Enschede in de rouw

DIGGER (een FOK!ker woonachtig in Enschede), meldt in dit topic op ons forum een verslag van zijn bezoekje aan het getroffen gebied:

"Kom net terug van de rand van het gebied en het centrum. Even een 'sfeer'indicatie:

Heel veel mensen die doelloos rondlopen, wachtende tot ze het gebied in kunnen terug naar hun huis, als ze die nog hebben. Er bestaat grote onduidelijkheid bij veel bewoners hoeveel schade er aan hun huis is danwel kan zijn.

Alles is afgezet tot echt ca 800 meter van de beginplek, overal leger, ME en politie, beangstigend.

Bij het begin van de deurningerstraat kon ik een redelijk end de deurningerstraat afkijken (de hele straat is afgesloten). Overal glas, stukken beton, afgeknapte verkeerslichten, roet, gesprongen ruiten, ingeklapte voorgevels, etc. Hoe verder je kijkt hoe erger het wordt.

Rond het stadhuis is alles afgezet. Alleen pers en zo mag er komen. De binnenstad staat vol met satelietwagens en auto's van journalisten vanuit Engeland, Duitsland, Belgie, Frankrijk, italie enz enz.

Zodra je buiten het centrum komt is het letterlijk uitgestorven. Niemand buiten, niemand op straat, doodse stilte, amper verkeer.

In het centrum staan de terrassen buiten maar ze zijn vrijwel leeg. Ik heb er even gezeten, omdat ik niet weg wou met Marloes, wachtende op info. Het gespreksvolume was bijzonder en opvallend laag en het ging maar over 1 onderwerp. Iedereen zat de extra editie van Tubantie te lezen, en de verhalen en plaatjes erin zeggen alles, echt alles.

Het enige echte geluid wat hoorbaar is zijn Helicopters die af en aan vliegen en politiediensten die wat belangrijke mensen begeleiden naar het stadhuis. Voor de rest is het gewoon eng rustig en stil.

Geen Ramptoeristen gezien gelukkig, die houdt de Politie al tegen op de A1 en A35. Iedereen is onder de indruk en ik heb werkelijk geen mensen gezien die het nieuws niet wisten en er niet door aangegrepen waren. Het is gewoon letterlijk op ieders gezicht af te lezen wat er gisteren gebeurd is.

Overigens brand de boel nog steeds een ebetje, maar wel klein. Er zijn nog steeds bruine rookwolken te zien, alleen klein gelukkig. De boel smeult ws ook nog flink want er werd me verteld door een agent dat nog niet het hele gebied te betreden is, het is op sommige plekken nog te warm.

Tot zo ver even wat ik nu uit me volle kop krijgen kan.

Ow, Marloes kan dus nog immer niet naar huis, Of haar huis er nog staat en zo ja in welke staat is onduidelijk. Vanavond ws kan ze ook niet naar huis, het puin ruimen gaat traag. Niet dat ze traag werken maar gewoon omdat de ravage astronomisch is.

In de Tubantie staat trouwens 1 foto waarop je aziatisch getinte mensen op de voorgrond zit met de fik op de achtergrond. Het toneel was iets anders maar ik moest ogenblikkelijk denken aan die beruchte napalmaanval van de VS in Vietnam waarop je wegvluchtende mensen ziet met de puinhoop erachter. Zo komt het iig over."