FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 20 april 2015

VS ontkent dat marinemissie tegen wapens Iran is gericht

Eerder maandagavond werd al bericht dat twee Amerikaanse marineschepen, waaronder het vliegdekschip Theodore Roosevelt, naar Jemenitische wateren zijn gestuurd. Aanvankelijk meldden Amerikaanse media dat ze Iraanse schepen moesten onderscheppen die onderweg zouden zijn met wapens voor rebellen. Dit zou eerder de marine zelf zijn bevestigd, echter wordt dit nu weer ontkend.

Een Pentagon-woordvoerder wilde in tweede instantie enkel nog bevestigen dat de schepen uit de Golf van Perzië komen en voor "maritieme veiligheidsoperaties" naar Jemen varen.

Iran steunt de Houthi-rebellen die uit de Zaydi-bevolkingsgroep in het noorden van Jemen komen. Washington steunt de belaagde regering van Jemen, net als Saudi-Arabië en Egypte.

Het chronisch instabiele Jemen is sinds vorig jaar het toneel van een machtsstrijd tussen de Houthi's die worden gesteund door ex-president Ali Abdullah Saleh, en andere stammen.

Iran sloot onlangs een principe-atoomakkoord met Washington. Als de marinemissie inderdaad is gericht op het onderscheppen van Iraanse leveringen, zou dat gevolgen kunnen hebben voor het akkoord met Teheran. Er moeten immers nog details van de uiteindelijke versie worden uitgewerkt.

Marine VS stoomt op naar Jemen
VS ontkent dat marinemissie tegen wapens Iran is gericht (Foto: ANP)

'Medicijn zeldzame ziekte moet goedkoper'

Nederland en België gaan samenwerken in een poging de prijzen van dure geneesmiddelen omlaag te krijgen. Ze gaan de onderhandelingen met farmaceutische bedrijven samen voeren. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en haar Belgische collega Maggie De Block hebben daar maandag afspraken over gemaakt.

Ze deden dat in de marge van een EU-bijeenkomst in de Letse hoofdstad Riga. Voor nieuwe dure geneesmiddelen is vaak nog geen concurrerend middel op de markt. Fabrikanten kunnen daarom hoge prijzen rekenen.

Een bijzondere groep wordt gevormd door de zogenoemde 'weesgeneesmiddelen'. Deze medicijnen zijn bedoeld voor zeldzame ziektes, waaraan vaak minder dan 1 op 100.000 mensen lijdt. Doordat het naar verhouding om heel weinig patiënten per EU-land gaat, kan een firma weinig doses van een weesgeneesmiddel verkopen en ligt de prijs vaak zeer hoog.

PvdA-top optimistisch over illegalenoverleg

De PvdA-top is optimistisch over de kans van slagen van het overleg met de VVD over de opvang van illegalen. Vicepremier Lodewijk Asscher zei maandag voor nieuw overleg op zijn ministerie dat er vooruitgang is en dat hij er steeds van uitgaat dat het lukt om eruit te komen. Het is volgens hem te vroeg om te zeggen of dat maandagavond al kan.

PvdA-leider Diederik Samsom zei te hopen dat het overleg maandag niet te lang hoeft te duren. "We hoeven er niet per se vanavond helemaal uit te zijn." De kans dat partijen er maandagavond uitkomen is er wel, zei hij.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra bevestigde dat er een voorstel van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) op tafel ligt. Premier Mark Rutte wilde bij binnenkomst weinig zeggen.

VVD en PvdA praten al sinds afgelopen dinsdagavond over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, die illegaal in Nederland verblijven. De twee partijen zijn het daarover tot nog toe faliekant oneens. De PvdA wil illegalen opvang bieden, de VVD is daartegen. De liberalen vrezen dat dat meer asielzoekers aantrekt.

PvdA-top optimistisch voor illegalenoverleg
PvdA-top optimistisch over illegalenoverleg (Foto: ANP)

Libië? Vluchtelingen? Allemaal Hillary Clintons schuld!

Libië was het meest stabiele land van Afrika, en was juist bezig de rest van Afrika te stabiliseren. Khadaffi werkte samen met westerse leiders en toen is-ie door ze verraden en op straat als een hond door ze afgemaakt. Die leiders hebben Libië toen aan IS gegeven. En nu moet ook Italië en de rest van Europa eraan geloven.

En aan de basis van dit alles staan Hillary Clinton en haar special interest groups. Afijn, kijk zelf of je kaas kan maken van Alex Jones, grootmeester onder de conspiracy-geleerden. Waanzin, of heeft de beste man (of zijn sidekick) iets zinnigs te melden, of misschien een beetje van allebei? Hoe dan ook, zo kijkt een deel van de VS naar het recente nieuws over Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

Nieuwe eigenaar voor Cirque du Soleil

Cirque du Soleil, dat bekendstaat om zijn acrobatische theatershow, komt in Chinees-Amerikaanse handen. Dat maakte het Canadese gezelschap maandag bekend.

De Amerikaanse investeringsmaatschappij TPG heeft een meerderheidsbelang in het circus verworven. Ook het Chinese Fosun neemt een belang in het collectief. Financiële details over de overname werden niet bekend, maar volgens geruchten zou de transactie Cirque du Soleil waarderen op 1,5 miljard dollar (1,4 miljard euro).

De geruchten over een overname van Cirque du Soleil deden al langer de ronde. Oprichter Guy Laliberté maakte bekend dat geen van zijn vijf kinderen (tussen de 7 en 18 jaar oud) warmliep om het circus over te nemen.

Laliberté houdt overigens zelf een belang van 10 procent in het circus. De investeringen van Fosun moeten ertoe bijdragen dat het circus meer voet aan de grond krijgt in Azië.

Jaarlijks bezoeken ruim 11 miljoen mensen Cirque du Soleil. Daarmee wordt het circus volgens Laliberté beter bezocht dan alle shows op Broadway bij elkaar opgeteld.

Nieuwe eigenaar voor Cirque du Soleil
Nieuwe eigenaar voor Cirque du Soleil (Foto: ANP)

'Werkloosheid aanpakken met Europees geld'

Vakbond CNV pleit ervoor geld uit het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) te gebruiken om de werkloosheid terug te dringen. "Dit kan door het geld te investeren in innovatie en scholing", zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen in de aanloop naar besprekingen dinsdag in de Eerste Kamer over dit fonds.

Daar gaat het over de vraag hoe het fonds wordt opgezet en hoe Nederland gebruik kan maken van de financieringsmogelijkheden. Het nog op te richten EFSI is een fonds dat is bedoeld om de in het slop geraakte economie aan te jagen en Europa weer aan het investeren te krijgen.

"Gebruik die financieringsmogelijkheden om werkloosheid aan te pakken", aldus Limmen. De Nederlandse economie kan volgens Limmen nog een flinke boost gebruiken. De Eerste Kamer zou erop moeten aandringen dat Nederland meer zeggenschap krijgt over de aanwending van dit fonds.

Thiemo de Bakker verliest in Barcelona

Tennisser Thiemo de Bakker is maandag uitgeschakeld in de eerste ronde van het graveltoernooi in Barcelona. De nummer 135 van de wereld verloor in drie sets van de Zweed Elias Ymer, die tot het toernooi was toegelaten met een wildcard. Qualifier De Bakker won de eerste set nog in een tiebreak: 7-6(4). De tweede en derde set moest hij door serviceverlies afstaan: 5-7 en 4-6.

Ymer (nummer 204 van de wereld) speelt in de volgende ronde tegen het 19-jarige Australische talent Nick Kyrgios. Die is in Barcelona als zestiende geplaatst en hoefde in de eerste ronde niet te spelen.

Gas rond ontplofte flat blijft afgesloten

De gastoevoer rond de ontplofte flat in de wijk Bekkerveld in Heerlen blijft voorlopig afgesloten. Dat zei een woordvoerder van energiebedrijf Enexis maandagavond. In een straal wat verderweg van de ontplofte flat is wel de stroomvoorziening weer hersteld, maar ook daar blijft de gaskraan vooralsnog dicht. Hoe lang dat gaat duren, is nog niet bekend.

De woordvoerder van Enexis kon niet zeggen of en hoeveel huishoudens getroffen zijn door het afsluiten van het gas. Enexis zou in een naburige flat komende woensdag reparatiewerkzaamheden verrichten en heeft de bewoners daarvan op de hoogte gesteld middels een brief. Of dat werk doorgaat, is nog maar de vraag, aldus de woordvoerder. Het voorgenomen werk had geen betrekking op de nu ontplofte flat, zei hij.

Jeb Bush naar Europa

Jeb Bush, die mogelijk voor de Republikeinen wil meedoen aan de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen, gaat naar Europa. Begin juni bezoekt hij Duitsland, Polen en Estland. Een naaste medewerker zei maandag dat hij onder meer een toespraak zal houden bij een congres van de CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel.

Jeb Bush is een zoon van oud-president George Bush sr. en een jongere broer van oud-president George Bush jr. Van 1999 tot 2007 was hij gouverneur van Florida. Bush heeft zich nog niet officieel kandidaat gesteld, maar zijn naam wordt veel genoemd.

De huidige president Barack Obama maakte in 2008, toen hij nog kandidaat was, een wereldreis. Hij ging onder meer naar Afghanistan, Irak, Jordanië, Israël, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. De reis was bedoeld om mensen die Obama onervaren vonden op andere gedachten te brengen.

Jeb Bush naar Europa
Jeb Bush naar Europa (Foto: ANP)

Iran vervolgt journalist voor spionage

Een journalist van de Washington Post die vastzit in Iran wordt onder meer vervolgd voor spionage. Dat heeft de advocaat van Jason Rezaian maandag gezegd.

Rezaian wordt verder beschuldigd van het 'verspreiden van propaganda tegen de gevestigde orde, samenwerking met vijandige regeringen en het verzamelen van informatie over binnen- en buitenlandse zaken en het doorgeven daarvan aan personen van kwade wil', zei advocaat Leilah Ahsan. Als hij wordt veroordeeld kan Rezaian maximaal twintig jaar cel krijgen.

De 39-jarige Rezaian, die werd geboren en opgroeide in de Verenigde Staten maar ook een Iraans paspoort heeft, is sinds 2012 de correspondent voor de Post in Teheran. Hij werd vorig jaar juli vastgezet. Zijn familie en het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken hebben opgeroepen tot zijn onmiddellijke vrijlating.

Volgens de hoofdredacteur van de Post is er niets waar van de aanklachten. "Deze zware aanklachten tegen Jason zouden niet belachelijker kunnen zijn", aldus Martin Baron. "Het is absurd en verwerpelijk om te suggereren (...) dat Jasons werk - eerst als freelancer en later als correspondent - gelijk staat aan spionage of een bedreiging vormt voor de Iraanse nationale veiligheid."

Fenerbahçe koploper na late zege

Fenerbahçe heeft maandag de koppositie in de Turkse Süper Lig gepakt. De formatie uit Istanbul won de thuiswedstrijd tegen Bursaspor met 1-0, door een doelpunt in de slotfase van Pierre Webó. De equipe heeft daardoor een punt voorsprong op Besiktas en Galatasaray. Die ploegen hebben 58 punten.

Dirk Kuijt ontbrak bij de thuisploeg. De toekomstig Feyenoorder zou eigenlijk in de basis starten, maar raakte tijdens de warming-up geblesseerd. Het is niet bekend wat de oud-international mankeert.

De wedstrijd tegen Bursaspor zou in eerste instantie een week geleden worden gespeeld, maar werd uitgesteld nadat de spelersbus van Fenerbahçe was beschoten. Daarbij raakte de chauffeur gewond.

'VS willen Iraanse wapens onderscheppen bij Jemen'

Een Amerikaans vliegdekschip is onderweg naar Jemen om te voorkomen de sjiitische Houthi-rebellen in het land worden bevoorraad door Iran. Dat hebben bronnen bij de Amerikaanse marine maandag gezegd.

Volgens de bron zijn er berichten dat Iran een konvooi naar Jemen heeft gestuurd met wapens voor de Houthi's, die sinds vorig jaar grote delen van het land hebben ingenomen, waaronder de hoofdstad Sanaa. De tegenstanders van de Houthi's, waaronder een aantal landen uit de regio, beschuldigen het sjiitische Iran ervan zijn geloofsgenoten in Jemen te steunen. Iran en de Houthi's ontkennen dit.

Het vliegdekschip USS Theodore Roosevelt zal niet alleen zijn: de VS hebben al een tiental oorlogsbodems in het gebied. inspecteren, zei de bron.

Een woordvoerder van het Witte Huis wilde niet ingaan op de inzet van Amerikaanse schepen voor de kust van Jemen, maar zei wel dat de VS bezorgd zijn over Irans 'aanhoudende steun voor de Houthi's'. "We hebben bewijzen gezien dat de Iraniërs de Houthi's in Jemen voorzien van wapens en andere spullen", aldus Josh Earnest. "Die steun zal alleen maar tot meer geweld in het land leiden. Dit zijn precies het soort destabiliserende activiteiten waar wij aan denken als we onze zorgen uitdrukken over Irans (...) activiteiten in het Midden-Oosten."

'Tesla was bijna van Google'

Het scheelde niet veel of Google had twee jaar geleden de elektrische-automaker Tesla overgenomen. Topman Elon Musk van de autobouwer zou al akkoord zijn geweest met Google-topman Larry Page over de verkoop van het merk, maar zag daar op het laatste moment toch nog van af.

Tesla was destijds, begin 2013, bijna failliet. Maar na goede eerstekwartaalcijfers en door een toenemende vraag naar de auto's, was de noodzaak van een deal weg. Met de transactie zou omgerekend zo'n 5,6 miljard euro gemoeid zijn geweest.

Het bericht dat Tesla bijna in handen van Google was gekomen, werd maandag beschreven in een voorpublicatie van een boek over de autofabrikant en oprichter Elon Musk. Dat boek ligt volgende maand in de winkels.

Frontzeck moet Hannover 96 redden

Michael Frontzeck is de nieuwe trainer van Hannover 96. De Duitse club heeft dat maandag bekendgemaakt, nadat eerder op de dag Tayfun Korkut was ontslagen. De 51-jarige Frontzeck tekent bij Hannover 96 een contract tot het eind van het seizoen.

Korkut werd verantwoordelijk gehouden voor de matige resultaten. Hannover 96 ging zaterdag kansloos onderuit tegen Bayer Leverkusen (4-0). De formatie staat vijftiende in de Bundesliga en strijdt tegen degradatie.

"Michael Frontzeck heeft het volledige vertrouwen dat hij ons in de Bundesliga houdt", zei voorzitter Martin Kind maandag in een toelichting.

Van Persie maakt rentree bij beloften

Robin van Persie komt maandagavond voor het eerst in bijna twee maanden weer in actie. De spits maakt zijn rentree in de wedstrijd van de beloften van Manchester United in en tegen Leicester City.

