al problemen geweest, aldus een woordvoerster van de milieudienst Rijnmond DCMR. Het schip is leeg en ligt in dok. De brandweer is met groot materieel ter plaatse. Het havenbedrijf bestrijdt het vuur met drie blusboten.

Levenslang voor horrordominee

ExtReMisT had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Brussel is vanochtend "horrordominee" Andras Pandy veroordeeld tot levenslang. Zijn dochter Agnes kreeg 21 jaar gevangenisstraf toegewezen. Dit vier jaar minder dan aanvankelijk geŽist werd.

Zij zijn samen verantwoordelijk voor de moord op zes familieleden. Andras zou ook drie (stief)dochters hebben verkracht. De jury achtte hun schuld gisteren bewezen.

Dominee Pandy (75) heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. De rechtszaak was vooral gebaseerd op uitlatingen van zijn dochter, die toegaf op bevel van haar vader mee te hebben gewerkte aan vijf moorden.

Levenslang komt in BelgiŽ neer op dertig jaar. In theorie zou Pandy kunnen vrijkomen na eenderde van de straf te hebben uitgezeten. Men verwacht echter niet dat de man nog ooit op vrije voeten komt. Agnes Pandy zou op zijn vroegst over drie jaar kunnen vrijkomen (eenderde van haar straf min vier jaar voorarrest). Dat ze al zo snel haar cel mag is trouwens zeer onwaarschijnlijk.

Soms heb je van die dagen...

... dat alles tegen zit...

Tenminste vandaag lijkt het er wel op bij mij!
Vanmorgen werd ik rond 6 uur wakker door mijn vader die onder de doesj stond, ik besefte dat ik er over niet al te lange tijd ook uit zou moeten. En dat terwijl ik nog dood moe was...
Toen mijn wekker ging deed ik het raam open, en ooh wat leek de dag mooi! De frisse buitenlucht vulde mijn longen, en met een gelukzalig gevoel ging ik verder met mijn ochtendrituelen...

Toen begon de echte ellende pas:
- Een repetitie wiskunde
- Een super slome computer in de mediatheek op school
- twigger.nl deed t niet
- Ik kom thuis en mn computer weigert mee te werken
- Mn moeder wordt nog even boos op me

EN NOU GAAN ZE OOK NOG ZEUREN DAT IK SJAGO BEN!!!

Supporters dienen klachten in tegen ME

Circa 30 supporters hebben melding van verwondingen gemaakt die zijn opgelopen bij het politie-optreden na afloop van de wedstrijd Ajax-Feyenoord van zondag 3 maart.

Een aantal van hen heeft inmiddels ook aangifte van mishandeling gedaan. De verwondingen variŽren van blauwe plekken, pijnlijke schouders, gekneusde ribben tot gehechte hoofdwonden.

Op de officiele website van de Feyenoord Supportersvereniging staat het volgende:
"Feyenoord en de supportersvereniging zullen de gedupeerden begeleiden bij het indienen van klachten en eventuele schadeclaims."

Naast de meldingen van verwondingen hebben zich ook talloze supporters gemeld met klachten over het poltitie-optreden na afloop van de wedstrijd Ajax-Feyenoord.

Bij de aftocht van ongeveer 800 supporters die met de eerste trein richting Rotterdam wilden reizen was het optreden van de Amsterdamse ME nutteloos ruw. Aan de zijde van de Feyenoord-supporters vielen een aantal gewonden doordat bij het vertrek uit het bezoekersvak de supporters gingen dringen en de ME daarom op hen in begon te slaan.

Keroppi en de nachtbus

Keroppi en de nachtbus

Moeders horen van nature bezorgd te zijn, en daarom verliep tot een jaar terug elk gesprek over uitgaan in Rotterdam volgens een vast patroon.

Ik vroeg of ik mocht uitgaan (waarbij ik natuurlijk beklemtoonde dat ik met een voldoende grote groep van betrouwbare mensen op stap ging) en zette vervolgens mijn liefste blik op en begon inwendig te bidden.
Maar elke keer weer kwam diezelfde vernietigende vraag "En hoe kom je dan terug?"
"Oh met de nachtbus" probeerde ik dan zo nonchalant te antwoorden.

Geen sprake van! was toch elke keer weer de reactie. Want in mijn moeders ogen was de nachtbus eng. Of in ieder geval vol tuig dat het speciaal op haar dochter had voorzien.
Dus ik ging maar weer saai in de omgeving uit...

Maar toen de enige leuke tent in de buurt sloot was ik even in paniek. Wat nu? Als mijn moeder irritant bleef doen over de nachtbus dan had ik een probleem. En ik zag al mijn uitgaansleven in rook opgaan.

Maar moeders zijn onvoorspelbaar, en soms kunnen ze plotseling erg meegaand zijn. Jullie raden het al, ik mocht met de nachtbus!

Toen ik die vrijdag vertrok richting Rotterdam hoorde ik mijn moeder nog wat roepen dat klonk als "Pas je wel goed op meid?". Jaaahaaa mam, zuchtte ik binnensmonds.
Na een avond lekker gedanst te hebben werd het tijd om eens dat nieuwe fenomeen uit te proberen. Van een vriend had ik gehoord dat we vanaf de West-Blaak konden vertrekken. Maar die vriend was al vertrokken, mijn stratenkennis van Rotterdam beperkt zich tot de lijnbaan en de twee andere meisjes wisten nog minder dan ik over nachtbussenÖ
En als 1 van de twee dan ook nog eens lekker aangeschoten is... Feest!

In het donker liepen we (de aangeschoten persoon half voortslepend) richting iets wat een nachtbushalte leek. Maar 1 blik op het bord leerde ons dat we deze bushalte absoluut niet moesten hebben, tenzij we opeens de ziekelijke neiging krijgen onbekende dorpjes te gaan bezoeken.
We vroegen de mensen die stonden te wachten of zij wat meer wisten. Ze keken elkaar aan, smoesde wat onderling en toen kwam het vernietigende antwoord: "Ja, maar je moet naar Rotterdam CS, en dan haal je de laatste nachtbus nooit!".
Ik geloof dat op dat moment mijn hart 2 slagen miste. Missen? Dat zou betekenen dat we of zo'n dure taxi moesten nemen of dat we op de eerste trein moesten wachten.

We besloten toch maar richting Rotterdam CS te rennen, en met pijnlijke voeten, een halfdronken persoon en een wanhopige vriendin is dat niet bepaald leuk.
Hoe we het gedaan hebben weet ik tot op de dag van vandaag nog steeds niet. Maar we hebben het gered, we waren op tijd.

Toen de bus kwam aanrijden stond ik toch een beetje verbaasd te kijken. Door die terughoudendheid van mijn moeder wat betreft nachtbussen had ik een heel vreemd beeld van die dingen gekregen.

In mijn hoofd waren nachtbussen, vieze bekladde bussen, schemerig verlicht door enkele spotjes, vol irritante dronken jongeren die je constant lastig vallen en dit geheel maakte mijn verbeelding nog af met 2 agenten die moesten voorkomen dat de buschauffeur werd afgeslacht.

Maar de nachtbus was een schone helder verlichtte bus met een vriendelijke chauffeur. En de dronken jongeren? Misschien zullen ze wel dronken zijn geweest maar doordat ze stil op hun stoel hingen heb ik geen last van ze gehad.
Voor de zekerheid checkte ik nog even onder m'n stoel, maar nee geen enge man!

Een beetje gedesillusioneerd door dit gebrek aan spanning reden we naar huis en thuisgekomen kon ik het niet laten om in mijn moeders slapende oor te tetteren: "Hee! De nachtbus is helemaal niet eng!".

Mismaakt kind inzet ruzie tussen ouders

gerritdekzijl en jolo hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Britse rechter heeft gisteravond gedwongen dat een pasgeboren baby, met een mismaakt gezicht, nog minstens een etmaal in het ziekenhuis moet blijven.

Het kind lijdt aan een zeldzame ziekte, het Syndroom van Goldenhar, en is dus geboren met een half gezicht. Ze mist een oog, een oor en heeft ook maar een halve neus. Er zijn minstens 17 operaties nodig om dit te herstellen. Hierdoor is het kind tevens inzet geworden van een juridisch gevecht tussen medici en de ouders. De medici zeggen dat de baby in goede handen bij hun is, maar de ouders vinden dat hun kind misbruikt wordt voor medische experimenten.

