Starship Corporation

Starship Corporation is een simulation game met een hoog managementgehalte. Het spel neemt je mee naar de toekomst waarin je ruimteschepen moet bouwen en al het personeel dat hiervoor nodig is moet leiden. Het is gigantisch uitgebreid en als je niet oppast raak je snel de draad kwijt door alle opties die het spel te bieden heeft. Het spel is al een aantal jaren in ontwikkeling en je kunt zien dat dit niet stilstaat. De ontwikkelaar heeft een droom en die probeert hij te realiseren.

Starship

Je begint met het bouwen van een ruimteschip. Dat zal je moeten gebruiken om verschillende soorten missies aan te gaan. Het bouwen van een ruimteschip vergt aardig wat werk en zonder de tutorial zal je heel lang lopen prutsen. Als je de uitleg eenmaal gevolgd hebt kun je aan de slag en ga je proberen een schip te bouwen op basis van het contract dat je hebt aangenomen. Waar welke ruimte in het schip gebouwd wordt en hoe de bemanning van het schip hier geplaatst wordt heeft allemaal invloed. Je gaat verder aan de hand van een soort checklist die aangeeft wat je nog wel of niet moet doen om je schip af te kunnen leveren volgens de voorwaarden zoals afgeproken in het contract. Waterleidingen, stroom en airco zijn allemaal dingen die je zult moeten implementeren in het schip om ervoor te zorgen dat als het eenmaal in de ruimte vliegt het ook echt blijft doen.

Als je eenmaal alle punten hebt gehad om je schip tot een volwaardig iets te brengen zal je een simulatie runnen om te kijken of het ook allemaal werkt. Het geeft een apart gevoel om te zien dat je schip stap voor stap steeds meer één geheel wordt, en daarna ook uitgroeit tot iets moois. Tijdens de simulatie zal je verschillende bemanningsleden moeten aansturen als een soort RTS onderhoudsmisse. Dit voelt allemaal nog erg basic aan en ik hoop dat hier ook nog wat features aan toegevoegd zullen worden om het allemaal wat uitdagender te maken. Als alles klopt en de checklists en simulaties zijn succesvol voltooid, dan is het schip klaar om afgeleverd te worden bij de client, en ontvang je het afgesproken bedrag. Uiteraard begin je met een heel basic schip en zul je naarmate de game vordert steeds grotere schepen gaan bouwen die dan ook weer grotere problemen met zich meebrengen.

Starship

Starship Corporation heeft veel potentie om iets heel erg leuks te worden. Het spel heeft lang in Alpha gezeten en is nu beschikbaar in early-access op Steam. Het bouwen van je eigen ruimteschip geeft iets magisch en vooral de vrijheid die je krijgt om iets te doen maakt het erg leuk. Ik ben wel bang dat het vrij eentonig gaat worden op den duur, maar dit kan komen omdat het gewoon nog niet af is en ik nog even geduld moet hebben. Het RTS gedeelte tijdens de simulatie om te kijken of je schip in orde is moet echt uitgebreid worden. Het is nu echt nog veel te basic. De eerste keer voelt het leuk aan, maar daarna wordt het een soort verplichte kost terwijl dit gedeelte het spel juist zo mooi maakt. Ik ga deze game in de gaten houden en hopen dat de ontwikkelaar kan waarmaken wat hij allemaal van plan is. Het begin is in ieder geval aardig.