De international was sinds 21 februari uitgeschakeld vanwege een enkelblessure. Tijdens de wedstrijd afgelopen weekeinde van het eerste team tegen Chelsea zat Van Persie al op de bank, maar trainer Louis van Gaal maakte nog geen gebruik van hem.

Van Persie wil maandagavond bij de beloften aan zijn conditie werken voor de competitiewedstrijd zondag tegen Everton.

Donderdag EU-top over migrantencrisis Middelandse Zee

De regeringsleiders van de Europese Unie hebben voor donderdag een ingelaste top belegd om de vluchtelingen- en migrantencrisis in de Middellandse Zee te bespreken. Dat is de uitkomst van het crisisoverleg dat maandag werd gevoerd, naar aanleiding van de vermoedelijke dood van honderden mensen bij een bootongeluk zondag.

De Britse premier David Cameron verwelkomt de top. "Wat we volgens mij nodig hebben is een uitgebreid plan waar reddingsacties deel van uitmaken. Maar het is cruciaal om de problemen in de landen van herkomst aan te pakken", aldus Cameron.

Door de honderden doden die afgelopen weekeinde vielen op de Middelllandse Zee is de EU nu 'ontwaakt' en wordt de gruwelijkheid van mensensmokkel onder ogen gezien, zei EU-buitenlandchef Federica Mogherini. "De afgelopen week is de EU onder vuur komen te liggen en is gevraagd waarom het zo lang duurde om actie te ondernemen. Als mens en als moeder heb ik me die vraag ook gesteld."

Het hoofd van Frontex, de Europese grensbewakingsinstantie, vindt dat Europa meer moet doen om politieke vluchtelingen te helpen, maar dat economische migratie moet worden bestreden. Europese landen moeten mensen die hierheen komen om te werken met vliegtuigen terugsturen naar hun land van herkomst, zodat anderen kunnen horen dat een tocht naar Europa geen zin heeft.

De Hoge Commissaris van de Mensenrechten van de Verenigde Naties wil dat de EU-lidstaten een nieuwe en 'minder hardvochtige' strategie ontwikkelen voor de enorme vluchtelingenstroom op de Middellandse Zee. Met hard beleid migratie ontmoedigen is mislukt, zei Zeid Raad al-Hussein maandag. De recente tragedies tussen Noord-Afrika en Europa 'zijn het gevolg van falend beleid en een monumentaal gebrek aan medeleven'. Europa maakt met het huidige beleid van de Middellandse Zee 'een gigantisch kerkhof', zei Zeid.

De uitkomst van het overleg is mogelijkerwijs dat Nederland en andere EU-lidstaten mensen op zullen gaan nemen. Het is Italië al geruime tijd een doorn in het oog dat dat land praktisch iedereen moet opvangen. Dit vloeit voort uit het verdrag van Dublin, waarin wordt gesteld dat asiel maar eenmaal kan worden aangevraagd, en wel in het land van eerste aankomst. Maar volgens de Italianen is er sprake van een Europese crisis waaraan ook andere landen moeten bijdragen.

Weer doodstraffen in groepsproces Egypte

Een Egyptische rechter heeft maandag 22 mensen ter dood veroordeeld in verband met de bestorming van een politiebureau in 2013. Acht mensen werden bij verstek veroordeeld. Een minderjarige in de zaak kreeg tien jaar cel.

De aanval op het politiebureau in Kerdasa vond plaats op 3 juli, de dag dat het leger president Mohammed Morsi afzette. De lichamen van de elf slachtoffers werden verminkt. Kerdasa, aan de westelijke rand van Caïro, staat te boek als bolwerk van extremisten waar de politie vaker een doelwit van militanten is.

Dinsdag wordt waarschijnlijk een vonnis geveld in een zaak tegen Morsi. De ex-president wordt ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de dood van betogers die tijdens zijn bewind werden gedood door de veiligheidsdiensten.

Egypte wordt al langer bekritiseerd voor de wijze waarop de tegenstanders van de militaire coup worden aangepakt. Rechters hebben al vaker in groepsprocessen massaal doodstraffen opgelegd.

Keniaanse wint marathon van Boston

De Keniaanse atlete Caroline Rotich heeft maandag de 119e editie van de marathon van Boston gewonnen. De 30-jarige Rotich was in de 42 kilometer en 195 meter lange wedstrijd sneller in de sprint dan de Ethiopische Mare Dibaba, met wie ze lange tijd samen aan kop liep. Buzunesh Deba, een andere Ethiopische, eindigde als derde.

De tijd van Rotich (2.24.55) was bijna zes minuten minder dan snel dan het parcoursrecord, dat vorig jaar werd gevestigd door haar landgenote Rita Jeptoo (2.18.57). Jeptoo zit momenteel een dopingschorsing uit.

De marathon van Boston werd twee jaar geleden opgeschrikt door een aanslag. Daarbij vielen drie doden en raakten 263 mensen gewond.

NOC*NSF krijgt iets minder van De Lotto

De Lotto heeft over 2014 een bedrag van 42,7 miljoen euro afgedragen aan sportkoepel NOC*NSF. Voorzitter André Bolhuis ontving maandag op Papendal uit handen van Lotto-ambassadeur Pieter van den Hoogenband symbolisch een cheque van dat bedrag overhandigd. Een jaar geleden bedroeg de bijdrage nog 43,2 miljoen. Over 2011 ontving de sportkoepel nog 59 miljoen euro maar de crisis trof ook De Lotto.

Over 2014 was 59 miljoen euro het totale resultaat waarvan volgens afspraak 70 procent aan de sport wordt gedoneerd. De Lotto draagt na aftrek van prijzengeld en kosten 100 procent van haar resultaat af aan de Nederlandse samenleving. Behalve NOC*NSF profiteren achttien goede doelen op het gebied van cultuur, gezondheid en welzijn van het Lotto-geld. "Voor de sport in Nederland is De Lotto van levensbelang. Zonder deze financiële bijdrage wordt de dagelijkse sport voor iedereen erg duur en verdwijnt Nederland uit de internationale top 10", meldde Bolhuis.

Kamp: versterken huizen Groningen prioriteit

Het versterken en veiliger maken van woningen en gebouwen in het aardbevingsgebied in Groningen heeft voor het kabinet de hoogste prioriteit. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat maandag gezegd tijdens een bezoek aan Groningen.

"Het is een grootscheepse operatie om de veiligheid en leefbaarheid voor Groningers te verbeteren. Dit moet niet alleen zorgvuldig maar ook snel gebeuren, gezien het grote aantal woningen dat nog versterkt moet worden. Vandaag heb ik met eigen ogen kunnen zien dat er goede voortgang wordt gemaakt. Belangrijk, want alleen dan zullen Groningers ervaren dat hun veiligheid nu echt vooropstaat", aldus Kamp.

Maandag bleek uit onderzoek dat in het Groningse aardbevingsgebied 170.000 woningen en andere gebouwen zoals scholen moeten worden verstevigd.

'Hooliganprobleem is biologisch'

Onlangs is uit onderzoek gebleken dat het losgeslagen bavianengedrag dat sommige voetbalsupporters tentoon spreiden niet alleen te wijten is aan een groepsproces. Een andere reden zou zijn dat de wandelende sloopbedrijven een saai en eentonig leven zouden hebben.

De lieverdjes die hun clubs en de maatschappij wekelijks handenvol met geld kosten zouden volgens het onderzoek een lage cortisolspiegel hebben. Een woord met vijf lettergrepen en dus onmogelijk uit te leggen aan een deel van de voetbalfans. Deze lage hoeveelheid cortisol zou erop kunnen wijzen dat ze agressie nodig hebben als middel om spanning en passie te kunnen ervaren, iets dat in het dagelijks leven blijkbaar totaal ontbreekt.

De onderzoekers lieten fans van Ajax kijken naar een samenvatting van de wedstrijd tegen Feyenoord van 29 januari 2012. Een wedstrijd die de club uit Ouderkerk aan de Amstel Amsterdam verloor met 4-2. Na het laatste fluitsignaal mochten de gefrustreerde Ajacieden bepalen hoe heet de saus zou moeten zijn die een Feyenoorder te eten zou krijgen. Dit schijnt een beproefde wetenschappelijke methode te zijn in onderzoek naar agressie.

Proefpersonen die voor de wedstrijd een lage cortisolspiegel hadden, waren na de wedstrijd een stuk agressiever dan personen die een iets hoger waarde hadden. Zij gunden de Feyenoorders een stuk hetere peper dan huis-, tuin- en keukenfans. Cortisol is namelijk een stresshormoon en wie hier niet zoveel van heeft wordt nu eenmaal sneller agressief.

Toestanden in en rond het stadion zou je dus waarschijnlijk kunnen voorkomen door bloedtesten af te nemen.

A28 richting Zwolle dicht na ongeval

Op de A28 van Amersfoort naar Zwolle is maandag na de avondspits een ongeval gebeurd. Tussen 't Harde en Wezep is de rijbaan volledig afgesloten, aldus de VerkeersInformatieDienst (VID). Verkeer richting Zwolle moet omrijden via de A1 en de A50.

Volgens de eerste berichten was het een botsing tussen twee vrachtwagens, die voor behoorlijk wat schade heeft gezorgd. Of er ook gewonden zijn gevallen is niet bekend. Duidelijk is dat een van de cabines flink beschadigd is. Ook is er een dieseltank lek geraakt, waardoor er na het bergen een ZOAB-cleaner zal moeten komen. Daardoor kunnen de opruimwerkzaamheden enkele uren duren, aldus de VID.

'Betrek personeel benoeming UvA-voorzitter'

Studenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam moeten een stem krijgen bij de benoeming van de opvolger van UvA-bestuursvoorzitter Louise Gunning. Daarvoor pleit vakbond FNV Overheid maandag.

"De acties van afgelopen tijd maken duidelijk dat medewerkers en studenten meer betrokken moeten worden bij besluiten over hun werk en hun universiteit", stelt Jan Boersma van FNV. De vakbond stelt voor dat de Centrale Studentenraad en de Centrale Ondernemingsraad een nieuwe bestuurder voordragen.

Gunning maakte zondag bekend haar functie neer te leggen. Zij kreeg veel kritiek op de manier waarop zij de universiteit bestuurde en reageerde op protestacties van studenten en medewerkers.

Verdachte verkoper witte heroïne vrijgelaten

De 42-jarige man die ervan wordt verdacht witte heroïne als cocaïne te hebben verkocht aan Deense toeristen, mag zijn proces in vrijheid afwachten. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam maandag bepaald.

Volgens de rechtbank is er onvoldoende reden om hem langer in voorarrest te houden. Er zijn niet genoeg aanwijzingen dat de man wist of had kunnen weten dat hij heroïne verkocht in plaats van cocaïne.

De straatdealer werd in februari vastgelegd door bewakingscamera's toen hij op de Stadhouderskade drugs verkocht aan drie Deense toeristen, die er onwel van werden. De verdachte meldde zich op het politiebureau nadat hij zichzelf had herkend op beelden die in maart op televisie werden vertoond.

Hij beweert dat hij niet wist dat hij witte heroïne verkocht: hij dacht dat hij in cocaïne handelde.

Ariana Grande weer single

Ariana Grande en Big Sean zijn uit elkaar. Dat meldt Us Weekly. De 21-jarige zangeres en de 27-jarige rapper waren acht maanden een stelletje.

"Ze geven erg veel om elkaar en ze blijven goede vrienden", laten de woordvoerders van de twee weten. Ariana en Big Sean vragen de media om hun privacy te respecteren tijdens deze moeilijke periode.

Volgens ingewijden hebben Ariana en Big Sean een paar weken geleden samen besloten de relatie te verbreken. Ze zouden namelijk vrijwel geen tijd voor elkaar hebben het komende jaar vanwege propvolle tourschema's.

Mogelijk problemen door Duitse treinstaking

De NS kan dinsdag pas zeggen of de nieuwe treinstaking in Duitsland gevolgen heeft voor Nederland. Mogelijk rijden de treinen naar Berlijn en naar Keulen en Frankfurt woensdag en donderdag niet. Reizigers met een reservering worden dan via e-mail geïnformeerd.

Dat heeft een woordvoerder van het spoorbedrijf maandagavond laten weten. De Duitse treinmachinistenvakbond GDL had eerder op de avond nieuwe stakingen aangekondigd voor dinsdag, woensdag en donderdag. Voor het personenverkeer begint de staking om 02.00 uur woensdagochtend en die duurt dan tot donderdag 21.00 uur, aldus de GDL.

Grimmige toon in nieuwe trailer Jurassic World

De nieuwe trailer voor Jurassic World is zojuist online verschenen. En die zet duidelijk de toon voor de nieuwe film: grimmig en bedreigend.

In Jurassic World lijkt net zoals in Jurassic Park, een attractiepark geopend te zijn waarin bezoekers levensechte dinosaurussen kunnen zien. Wanneer een experiment met een dino die ontworpen is om groter en gevaarlijker te zijn dan een T-Rex gruwelijk misgaat, moet opzichter Owen Grady (Chris Pratt) het park en de hele wereld redden van de ondergang. De beesten die vrijkomen zijn namelijk levensgevaarlijk en zijn maar uit op één ding: prooi.

Jurassic World, met opnieuw Steven Spielberg aan het roer als producent en geregisseerd door Colin Trevorrow, draait vanaf 11 juni in de Nederlandse bioscopen

FC Dordrecht treurt niet na degradatie

FC Dordrecht degradeerde afgelopen weekend uit de Eredivisie, maar van een rouwstemming is geen sprake. De Schapenkoppen zijn wel realistisch, aangezien men het hele seizoen eigenlijk al wist dat een verblijf in de hoogste voetbalklasse van Nederland van korte duur zou zijn.

"We hebben de kleinste begroting en konden ons niet versterken", liet trainer Jan Everse aan de NOS weten. "NAC Breda kon dat bijvoorbeeld wel. Dan is het niet gek dat je een stap terug moet doen."

Voorafgaand aan het seizoen hoopte algemeen directeur Marco Boogers met aanvallend voetbal te kunnen stunten, maar dat is niet gelukt. Everse kon zich wel vinden in de woorden van zijn leidinggevende. "Wij kunnen de boel niet negentig minuten lang dichtgooien. We zijn geen Italianen. Er is altijd wel iemand die even staat te slapen of niet meeloopt. En dat is ook inherent aan kwaliteit. Concentratie, scherpte is ook een kwaliteit. Dus ik denk dat dat een heel realistische visie (van Boogers, red.) is geweest."

De ogen gaan in Dordrecht langzaamaan naar het nieuwe seizoen. Everse zal de ploeg in het nieuwe seizoen nog onder zijn hoede nemen, waarna Gérard de Nooijer het stokje overneemt. De laatstgenoemde is in het seizoen 2015/2016 nog assistent-trainer en hoopt in die periode het hoogste trainersdiploma te behalen.

'Brussel pakt Gazprom aan'

De Europese Commissie dient een aanklacht in tegen het Russische gasbedrijf Gazprom. Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times maandag op basis van bronnen. De Russen zouden hun machtspositie in met name Oost-Europa misbruiken, om bijvoorbeeld concurrenten te dwarsbomen en prijzen op te drijven.