In de hoop om enige rust te creeren besloot de rechter om een adempauze in te lassen. Vandaag zal de zaak worden voorgelegd aan het Hooggerechtshof.

Friesland: Grote hennepkwekerij opgerold

jolo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het dorpje Hantumeruitburen (Friesland) heeft de politie een zeer professionele hennepkwekerij opgerold. 10.000 jonge hennepplanten werden in een tot kwekerij omgebouwde grote stal aangetroffen. Alles is in beslag genomen en vernietigd. Een bewoner (35) is aangehouden.

De politie zocht in Friesland op nog twee andere plaatsen naar hennepkwekerijen. In Zwagerbosch zijn daarbij tweehonderd hennepplanten van een 37-jarige man in beslag genomen. In Augustinusga vond de politie geen kwekerij, maar wel een sinaasappelkanon. De politie nam dit nieuwe fenomeen mee omdat het in strijd is met de wapenwet.

Strijd IsraŽl vs Palestijnen verhevigt zich

fritzVDweereld had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zeker acht Palestijnen zijn gedood in de Gazastrook aan het begin van het hardere militaire offensief, dat dinsdag door IsraŽl werd aangekondigd. Bij de hevige aanvallen, waarbij tanks, helikopters en F-16-gevechtstoestellen zijn ingezet, kwamen ook twee IsraŽlische militairen om het leven.

De radicale Islamitische beweging Hamas zegt de militairen te hebben gedood en heeft haar strijders opgeroepen geen IsraŽlische burgers meer te sparen. In heel IsraŽl zijn de veiligheidsmaatregelen verder verscherpt uit vrees voor nieuwe Palestijnse aanslagen.

Premier Sharon heeft in verband met de uiterst gespannen situatie twee buitenlandse reizen afgezegd. Hij herhaalde woensdag dat IsraŽl keihard zal blijven toeslaan totdat de Palestijnen om een staak-het-vuren smeken.

Nepspin zorgt voor commotie in Ede

jolo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zondagavond en -nacht heeft een rubberen spin voor veel commotie gezorgd in Ede. Rond 18:30 uur kreeg de politie een melding dat er een grote spin in een kelderbox zou huizen. Echter, het bleef niet bij een melding, maar ze kregen er meerdere op de avond varierend van "Een alledaagse huis-, tuin- en keukenspin""bananenspin" tot een "Niet normaal exemplaar dat springt".

Een wijkagent bracht opheldering in de "zaak". Hij ging de kelderbox in en trof daar een op een spin lijkend voorwerp van rubber aan.

Ierland: referendum over strengere abortus

Vandaag houdt Ierland een referendum over de abortuswetgeving. De bijna 3-miljoen stemgerechtigden mogen zich buigen over een regeringsvoorstel waarin het recht van vrouwen om de zwangerschap af te laten breken verder wordt ingeperkt.

Wanneer het voorstel wordt aangenomen is voortaan de zelfmoorddreiging van een zwangere vrouw, geen grond meer om abortus toe te staan. Uit peilingen blijkt dat de kwestie het land ernstig verdeelt.

Ierland is op gebied van de abortuswetgeving ťťn van de conservatiefste landen van Europa. De meerderheid van de bevolking is rooms-katholieke. Als de grondwetswijziging wordt goedgekeurd, geeft dat de regering de mogelijkheid een wetsvoorstel in te dienen dat voorziet in een gevangenisstraf van twaalf jaar voor illegale abortus. Anderzijds geeft het vrouwen die abortus willen, het recht hiervoor naar het buitenland te gaan. Per jaar doen nu zo'n 7.000 Ierse vrouwen dit al.

BelgiŽ: Voorlopig geen zaak tegen Sharon

De beslissing over een eventuele rechtszaak tegen de IsraŽlische premier Ariel Sharon in BelgiŽ is uitgesteld. Sharon is bij een rechtbank in Brussel aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid. De aanklacht is ingediend door ruim twintig Palestijnen wegens Sharons rol in het bloedbad in Palestijnse vluchtelingenkampen, twintig jaar geleden.

genocidewet

De aanklacht was bewust in BelgiŽ ingediend omdat de Belgische genocidewet het mogelijk maakt misdaden tegen de menselijkheid te berechten, ook al zijn deze elders gepleegd.

