Verdonk: Rutte is een fraudeur!

Icoon PolitiekVVD-staatssecretaris Mark Rutte heeft in zijn streven om lijsttrekker te worden van de VVD fraude gepleegd. Dat beweert zijn voornaamste tegenstrever Rita Verdonk. Rutte zou tegen alle afspraken in bij zeker drie partijafdelingen ledenlijsten hebben opgevraagd. Het team van Verdonk heeft enkele dagen geleden een klacht ingediend tegen deze handelswijze.

Het campagneteam van Rutte ontkent de beschuldigingen. "We hebben de lijsten niet opgevraagd en ze zijn niet in ons bezit", stelt woordvoerder Frits Huffnagel. Het kamp-Rutte wil verder niet op de beschuldigingen ingaan. Een woordvoerder van het team van Verdonk bevestigde vandaag dat er een klacht is ingediend tegen Rutte bij Jan-Kees Wiebenga, die in opdracht van de VVD toeziet op de verkiezing.

Overigens blijkt Verdonk nét iets meer kans te maken op de overwinning. Uit de reglementen blijkt dat de minister wint op het moment dat de stemmen door een gelijk aantal voor beide partijen staken, omdat ze aan het begin van de lijsttrekkersverkiezing een lager nummer lootte. Eerder verzette het team-Verdonk zich tegen de partijregels, toen bleek dat een per post verstuurde stem overruled kan worden door een internetstem. De VVD-leden kunnen nog tot vannacht hun stem uitbrengen. 70 procent zou dat inmiddels al gedaan hebben.

Update 20.40 uur
Het hoofdbestuur van de VVD heeft de partijafdeling Den Haag berispt omdat het ledengegevens heeft verstrekt aan sympathisanten van Rutte. Rutte en zijn campagneteam zouden hier zelf niet bij betrokken zijn geweest. Volgens een woordvoerder van het partijbestuur is er nog geen formele klacht ingediend door Verdonk, maar is er inmiddels aangekondigd dat dit nog wel gaat gebeuren.

Rutte versus Verdonk