Halve finale EK, Nederland - Engeland: Malen in de basis, wat wordt het?

Voor het eerst sinds 2004, toen de vervelende Maniche Nederland naar huis schoot, speelt het Nederlands elftal woensdagavond weer een halve finale van het Europees kampioenschap voetbal. In Dortmund zijn vele tienduizenden Nederlandse fans aanwezig, om 21.00 uur trapt Oranje af tegen Engeland.

Nederland was er in 1976 voor het eerst bij op het EK en speelde gelijk in de halve finales - niet zo gek, want met vier deelnemende landen begon het ook met halve finales. In 1988 ging het allemaal wat beter, vier jaar later strandde Oranje in de halve finales, net als in eigen land in 2000 en dus vier jaar later tegen Portugal.

Sinds die tijd heeft het Nederlandse voetbal flink wat meegemaakt, met als hoogte- of dieptepunt natuurlijk de WK-finale van 2010. Nu dus weer eens een halve finale op een EK, de eerste op een groot toernooi sinds het WK van tien jaar geleden. Tegenstander is Engeland, dat op het vorige toernooi voor het eerst sinds 1996 in de halve eindstrijd stond en vervolgens de finale verloor.

Om 21.00 uur wordt er afgetrapt, met Donyell Malen in plaats van Steven Bergwijn in de basis, en de vraag is natuurlijk weer simpel: mag Nederland zondag in de EK-finale aantreden, of delven we het onderspit tegen de tot nu toe weinig overtuigende Engelsen? Zeg het maar!

Opstelling Nederland: Verbruggen; Aké, Van Dijk, De Vrij, Dumfries; Reijnders, Simons, Schouten; Gakpo, Depay, Malen
Opstelling Engeland: Pickford; Guéhi, Stones, Walker; Trippier, Rice, Mainoo, Saka; Bellingham, Kane, Foden