In februari oordeelde het Internationaal Gerechtshof van de VN echter dat ministers alleen kunnen worden berecht in eigen land of door internationale tribunalen. De rechter in Brussel wil daarom nu opnieuw beide partijen horen.

Grond bij toekomstig AZC expres vervuild

gerritdekzijl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onbekenden hebben in Etten-Leur de grond waar een asielzoekerscentrum moet komen met zwaar giftige stoffen vervuild. Ze goten ze tetrachloormethaan, trichloormethaan en minerale olie in peilbuizen waarmee bodemonderzoek werd gedaan.

Het grondwater is op die plaats vrij ernstig vervuild. De hoeveelheid giftige stoffen bedraagt volgens hem vele honderden malen de toegestane norm. De stof tetrachloormethaan is sinds een aantal jaren zelfs een verboden middel. Verder onderzoek moet uitwijzen hoever de vervuiling zich al verspreid heeft.

De gemeente Etten-Leur heeft bij de politie aangifte gedaan van de vervuiling. Die zegt dat de kans om de zaak op te helderen bijzonder klein is omdat iedereen de middelen in bezit kan hebben. Het is niet duidelijk wat de daders met hun actie hebben beoogd. Volgens de gemeentewoordvoerder zal de procedure voor de totstandkoming van het AZC vooralsnog geen vertraging oplopen.

Een aantal omwonenden maakt bezwaar tegen de komst van het AZC. Ze vroegen om nader onderzoek naar bodemvervuiling op de plek waar het centrum moet komen, nadat uit een eerste bodemonderzoek slechts een lichte vervuiling was gebleken. De omwonenden bleven er echter bij dat de plaats door de vervuiling ongeschikt is voor het vestigen van een AZC. Daarop besloot de gemeente een bodemonderzoek uit te laten voeren.

Kok trekt uitlatingen over Fortuyn in

mr_knoxville, Pims en gerritdekzijl hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De uitspraak die premier Kok afgelopen vrijdag deed dat Pim Fortuyn aanzet tot haat is ongelukkig gekozen. Dat heeft Wim Kok zelf gezegd gisteren in het programma 2 Vandaag.

"Het woord 'haat' was niet goed was gekozen. Het ging mij niet om de persoon Fortuyn maar om het beleid waar hij voor staat. Door zijn woorden kan een zaadje van onverdraagzaamheid tegen buitenlanders ontstaan."


Politie

Onder een enorme mediabelangstelling, zelfs vanuit het buitenland, heeft Fortuyn zelf vanochtend rond 11:00 zijn stem uitgebracht bij het stembureau. De politie was ter plaatse omdat er vantevoren signalen waren binnengekomen dat er gedemonstreerd zou worden tegen Fortuyn.

Bij het huis van Fortuyn stonden echter maar vijf actievoerders. Bij het stembureau, nagenoeg om de hoek van de straat, stonden er nog eens vijf. Zij droegen borden met Nooit meer fascisme in Nederland en De Nederlandse Haider.

Fortuyn bij de stemmachine.

Voedseltekort op VOC-schip

Honderden jaren geleden heerste scheurbuik onder de bemanning van de VOC-schepen die de hele wereld over voeren. Nu heerst er tekort aan vers voedsel en is er een gebrek aan medicijnen op de replica van het 16e eeuwse VOC-schip, de Duyfken. Dit schip is vanuit AustraliŽ op weg naar Nederland.

Het voedseltekort is zo ernstig dat het 23-jarige bemanningslid, Christine Henschien, waarschijnlijk per helicopter geŽvacueerd gaat worden. Ze heeft mogelijk een maagzweer, die aan boord niet te behandelen is.

Het schip heeft vanwege de slechte weersomstandigheden al een vertraging van drie weken opgelopen. Het is op weg naar de Azoren, maar drijft er nu nog zo een 200 kilometer vandaan. De bemanning, bestaande uit 16 Nederlanders en AustraliŽrs, leven op dit moment op sardientjes uit blik.

[Voetbal] Nederland is derde ticket CL kwijt

Anakin77 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nederland is de zesde plaats op de zogenoemde coŽfficienten-lijst van de UEFA kwijt. Griekenland staat nu zesde. Het gevolg is dat wij het met twee plaatsen in de Champions League (de kampioen in het hoofdtoernooi, de nummer twee in de voorronde) en vier plaatsen in de UEFA Cup moeten doen.

