Guild Wars 2 Heart of Thorns bètaweekend

 

ArenaNet was ook aanwezig op Gamescom, om ons uitgebreid uitleg te geven wat de mastery's in de nieuwe Hearts of Thorns uitbreiding gaan betekenen voor de spelers van Guild Wars 2.

Mastery Interface

Mastery Interface

Heart of Thorns stelt zeven Mastery Lines beschikbaar. Ze zijn in twee delen opgesplitst, namelijk masteries die je verdient in geheel Tyria en masteries die alleen te verdienen zijn in het nieuwe gebied van de uitbreiding, Heart of Maguuma. Er is eigenlijk maar één verplichting om eraan te beginnen: je moet level 80 zijn met een personage. Een handig detail is dat mastery's over al je personages gelden, dus heb je een mastery vrijgespeeld met een van je personages, dan heeft elk van je personages op dat account deze tot zijn beschikking.

ArenaNet wil na de level cap van 80 zorgen dat spelers nog wat te verbeteren hebben in Guild Wars 2: Heart of Thorns. Nu zouden ze de level cap eenvoudig kunnen verhogen , maar in plaats daarvan hebben ze gekozen om ervaringspunten aan een skill tree toe te kennen. Heb je eenmaal genoeg ervaring, dan heb je een zogenaamde mastery point nodig om de mastery daadwerkelijk vrij te spelen. Zo is er de mastery gliding. Hiermee zoef je door de lucht, en zijn er ook luchtstromen om je verder te helpen. Natuurlijk is er ergens een challenge te vinden waarin je moet bewijzen het gliden van een bepaald niveau onder de knie te hebben. Lukt deze uitdaging je, dan wacht er een mastery point op je, zodat je de volgende level van gliding kunt openen.

GW2 HoT Mastery point
GW2 HoT Mastery point

Wat ik persoonlijk jammer vind is dat er vele manieren zijn om mastery points te verkrijgen, maar dat deze voor alle mastery's in te zetten zijn. Dus als je een gliding mastery wil unlocken, dan hoef je geen gliding challenge te doen, je mag ook een mastery point gebruiken die je hebt gekregen omdat je een hoofdstuk van het verhaal hebt afgerond. Het voelt een beetje als cheaten, omdat je eigenlijk een vaardigheid niet daadwerkelijk meester bent.

In Tyria heb je drie Mastery Lines te levelen. De eerste is de Fractal Attunement Mastery die je nieuwe daily events, nieuwe infusions, en meer challengemodi oplevert. De Legendary Precursor Crafting is de tweede mastery. Die maakt het craften van de sterke Legendary's makkelijker. Elk level in deze mastery geeft toegang tot meer recepten om betere Legendary's te maken. Er komen meer wapens bij na de uitbreiding. Sterker nog, voortaan is dit de enige manier om de nieuwe toevoegingen die na Guild Wars 2: Heart of Thorns komen te krijgen. De derde, de Pact Commander Mastery, is bedoeld om sociale interactie te bevorderen. Je kiest er eigenlijk voor een mentor te zijn voor nieuwe spelers. Zij herkennen je aan een icoon boven je hoofd. Wat krijg je ervoor terug? Extra ervaringspunten, sneller lopen in steden, sneller reviven, betere merchants en zelfs de mogelijkheid loot automatisch op te pakken.

De mastery's die je in het nieuwe gebied van Guild Wars 2: Heart of Thorns kunt vrijspelen zijn vooral daar handig. Heart of Maguuma is namelijk verticaal opgezet, dus je hebt verschillende lagen. Dan zijn hoger springen of zweven naar gebieden handige vaardigheden. Gliden is al eerder genoemd. Ga je verder in deze mastery, dan ben je bijvoorbeeld onzichtbaar als je een glide-sprong doet, zodat vijanden je niet aanvallen terwijl je voor de rest hulpeloos rondzweeft. Op een nog hoger niveau kost gliden je geen stamina meer en kun je zweven totdat je een ons weegt.

Itzel is een ras dat jij beter kunt bestuderen met de Itzel Mastery. Hierdoor kun je gebruikmaken van speciale paddenstoelen. Je kunt op die paddenstoelen springen om op hogere gebieden te komen. Maar ook de giftige werking van paddenstoelen of juist een totale genezing komen tot je beschikking als je hoger in de Itzel Mastery-ladder bent gekomen. Exalted en Nuhoch zijn weer andere rassen, die elk weer extra bonussen geven met hun mastery. Zo kun je beter leren mijnen van de Exalted, en bijvoorbeeld de Nuhochs leren je onzichtbare vijanden te zien of geheime tunnels te herkennen om veiliger en sneller op plekken te komen.

GW2:HoT de Itzel
GW2:HoT de Itzel

Deze zeven mastery-lijnen, met in totaal 39 mastery's, vrijspelen kost volgens ArenaNet net zoveel tijd als level 80 worden. En met de belofte dat er in toekomstige patches meer Mastery Lines beschikbaar komen, betekent dat de spelers weer eens flink bezig kunnen gaan om ervaringspunten en mastery points vrij te spelen. In plaats van Guild Wars 2: Heart of Thorns te gebruiken om de level cap te verhogen, wil ArenaNet het interessanter en future-proof maken door Mastery's als een tweede laag upgraden te introduceren. Het klinkt allemaal veelbelovend, al hoop ik oprecht dat mastery points nog stricter ingezet mogen worden om echt te laten zien dat je iets meester bent.