De zaak tegen Gazprom liep al langer maar kwam op een laag pitje te staan als gevolg van de spanningen in Oekraïne en de sancties tegen Rusland. Volgens kenners zal deze nieuwe stap de spanningen tussen Moskou en Brussel geen goed doen.

De aanklacht tegen Gazprom volgt kort op sancties die Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager tegen Google aankondigde. Dat concern zou ook zijn machtspositie misbruiken.

Nederlandse gepakt met 11 Syriërs in busje

Een Nederlandse vrouw heeft geprobeerd elf Syrische vluchtelingen in een bestelbusje te smokkelen. Ze werden maandag betrapt in Schuby in het hoge noorden van Duitsland, niet ver van de grens met Denemarken. Het busje was zo vol, dat vier mannen op de vloer van het laadruim lagen, meldde de Duitse politie.

Agenten zagen het busje met verduisterde ramen maandagochtend vroeg rijden. De bestuurder was een 28-jarige man met een Zweedse identiteitskaart, naast hem zat een 22-jarige Nederlandse. Zij werden, net als de elf vluchtelingen achter hen, meegenomen naar een politiebureau. Daar bleek dat het rijbewijs van de chauffeur was ingenomen.

De Zweed en de Nederlandse zijn met een proces-verbaal vrijgelaten. De elf Syriërs, tussen de 18 en 39 jaar oud, zijn overgedragen aan de Duitse immigratiedienst.

Trein schept bierfiets, één dode

Op de spoorwegovergang op de Tongelresestraat in Eindhoven is maandagavond rond halfzeven een dode gevallen. Bij het ongeluk is een trein op een bierfiets gebotst.

Hoe het ongeluk kon gebeuren is nog niet helemaal duidelijk, volgens getuigen gingen de slagbomen dicht en is de bierfiets in de rails blijven hangen. Een poging om de slagbomen omhoog te duwen had weinig effect. Het slachtoffer had zijn kruisbanden gescheurd, hij kon daardoor in tegenstelling tot zijn maatjes niet optijd wegkomen. Verder is het nog niet duidelijk of er alcohol in het spel was.

Ten tijde van het ongeluk zaten er volgens de politie vijftien tot twintig personen op de bierfiets, waaronder het dodelijke slachtoffer. Wonder boven wonder zijn er volgens de politie verder geen gewonden gevallen.

Volgens een journalist van het Eindhovens Dagblad zou het om voetballers het eerste elftal van RKVV EMK uit Nuenen gaan. Ze waren afgelopen zondag kampioen geworden. 

De overlevenden zijn met een bus naar het politiebureau in Eindhoven gebracht.

De treinpassagiers konden rond 19.30 uur de trein verlaten. Zij worden met bussen verder vervoerd. De machinist zou gewond zijn geraakt. Tussen Eindhoven en Weert rijden volgens de NS tot halftwaalf 's avonds geen treinen. De extra reistijd is meer dan zestig minuten

F. de Boer over de zeik bij training Ajax

Frank de Boer heeft de selectie van Ajax vanochtend een ferme veeg uit de pan gegeven. De oefenmeester ging voorafgaand aan de training van het eerste elftal over de zeik, vanwege de meest recente resultaten.

De Boer hield zich niet in en refereerde met name naar de waardeloze gelijkspel tegen NAC Breda (0-0) van afgelopen weekend. "Jullie komen allemaal sjokkend aanlopen", brieste de trainer. "Goh, wat hebben jullie een zwaar leven zeg. Jullie moeten blij zijn dat jullie kunnen voetballen. Echt blij!"


Frank de Boer trekt van leer tegen selectie Ajax (YouTube)

Bovendien plaatste De Boer vraagtekens bij het feit of zijn spelers wel voor hun vak leven. "Het is verdomme heerlijk weer. Kom eens twintig minuten eerder. Ga eens wat doen. Het moet vanuit je hart komen. Dat heb ik vorige week ook al gezegd."

Tot slot wees De Boer zijn elftal ook nog fijntjes op het korte bestaan als profvoetballer. "Over zestien jaar is het allemaal voorbij. En dat is als je geluk hebt."

In de afgelopen weken boekte Ajax povere resultaten. Voorafgaand aan de remise tegen NAC Breda werd werd weliswaar gewonnen van Heracles Almelo (0-2), maar fraai was het allemaal niet. De week daarvoor hield FC Utrecht de Amsterdammers ook al op een gelijkspel: 1-1.

Toch hoeft Ajax zich geen zorgen te maken over het behoud van de tweede plaats, aangezien Feyenoord ook regelmatig met punten morst. Afgelopen weekend werd verloren van Go Ahead Eagles, waardoor het gelijke spel van de Ajacieden geen grote gevolgen heeft.


Frank de Boer op de momenten dat hij niet kwaad is (PRO SHOTS / Menno Ringnalda)

De leukste sporttweets van week 16

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Afgelopen weekend werd het dan officieel, FC Dordrecht degradeert uit de Eredivisie. Gelukkig verliezen ze niet hun gevoel voor humor in Dordrecht:

Ben je nieuwsgierig naar hoe de bouw van de faciliteiten voor de Spelen in Rio de Janeiro verlopen? Hier hebben we een mooi filmpje voor je over de vorderingen:

Giedo van der Garde moest zijn moeder helpen en dacht daar een grapje over te maken. Jammer genoeg voor hem werd hij zelf even op zijn plaats gezet:

Afgelopen week stond Engeland stil bij de Hillsboroughramp waar 96 Liverpool-supporters om het leven kwamen:

Bob de Jong, wat een held, nu zelfs aan het schansspringen:

Werelduurrecordhouder op het ijs Douwe de Vries was te gast bij de LottoNL-Jumbo ploeg tijdens de Amstel Gold Race. Hij werd meteen aan het werk gezet:

Louis van Gaal had echt zin in dit interview:

In het Sportblog schreven we eerder over de royale bierprijs die Matt Brammeier won tijdens de Ronde van Vlaanderen. En daar schept hij graag over op:

Petr Cech zet een fout van een voetbalfan recht:

Tijdens Parijs - Roubaix schoten veel wielrenners snel nog over de gesloten spooroverweg, gelukkig weet Ronald Mulder wel hoe het moet:

Het kampioenschap van PSV bleef ook op Twitter niet onopgemerkt. De fans hebben er lang op moeten wachten:

De gebroeders De Jong zetten een mooie reeks neer:

En we hebben het allemaal aan Joeri Verlinden te danken:

Stevige winsten voor Europese beurzen

De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met duidelijke winsten de handel uitgegaan. Daarmee is de kop eraf wat betreft de eerste echte drukke week van het kwartaalcijferseizoen. Beleggers reageerden onder meer positief op de nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Chinese centrale bank.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,2 procent hoger op 500,73 punten. De MidKap klom 1,2 procent, tot 777,89 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,7 procent.

Op Beursplein 5 was KPN de grote winnaar in de AEX met een plus van 3,1 procent. Het telecomconcern verkoopt zijn Belgische dochteronderneming Base aan branchegenoot Telenet (plus 5,7 procent) voor ruim 1,3 miljard euro. Met de verkoop van Base heeft KPN al zijn buitenlandse activiteiten afgestoten.

Duitsland gaat Armeense genocide erkennen

Het Duitse parlement gaat deze week een motie debatteren waarin de dood van de meer dan een miljoen Armenen die begin vorige eeuw in het Ottomaanse Rijk omkwamen genocide noemen. De regering heeft al aangegeven de formulering te steunen, iets wat tegen het zere been van Turkije zal zijn.

In een voorlopige versie van de niet-bindende motie staat dat het lot van de Armenen 'illustratief is voor de massale vernietiging, de etnische zuiveringen, de deportaties en de genocides die zo vreselijk tekenend waren voor de twintigste eeuw'. Wel wordt benadrukt dat de genocide die de nazi's begingen 'uniek' is. De regeringspartijen steunen de motie, wat de aanname ervan zo goed als zeker maakt.

Turkije heeft altijd stellig ontkend dat de dood van de Armenen een genocide was en reageert als door een wesp gestoken op elke zinspeling in die richting. Paus Franciscus noemde de dood van de Armenen vorige week 'de eerste genocide van de twintigste eeuw'. Turkije haalde zijn ambassadeur in het Vaticaan terug na de uitlatingen van de kerkvader.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier zei maandag tegen de Süddeutsche Zeitung dat 'je in het samenvatten van wat er is gebeurd de term genocide kunt gebruiken en dat de redenering en gevoelens achter die formulering zeer goed te begrijpen zijn'. Hij gaf echter aan ook bezorgd te zijn dat een verdere polarisatie van het debat in Ankara en Jerevan, de hoofdstad van Armenië, het begin van een serieuze dialoog alleen maar moeilijker zal maken.

Man (86) bestolen door nepthuiszorgers

Een 86-jarige Rotterdammer is bestolen door twee vrouwen die zich voordeden als thuiszorgmedewerksters. Dat maakte de politie maandag bekend.

De vrouwen belden zaterdagochtend aan tegen 10.00 uur. Normaal komt de thuiszorg om 10.15 uur, dus de man deed nietsvermoedend open en ging naar de badkamer. Een van de vrouwen hielp hem met douchen. Toen hij klaar was met afdrogen en aankleden, waren de vrouwen al vertrokken.

Toen vervolgens de echte thuiszorg arriveerde, begreep hij dat hij was opgelicht. Er bleek zo'n 1500 euro verdwenen.

Huidcheck tijdens landelijke Huidkankerdag

Het aantal mensen met huidkanker is in tien jaar verdrievoudigd van 15.000 tot 45.000. Tijdens de Nationale Huidkankerdag op 30 mei kunnen mensen verdachte huidvlekjes laten checken bij ruim tweehonderd dermatologen. Dat maakte de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie maandag bekend.

Vooral onder zestigplussers is het sterftecijfer door huidkanker de laatste jaren gestegen. "Door hun leeftijd zijn zij langer blootgesteld aan de schadelijke UV-stralen van de zon. Bovendien waren er in hun jeugd geen voorlichtingscampagnes over de gevaren van zonlicht. Het is essentieel om je vanaf jonge leeftijd goed te beschermen tegen de zon; elke keer dat je verbrandt is er één te veel", waarschuwt dermatoloog Jorrit Terra, een van organisatoren van de Huidkankerdag.

Melanoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Daarbij ontstaan kwaadaardige kankergezwellen uit moedervlekken of pigmentvlekken. Jaarlijks gaan er ongeveer 1000 mensen aan dood. Europees gezien staat Nederland op de tweede plek als het gaat om sterfte aan melanoom. Alleen in Slovenië is de kanker dodelijker.

Vorig jaar tijdens de Huidkankerdag lieten 6000 mensen verdachte huidvlekjes checken. In 70 gevallen ging het om een melanoom.

Wie zijn huid gratis wil laten nakijken kan zich vanaf maandag 20 april tot en met 25 april inschrijven op de website huidkankerdag.nl.

Huidcheck tijdens landelijke Huidkankerdag
Huidcheck tijdens landelijke Huidkankerdag (Foto: ANP)

Autodealers zien rendement teruglopen

De Nederlandse autodealers hebben vorig jaar hun rendement zien teruglopen tot bijna nul. Het gemiddelde rendement kwam in 2014 uit op slechts 0,01 procent, tegen 0,34 procent in 2013. Bijna de helft van de autodealers (45 procent) draaide verlies. Dit blijkt uit de maandag gepubliceerde Branche Barometer van Bovag Autodealers.

Sinds 2009 (0,00 procent) was het rendement (nettowinst gedeeld door totale omzet) niet zo laag als vorig jaar. Het positieve resultaat in het laatste kwartaal van 2014 zorgde nog voor een marginale plus op jaarbasis. De Bovag schrijft het magere resultaat ten opzichte van 2013 vooral toe aan het extreem lage aantal verkochte nieuwe auto’s.

De 10 procent van best presterende autodealers zag het rendement redelijk stabiel blijven op 3,79 procent afgelopen jaar, tegen 3,99 procent in 2013.

Autodealers zien rendement teruglopen
Autodealers zien rendement teruglopen (Foto: ANP)

Foo Fighters komen naar Ziggo Dome

De Amerikaanse band Foo Fighters komt naar Amsterdam. De groep rond zanger/gitarist Dave Grohl staat op 5 november in de Ziggo Dome, zo maakte Mojo Concerts maandag bekend.

Het optreden maakt deel uit van de Sonic Highways World Tour. De groep is in juni ook al in Nederland te zien, als een van de headliners van Pinkpop.

De kaartverkoop voor het concert in de Ziggo Dome begint vrijdag aanstaande om 10.00 uur.

Aardbevingen: meer huizen bescherming nodig

In het Groningse aardbevingsgebied moeten 170.000 woningen en andere gebouwen zoals scholen worden verstevigd. Dat blijkt maandag uit onderzoek van onderzoeksbureau Van Rossum dat is uitgevoerd in opdracht van de provincie Groningen.

Uit eerder onderzoek van Minister Kamp bleek dat er in aardbevingsgebied 90.000 panden moesten worden verstevigd. Het aantal is nu hoger omdat in het onderzoek van de minister geen hoogbouw, zoals flats, is meegenomen.

Verdachten moord Vluchtgarage voorlopig vrij

Jabir H. (32) en Ali H. (34) mogen het proces over de de dood van de Somalische Hamza uit de Amsterdamse Vluchtgarage in vrijheid afwachten. De rechtbank in Amsterdam besliste maandag tijdens een niet-inhoudelijke behandeling dat de voorlopige hechtenis van de twee wordt opgeheven. De belangrijkste reden hiervoor is dat op dit moment niet duidelijk is of de dood van het slachtoffer is toe te rekenen aan de, eveneens Somalische, mannen.

Op de bewuste dag, 19 augustus vorig jaar, waren er meerdere vechtpartijen in de Vluchtgarage in Zuidoost waarbij Hamza was betrokken. De ruzie zou zijn ontstaan over een paar blikjes bier. De twee ontkennen dat ze verantwoordelijk zijn voor de dood van het slachtoffer. Volgens hun advocaten is niet duidelijk als gevolg van welke klappen de man een hersenbloeding heeft opgelopen, waaraan hij enkele dagen later stierf in een ziekenhuis. Ze vinden dat het onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) zich ten onrechte louter op hun cliënten richt.

Zayn Malik bedankt voor steun

Zayn Malik heeft zijn stilte op Twitter doorbroken. De voormalig One Direction-zanger bedankte iedereen die hem de afgelopen tijd heeft gesteund.

"Ik wil iedereen bedanken die afgelopen weken voor mij klaarstond. Ik houd van jullie allemaal, jullie weten wie jullie zijn", twitterde Zayn maandagmiddag.

Het is de eerste keer dat Zayn iets van zich laat horen op Twitter sinds 18 maart. In zijn laatste tweet haalde hij toen flink uit naar 'jaloerse klootzakken in deze wereld' en ontkende hij dat hij zijn vriendin Perrie Edwards had bedrogen. Een paar dagen na de boze tweet kondigde Malik aan One Direction te verlaten.