Griekenland heeft nu drie plaatsen in de Champions League en drie in de UEFA Cup. Nederland kan de Grieken dit seizoen niet meer inhalen, zelfs niet wanneer Feyenoord of PSV de UEFA Cup wint, en Panathinaikos, de laatste Griekse club die nog in Europees verband actief is, in de Champions League helemaal niets meer klaarmaakt.

Op de UEFA-lijst telt iedere overwinning of gelijkspel mee voor het totale puntental van een land. De behaalde punten worden bij elkaar opgeteld en gedeeld door het aantal deelnemende clubs.

'Gelukkig' gaat de nieuwe verdeling pas in met de start van het seizoen 2003-2004.

VS doden 500 Al-Qaeda strijders

Volgens het Pentagon zijn er bij het laatste grote offensief van Amerikaanse en Afghaanse strijders ongeveer 500 Taliban en Al-Qaeda omgekomen. De acties maken deel uit van operatie Anaconda, in de bergen in het oosten van Afganistan.

Daar bevindt zich een grottencomplex dat nu volledig omsingeld is door Amerikanen en de Noordelijke Alliantie. Deze week vielen aan Amerikaanse kant meerdere doden toen een helikopter werd neergeschoten.

"Eerst dachten we dat er maar enkele honderden strijders in de grotten zaten, maar nu vermoeden we dat de helft van de vijandelijke troepen zich daar heeft verschanst", zei een woordvoerder. CNN meldt dat er ongeveer 45 gewonden aan Amerikaanse kant zijn, waarvan de helft alweer terug op het slagveld is.

Operatie Anaconda
'Operatie Anaconda' verloopt moeizamer dan verwacht. De Amerikanen stuiten op veel heviger tegenstand dan verwacht. De operatie is uitgelopen op een van de grootste veldslagen sinds het begin van de strijd in Afghanistan. Al dagenlang bombarderen Amerikaanse toestellen onophoudelijk de stellingen van hun tegenstanders. Ook vanuit helikopters worden de Taliban en Al-Qaida-strijders onder vuur genomen.

Rochelle Rikkers gruwelijk mishandeld

jolo en Sas22 tipten ons via de newssubmit het volgende:

De Raad van de Kinderbescherming heeft geconstateerd dat het zusje van Rowena Rikkers, het meisje van Nulde, gruwelijk is mishandeld. Klinisch psycholoog prof. dr. Wolters meent dat Rochelle "in de tijd dat zij bij haar moeder en Mike J. woonde herhaaldelijk op grove, sadistische wijze lichamelijk en geestelijk werd mishandeld". Verder ontdekte de specialist dat "Rochelle een aantal gruwelijke dingen rondom de dood van haar zusje Rowena heeft meegemaakt". Tijdens medisch onderzoek door het Universitair Centrum in Utrecht is gebleken dat het meisje littekens op haar rug heeft die mogelijk veroorzaakt zijn door sigarettenpeuken. Het (geheime) rapport is uitgelekt naar de Telegraaf.

De moeder van Rochelle ontkent iedere betrokkenheid bij het schokkende misdrijf. Wanda Rikkers wordt verdacht van de moord op haar dochtertje Rowena (4), en is sinds vijf maanden zwanger van een derde kind. Rikkers (25), die momenteel evenals haar Rotterdamse vriend Mike J. (32) vastzit, verwacht verder binnen een mum van tijd "weer naar huis" te kunnen om voor haar andere kind, Rowena's zusje Rochelle (3) en haar toekomstige baby te zorgen.

Voogdij
Bij de kwestie rondom de voogdij van Rochelle Rikkers, verkondigde moeder Wanda ook al leugens. Volgens de Dordtse Stichting Jeugdzorg schermde Wanda met het feit dat haar ex-man Martin Huisman niet de biologische vader van Rowena en Rochelle is.
"Ik heb dat inderdaad gezegd. Het was eigenlijk een ideetje van mijn moeder, omdat ik had begrepen dat Martin bezig was het gezag van me af te pakken (...). Later heb ik die verklaring weer ingetrokken".

