The Incredible Adventures of Van Helsing

Professor Abraham Van Helsing is de vampierenjager in Dracula, het boek van Bram Stoker. In dit spel nemen we deze man niet onder onze hoede, maar moeten we het doen met zijn zoon.

Header

Het verhaal van The Incredible Adventures of Van Helsing speelt zich af in Oost-Europa. De stad Borgovia wordt aangevallen door allerlei monsters en demonen. De stad vraagt hulp aan Van Helsing, maar de professor heeft geen tijd voor deze monsterlijke plaag en hij besluit om zijn zoon te sturen. Deze jongen is nogal een aparte vogel en tijdens het spelen zul je dan ook genoeg snedige opmerkingen van hem horen. En anders wel van de geest Katrina, die je bijstaat met raad en sarcasme.

Het spel is een hack & slash in Diablo-stijl. Als eerste heeft het een vrij uitgebreide skilltree. Hierdoor vorm je jouw personage naar jouw stijl en daarin is best veel keuze. Er is een tree voor ranged, magie en melee. Door ervaring op te doen en level up te gaan krijg je ability points. Die kun je verdelen in de vaardigheden. Elke skill die je kiest heeft weer effecten op andere skills die je al hebt. Dan is er de rage-meter die zichzelf opbouwt door vijanden te verslaan en drankjes te drinken. Hoe hoger deze is, hoe meer bonus je krijgt op je aanvallen.

The Incredible Adventures of Van Helsing

Een hack & slash is niets meer zonder een uitgebreide inventaris. Je kunt jezelf dus helemaal aanleden naar je wens. Een cape, een hoed, kleding en laarzen zijn bijvoorbeeld items die je gaat veranderen. Interessanter is de mogelijkheid om je wapens met een druk op de knop te kunnen wisselen met je backupwapen. In Diablo II kon je er geen combo's mee maken, maar in dit spel dus wel. Zo kun je van twee pistolen supersnel omschakelen naar een zwaard als een vijand toch te dichtbij komt. Hierdoor krijg je meer tactische mogelijkheden

The Incredible Adventures of Van Helsing

De levels spelen zich af in de stad en zo loop ik in de demo over daken vijanden uit te schakelen. Er is het standaard kanonnenvoer, maar ook vijanden die flink wat sterker zijn en traag maar haast niet kapot te krijgen op je af komen. Ze hebben een enorm wapen in de hand en dat zorgt ervoor dat ik af en toe tactisch moet terugtrekken. De monsters met een tankje gif op hun rug zijn weer andere koek. Als ze verslagen zijn ontploft het gif. Dat effect werkt prima als dat gebeurt in een groep vijanden, want dat scheelt me weer wat werk. Maar gebeurt dat in jouw buurt, dan ben jij de klos. Deze vijanden kun je dus beter van een afstandje doden.

The Incredible Adventures of Van Helsing

Het team is duidelijk groot fan van Diablo. De levels hebben geheime plekken, af en toe winkels waar je nieuwe drankjes of wapens kunt kopen. De sfeer is heel erg gothic en dat past prima in de setting met vampieren, demonen en meer gespuis. De besturing met een gamepad blijft even wennen. Het voelt vertraagd aan: je drukt op een knop om te meppen en het duurt net even te lang om van een goede responstijd te spreken. Nu is de game nog niet af en is dit een bèta, maar het is een punt om in de gaten te houden als het spel eenmaal uit is.

The Incredible Adventures of Van Helsing

Neocor Games heeft er in ieder geval vertrouwen in dat de problemen opgelost worden. Want als de game uit is hebben we zeven à tien uur aan te volgen verhaal in singleplayer. Maar het bedrijf gaf al te kennen dat ze er een trilogie van maken en tussentijds meer levels en evenementen toevoegen om het wachten korter te laten lijken. Multiplayer wordt ondersteund, je kunt met z'n vieren het gespuis aan. De itemsdrops worden op zijn Diablo II's gedaan: alles wat valt, dat ziet iedereen. En natuurlijk zijn er tig soorten builds te proberen door alle items, vaardigheden en meer.

Ik heb me vermaakt met de demo: grafisch is er een prima sfeer neergezet, de opmerkingen hebben een sarcastisch randje waardoor Van Helsing jr. een karakter krijgt in plaats van een hol 3D-model. Er zijn genoeg wapens en vaardigheden om meerdere builds te proberen en een bonte mix van vijanden om het niet alleen buttonmashing te laten worden. De reactietijd van de controller moet nog iets omhoog om het allemaal echt soepel te laten aanvoelen.

Daar heeft Neocore nog alle tijd voor, want The Incredible Adventures of Van Helsing komt op zijn vroegst eind dit jaar uit op pc en Xbox 360. Maar volgens de woordvoerster was het waarschijnlijker dat het pas begin 2013 uitkomt. Als ze daarmee de laatste minpuntjes uit deze previewbuild kunnen poetsen, heb ik daar vrede mee.