Afgelopen vrijdag verscheen Malik voor het eerst sinds zijn vertrek bij 1D weer op de rode loper. De 22-jarige zanger maakte zijn opwachting bij de uitreiking van de Asian Awards in Londen. Hij won die avond een beeldje en bedankte in zijn speech de 'vier beste kerels die hij ooit had ontmoet', doelend op voormalig 1D-collega's Harry Styles, Louis Tomlinson, Niall Horan en Liam Payne. Ook zei hij dat zijn ervaringen met de band hem voor de rest van zijn leven zullen bijblijven.

Swerts riskeert twee duels schorsing

NAC-middenvelder Gill Swerts krijgt twee wedstrijden schorsing plus een wedstrijd voorwaardelijk aangeboden voor zijn rode kaart zondag in de wedstrijd tegen Ajax. De invaller stond nog maar net in veld toen hij in blessuretijd een ernstige overtreding maakte op Ajacied Thulani Serero en direct werd weggestuurd.

Als Swerts akkoord gaat met het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal mist hij de duels met Heracles (thuis) op 25 april en AZ (uit) op 10 mei.

Miljoenen voor bereikbaar Eindhoven Airport

Eindhoven Airport moet de komende jaren beter en sneller bereikbaar worden met de auto en het openbaar vervoer. Daarvoor wordt er ruim 80 miljoen euro uitgetrokken.

De rijksoverheid neemt daarvan 40 miljoen voor haar rekening, de provincie Noord-Brabant bijna 21 miljoen en onder meer de gemeente Eindhoven ruim 16 miljoen. Het vliegveld steekt 3 miljoen euro in de plannen. Dat hebben de partijen maandag laten weten.

Vorig jaar vlogen bijna 4 miljoen mensen via de tweede luchthaven van Nederland, die naar 5,5 miljoen passagiers in 2020 wil toegroeien. Om de bereikbaarheid te verbeteren, worden onder meer bepaalde op- en afritten verruimd, invoegstroken verlengd en komt er een directe oprit op de N2 naar het zuiden. Het is de bedoeling dat alle verbeteringen voor 2020 klaar zijn. Ondertussen wordt ook het openbaar vervoer verbeterd.

Strijd UvA-actievoerders gaat door

Het vertrek van UvA-bestuursvoorzitter Louise Gunning geeft de actiegroepen van de Universiteit van Amsterdam vertrouwen, maar de strijd is nog niet gestreden. "We gaan door tot we een democratische universiteit hebben", zei een woordvoerder van De Nieuwe Universiteit maandag tijdens een persbijeenkomst.

"Heel veel problemen zijn nog niet aangepakt. Wij blijven strijden tot er structurele veranderingen zijn doorgevoerd en als dat nodig is, zullen er nieuwe acties volgen." De studenten, die tijdens hun protest wekenlang het Maagdenhuis bezetten, zijn blij dat er 'eindelijk geluisterd wordt'.

Volgens een zegsman van de actiegroep Humanities Rally is Gunning niet in haar eentje verantwoordelijk voor het beleid. "Ik ben benieuwd hoe de rest van het college van bestuur zijn positie nu inschat." Hoewel de verhouding met het bestuur er de afgelopen tijd niet beter op is geworden, zijn de actievoerders bereid tot een nieuwe dialoog. "Het is een beetje nieuwe ronde, nieuwe kansen."

ReThink, waarin protesterende docenten zijn verenigd, wilde nog geen uitspraak doen over de nieuwe interim-voorzitter, rector magnificus Dymph van den Boom. "We zijn blij dat er niet gelijk een langdurige beslissing is genomen en steunen de keuze voor een interim", aldus een woordvoerder. Hij noemde het een positief signaal dat de Centrale Studentenraad (CSR) en de Centrale Ondernemingsraad (COR) nu duidelijk worden gehoord. "De medezeggenschap op de universiteit kwam in het verleden op heel weinig neer." Hij zei te hopen dat de discussie over de noodzaak te democratiseren en te decentraliseren vanaf nu in een rustiger vaarwater komt.

De studenten maakten verder bekend dat het Festival der Wetenschappen, dat stond gepland voor het weekend dat het Maagdenhuis werd ontruimd, op 3 mei plaatsvindt in Felix Meritis onder de noemer 'De Nieuwe Universiteit: ReThinking Academia'. Hier wordt onder meer gesproken over de rol van de universiteit in de samenleving.

Thailand onderschept enorme partij ivoor

De autoriteiten in Thailand hebben vier ton ivoor in beslag genomen dat verstopt zat in zakken vol bonen. Volgens de douane is het de grootste ivoorvangst aller tijden.

De 739 olifantenslagtanden kwamen uit Congo en waren onderweg naar Laos. De autoriteiten waren getipt over de zending en onderschepten deze zaterdag bij aankomst in een haven in Bangkok. Het ivoor verliet Congo in februari en belandde via Maleisië in Bangkok. "We volgden deze zending al twee maanden", zei Somchai Sujjapongse van de douane maandag. "Inlichtingen wezen erop dat Afrikaans ivoor misschien verstopt in andere producten onderweg was naar Laos."

Het ivoor heeft een waarde van omgerekend zo'n 5,5 miljoen euro.

Schietpartij Ridderkerk in Opsporing Verzocht

De politie vraagt dinsdag in het tv-programma Opsporing Verzocht kijkers zich te melden als ze iets weten over de schietpartij van Tweede Paasdag in Ridderkerk, waarbij de 33-jarige Albanees Ilirjan Sula werd gedood.

Het slachtoffer maakte ook gebruik van de namen Durim Sula, Durim Sulku en Besnik Sulku. Hij verbleef vermoedelijk al langere tijd in Nederland en mogelijk op meerdere locaties, maar het is vooralsnog onbekend waar. De politie wil graag weten wie hem kende.

Na de schietpartij op 6 april zong al snel de verdenking rond van een liquidatie. Het slachtoffer zat in een auto op een parkeerplaats aan het Seringenplantsoen toen hij rond middernacht onder vuur werd genomen. Hij overleed ter plaatse. De dader of daders zijn waarschijnlijk in een auto gevlucht.

Bayern vertrouwt op goede afloop tegen Porto

Makkelijk zal het niet worden, maar bij Bayern München hebben ze er alle vertrouwen in dat ze zich dinsdagavond ten koste van FC Porto voor de halve finale van de Champions League plaatsen. "Ik ben 100 procent optimistisch", blikte trainer Pep Guardiola even voor de afsluitende training vooruit. "We zullen van een achterstand terugkomen."  

Bayern München verloor vorige week het eerste duel van de huidige nummer twee van de Portugese competitie (3-1). Zonder veel geblesseerde spelers gaf de kampioen van Duitsland de zege met knullig verdedigen weg. Na het duel legde de beroemde clubarts Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt zijn functie neer. Hij was de kritiek van de Spaanse oefenmeester op zijn medische staf beu.

Het ziet er naar uit dat Guardiola weer een beroep kan doen op Bastian Schweinsteiger. Voor de geblesseerde Arjen Robben en Franck Ribéry komt het duel nog wel te vroeg.

Waarschuwing voor diabetesmedicijn

Patiënten die het diabetesmedicijn Onglyza gebruiken moeten zo snel mogelijk in overleg met hun arts of ze kunnen stoppen met het middel. Het staat vast dat het slikken van deze zogeheten DPP-4-remmer het risico op hartfalen en zelfs de kans op overlijden vergroot, waarschuwt Hartpatiënten Nederland maandag.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) oordeelde vorige week dat de informatie over dit product moet worden aangepast vanwege het verhoogde risico op hartfalen. In Nederland gebruiken ongeveer 80.000 mensen het betreffende medicijn.

Volgens Hartpatiënten Nederland zijn er voldoende andere geneesmiddelen beschikbaar die deze ernstige bijwerkingen niet hebben.

Dame (78) breekt been na mishandeling

De Amsterdamse politie is op zoek naar een man die gisterenavond een 78-jarige vrouw een beenbreuk heeft bezorgd. Dat gebeurde kort na 20:30 uur op de Herenmarkt.

De bejaarde vrouw had iets over het gedrag van de man gezegd. Daar was meneer niet van gediend. Hij gaf de vrouw een harde trap tegen haar been. Zo hard dat ze er een beenbreuk aan over heeft gehouden.

Na zijn actie is de man er vandoor gegeaan. De politie heeft inmiddels getuigen gesproken, maar wil in contact komen met meer mensen die de verdachte hebben gezien of denken te herkennen.

Het gaat om een blanke man, met halflang blond haar in een lok. Hij was schreeuwend aan het telefoneren en sprak Nederlands. In zijn oor zat een wit draadje, vermoedelijk van een iPhone. Het gaat om een studentikoos uitziend type met een bruin-oranje jack of colbert.

Wouters voor twee jaar naar Feyenoord

Jan Wouters is de komende twee seizoenen assistent-trainer van Feyenoord. Hij tekent binnenkort een contract in de Kuip. Met de aanstelling van de voormalige middenvelder is de technische staf van de club uit Rotterdam compleet.

Feyenoord maakte vorige maand al bekend dat Giovanni van Bronckhorst de vertrekkende hoofdtrainer Fred Rutten gaat opvolgen. Jean-Paul van Gastel blijft als assistent-coach bij het eerste elftal betrokken. De 54-jarige Wouters komt over van het Turkse Kasimpasa, waar hij het seizoen begon als hoofd opleidingen en inmiddels als interim-trainer actief is. Daarvoor was hij drie jaar hoofdcoach van FC Utrecht.

Jan Wouters gaat aan de slag bij Feyenoord (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)
Jan Wouters gaat aan de slag bij Feyenoord (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

Straf voor bedreigster (14) Joods klasgenootje

Een 14-jarig meisje uit Hillegom heeft een werkstraf gekregen voor het beledigen en bedreigen van een Joods klasgenootje. De rechter in Den Haag legde haar vandaag een taakstraf op van 50 uur, waarvan 30 uur voorwaardelijk.

De dader verstuurde via de telefoon naar meerdere schoolgenoten een afbeelding van een hakenkruis. Daarboven stond een bedreiging die erop neerkwam dat het meisje neergestoken zou moeten worden omdat zij Joods is.

Het Openbaar Ministerie noemt het ernstig dat de dreigster 'het verwerpelijke idee' met anderen heeft gedeeld. Ze zou daarmee bewust het risico hebben genomen dat anderen dit idee zouden overnemen en dat het slachtoffer gepest en buitengesloten zou worden.

Het doelwit van de actie is inmiddels van school veranderd. De bedreiging was beangstigend en beledigend voor het meisje, aldus de officier van justitie. De jonge bedreigster was thuis en op school al bestraft, maar vanwege de ernst moest zij zich ook nog voor de rechter verantwoorden.

Heroes of the Storm krijgt een datum

Het is nog even wachten, maar vanaf 2 juni kunnen we aan de gang met zo ongeveer elke belangrijke sleutelfiguur uit de werelden van Blizzard in Heroes of the Storm. Personages uit Diablo, Starcraft, Warcraft en Lost Vikings mengen zich in deze MOBA.

Er zijn al veel uitnodigingen verstuurd om mensen kennis te laten maken met deze game, maar vanaf 2 juni gaat de portal echt los. Hopelijk wordt de matchmaking nog aangepast, want op dit moment is het op zijn zachtst gezegd eigenaardig te noemen dat echt iedereen, van n00b tot pro, bij elkaar in een match gegooid wordt.

Op release zouden er dertig helden en schurken te kiezen zijn in Heroes of the Storm, met zeven maps om op te strijden. Na release wordt er content toegevoegd.

Sophie Polkamp zet er definitief een punt achter

Sophie Polkamp (30) stopt na dit seizoen met het beoefenen van tophockey. De verdediger van Amsterdam gaf vorige maand al aan dat zij sterk twijfelde over haar toekomst. Zondag werd zij, samen met de eveneens afscheidnemende Kiki Collot d’Escury, in het zonnetje gezet op haar club.

"Ik heb als afscheidscadeau een badjas gekregen", aldus Polkamp, die in de play-offs haar laatste wedstrijden speelt. "Ik kan dus niet meer terug. Ik liep al een tijdje met dit idee rond. Maar toen vond ik het nog moeilijk en te vroeg om het definitief uit te spreken."

Polkamp werd met het Nederlands elftal tweemaal olympisch kampioen. Tevens won zij met Oranje het WK, meerdere EK’s en Champions Trophies. Met Amsterdam pakte zij twee landstitels en de EHCCC. Voordat Polkamp in de hoofdstad belandde, speelde zij voor SCHC en Groningen.

Sophie Polkamp zet een punt achter haar loopbaan (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)
Sophie Polkamp zet een punt achter haar loopbaan (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)

Verbruggen: Cookson voert wraakcampagne

Hein Verbruggen peinst er niet over het erevoorzitterschap van de internationale wielrenunie UCI in te leveren. Op basis van de bevindingen in het zogenoemde CIRC-rapport waarin het dopingverleden van de bond werd onderzocht, vindt huidig voorzitter Brian Cookson dat de Nederlander zijn titel moet inleveren. "Het lijkt er op dat dat zijn belangrijkste missie is", stelt Verbruggen in een brief aan de leden van het dagelijks bestuur van de UCI. Het schrijven is in handen van de Belgische krant De Morgen.

Verbruggen zegt in zijn brief dat Cookson een "wraakcampagne" heeft uitgevoerd tegen hem. De Brit zei een jaar geleden al dat Verbruggen zijn titel zou moeten inleveren als er bewijs zou zijn van corruptie. "Uit het rapport blijkt dat er geen enkel bewijs is gevonden. Een 'normale' voorzitter zou blij zijn dat zijn organisatie wordt vrijgepleit maar Cookson bijt zich vast in zijn obsessie mij mijn titel af te nemen", aldus Verbruggen.

Afgebrande panden Purmerend worden gesloopt

Drie woningen in de binnenstad van Purmerend zijn onherstelbaar beschadigd geraakt door een felle brand, die er maandagochtend woedde. Zeker twee panden in de Peperstraat worden maandag nog gesloopt wegens instortingsgevaar, waaronder het pand met daarin de modezaak, waar de brand ontstond. Er zijn geen gewonden gevallen.

Ook omringende huizen raakten beschadigd. Ze liepen vooral rook- en waterschade op, zei een woordvoerster van de veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Het nablussen van de brand duurt nog de hele dag.

De brand brak in de nacht van zondag op maandag uit. De veiligheidsregio riep bewoners op deuren en ramen dicht te houden. Na onderzoek bleek dat er geen asbest is aangetroffen, zei een woordvoerster van de gemeente.

De huizen in de omgeving moesten uit voorzorg worden ontruimd. Zo'n zestig mensen werden maandagochtend opgevangen in een café. Een aantal van hen ging naar een hotel of naar familie of vrienden.

De gemeente regelt voor de komende nacht opvang voor de mensen die nog geen onderdak hebben gevonden en niet naar huis kunnen. De gedupeerden moeten vervolgens zelf met hun verzekering overleggen over een structurele oplossing, zei een woordvoerster van de gemeente.

De bewoners van de panden met alleen roet- en waterschade gaan maandagmiddag onder begeleiding van de brandweer naar hun huizen om te kijken of ze terug kunnen.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Het onderzoek hiernaar is voorlopig gestaakt wegens het instortingsgevaar.

Kleurenfilm over bevrijding 1945 gevonden

In de kluizen van het Amsterdamse filmmuseum Eye is een amateur-kleurenfilm uit 1945 teruggevonden. Dat het een kleurenfilm is, is bijzonder want beelden uit die tijd zijn vaak zwart-wit. Maar ook de inhoud wijkt af van het gangbare beeld: er is minder nadruk op bevrijdingsfeesten maar meer op het verwoeste Nederland. Eye vertoont de beelden - en nog meer films - op 3 mei.

De film - getiteld Herwinnen door werken - was al een tijdje boven water, maar is nog niet voor het publiek te zien geweest.

Direct na de bevrijding van Deventer in april 1945 zijn Alex Roosdorp en zijn vrouw Marie Roosdorp-Van de Berg begonnen met het maken van filmopnamen van het verwoeste land dat zij aantroffen: kapotgeschoten steden, vernielde infrastructuur en verdronken land. En niet alleen de verwoestingen, maar ook het dagelijks leven dat in het bevrijde Nederland weer opgang komt: de feesten, de armoede, de eerste herstelwerkzaamheden en de vele reizenden.

In Eye maar ook in het filminstituut Beeld en Geluid bevinden zich Nederlandse speelfilms en documentaires uit 1945 tot 1959 die nauwelijks bekend zijn. De film is vanaf 2 mei ook te zien in het Nationaal Militair Museum in Soest.

Geen misdrijf bij dode in uitgebrande auto

De dode die zondagochtend in een uitgebrande auto in Helvoirt werd gevonden, is waarschijnlijk het slachtoffer geworden van een ongeval. Voor een misdrijf zijn geen aanwijzingen. Dat maakte de politie maandag bekend.

De auto werd gevonden aan De Jonge van Zwijnsbergenstraat in de Brabantse plaats. De politie zegt dat de oorzaak van de brand niet meer is vast te stellen.

Volgens Omroep Brabant gaat het om een 44-jarige medewerker van het evenement Helvoirts Weekend, dat met Hemelvaart in de Brabantse plaats wordt gehouden. Het verhaal gaat dat hij in zijn geparkeerde auto onwel is geworden, waardoor een brandende sigaret uit zijn mond zou zijn gevallen.

Zware explosies in hoofdstad Jemen

De Jemenitische hoofdstad Sanaa is maandag opgeschrikt door enkele zware explosies. Ruiten gingen aan diggelen en mensen werden ruw gewekt uit hun slaap. Vermoedelijk zijn wapenopslagplaatsen en raketten die in handen van sjiitische rebellen zijn gebombardeerd. Boven het westen van Sanaa waren paddestoelwolken te zien. In dit deel van de stad staan enkele grote wapenopslagplaatsen.

Saudi-Arabië geeft leiding aan een coalitie die sinds 26 maart luchtaanvallen in Jemen uitvoert in een poging de opmars van de sjiitische Houthi-rebellen tot staan te brengen.

Finse oppositiepartij wint parlementsverkiezingen

De Finse Centrumpartij heeft de parlementsverkiezingen van afgelopen weekeinde gewonnen. Partijleider Juha Sipila eiste zondagavond laat de winst op en krijgt nu de zware taak een regeringscoalitie te vormen. Maandag gaat hij praten met de leiders van de Sociaaldemocraten, de Nationale Coalitiepartij van premier Alexander Stubb en de eurosceptische Ware Finnen.

"Morgen gaan de telefoons rinkelen en we zien wel hoe het dan verder loopt", zei Sipila zondag. "Het vinden van vertrouwen tussen de toekomstige regeringspartijen is het belangrijkste." Sipila, de zakenman die pas vier jaar geleden de politiek in ging, zei dat het grootste probleem van de huidige regering een gebrek aan vertrouwen is tussen de verschillende partijen. Hij waarschuwde dat Finland in een 'moeilijke' situatie zit. "Het kost tien jaar om Finland weer in vorm te krijgen."

Stubb erkende zondag zijn nederlaag. "Het is een feit dat de Centrumpartij de verkiezingen heeft gewonnen. Nu moeten we ons gaan richten op de vraag hoe we Finland weer op het pad richting groei kunnen krijgen." Timo Soini, de leider van de Ware Finnen, stapte in 2011 uit de formatiegesprekken, omdat zijn partij als enige tegen het verstrekken van noodleningen was aan landen die in de problemen zaten. Soini beschreef de verkiezingen zondag als een herhaling van die in 2011, toen de partij van kleine speler ineens uitgroeide tot de derde partij van Finland. Of zijn partij dit keer wel deel wil nemen aan de formatie wilde hij nog niet zeggen. "We zijn niet meer weg te denken uit Finland, omdat we nodig zijn", zei hij zondag tegen zijn achterban. "We zijn beloond voor ons werk, laat ons daar nu de vruchten van plukken."

Uiteindelijk kreeg de Centrumpartij 21 procent van de stemmen, wat de partij 49 zetels opleverde in het tweehonderd zetels tellende parlement. Op de tweede plek eindigde Ware Finnen met 38 zetels, eentje minder dan in 2011. De Nationale Coalitiepartij bleef steken op 37 zetels, de Sociaaldemocraten kregen er 34.

Typhoon en Jett Rebel op Solarfestival

Jett Rebel, Typhoon, Vitalic, Carl Craig en The Bloody Beetroots zijn enkele van de namen die dit jaar optreden op Solar Weekend in Roermond. Dat maakte de organisatie maandag bekend. Het festival vindt plaats van 30 juli tot en met 2 augustus.

Op het hoofdpodium van Solar Weekend staan dit jaar verder onder meer Afterpartees en La Pegatina. Op de techno- en housepodia zijn er optredens van de Zweed Adam Beyer, de Rotterdamer Speedy J, Don Diablo en Franky Rizardo.

Optredens op het hiphoppodium zijn te verwachten van Nouveau Riche All Stars, Extince, Dio en The Partysquad. De nieuwe Ouwehoeah Stage biedt dit jaar ruimte aan lokaal talent.

Onderhoud Schipholbaan kan overlast geven

Op Schiphol is de Buitenveldertbaan vanaf maandag tot en met 1 mei niet te gebruiken wegens onderhoud. Daardoor past de luchthaven het gebruik van de andere banen aan. Dat kan in sommige gevallen tot overlast leiden, waarschuwt Schiphol.

Landingen uit het oosten gaan naar de Schiphol-Oostbaan en de Kaagbaan. De Zwanenburgbaan en de Aalsmeerbaan worden ingezet voor starts. Bij bijvoorbeeld harde (zuid)westenwind kan de Schiphol-Oostbaan - ook 's nachts - gebruikt worden voor landingen over het centrum van Amsterdam. Dat kan dan zorgen voor extra hinder, vooral in het gebied ten noordoosten van Schiphol.

De luchthaven vervangt de lichtinstallatie van de Buitenveldertbaan en pleegt ook onderhoud.

Onderhoud Schipholbaan kan overlast geven (Foto: Novum)
Onderhoud Schipholbaan kan overlast geven (Foto: Novum)

Zuid-Korea klaar voor berging Sewol

Zuid-Korea is klaar om te beginnen met de berging van de gezonken veerboot Sewol. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie voor oceanen en visserij maandag bekendgemaakt. Het wachten is alleen nog op de formele goedkeuring voor de berging. De ramp met het veer kostte aan meer dan driehonderd mensen het leven.

In een verklaring zei het ministerie dat er een verzoek is ingediend en dat een speciale overheidsdienst woensdag een beslissing neemt over de berging. De verwachting is dat de dienst gewoon akkoord gaat met het plan, omdat de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye donderdag heeft beloofd dat het schip geborgen wordt.

De bedoeling is dat binnen twee maanden een bedrijf wordt gekozen dat de veerboot van de zeebodem kan takelen. De verwachting is dat de eerste werkzaamheden in oktober worden opgestart. De kosten die het bergen van de Sewol met zich meebrengt bedragen naar verwachting 84 tot 127 miljoen euro. De hele operatie neemt ongeveer anderhalf jaar in beslag.

Zijlstra: we boeken voortgang

De top van de coalitie heeft maandag 'goed overleg' gehad over de opvang van illegalen. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei na afloop van het overleg dat er voortgang wordt geboekt.

Het overleg vond plaats op het ministerie van Sociale Zaken, het departement van vicepremier Lodewijk Asscher. Behalve Rutte en Asscher waren PvdA-leider Diederik Samsom, VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) aanwezig.

De coalitie praat af en aan al sinds vorige week dinsdagavond over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, die illegaal verblijven in Nederland. VVD en PvdA zijn het daarover faliekant oneens. De PvdA wil illegalen onderdak en eten ('bed, bad en brood') bieden, de VVD is daar op tegen. De liberalen vrezen dat dat meer asielzoekers aantrekt.

Halbe Zijlstra (Foto: Novum)
Halbe Zijlstra (Foto: Novum)

Verdachte Valkenburgse zedenzaak blijft vast

De 21-jarige verdachte in de Valkenburgse zedenzaak blijft vastzitten. De rechtbank in Maastricht heeft dit maandag besloten. Raadsman Arthur Vonken van verdachte Armin A. had om vrijlating gevraagd.

Volgens de advocaat zijn in vergelijkbare zaken lichte voorwaardelijke celstraffen opgelegd. A zit al meer dan zes maanden vast, en dat is volgens Vonken langer dan de veroordeling die hem wacht.

Maar de rechtbank vindt dat de samenleving het niet zou begrijpen als de verdachte vrij zou komen, en er vluchtgevaar bestaat. Justitie verdenkt A. van het mogelijk maken van prostitutie van een zestienjarig meisje in onder meer een hotel in Valkenburg.

In deze zaak zijn 56 mannen aangehouden en verhoord. Twee van hen pleegden vervolgens zelfmoord na de publiciteit rond deze zaak.

Opa van Giel Beelen wil FOK!ker slaan

Met Edwin Evers die net een succesvol 15-jarige jubileum heeft op 538 en Gerard Ekdom die ochtendshowconcurrentie wordt moet Giel Beelen wel wat verzinnen om in het nieuws te blijven. Dat doet hij met het typetje Opa Beelen.

Zondag kwam Opa Beelen, die in 2009 nog een typetje was bij Serious Request, in het nieuws dat kleinzoon Giel hem ontslagen zou hebben. Het typetje doet het weer met een flauwe spreuk erachteraan. Zo van: Niet vullen met lullen als je van tieten kunt genieten. Of zoiets. Glamorama kwam vandaag met een artikel dat Opa nep is (niemand heeft Opa Beelen ooit gesproken en niemand kent hem in Hummelo) en FOK!user SunChaser plaatste dat artikel op de Facebookpagina van Opa. Waarop Opa de onverlaat uitnodigde voor een draai om de oren. SunChaser heeft gevraagd om het adres.

 

Mogelijk asbest bij brand in Kampen

Bij een brand op een volkstuinencomplex in Kampen is maandagochtend mogelijk asbest vrijgekomen. Een meetploeg doet onderzoek, zo meldt de woordvoerder van de veiligheidsregio IJsselland.

De brand brak maandag uit in een gebouw op het complex en was na enige tijd onder controle. Er waren geen personen aanwezig. De volkstuinen liggen tegen een woonwijk aan. De veiligheidsregio heeft omwonenden geadiviseerd ramen en deuren gesloten te houden.

Zaak tegen AC/DC-drummer van start

AC/DC-drummer Phil Rudd moet dinsdag (plaatselijke tijd) voor de Nieuw-Zeelandse rechter verschijnen. De percussionist van de legendarisch band wordt verweten mensen met de dood te hebben bedreigd en hij zou bovendien drugs in bezit hebben gehad.

Vorig jaar werd Rudd nog verdacht van het inhuren van een huurmoordenaar, maar die aanklacht verviel toen bleek dat er geen bewijs was. Nu wordt hem verweten dat hij telefonisch heeft gedreigd een man en zijn dochter te vermoorden. Bovendien had hij 0,7 gram harddrugs en 130 gram wiet in huis. Al met al kan hij zeven jaar cel krijgen.

Rudd is naar eigen zeggen onschuldig en wil zijn job terug. AC/DC is echter zonder de in opspraak geraakte drummer op tournee gegaan. Het drumwerk wordt waargenomen door Chris Slade.

Veertien aanhoudingen in Oss om hennep

In Oss zijn veertien mensen aangehouden omdat ze in een woning hennep aan het verwerken waren. De hennepknipperij werd ontdekt in een huis aan de Dasseburcht.

De politie kreeg zondagnacht om 3.30 uur de melding dat er in het betreffende huis wat aan de hand zou zijn. Agenten troffen op zolder de knipperij aan.

Tien van de veertien arrestanten zijn vrouw. Ze waren, net als twee mannen, bezig hennep te verwerken. De twee andere aangehouden mannen zijn de bewoner van het huis en een ander persoon die op het moment van de 'inval' ook in het huis was.

Er zijn zes dozen henneptoppen en negen zakken met henneptakken aangetroffen en in beslag genomen.

Kaartje op smartphone populair in trein

In een paar maanden maakt al de helft van de reizigers in de internationale treinen naar Brussel en Parijs gebruik van digitale kaartjes op hun smartphone. Dat is meer dan de NS vooraf had verwacht. Het systeem - in februari voor deze trajecten ingevoerd - is 'uit de startblokken geschoten', meldt NS International maandag.

Net als in de luchtvaart hoeven reizigers op deze manier geen ticket uit te printen als ze hun kaartje via internet hebben gekocht, maar laten ze bij controle de barcode op de smartphone zien. De benodigde smartphone-app is al meer dan 100.000 keer gedownload.

In de loop van dit jaar komen de mobiele tickets er ook voor internationale treinen naar Duitsland. Voor binnenlandse treinreizen bestaat zo'n systeem nog niet. "Dat zal nog wel even duren, omdat het binnenlandse vervoersysteem veel ingewikkelder is. Maar we zien de internationale variant als een goede proef", aldus NS.

EU: noodmaatregelen tegen 'enorme migrantentoestroom'

Letland, op dit moment voorzitter van de Europese Unie, pleit voor noodmaatregelen om zo de enorme toestroom van migranten in het Middellandse Zeegebied het hoofd te kunnen bieden. Volgens de Letse minister van binnenlandse zaken Rihards Kozlovskis is de voorzitter 'toegewijd aan het snel invoeren van noodmaatregelen zodra voorstellen daartoe worden ingediend'.

Reddingswerkers zijn voor de kust van Libië op zoek naar honderden migranten die naar verluidt zijn verdronken toen hun boot kapseisde. De Europese ministers van binnen- en buitenlandse zaken komen later maandag bij een voor crisisberaad. Buitenlandchef van de EU Federica Mogherini zei dat de ministers gaan bespreken of er later deze week spoedoverleg moet worden gehouden.

Koenders
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft al aangegeven zo snel mogelijk met collega's in spoedberaad te willen. Zo'n vluchtelingenramp mag niet meer voorkomen, zegt de bewindsman.

"Het is een verschrikkelijk humanitair en politiek drama. Daar mag ook niet van worden weggekeken. In ieder geval mag dit niet weer voorkomen", aldus Koenders. Hij erkende dat dit al eerder is gezegd na vergelijkbare drama's.

De minister pleitte dan ook voor een heel pakket maatregelen, waaronder een betere aanpak van mensensmokkel. Maar er moet ook naar de situatie in het Noord-Afrikaanse Libië worden gekeken, stelde Koenders. Dat land, waar een burgeroorlog woedt, geldt als belangrijke sluis voor bootvluchtelingen naar Europa.


'Comeback Oasis in de maak'

De Britse band Oasis komt mogelijk weer bij elkaar. De ruziënde broers Noel en Liam Gallagher zouden de strijdbijl hebben begraven en werken nu aan een comeback. Dat schrijft The Daily Mirror.

De britpopband Oasis werd in 1991 opgericht in Manchester. De broertjes Gallagher en hun bandgenoten scoorden hits met nummers als Live Forever, Wonderwall en Don't Look Back In Anger. In 2009 werd Oasis opgedoekt. Beide broers formeerderen nieuwe bands. Liam richtte Beady Eye op, Noel is de frontman van Noel Gallagher's Highflying Birds.

Noel (47) en Liam (42) leven al jaren in onmin met elkaar, maar zouden weer 'on speaking terms' zijn. The Daily Mirror baseert zich op goed ingevoerde bronnen. Die zeggen dat de broers er klaar voor zijn om Oasis nieuw leven in te blazen, hoewel er formeel nog niks is bekrachtigd. Volgend jaar zou de comeback gestalte moeten krijgen.

Lucratief
Met name Liam zou een comeback zien zitten, aangezien zijn band Beady Eye inmiddels uit elkaar is. Zijn muzikale successen verbleken bij die van Noel, die met zijn band grote hits scoort en voor uitverkochte zalen speelt. 'Een comeback zou voor beide broers ook lucratief zijn. De vraag naar concerttickets zal enorm zijn', zeggen de bronnen. Noel zei recent in een interview al eens dat Oasis 'alleen voor het geld' nog weer bij elkaar komt.

Behalve de onderlinge strijd tussen de Gallaghers was er in de jaren 90 ook veel rivaliteit tussen Oasis en Blur. De band van frontman Damon Albarn is ook weer bij elkaar en brengt binnenkort, voor het eerst sinds 2003, een nieuw album uit.

Cavaliers en Hawks openen met zege

De basketballers van Cleveland Cavaliers zijn zondag (plaatselijke tijd) goed aan de play-offs van de Eastern Conference in de NBA begonnen. Ze openden met een thuiszege op Boston Celtics (113-100). Kyrie Irving eiste een hoofdrol voor zich op. De guard tekende voor vijf driepunters en maakte in totaal dertig punten. LeBron James was goed voor twintig punten.

Atlanta Hawks, eveneens uitkomend in de Eastern Conference, startte ook met een zege. De ploeg won voor eigen publiek van Brooklyn Nets (99-92). Kyle Korver was goed voor 21 punten bij de winnende ploeg.

Uitslagen Western Conference
Memphis Grizzlies - Portland Trailblazers 100-86
Los Angeles Clippers - San Antonio Spurs 107-92

'Je schrikt je kapot van zo'n klap'

De zware explosie in een flatgebouw in Heerlen haalde Sander Heeren maandagochtend ruw uit zijn slaap. De 28-jarige Limburger woont aan de overkant van het getroffen gebouw. Zijn woonkamer ligt bezaaid met glas.

"Het was een enorme dreun. Ik werd er wakker van. Je schrikt je kapot van zo'n klap. Mijn vriendin was met onze baby net een kwartier daarvoor het huis uit gegaan. Gelukkig zijn zij veilig en hebben zij dit niet hoeven meemaken."

Ook Jorrit Dacier (30) heeft zijn woning tegenover de flat waar de explosie plaatsvond. "Het was een bizarre klap. Ik dacht eerst dat het in mijn eigen flat was. Ik wilde al naar buiten gaan, maar heb toen toch nog even gekeken en zag de ravage aan de overkant. De hulpdiensten waren erg snel ter plaatse. Ik denk dat we blij mogen zijn dat het nog vroeg was, want midden op de dag is het veel drukker op straat en in de winkels."

De explosie in Heerlen veroorzaakte veel schade. Drie mensen raakten gewond, van wie één ernstig. Zo'n veertig mensen kunnen vanwege de schade niet terug naar hun huizen.

Rode Kruis
Het Rode Kruis heeft laten weten deze gedupeerde bewoners te gaan helpen. Medewerkers zullen ze opvangen in een zorgcentrum in de buurt.

"We gaan de bewoners helpen met hun vragen en zullen ze waar nodig doorverwijzen. Sommigen kunnen bijvoorbeeld voorlopig niet terug naar hun huis", aldus een woordvoerder. Later zal meer duidelijkheid ontstaan wat er in die gevallen precies zal gaan gebeuren.

Onbewoond
Het verwoeste stuk flatgebouw stond leeg. "De appartementen waren onbewoond in verband met een renovatie", aldus een zegsman van woningcorporatie Wonen Zuid.

Wat er precies is gebeurd in de flat en of er al renovatiewerkzaamheden bezig waren, kon de woordvoerder niet zeggen.

Heerlense flat na explosie
Heerlense flat na explosie (foto: ANP)

VVD: drankrijders harder aanpakken

Dronken automobilisten moeten harder worden gestraft. Daarvoor pleit VVD-Kamerlid Barbara Visser maandag in De Telegraaf.

Voor de VVD is het 'onverteerbaar' dat beschonken automobilisten wegkomen met een taakstraf of dat automobilisten die een kind hebben doodgereden hun rijbewijs met een beroep op persoonlijke omstandigheden mogen houden. 'Dronken wegpiraten maken keer op keer slachtoffers, maar de straffen zijn in de praktijk belachelijk laag. Het is niet uit te leggen dat je je zoon of dochter moet begraven en de dader bij wijze van spreken fluitend de rechtbank uit loopt.'

Visser komt daarom met een actieplan. 'Wij richten onze pijlen op hardleerse drankrijders. Zij maken keer op keer slachtoffers. De VVD wil de gewone weggebruiker beter beschermen en drankrijders veel meer op de huid zitten. Van een persoonsgerichte aanpak tot harder straffen.'

In haar actieplan komt het alcoholslot terug. Het wordt automatisch opgelegd bij recidive en bij automobilisten die voor het eerst worden gepakt, maar een promillage hebben van meer dan 1,3 (ervaren bestuurders) of 1,0 promille bij beginnende bestuurders.

De VVD wil ook een onderzoek naar verdergaande maatregelen tegen automobilisten die vaker dan één keer zijn gepakt met te veel drank op. Visser denkt daarbij aan een dagelijkse meldplicht op het politiebureau, een enkelband of een plicht gedwongen af te kicken van de alcolholverslaving voor wie zijn rijbewijs terug wil. Auto's van notoire drank- en doorrijders moeten in beslag worden genomen.

Daarnaast moet de wet worden aangepast om hogere straffen te kunnen opleggen voor drankrijders. Taakstraffen moeten onmogelijk worden na dodelijk of zwaar lichamelijk letsel als gevolg van rijden onder invloed van drank of drugs.

VVD: drankrijders hader aanpakken (Foto: Novum)
VVD: drankrijders hader aanpakken (Foto: Novum)

Vakbond eist hoger loon vanwege salaris ING-top

CNV stelt hogere eisen aan ING bij de cao-onderhandelingen wegens de loonsverhoging van topman Ralph Hamers en zijn medebestuurders. Zo wil de vakbond dat alle werknemers naast een hoger salaris ook een winstuitkering krijgen.

In maart bleek uit het jaarverslag van de bank dat het vaste salaris van Hamers wordt verhoogd van 1,27 miljoen euro vorig jaar naar 1,63 miljoen euro in 2015. Ook andere bestuurders gaan flink meer verdienen.

"De leden van CNV hebben massaal aangegeven dat de topbeloning en alle commotie daar omheen hen zeer zwaar op de maag ligt. Daarom is besloten het eisenpakket hierop aan te passen met als doel de top tot inkeer te brengen", zegt onderhandelaar Ike Wiersinga van CNV Dienstenbond.

Iets meer geld naar goede doelen

Nederlanders zijn niet minder gaan geven aan goede doelen, ondanks de economische crisis en het dalende vertrouwen in goededoelenorganisaties. Dat concludeert de werkgroep filantropische studies van de Vrije Universiteit Amsterdam in een maandag verschenen tweejaarlijks onderzoek.

In 2013 gaven Nederlandse huishoudens bijna 4,4 miljard euro uit aan donaties en sponsoring, een lichte stijging ten opzichte van 2011 (4,3 miljard euro). Gemiddeld ging het om een bedrag van 204 euro. Huishoudens gaven veruit het meeste geld aan religieuze organisaties als kerken en moskeeën, gevolgd door gezondheid en internationale hulp.

Bedrijven doneerden vooral aan lokale sportverenigingen. In totaal gaf het bedrijfsleven ongeveer 1,4 miljard euro in 2013 aan goede doelen.

Spaanse scholier (13) doodt leraar met kruisboog

De Spaanse politie heeft een tiener aangehouden die ervan verdacht wordt maandag op een school in Barcelona een mannelijke leerkracht te hebben gedood en verscheidene andere mensen te hebben verwond.

Het zou gaan om een jongen van 13. De politie liet zich niet uit over het wapen dat de tiener heeft gebruikt, maar volgens de Spaanse staatstelevisie en andere media was het een kruisboog.

Het incident deed zich voor op een school in de wijk Sant Andreu. Er zou sprake zijn van drie gewonden.

Bolt verslaat Martina in Rio

Usain Bolt heeft in Rio de Janeiro zijn eerste wedstrijd op de 100 meter van 2015 gewonnen. Tijdens het evenement Mano a Mano in de gaststad van de Olympische Spelen van 2016 snelde de Jamaicaan op een geïmproviseerde baan naar een tijd van 10,12 seconden.

De zesvoudig olympisch kampioen en houder van het wereldrecord versloeg daarmee de Amerikaan Ryan Bailey, die tot 10,24 kwam. Churandy Martina was eveneens uitgenodigd als één van de vier deelnemers, maar hij kon het tempo niet bijhouden en kwam na 10,51 seconden over de streep. 

Bolt wint zijn eerste 100 meter van 2015 (Bron: YouTube)

Patty Brard wil boek over Luv' tegenhouden

Patty Brard wil de publicatie van een boek over meidengroep Luv' tegenhouden. Het boek The story of Luv' waar Luv'-fan Peter Boonstra jaren aan werkte, verschijnt begin mei.

"Patty wil het verbieden", zegt Boonstra tegen BuzzE in reactie op een bericht in De Telegraaf maandag. "Zij heeft haar advocaten op mij afgestuurd, die mij dreigende brieven hebben gestuurd. Maar volgens advocaten die ik geraadpleegd heb, heeft zij geen vetorecht."

Volgens Boonstra baseert Brard zich op het portretrecht, dat iemand in staat stelt zich te verzetten tegen de publicatie van foto's. Het boek van Boonstra bevat meer dan 400 foto's van de meidengroep, die naast Patty Brard bestond uit José Hoebee en Marga Scheide. De laatste twee werkten overigens wel mee aan het boek en zijn ook aanwezig bij de presentatie in Hilversum op 1 mei.

Via haar management laat Patty Brard weten dat ze er niet veel voor voelt om alles opnieuw op te rakelen. Ze verwijst naar een eerdere verklaring, waarin ze zegt dat wat haar betreft de medewerking van alle drie leden van Luv' nodig is voor zo'n boek. "Feit is dat Patty nimmer toestemming heeft gegeven", aldus het management. Ook zouden er verschillende fotografen zijn die geen toestemming hebben gegeven voor het gebruik van hun foto's. De zangeres laat het nu over aan haar advocaat en 'houdt zich er verder niet mee bezig'.

Boonstra zegt dat hij wel degelijk toestemming heeft van alle fotografen: "Ik heb alles netjes gedaan. Het is een schitterend boek geworden, waar ik echt trots op ben. Ik weet zeker dat iedereen het prachtig vindt. Behalve Patty." Hij zegt niet te weten waarom zij zich zo tegen de publicatie verzet. "Ik weet niet waarom ze ruzie zoekt. Luv' is vaak negatief in het nieuws geweest en ik wil nu juist iets positiefs doen. Maar blijkbaar kan dat niet met Patty Brard."

Luv' had eind jaren zeventig grote hits met nummers als U.O. Me, You're The Greatest Lover en Trojan Horse. In 2005 kwam het trio weer bij elkaar voor diverse optredens, zoals bij de Toppers in de Amsterdamse ArenA. De drie besloten er in 2012 voorgoed een punt achter te zetten.


Luv - Ooh Yes I do (Bron: Hans van Hemert Productions B.V.)

Fons de Poel weg bij Brandpunt

Fons de Poel stopt als presentator van Brandpunt. Er ontstond commotie na een opmerking van De Poel in de uitzending van vorige week. Daarin noemde hij GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver in een item over ABN AMRO een 'snotneus'. Dat was aanleiding voor de omroep om met De Poel in gesprek te gaan.

De KRO-NCRV laat maandag weten dat De Poel zich de komende jaren gaat toeleggen op journalistieke documentaireseries. KRO-NCRV heeft geen enkele twijfel over de integriteit van haar medewerker, stelt de omroep.

OM eist celstraf voor voetbaltrainer Epe

Een 32-jarige voetbaltrainer van SV Epe moet de cel in als het aan het Openbaar Ministerie (OM) in Zutphen ligt. G.L. hoorde maandag vijftien maanden gevangenisstraf (waarvan vijf voorwaardelijk) met een proeftijd van vijf jaar tegen zich eisen. De man zou in de periode van 2010 tot 2014 zes jongens hebben betast en daarnaast een poging bij een zevende jongen hebben gedaan.

Behalve een celstraf vroeg de officier van justitie om een contactverbod en een meld- en behandelplicht.

Coalitieoverleg verder op Sociale Zaken

Het overleg tussen VVD en PvdA over de opvang van illegalen is om 10.30 uur verder gegaan op het ministerie van Sociale Zaken. De VVD had eerder op de ochtend nog vooroverleg op het ministerie van Algemene Zaken van premier Mark Rutte.

De coalitiepartners onderhandelen sinds dinsdag af en aan over 'bed, bad en brood' voor uitgeprocedeerde asielzoekers. De sociaaldemocraten vinden dat hiervoor gezorgd moet worden, terwijl de liberalen een aanzuigende werking vrezen als deze voorziening wordt geboden.

Bronnen in de coalitie gaan er nog steeds van uit dat de gesprekken tot een akkoord kunnen leiden, maar als dat niet lukt dreigt een ernstige kabinetscrisis.

Bontes kapt met VNL

Tweede Kamerlid Louis Bontes heeft het voorzitterschap van Voor Nederland (VNL) neergelegd. Hij kan zich niet vinden in de keuze voor de lijsttrekker voor de komende verkiezingen, Bram Moszkowicz.

Bij de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer stelt Bontes zich ook niet verkiesbaar voor VNL. Tot die tijd blijft hij wel in de Kamer voor de Groep Bontes/Van Klaveren. Het is de bedoeling dat die na de verkiezingen in de Kamer plaats gaat maken voor VNL, de toekomstige opvolger van de Groep dus.

Het is een publiek geheim dat Bram Moszkowicz lijsttrekker van VNL wordt. Dat wordt later deze week officieel aangekondigd.

Louis Bontes: "Ik heb onvoldoende vertrouwen in de ingeslagen weg. Het nieuwe boegbeeld van de partij staat te ver van mij af. Er is sprake van incompatibilité des humeurs, onverenigbaarheid van karakters."

Aanvankelijk was Bontes wel in voor gesprekken met de nieuwe lijsttrekker. Maar na die bijeenkomsten heeft hij onvoldoende vertrouwen in de koers met de nieuwe voorman. "Ik gun ze echter het beste."

De twee andere bestuursleden van VNL, Kamerlid Joram van Klaveren en penningmeester Johan Driessen, zijn wel voor de nieuwe lijsttrekker.

"In de Tweede Kamer blijf ik mij namens de Groep Bontes/Van Klaveren voor de volle honderd procent inzetten voor een veiliger Nederland. Ik zal mij blijven vastbijten in belangrijke dossiers als de nationale politie en de aanslag op de MH17", aldus Bontes. Hij zegt dat zijn stap in goed overleg tot stand is gekomen.

Louis Bontes begon zijn politieke carrière op Europees niveau. In juli 2009 werd hij lid van het Europees Parlement voor de Partij voor de Vrijheid (PVV). Na elf maanden zei hij Brussel vaarwel en maakte hij de overstap naar het nationale politieke toneel. Sinds juni 2010 is Bontes actief in de Tweede Kamer.

De loopbaan van de geboren Rotterdammer begon echter ver van de politiek. De nu 59-jarige Bontes werkte op scheepswerven in het Rijnmondgebied. Later werd hij politieagent in zijn geboorteregio. Binnen het politiewezen klom hij op tot districtscommandant van de Veiligheidsregio. Hij was verantwoordelijk voor industriële veiligheid in het haven- en industriegebied van Rotterdam. In 2009 maakte Bontes de overstap naar de politiek, waar hij zich bleef bezighouden met veiligheid.

Na een kort jaar bij de EU, was Bontes vooral te vinden in Den Haag, waar hij zich als Kamerlid richtte op onder meer politie, civiel- en bestuursrecht en terrorismebestrijding. Eind oktober 2013 werd Bontes uit de PVV-fractie gezet, omdat hij kritiek leverde op de partij van Geert Wilders. Hij richtte, na een korte tijd onafhankelijk Kamerlid te zijn geweest, de groep-Bontes/Van Klaveren op met ex-PVV'er Joram van Klaveren. Die partij werd in 2014 omgedoopt tot Voor Nederland (VNL).

Haase blijft in top honderd

Tennisser Robin Haase blijft de enige Nederlander in de top honderd van de wereldranglijst. Hij vindt zich maandag terug op de 87e positie.

Haase ging vorige week in de eerste ronde van het toernooi in Monaco kansloos onderuit tegen de Spanjaard Albert Ramos-Viñolas (6-1 6-1). Igor Sijsling zakte naar de 128e positie. Thiemo Bakker staat 135e.

Kiki Bertens is de hoogst genoteerde vrouw op de wereldranglijst voor tennissters. Ze staat net als Haase op positie nummer 87.

Kinsbergen staat voor vertrek Ajax

Michael Kinsbergen vertrekt waarschijnlijk als directeur van Ajax. De raad van commissarissen van de club onderzoekt hoe de functie van de Amsterdammer ingevuld moet worden.

Kinsbergen tekende in 2013 een contract voor 2,5 jaar, met de bedoeling komende zomer plaats te maken voor Edwin van der Sar. De oud-doelman en huidige directeur marketing wil de huidige nummer twee van de ranglijst echter nog niet leiden.

Ajax wil het vertrek van Kinsbergen, een goede bekende van adviseur Johan Cruijff, nog niet bevestigen. De raad van commissarissen van de onttroonde kampioen wil vooralsnog alleen kwijt dat er gesproken wordt over verschillende scenario's met betrekking tot de invulling van de positie van algemeen directeur.

IJshockeyers vallen terug naar kelder

De Nederlandse ijshockeyers spelen voortaan in de kelder van de internationale competitie. Oranje kon zondagavond in Eindhoven op het WK voor C-landen de degradatie niet voorkomen. Het team van bondscoach Chris Eimers verloor het beslissende duel met Estland met 1-3 (0-2 1-0 0-1) en eindigde daardoor als laatste in divisie 1B.

Erik Tummers maakte in de tweede periode de Nederlandse treffer. De Est Andrei Makrov scoorde driemaal. Oranje won voor eigen publiek alleen van Kroatië. Tegen dat land stelden de Zuid-Koreanen zondag de promotie veilig: 9-4, terwijl concurrent Groot-Brittannië in de laatste minuten met 2-3 werd verslagen door Litouwen.

Teleurstelling bij Mollema en Dumoulin

Ze golden als outsiders, maar voor Tom Dumoulin en Bauke Mollema eindigde de Amstel Gold Race zondag in een teleurstelling. "Ik baal als een stekker", zei Dumoulin. "Ik had gewoon de benen niet", klaagde Mollema.

De kopmannen van Giant-Alpecin en Trek konden mee tot het begin van de laatste doorkomst op de Cauberg, maar zagen toen de beste renners uit de koers uit het zicht verdwijnen. "Ik voelde op de Keutenberg al dat ik geen superbenen had", vertelde Dumoulin. "Dit is het zoveelste jaar op rij net niet hier. Aan de vorm kan het niet liggen. Het is vooral de afstand, daarin moet ik nog een stap maken."

Mollema viel anderhalve week geleden in de Ronde van Baskenland, maar wilde dat niet als excuus aanvoeren. "Ik had niet echt de explosiviteit die je nodig hebt op deze klimmetjes. Op zich had ik geen last van die val, al was het natuurlijk niet ideaal. Misschien mis je net die laatste dag uit het Baskenland."

'Magic Michael' tovert op TT Circuit

Michael van der Mark had zondag twee keer een 'hupje' bij de start van zijn race in het World Superbike. Zijn Honda kwam daardoor iets trager op gang dan de machines van zijn concurrenten. De 22-jarige Rotterdammer raakte niet van de wijs en liet de tienduizenden toeschouwers op het TT Circuit van Assen zien waarom 'Magic Michael' zijn bijnaam is. De debutant in de zware klasse van 1000cc-motoren toverde er in beide manches de derde plaats uit.

De 22-jarige Rotterdammer leverde daarmee een primeur. De wegracer uit het succesteam van de Nederlanders Gerrit en Ronald ten Kate is de eerste Nederlander die in de Superbikes het podium haalt.

Van der Mark bracht het publiek in Assen in vervoering met twee opwindende races, waarin hij voortdurend bleef jagen op zijn voorgangers en met gewaagde inhaalacties zijn branie, maar ook stuurmanskunst toonde. Vooral zijn manoeuvre in de laatste ronde van de tweede race was er een om in te lijsten. In de Ramshoek, vlak voor het rechte stuk naar de finish, nam hij de Brit Leon Haslam te grazen. Luid gejuich klonk op van de tribunes.

"Het is geweldig om op het podium te staan, vooral omdat het mijn thuisrace is. Het team, de motor, alles werkte goed. Ik wist dat het er in zat", zei de dolblije Van der Mark kort na de finish. "De tweede race was veel moeilijker. Ik had wat momentjes waarop het bijna mis ging, maar het gevecht met Haslam was mooi. Close, maar dat is racen in de Superbikes."

Teammanager Ronald ten Kate was vol lof over Van der Mark, die in zijn ogen wel heel makkelijk de overgang van de Supersport naar de Superbike heeft gemaakt: "Hij is een coureur van wereldklasse en gaat dit seizoen zeker een race winnen." Zijn pupil veroverde vorig jaar de wereldtitel in de Supersport. Hij was de eerste Nederlander sinds Henk van Kessel in 1974 die een wereldkampioenschap in een soloklasse won.

Van der Mark staat onder contract bij Honda. De Japanse motorfabrikant verwacht dat de Nederlander na twee seizoenen in de Superbike de overstap kan maken naar de MotoGP, de absolute koningsklasse.

De Rotterdammer moest in Assen in beide manches twee Britten voor zich dulden. De ongenaakbare Jonathan Rea (Kawasaki) wist twee keer Chaz Davies (Ducati) voor te blijven. Rea boekte in Assen zijn vijfde en zesde zege van het seizoen en hij leidt riant het kampioenschap. Van der Mark klom door zijn podiumplaatsen in Assen van de elfde naar de zevende plaats.

Fischer voelt zich weer voetballer

Als enige speler van Ajax hield Viktor Fischer zondag een redelijk gevoel over aan de thuiswedstrijd tegen NAC Breda (0-0). "Het resultaat is natuurlijk niet goed", benadrukte de aanvaller na zijn eerste speelminuten sinds veertien maanden in de hoofdmacht. "Maar het is heerlijk om weer terug te zijn."

Fischer oogstte een ovationeel applaus in de ArenA toen hij na 64 minuten mocht invallen. "Dat is voor mijn blessure wel eens anders geweest", lachte de twintigjarige Deen. "Maar het voelde heel goed. Ik ben weer voetballer. Het was een zware periode voor me. Een jaar vliegt normaal om, maar niet als je geblesseerd bent. Dan duurt alles heel lang."

Heel soms twijfelde Fischer of hij ooit nog wel eens zou herstellen van een zware hamstringblessure. "Maar dan moet je toch weer proberen om positief te blijven", weet hij. "Dat is me gelukt, maar was best moeilijk. Je wil de ploeg helpen, vooral als het slecht gaat. Het is logisch dat we kritiek kregen. Het verschil met PSV is te groot. Dat is onwaardig voor Ajax. Daar gaan we aan werken."

Stichting MH17: daders en nalatigen opsporen

Nabestaanden van de slachtoffers van rampvlucht MH17 eisen dat alles wordt gedaan om de daders op te sporen en te berechten. Behalve daders moeten ook degenen die hebben meegewerkt of nalatig zijn geweest worden opgespoord en berecht. Dat heeft het bestuur van de Stichting Vliegramp MH17 maandag laten weten in een verklaring.

"Hierbij moet in ogenschouw worden genomen dat er geen kostbare tijd verloren gaat", aldus de verklaring. "Inmiddels is het negen maanden geleden dat MH17 uit de lucht werd geschoten".

Stichting Vliegramp MH17 is in november opgericht om de gezamenlijke belangen van nabestaanden te vertegenwoordigen.

Fnatic wint Europese LCS

Het League of Legends-team van Fnatic heeft in een zinderende finale de Europese spring split van de League of Legends Championship Series (LCS) gewonnen. In Madrid had het team tegen de publiekslievelingen Unicorns of Love alle vijf wedstrijden nodig om de best-of-5-serie naar zich toe te trekken.

Aanvankelijk leek het er op dat Unicorns of Love wederom een mega-verrassing in petto hadden. Waar zij de halve finale van het sterke SK Gaming wisten te winnen door een perfect getimede baron steal van PowerOfEvil, was het in de eerste wedstrijd Kikis die, weer via een baron steal, de opgebouwde achterstand wist om te keren en de wedstrijd wist te winnen.

De twee wedstrijden daarna liet Fnatic zien waarom zij in de finale van de LCS staan. Met hun kenmerkende agressieve speelstijl, waarbij vooral top laner Huni en AD Carry Steeelback erg sterk speelden, en goed getimede team fights wisten zij zonder problemen de 1-0 achterstand in een 2-1 voorsprong om te buigen.

In de vierde wedstrijd was de alles-of-niets-tactiek van Unicorns of Love precies wat zij nodig hadden, waarmee de serie op 2-2 werd gezet. Net als in de halve finale keerde Fnatic in de vijfde en beslissende wedstrijd terug naar de speelstijl waar zij al vele belangrijke overwinningen mee hadden behaald. Even leken de Unicorns aan het eind nog het geluk aan hun hand te hebben, maar Fnatic was al simpelweg te sterk opgebouwd om nog te kunnen winnen.

Met het winnen van de spring split van de Europese LCS heeft Fnatic, naast een mooie beker en wat euro's, ook een plek verdiend in het Mid Season Invitational-toernooi (MSI). Hierin spelen de winnaars van de vijf LCS-competities tegen elkaar. Het zesde team in de MSI komt uit een wild card-toernooi in Turkijke eind deze maand. De MSI wordt van 7 tot en met 10 mei gehouden in Tallahassee, Florida.

Fnatic (Foto: Hara Amorós (@Hara_Amoros))
Fnatic (Foto: Hara Amorós (@Hara_Amoros))

Cruijff: "PSV de terechte kampioen"

Johan Cruijff is niet te beroerd om kampioen PSV te feliciteren met de 22ste landstitel. Ajax en Feyenoord kunnen hem minder bekoren. PSV stak er dit seizoen in de ogen van Cruijff bovenuit in de Eredivisie.

“De club heeft een uitstekend seizoen gedraaid, waar ze erin zijn geslaagd om weinig onnodige druk over zichzelf af te roepen", laat hij optekenen in De Telegraaf. “Vanuit die situatie zijn er door Phillip Cocu en zijn spelers weinig misstappen gemaakt en is PSV dan ook de terechte kampioen.”

"Een succes dat Ajax en Feyenoord aan het denken moet zetten.", vervolgt Cruijff in zijn column. "Beide clubs zijn in opbouw en tijdens zo’n proces moet je ieder jaar beter zien te worden. Dat Ajax nu meer punten heeft dan vorig jaar zegt me daarom niet zoveel."

De interne onrust bij zijn club Ajax gaat Cruijff aan het hart. Inmiddels is hij beter op de hoogte van wat er speelt. Hoofd- en bijzaken moeten nu worden onderscheiden. “Zo is het belangrijk om de eenheid in alle geledingen te bewaren en te versterken. Iedereen moet zo snel mogelijk weer dezelfde kant opkijken. Daarbij moet er niet uit het oog worden verloren wat er de afgelopen jaren wel is bereikt. Dat betreft het financiële deel, de rust die er heeft geheerst en de gewonnen prijzen.”

