Bluboo X6, 5.5" 4G Chinaphone voor 123 dollar

Bluboo is een vrij onbekend bedrijf uit China dat zich de laatste tijd wat meer laat zien met nieuwe smartphones. Zo staat de interessante C100 op de planning voor eind mei. De c100 is een smartphone met een 5" 720p scherm, Android 5.1 en een MT6735 processor voor maar 99 dollar. Over dat model later meer. Voor nu heeft RobertNL de Bluboo X6 in handen en schrijft hij in deze preview alvast over zijn eerste ervaring met het toestel. 

bluboopreview-1 (Foto: RobertNL)

 Specificaties

 • 5.5 inch IPS-scherm, 960x540 pixels
 • MT6732, quad core 1.5 GHz (64-bit)
 • 1 GB RAM / 8 GB ROM
 • Dual Sim, met 4G (FDD-LTE, 800/1800/2600MHz)
 • 8.0 MP achter / 2.0 MP voor
 • 3000 mAh batterij
 • Android 4.4, met mogelijk een update naar 5.0/1
 • Uitbreidbaar geheugen via microSD tot 64 GB
 • 156.7 * 77.5 * 9.3 mm (lxbxh)
 • Vingerafdruksensor
 • Prijs van +/- 123 dollar (Bluboo online shops)

Eerste indruk

De eerste indruk bij het opendoen van het doosje is positief, het zit allemaal goed verpakt en het toestel ziet er goed uit. In de verpakking zitten naast de telefoon de oortjes (slechte kwaliteit), een oplader, een kabel, een smartcase, een handleiding en een extra screenprotector. 

Qua design valt de mooie metalen rand op, al blijkt deze rand bij nadere inspectie geen metaal te zijn. Het glas heeft netjes afgeronde hoekjes (het zogenaamde '2.5D cambered glass screen'). Het ziet er mooi uit en voelt ook goed aan als je de telefoon in je handen hebt. De achterkant heeft een patroontje met reliëf waardoor hij stevig in je hand ligt.

bluboopreview-2 (Foto: RobertNL)

De fysieke homeknop valt ook op en bevat de vingerafdruksensor. Deze sensor blijkt in de praktijk ook nog best nuttig. Ik gebruik hem als standaard voor het openen van mijn toestel en hij registreert je vingerafdruk prima en snel.

Dan het scherm. Zoals in de specificaties al te zien is, is dit allesbehalve een hoogvlieger qua resolutie. Vooraf dacht ik dan ook dat ik het toestel hier genadeloos op moest gaan afkraken. Na wat gebruik is het gelukkig iets minder erg dan verwacht. Het scherm is zelfs best aardig te noemen. De kleurweergave, zwartwaarden (contrast) en helderheid zijn meer dan prima en mede door het gelamineerde scherm zijn de spiegelingen (zonder screenprotector) beperkt.

De telefoon wordt met een vrij kale Android 4.4, zonder te veel apps, geleverd. Apps voor de vingeradrukscanner, thema’s van het homescreen, smart wake en smart gesture zitten ingebakken. De 'smart wake' zorgt ervoor dat je de telefoon met een dubbele tik op het scherm kan laten ontwaken. Het toestel werkt dan ook met weing tot geen vertragingen. Wat wel een gemiste kans is, is dat er geen 2 GB werkgeheugen aanwezig is. Hierdoor loop je bij veel gebruik van (grote) apps toch tegen onnodig herstartende programma's aan. 

Als jullie specifieke zaken getest willen hebben, laat dit dan achter in een reactie en dan wordt dit meegenomen in de volledige review die binnen een aantal weken zal verschijnen.