Ex-echtgenoot Martin, die vecht voor de voogdij over Rochelle, wordt nu beschuldigd met ''omgang met een jong meisje, xtc- en cocaÔnegebruik, overvallen en exhibitionisme in het bijzijn van minderjarigen en 'mogelijk iets met kinderporno'', aldus Wanda. Verder beticht zij haar ex-echtgenoot ervan Rochelle "alleen te willen hebben, zodat hij rustig thuis kan zitten met een uitkering".

Rochelle
Psycholoog Wolters onderzocht zowel Wanda Rikkers als Martin Huisman. Hij beschrijft Wanda als ''een vrouw met een zeer gestoorde persoonlijkheidsontwikkeling" en hij is van mening dat Martin Huisman evenmin in staat om voor Rochelle te zorgen.
Vanmiddag worden beiden gehoord door de Dordtse rechtbank.

Film Review: From Hell

Schrijver Allan Moore en Eddy Campbell schiepen in hun Graphic Novell "From Hell" een beklemmend, gecompliceerd werk dat tot op heden zijn betere niet kent.

Met zwart-wit ge-inkte panelen die de ene na de andere schokkende, geweldadige afbeelding tonen, gevleid op gedistingeerde woordjes en victoriaanse taalkunsten, is het een lust voor zowel het oog, als-ook het brein. Het werd een hit in strip-boekenland Amerika, en het duurde dan ook niet lang voor het op het bureau van een filmbons terecht kwam.


Zo'n werk een stripboek noemen doet het niet echt recht aan, maar in Amerika zijn strips (comics daar) al lang een dankbaar onderwerp voor filmmakers. Denk bijvoorbeeld aan Batman, X-men, en vele anderen. En nu naast de "main-stream" comics er ook een markt blijkt te zijn voor de betere beeld verhalen, was het slechts een kwestie van tijd voordat "From Hell" verfilmd zou worden.

Cameraman Peter Demming (Mulholland Drive) en De Hughs broertjes (van oa. Menace II society) namen het ter hand en vertaalden het naar het grote scherm. De vraag is of een werk dat voornamelijk in zwart-wit is uitgevoerd de vertaling naar het kleurrijke bioscoop-scherm overleeft.

Werkloze verdient te veel aan eigen website

gerritdekzijl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaan Rosenberg, die werd ontslagen nadat de dot-com bubble uit elkaar spatte, slaat nu geld uit de site die hij maakte vanwege zijn werkloosheid.

Oddtodd.com is een humoristische site over het leven van zijn eveneens werkloze alter-ego odd Todd. De site laat een tekenfilm over Todd en een dagelijkse wetenswaardigheid van Rosenberg zien. Andere werklozen kunnen lid worden van de e-mailgroep Laid Off Land.

Zijn site werd zo populair dat hij van veel webleveranciers gratis spullen kreeg, als hij een bedank-berichtje op zijn site zette. Rosenberg werd zo overladen met condooms, businesscards en gereedschap. Bezoekers konden een dollar doneren via on line betaalsystemen, waarmee hij zijn huur kon betalen.

Omdat de werkloze te veel bijverdiende naast zijn uitkering moet hij nu geld terug betalen aan de Amerikaanse Sociale Dienst.

Familie na aangifte verkrachting geterroriseerd

Een Rotterdamse familie wordt door buurtjongeren sinds enige tijd geterroriseerd nadat hun 13-jarige dochter aangifte deed van verkrachting. De daders zouden vrienden maar ook familie van de jonge verdachte (16) zijn.

De Rotterdamse politie heeft gisteren verklaard dat de moeder van het verkrachte meisje inderdaad aangifte heeft gedaan van mishandeling door een persoon uit de omgeving van de verkrachter. Volgens de politie, die deze zaak onderzoekt, zou zij op straat zijn geslagen.

In mei vorig jaar zou de 13-jarige dochter van de familie zijn verkracht door de 16-jarige verdachte in een kelderbox in Spangen. Lange tijd heeft ze daar over haar mond gehouden uit angst. Toen echter een ongeveer even oude vriendin van haar in november hetzelfde overkwam en wel meteen aangifte deed, besloot ook de 13-jarige dat te doen.

De vermoedelijke dader, die bij beide meisjes in de buurt woont, werd kort daarop door de politie aangehouden. Twaalf dagen later werd de jongen echter al weer vrijgelaten, nadat de vriendin van het meisje haar aangifte plotseling introk. De aangifte van het 13-jarige meisje werd wel doorgezet. De familie zegt dat op dat moment de ellende voor hen zou zijn begonnen.

Politiewoordvoerder H. Stoop bevestigde gisteren het verhaal, maar wilde er niet nader op ingaan omdat de zaak momenteel bij justitie ligt. "Het onderzoek is nog gaande. Uiteindelijk moet justitie beslissen of ze de jongen zal vervolgen of niet." Rechercheurs zijn volgens Stoop wel bezig om de mishandeling van de moeder van het kind te onderzoeken.

Piloot zwaar gewond door propeller

THE-SILENCE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 35-jarige man uit Ameide is gisteren in Langerak door de propeller van zijn sportvliegtuigje levensgevaarlijk gewond geraakt.

Het eenpersoons ultralight vliegtuigje stond op een bedrijventerrein langs de Lekdijk warm te draaien, toen de man door nog onbekende oorzaak tussen de messcherpe rotatiebladen terecht kwam.

Het hevig bloedende slachtoffer zakte bij een nabijgelegen kantoortje in elkaar. Medici van de gwaarschuwde traumahelikopter verleenden eerste hulp. Het slachtoffer werd daarna in allerijl per ambulance naar het Utrechtse UMC gebracht.

Vrouwelijke oppasser verscheurd door jaguar

THE-SILENCE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de dierentuin van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen is een vrouwelijke oppasser verscheurd door een jaguar. Volgens een Weens persbureau greep het roofdier de vrouw toen zij het voer voor het dier klaarmaakte.

Tijdens de bereiding zit het dier altijd opgesloten, maar om nog onduidelijke reden wist het roofdier vrij te komen en de vrouw te grijpen. De directeur van de dierentuin heeft nog vergeefs geprobeerd de vrouw te redden. Hij liep daarbij verwondingen op aan zijn linkerhand.

Tweeling vlak na elkaar doodgereden

jolo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee zeventigjarige Finse tweelingbroers zijn dinsdag enkele uren na elkaar onder vrijwel dezelfde omstandigheden op dezelfde weg doodgereden op hun fiets.

Dinsdagochtend rond half tien gebeurde op een kruising in de buurt van de stad Raahe, ongeveer 600 kilometer ten noorden van Helsinki, het eerste ongeluk. Een van de broers werd op een gladde weg door een vrachtwagen van zijn fiets gereden. Kort daarna overleed hij aan zijn verwondingen.

Ongeveer twee uur later werd op dezelfde weg zijn tweelingbroer eveneens op de fiets aangereden door een (andere) vrachtwagen. Ook deze man overleefde het ongeval niet.

De politie zegt dat het onwaarschijnlijk is dat de man al op de hoogte was van de dood van tweelingbroer eerder op de dag. Dit omdat de politie de familie nog niet had ingelicht over de dodelijke aanrijding.

Man bood ex als hoer aan

gerritdekzijl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 41-jarige man heeft een werkstraf van negentig uur gekregen omdat hij zijn vrouw als hoer heeft aangeboden op internet.

De man plaatste de advertenties in mei vorig jaar op een site van Het Net. Daarbij gebruikte hij teksten als 'Mannen, bel mij, Monique, hoer, biedt zich aan met korting, ook escort, Gouda'. De advertenties waren voorzien van het telefoonnummer van zijn ex-vrouw, en die werd daardoor lastig gevallen door meerdere mannen.

Volgens Henri Z. kwam het plaatsen van de advertenties voort uit woede en frustratie. "Sinds 1998 word ik lastiggevallen over alimentatie en komen er continu weer deurwaarders bij me langs. Ik was het gewoon helemaal zat", verklaarde hij zijn daad.

Planet verhoogt nu ook ADSL tarief

C0PP3R had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nadat eerder KPN Telecom haar ADSL-toegangstarief verhoogde gaat provider Planet Internet voor nieuwe ADSL-klanten de tarieven ook verhogen. Dat is volgens de KPN-dochter nodig om de huidige kwaliteit te waarborgen. Huidige klanten krijgen waarschijnlijk pas volgend jaar te maken met de hogere prijzen voor ADSL-internet toegang.

