Enschede in de rouw

Zaterdag middag rond half vier vond in Enschede een gigantische explosie plaats in een vuurwerk opslagplaats. De knal was te horen in een omtrek van 20 Kilometer (!!). In een gebied van 1500 meter om de plek van de explosie staat momenteel nauwelijks meer iets overeind.

In de FOK!chatbox waren op dat moment enkele inwoners van Enschede aanwezig. Door de klap werden die in eerste instantie even van internet geslagen, maar na terugkomst bleek al snel dat de omvang van de ramp groter was dan wie dan ook had kunnen denken.
Meldingen van ledematen die her en der verspreid lagen, zulke dikke rookwolken dat het leek alsof er een zonsverduistering optrad, meldingen van een plotseling opzettende zware wind, honderden ambulances, politiewagens en brandweerwagens die met gierende sirene's door Enschede reden gaven de omvang al een klein beetje aan. Het duurde echter nog tot gisteravond, toen de eerste beelden van het getroffen gebied te zien waren, eer iedereen zich echt bewust werd van de omvang van deze ramp.
Enschede is oorlogsgebied. De beelden waren nauwelijks te onderscheiden van de beelden van de oorlog in Joegoslavië destijds en, bij mij in ieder geval, stond het kippevel dik op m'n huid en stonden de tranen in m'n ogen.

De politie riep de hulp in van korpsen uit de wijde omgeving, en ook brandweer en ambulances kwamen vanuit de wijde omtrek hun diensten aanbieden. Hier in Zwolle vertrok gisteravond een colonne van zo'n 20 brandweerwagens met loeiende sirene's richting Enschede. Hartverwarmend hoe op zulke momenten blijkt dat, hoewel we in een samenleving leven waar iedereen voor zichzelf opkomt en waar nauwelijks iemand weet hoe zijn buurman heet, het hele land in rep en roer is en iedereen zijn hulp wil aanbieden.

De eerste berichtgevingen spraken van meer dan 20 doden - en gezien de omvang van de ramp is het een wonder dat er momenteel 'slechts' 13 doden zijn gevonden. Het aantal gewonden ligt momenteel op 541, waarvan er 62 nog in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen.