Het gehavende lichaam van Navalny is overgedragen aan zijn moeder

Het lichaam van de overleden Russische oppositieleider Navalny is eindelijk teruggegeven aan zijn moeder. Navalny's woordvoerder Kira Yarmysh maakte het nieuws bekend acht dagen nadat de criticus van Poetin zou zijn vermoord.

Volgens het team van Navalny hebben Russische functionarissen deze beschuldigingen ontkend en in plaats daarvan beweerden dat hij een “natuurlijke dood” was gestorven.

Op 17 februari kregen Navalny's moeder en zijn advocaat te horen dat hij plotseling was overleden tijdens een wandeling. Na aankomst van zijn stoffelijk overschot in het ziekenhuis in Salekhard merkte het personeel een verzameling blauwe plekken op het lichaam van Navalny op. Het is nog niet duidelijk hoe de blauwe plekken zijn ontstaan. 

Een paramedicus suggereert dat Navalny mogelijk stuiptrekkingen heeft gehad: “Als ervaren paramedicus kan ik zeggen dat de verwondingen zoals beschreven door ooggetuigen het gevolg lijken te zijn van stuiptrekkingen. Als een persoon erge stuiptrekkingen heeft en anderen proberen hem vast te houden dan verschijnen er blauwe plekken."

Er zijn ook speculaties dat de blauwe plekken op de borst van Navalny zijn veroorzaakt door een klassieke KGB-tactiek om iemand efficiënt uit te schakelen. De in Rusland geboren mensenrechtenactivist Vladimir Osechkin vertelde The Times dat de blauwe plekken op Navalny's lichaam consistent waren met de oude 'one-punch'-techniek die werd gebruikt door agenten van speciale KGB- eenheden. De agenten werden getraind om een man te doden met één klap op het hart. Het was een kenmerk van de KGB. Hij vervolgde: "Ik denk dat ze eerst zijn lichaam hebben verzwakt door hem lange tijd in de kou te laten staan waardoor de bloedcirculatie tot een minimum werd  beperkt."

Details over de begrafenis, en eventuele bemoeienis van de overheid daarbij, is nog niet bekend.