Daarmee zijn beide delen van de ADSL rekening duurder geworden voor nieuwe ADSL klanten bij Planet Internet. Voor ADSL Comfort moet met ingang van 1 april 24,30 euro betaald worden, dat was voorheen 22,21 euro. Voor ADSL Advanced moet straks 54,20 euro betaald worden, dat was 49,50 euro.

Huidige abonnees zijn in ieder geval duurder uit dan nu het geval is daar Planet Internet ook haar "vaste klanten korting" aanpast. Klanten die minimaal 3 jaar abonnee waren kregen 30 procent korting. Zij krijgen straks enkel nog een vast bedrag in mindering gebracht.

Het lijkt erop dat de jacht nu echt geopend is, na het binnenhalen van klanten met gunstige prijzen weet KPN (en haar dochters) wederom de vaste klant geld afhandig te maken. Tijd voor een goed alternatief!

Hoge boetes voor Fulham en Everton

De Engelse voetbalbond (FA) heeft de clubs Everton en Fulham tot uitzonderlijk hoge boetes veroordeeld naar aanleiding van een massale vechtpartij tussen spelers tijdens het duel tussen beide clubs op 8 december 2001 (2-0 winst Fulham).

Fulham is tot 30.000 pond veroordeeld (ongeveer 49.000 Euro), Everton moet 20.000 pond (ongeveer 32.000 Euro) betalen.

Nagenoeg de voltallige selecties van beide teams deden mee met de kloppartij die ontstond nadat de aanvoerder van Everton (David Weir) zijn Londense tegenstander Luis Boa Morte onderuit had geschopt.
Beide spelers werden het veld uitgestuurd, wat opmerkelijk was aangezien de Portugese spits van Fulham slechts het slachtoffer was, en ook niet deelnam aan de vechtpartij die op de overtreding volgde.

Everton gaat akkoord met de boete, Fulham overweegt een hoger beroep.

Grote brand centrum Winschoten

SLayher had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanmorgen is in het centrum van Winschoten een grote brand uitgebroken. Omstreeks zeven uur stonden vijf cafťs in lichterlaaie op de kruising van de Carolieweg en de Blijhamsterweg.

Aan beide zijde van de weg staan er panden in brand. Alle cafťs waren leeg op het moment dat de brand uitbrak. De politie heeft een deel van het centrum afgesloten voor verkeer. Het blussen wordt bemoeilijkt door de harde wind, die het vuur steeds weer aanwakkert.

Het is nog onduidelijk of er nog mensen vermist worden, de politie en brandweer hebben een aantal mensen in veiligheid weten te brengen. Ze zijn tijdelijk ondergebracht op het politiebureau.

Als de brand onder controle is zal de politie een inventarisatie maken van de eventuele vermisten. Corpsen uit de hele regio zijn ingeschakeld om de brandhaard onder controle te krijgen.

Roda in top-100 beste clubs ter wereld

ikke had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dankzij de deelname aan de UEFA cup behoort Roda JC nu tot de beste 100 voetbalploegen ter wereld. Ze staan nu op de 87e plaats in de ranglijst. De ploeg uit Kerkrade verloor vorige week jammerlijk van AC Milan, ondanks dat een stunt in de lucht zat.

De huidige titelverdediger in de UEFA-cup, Liverpool staat op de eerste plaats.
Dit is berekend door de Internationale Federatie van Voetbalhistorie en Statistiek (IFFHS). Liverpool bleef hiermee Bayern Munchen en Real Madrid voor. PSV is de beste Nederlandse vertegenwoordiger op de 31e plaats, Ajax staat op de 55e plaats nog twee plaatsen hoger dan Feyenoord.

Stembureaus zijn al geopend

Vanochtend om 07.30 uur zijn in het totaal in 458 plaatsen de stembureaus opengegaan voor de gemeenteraadsverkiezingen. In deze 458 plaatsen zijn ongeveer 10.000 stembureaus ingericht om de kiesgerechtigden (dit jaar zijn dit er 11,4 miljoen) te ontvangen.

De stembureaus zijn dit jaar langer open dan bij eerdere verkiezingen: 's ochtends zijn ze een half uur eerder geopend en 's avonds een uur later dan gebruikelijk (21.00 uur).

Ongeveer 300.000 inwoners van Nederland, die (nog) niet de Nederlandse nationaliteit hebben, mogen stemmen omdat ze langer dan vijf jaar legaal en ononderbroken hier wonen.
Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.