Age of Empires Online

Mi casa es su casa
Die hoofdstad is zoals eerder vermeld vergelijkbaar met je karakter in andere MMO’s, inclusief naam en de manier waarop je deze bouwt en uitrust. Verschillende gebouwen kun je kopen van onder andere het goud van volbrachte quests en als je de juist goederen hebt, ook bouwen. Je verdient tijdens het spelen ook XP (experience points), waarmee jouw stad in niveau kan stijgen. Gaandeweg is er steeds meer mogelijk; van het maken van voorwerpen dat jouw leger kan gebruiken, tot het produceren van hout en steen en het ontsluiten van nieuwe technieken in je Tech Tree. Andere spelers kunnen ook jouw stad bezoeken, die op hun beurt een waar kunstwerk hebben gemaakt van hun eigen stek.

Het geheel voelt vooral voor een bèta robuust aan. Zelfs zo robuust dat ik al gauw level 15 voorbij was, wat niet al te snel gebeurt als je niet de tijd hebt. Het niveaulimiet ligt op level 40, en ‘halverwege’ was ik nog steeds druk bezig met het ordenen en doorverkopen van goederen, het spelen van quests en het uitdagen van andere spelers in een potje PVP.

Age of Empires OnlineAge of Empires Online

Free to Play, Pay to Win
Er is echter niet alleen goud dat blinkt. Na drie goede quests komt de soundtrack al je strot uit en later in het spel begin je je af te vragen hoe lang het telkens opnieuw opbouwen van je leger zal blijven boeien. Eén speler vatte het in echte RTS-termen ad rem samen: ‘Turtle, build army, win.’, en zo gaat ook elke quest; defensief je leger opbouwen en dan iedere vijand verslaan.

Het ontsluiten van nieuwe voorwerpen en technieken, naast het free-to-play model, geeft het geheel een langere levensduur dan een doorsnee RTS, maar toch voelt het als een non-MMO met een zeer uitgebreide multiplayer. Het Massively is anders dan het chatvenster namelijk nergens te bekennen en de PVP biedt alleen 1-tegen-1 en 2-tegen-2. Daarnaast zijn alle bèta-spelers uitgerust met een premium-account, die de leukste technieken, opties en voorwerpen beschikbaar stelt voor de speler. Deze kost in de volledige versie echter geld, waardoor het de vraag is of je moet betalen om daadwerkelijk te winnen.

Come try your luck at Moe’s!
Eén opmerkelijk onderdeel is nog de moeite waard om te noemen. Sommige gebouwen geven spelers de mogelijkheid om zogenaamde ‘geheime schatkisten’ te kopen in een bepaalde winkel genaamd ‘Moe’s Mystorium’. In de schatkisten zitten regelmatig zeldzame voorwerpen, en als een speler in zijn stad een schatkist aan een andere speler verkoopt, dan krijgt deze een vast percentage van de verkoopprijs op zijn rekening. Dit systeem werkt leuk, maar het zorgt ervoor dat de chatvensters verzuipen in de spam - elke speler van een hoger level wil dat je naar zijn stad komt voor een bezoekje aan de plaatselijke Moe’s. Zo erg zelfs, dat het doet denken aan een vorm van goldselling.

Age of Empires OnlineAge of Empires Online

Voorlopige conclusie
Age of Empires is een MMO die eigenlijk niet zo genoemd mag worden. De RTS is niet massively, alleen erg RPG-gecentreerd met een uitgebreid multiplayer-aspect. Voor een bèta en online RTS voelt het echter zeer compleet en vooral vermakelijk aan, die met het enthousiaste ontwikkelteam een mooie toekomst tegemoet lijkt te zien. Hij is in ieder geval gratis om uit te proberen, dus als je van RTS houdt met een vleugje RPG, dan is er niets op tegen om deze degelijke game te downloaden als hij daadwerkelijk uitkomt.