Master X Master

MOBA-games hebben een beetje hetzelfde probleem als MMO-games hebben. Als nieuwe ontwikkelaar moet je het opnemen tegen League of Legends en DOTA. Deze hebben een gigantische fanbase en je moet echt met iets nieuws komen om aan te kunnen haken bij deze games. Lukt dat niet dan bloedt je spel snel dood. Ik mocht meedoen aan een nieuwe game in de MOBA-markt. Master X Master is de nieuwste van NCSOFT en ik was erg nieuwsgierig of in dit spel dingen anders zullen zijn.

mxm

De mensen achter de MOBA Master X Master hebben dit ook door en proberen nu hun eigen ideeën door te voeren om anders te zijn.  Groot verschil is dat je naast PVP ook een PVE-modus hebt. Het brengt een leuke afleiding aan de PVP-modus en vooral als je het even helemaal zat bent. Het is niet dat je hier snel mee klaar bent en je kunt met deze modus echt even lekker aan de slag als je geen zin hebt in al het andere.

MXM

Master X Master onderscheidt zich het meest door jou te laten kiezen uit twee masters i.p.v. eentje. Hierdoor krijgt het spel ineens een hele andere wending dan je gewend bent van de traditionele MOBA-games. Ik heb nog geen echt hoogwaardige games kunnen spelen met een volledig team, maar de keuze om twee andere soorten rollen te kiezen kan nog weleens wat worden. Op dit moment was het meestal handiger om het bij de rol te houden die ik speelde, maar wie weet…

De controls waren anders dan dat ik gewend was en kostten wel wat oefening. Zo heb je een knop om aanvallen te ontwijken en zijn er veel meer opties om te kiezen hoe je een aanval uitvoert. Dit is toch wel wezenlijk anders dan de huidige MOBA-games en kost echt even tijd om aan te wennen. De verschillende masters uit het spel komen allemaal uit de NCSOFT-games-bak. Denk dan bijvoorbeeld aan Guild Wars en Wildstar. Daarmee volgen ze een beetje het model van Heroes of the Storm.

MXM

Ik ben nog niet helemaal overtuigd of Master X Master de MOBA-markt gaat overnemen, maar ze doen bij NCSOFT in ieder geval wel een hele goede poging. Het PVE-gedeelte is een leuke afwisseling en biedt verrassend genoeg toch aardig wat uitdagingen en daarmee ook de nodige frustratie toen ik iets niet haalde. Ondanks de PVE-optie denk ik dat dit toch ondergesneeuwd zal raken bij PVP en hier doen ze een aantal dingen toch leuk. De besturing is zo anders  dat het daarmee ook een ander gevoel geeft dan je gewend bent van MOBA-games. Daarnaast is de mogelijkheid om te kunnen kiezen uit twee masters in plaats van eentje heel erg leuk. Wat voor tactische wisselingen dit in het spel gaat geven is nog even afwachten tot hij echt volledig uit is, maar mijn zegen hebben ze. Ik ben erg nieuwsgierig geworden door de bèta naar de officiële release en ga het zeker een eerlijke kans geven. Na al die jaren League of Legends is het wel fijn om een keer iets nieuws en verfrissends te spelen, maar of het mij ook lang aan het spelen kan houden is nog afwachten.