“Wat absoluut moet worden verbeterd is de ontwikkeling van het voetbal. Ik heb al eerder aangegeven dat de afgelopen jaren twee delen van de club zich verder hebben ontwikkeld: de opleiding en het eerste elftal. Die hebben allebei geleverd. En niet zo’n klein beetje ook. De stap die nu moet worden gemaakt is om vanuit een verbeterde opleiding beter te presteren met voetbal waar Ajax voor staat en wat leuk is om naar te kijken. Daar zullen we met z'n allen aan moeten werken”, aldus Cruijff.

Explosie vernielt flat in Heerlen

Een flatgebouw aan de Van Weerden Poelmanstraat in Heerlen is maandagochtend ernstig beschadigd geraakt door een explosie. Mogelijk zijn er meerdere mensen gewond geraakt, maakte de politie bekend.

De bovenste etage van de flat is grotendeels weggevaagd. De hulpdiensten hebben groot alarm geslagen. De explosie deed zich om 8.00 uur voor. Mogelijk ging het om een gasexplosie, aldus de politie.

Maguire en Walden uitgeschakeld op WK snooker

Op dag twee van het wereldkampioenschap snooker zijn de eerste geplaatste spelers uitgeschakeld. Stephen Maguire (16) redde het niet tegen debutant Anthony McGill en Ricky Walden (7) ging onderuit tegen oud-wereldkampioen Graeme Dott. John Higgins en Marco Fu overleefden de eerste ronde wel.

Maguire stond in een volledig Schotse ontmoeting tegen McGill na de eerste sessie met 6-3 achter. McGill liep zelfs uit naar 9-5. Met breaks van onder andere 51, 81 en 56 wist Maguire zich naar 9-9 te vechten. Het slotakkoord was achter voor McGill die het laatste frame won met een break van 122. De Schot treft in de volgende ronde Mark Selby.

Dott begon tegen Walden met een 5-4 voorsprong en pakte het openingsframe van de tweede sessie. De volgende drie frames gingen echter naar Walden. Met onder andere breaks van 78 en 65 punten nam de oud-wereldkampioen weer de lead en kwam 9-7 voor. Walden pakt vervolgens nog het 17e frame, maar moet na een tactisch 18e frame van Dott erkennen dat de Schot zijn meerdere is dit toernooi. Dott zal in de tweede ronde uitkomen tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Stuart Bingham en Robbie Williams. 

Fu was in de eerste ronde te sterk voor Jimmy Robertson, het werd 10-6. De tweede sessie begon met een 5-4 voorsprong voor Fu, maar het openingsakkoord was voor Robertson met een centurybreak. Fu antwoordde echter met breaks van 76 en 88. Robertson pakt nog een frame, maar na de pauze was het Fu die zich verzekerde van de laatste drie frames en een plek in de volgende ronde. 

Higgins had geen problemen om Robert Milkins te verslaan, het werd 10-5. Een 6-3 voorsprong werd al snel 8-3. Milkins mocht nog twee frames pakken, maar met breaks van 69 en 106 sloot Higgins de eerste ronde goed af. Hij treft in de volgende ronde Ding Junhui of Mark Davis. 

Gisteren hadden twee partijen hun eerste sessie. Barry Hawkins (5) speelt tegen Matthew Selt en Neil Robertson (4) neemt het op tegen Jamie Jones. De geplaatste spelers zijn nog niet in de problemen gekomen, want beide spelers leiden met 7-2. 

WK Snooker programma dag 3

11.00 uur: Barry Hawkins – Matthew Selt (laatste sessie)
11.00 uur: Stuart Bingham – Robbie Williams (eerste sessie)
15.30 uur: Neil Robertson – Jamie Jones (laatste sessie)
15.30 uur: Ding Junhui – Mark Davis (eerste sessie)
20.00 uur: Stuart Bingham – Robbie Williams (laatste sessie)
20.00 uur: Ali Carter – Alan McManus (eerste sessie)

'Kwaliteit pabo's verbeterd'

De pabo-opleidingen in Nederland zijn de afgelopen jaren kwalitatief beter geworden. Dat blijkt uit de visitaties van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie NVAO. Van de 24 opleidingen hebben er zeven het eindoordeel 'goed' gekregen en zeventien 'voldoende'.

Die resultaten zijn aanzienlijk beter in vergelijking met de vorige beoordelingsronde in 2009. "Er is veel in beweging gezet om de kwaliteit van de pabo's te versterken. De opleidingen hebben actief gereageerd op de maatschappelijke bezorgdheid over de kwaliteit van de lerarenopleidingen," zegt Anne Flierman, voorzitter van de NVAO.

Nablussen brand Purmerend duurt nog hele dag

Het nablussen van de grote brand in de binnenstad van Purmerend gaat nog de hele dag duren. Dat heeft de veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland maandag laten weten. Een aantal panden is door de brand verwoest.

De brand brak in de nacht van zondag op maandag uit. De huizen in de omgeving moesten worden ontruimd. Zo'n 65 mensen werden opgevangen in een café. Een aantal van hen ging naar een hotel of naar familie of vrienden. Er is om 11.00 uur een bijeenkomst voor de getroffen bewoners. Ze kunnen voorlopig nog niet terug naar huis.

Bluboo X6, 5.5" 4G Chinaphone voor 123 dollar

Bluboo is een vrij onbekend bedrijf uit China dat zich de laatste tijd wat meer laat zien met nieuwe smartphones. Zo staat de interessante C100 op de planning voor eind mei. De c100 is een smartphone met een 5" 720p scherm, Android 5.1 en een MT6735 processor voor maar 99 dollar. Over dat model later meer. Voor nu heeft RobertNL de Bluboo X6 in handen en schrijft hij in deze preview alvast over zijn eerste ervaring met het toestel. 

Bedenker van Borderlands verlaat Gearbox

Matt Armstrong verlaat Gearbox. De bedenker van de uiterst succesvolle Borderlands-serie, die het eerste deel persoonlijk heeft geschreven, gaat nieuwe avonturen opzoeken buiten zijn voormalig werkgever.

Wat Armstrong gaat doen is nog niet duidelijk. Fans van de serie hoeven in ieder geval nergens voor te vrezen: Borderlands 3 is in de maak en komt, waarschijnlijk, uit op de huidige generatie consoles.

Wiebes verkleint papierwinkel zzp'ers

Minder papierwerk voor zzp'ers, opdrachtgevers én voor de Belastingdienst. En bovendien zekerheid vooraf over hoe de fiscus de arbeidsrelatie tussen zzp'er en opdrachtgever beoordeelt. Dat is de kern van afspraken die staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft gemaakt met werkgevers, zzp-organisaties en vakbonden over de opvolger van de VAR-verklaring.

Wiebes wilde die voor zzp'ers en freelancers noodzakelijke VAR vorig najaar vervangen door een nieuwe Beschikking geen loonheffingen (BGL). Maar hij kreeg op zijn eerste plan zoveel kritiek vanuit de Tweede Kamer en van maatschappelijke organisaties dat hij om de tafel ging met die organisaties om te praten over een alternatief. Zij kwamen vervolgens met een aanbod "dat ik niet kon weigeren", zegt de VVD-staatssecretaris tegen het ANP in een toelichting op de brief die hij maandag naar de Kamer stuurt.

In zijn nieuwe voorstel gaat de fiscus werken met voorbeeldovereenkomsten per sector. Er moeten snel zo'n veertig van die sectorale en een paar algemene overeenkomsten op de site van de fiscus komen. Zzp'ers en bedrijven kunnen die gebruiken en invullen. "Wie zich daarbij aansluit kan van de ene op de andere dag aan het werk."

Een bedrijf mag ook voor alle freelancers een eigen overeenkomst opstellen, die bij goedkeuring door de fiscus steeds opnieuw te gebruiken is. Eén van Wiebes doelen van de operatie wordt daarmee gehaald. In het verleden was de zzp'er verantwoordelijk als de arbeidsrelatie verder ging dan het freelanceschap. Dan hád de werkgever premies moeten betalen, maar draaide de zzp'er daar voor op. Nu worden opdrachtgever en zzp'er samen verantwoordelijk. Dat moet ook een preventief effect hebben voor bedrijven die dachten te kunnen sjoemelen.

"De VAR wordt afgeschaft en de BGL komt er niet. We zijn gewoon aan het opruimen", zegt Wiebes. "In het verleden 'dwarrelden' er een half miljoen beschikkingen door het land. Dat had nadelen voor zzp'ers en voor opdrachtgevers. Zzp'ers dachten dat alles in orde was, maar dat bleek bij controle soms niet het geval. Niemand wordt nu nog verrast. En we zijn er ook vanaf dat als er iets fout is, de zzp'er eenzijdig de rekening krijgt. Ik hoop dit met steun van de Kamers per 1 januari te kunnen invoeren."

Het bedrijfsleven kan volgens Wiebes met de wijzigingen 10 miljoen euro per jaar besparen aan administratieve lasten. De fiscus moet de komende jaren in totaal 10 miljoen extra aan kosten maken, maar kan daarna rekenen op een structurele besparing van 745.000 euro per jaar. Er zijn in Nederland ongeveer 800.000 zzp'ers.

Wiebes verkleint papierwinkel zzp'ers
Wiebes verkleint papierwinkel zzp'ers (Foto: ANP)

FBI jarenlang in de fout met haaranalyses

De Amerikaanse recherchedienst FBI is jarenlang de fout ingegaan met forensisch onderzoek. Van de 28 experts die bij de FBI microscopisch onderzoek deden naar haar, hebben 26 hun bevindingen overdreven. Dat gebeurde in de laatste 20 jaar van de vorige eeuw, meldt The Washington Post.

Het haaronderzoek werd als bewijsmateriaal gebruikt in strafzaken. Bij 95 procent van de 268 gevallen die de krant onderzocht, pakte een foutieve analyse goed uit voor de aanklager. In 32 rechtszaken waren haaranalyses als bewijsmateriaal gebruikt voor een terdoodveroordeling, aldus de krant.

Het ministerie van Justitie en de FBI hebben hun fouten erkend. Er wordt gekeken of mensen in hoger beroep kunnen gaan, omdat ze zijn veroordeeld op basis van de haaranalyses.

FBI jarenlang in de fout met haaranalyses
FBI jarenlang in de fout met haaranalyses (Foto: ANP)

Grote brand in centrum Purmerend

In de binnenstad van Purmerend is vannacht een grote brand uitgebroken. Een kledingzaak is compleet verwoest en ook vier aangrenzende panden zijn zwaar beschadigd. Er zijn geen gewonden gevallen.

Hulpdiensten kregen rond 0:30 uur melding van een uitslaande brand aan de Peperstraat. De brandweer rukte met veel materieel uit. Ook werd de hulp van brandweerteams uit de regio ingeroepen. Op foto's is te zien dat de vlammen hoog boven de huizen uitkwamen. Er kwam veel rook vrij.

Huizen in de omgeving werden ontruimd; 65 mensen werden in een café opgevangen, anderen gingen naar familie of vrienden. Na vieren had de brandweer het vuur onder controle. Het nablussen kan nog uren duren. Gewonden vielen er niet, wel werd iemand behandeld die rook had ingeademd.

Polen woedend over opmerking FBI-baas

Polen heeft de Amerikaanse ambassadeur op het matje geroepen en verontschuldigingen geëist voor een uitlating van FBI-baas James Comey. In een artikel over de Holocaust wekte hij de suggestie dat sommige Polen medeplichtig waren.

Het gewraakte artikel, gebaseerd op een toespraak die de FBI-baas gaf, verscheen donderdag in The Washington Post. Hoewel het verhaal educatief was bedoeld, stond er een passage in die een storm van protest uitlokte in Polen: 'In hun gedachten dachten de moordenaars en hun handlangers in Duitsland, Polen, Hongarije en veel andere landen dat ze niks gruwelijks deden. Ze overtuigden zichzelf ervan dat ze het juiste deden.'

De Poolse president Bronislaw Komorowski noemde de opmerkingen een belediging voor de duizenden Polen die Joden hebben geholpen. Premier Ewa Kopacz zei: 'Aan degenen die niet in staat zijn om de historische waarheid eerlijk te presenteren, wil ik zeggen dat Polen geen dader, maar slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog was.' In de oorlog zijn zes miljoen Poolse burgers door de nazi's vermoord; de helft van hen was Joods.

Excuses
Ambassadeur Stephen Mull heeft excuses aangeboden voor de opmerking van de FBI-baas. In een brief aan Comey protesteert hij tegen de geschiedvervalsing. Mull was zondag in Warschau bij een oorlogsherdenking. Na afloop zei hij: 'Het is niet de opvatting van de Verenigde Staten dat Polen op wat voor manier dan ook voor de Holocaust verantwoordelijk is.' Volgens hem was de bredere boodschap van het artikel dat de nazi's niet altijd even veel weerstand kregen. The Washington Post heeft overigens ook afstand genomen van de uitlatingen van Comey.

UvA stelt waarnemend voorzitter aan

De Universiteit van Amsterdam heeft een waarnemend voorzitter van het College van Bestuur aangesteld, nu Louise Gunning als bestuurder is opgestapt. Rector magnificus Dymph van den Boon neemt de functie waar. De collegeleden hebben hun vertrouwen in Van den Boon uitgesproken, melden de Raden van Toezicht van de UvA en Hogeschool van Amsterdam.

Edgar du Perron, decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, krijgt een tijdelijke rol als vicerector belast met de hervormingsagenda. Die agenda wordt uitgewerkt in samenwerking met de academische gemeenschap, zeggen de Raden van Toezicht. De basis voor de agenda is het tienpuntenplan dat moet leiden tot meer democratie en transparantie binnen de universiteit.

Het opstappen van Louise Gunning is door verschillende partijen 'verstandig en onvermijdelijk' genoemd. Studenten en docenten hopen dat er nu meer inspraak komt. Ook Tweede Kamerleden reageerden met instemming op Gunnings vertrek.

Brunel kalm van start in zesde etappe

De zesde etappe van de Volvo Ocean Race is zondag in bijna windstilte van start gegaan. De zes boten dobberden uit de haven van het Braziliaanse Itajai de oceaan op richting de Amerikaanse havenstad Newport. De Nederlandse boot van Team Brunel lag op de vijfde plaats bij het uitvaren van Itajai.

Brunel won zaterdag de havenrace en het zeiljacht van schipper Bouwe Bekking staat na vijf etappes op de derde plaats met 18 punten. Koploper is Abu Dhabi Ocean Racing met 9 punten. "We kunnen nog steeds winnen, maar we zijn wel afhankelijk van de andere teams", aldus Bekking, die in het eerste deel van de 5000 mijl lange etappe (9200 kilometer) weinig wind verwacht.

Door het gebrek aan wind kortte de organisatie de verplichte route langs de haven in, zodat de vloot de bries op de open zee mocht zoeken. De Amerikaans/Turkse boot Alvimedica lag bij het verlaten van Itajai aan de leiding.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.