FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 22 februari 2024

Skeletonster Bos zakt na helmdrama van 1e naar 11e plek op WK

In het Duitse Winterberg is donderdag het wereldkampioenschap skeleton van start gegaan. Op donderdag werden voor zowel de vrouwen als de mannen de eerste twee runs afgewerkt, vrijdag worden de titels vergeven na de derde en vierde run.

Vrouwen
World Cup-leidster Kimberley Bos was vooraf de grote favoriete op de baan waar ze de vorige drie World Cup-wedstrijden allemaal won. In run één mocht ze vrij vroeg naar beneden en op het alsmaar slechter wordende ijs pakte dat prima uit: Bos noteerde de snelste tijd van iedereen, twee honderdsten van een seconde voor de jonge Canadese Hallie Clarke en 0,07 seconden voor de verrassende Britse Tabitha Stoecker.

In run twee ging het echter fout voor Bos, of beter gezegd, vóór run twee ging het fout: Bos kreeg haar helm niet goed vast en moest in alle haast vertrekken, ze was uiteindelijk op een fractie van een seconde op tijd. De start was nog goed, maar de chaos en daardoor mogelijk verloren concentratie hielpen bepaald niet: Bos zakte naar de elfde plek op 0,36 seconden van Clarke, die de leiding pakte. Stoecker was iets sneller en staat op 0,03 seconden op plek twee, voor de Duitse Hannah Neise (+0,06). Kim Meylemans uit België volgt op 0,09 seconden, voor het Duitse duo Susanne Kreher (+0,14) en Jacqueline Pfeifer (+0,16).

Vrijdag gaat de derde run bij de vrouwen op 12.00 uur van start, om 13.45 uur staat de vierde en beslissende run gepland.

Mannen
De Duitser Christopher Grotheer ging na run één aan de leiding en dat wist hij in de tweede run, met beduidend slechter ijs dan de iets eerdere starters, zowaar vast te houden. De Brit Matt Weston hield zijn tweede plek vast en gaat met 0,04 seconden achterstand de nacht in, de strijd om goud lijkt tussen hen te gaan.

Op gepaste afstand wordt gestreden om brons, waarbij de Chinees Yin Zheng op 0,73 seconden de boel aanvoert. Amedeo Bagnis uit Italië staat op 0,78 seconden, verder lijken de Duitser Axel Jungk (+0,85), de Brit Marcus Wyatt (+0,87) en de Duitser Felix Keisinger (+0,90) nog kansen te maken op de derde medaille.

Vrijdag om 16.00 uur gaan de mannen van start in de derde run, om 17.45 uur start de vierde en laatste run.

Ajax worstelt zich langs BodÝ/Glimt en plaatst zich voor achtste finales Conference League

Ajax heeft op wonderbaarlijke wijze de achtste finales van de Conference League bereikt. De Amsterdammers wonnen na verlengingen van Bodø/Glimt met 1-2 dankzij een doelpunt van Kenneth Taylor.

Ajax speelde een uitermate zwakke wedstrijd tegen Bodø/Glimt. De Noorse ploeg kreeg goede kansen, maar in de openingsfase bracht Diant Ramaj steeds redding. De Amsterdammers konden geen vuist maken tegen de Noren, maar na balverlies bij Bodø/Glimt op hun eigen veld profiteerde Ajax en schoot Steven Berghuis op overtuigende wijze raak.

Na de 0-1 bleef Bodø/Glimt veruit de sterkste ploeg en kort na rust kwam Ajax ook nog eens met tien man te staan na een rode kaart van Josip Sutalo. In die minuten daarna was het wachten op het doelpunt van Bodø/Glimt. De Noorse ploeg raakte onder meer twee keer de lat en kreeg ook voldoende andere kansen. Even leek het erop dat Ajax met negen man verder moest na een handsbal van Borna Sosa op de eigen doellijn, maar gelukkig was even daarvoor een overtreding gemaakt op Ajax-doelman Ramaj.

Daarna kwam ook Bodø/Glimt met tien man te staan na twee keer geel voor Albert Grønbaek. Dat zorgde even ervoor dat de storm ging liggen, maar Patrick Berg zorgde voor de verdiende gelijkmaker. Voor Ajax was het overleven en hopen op verlengingen. In die verlengingen kreeg de thuisploeg ook de beste kansen, onder meer via Nino Zugelj, alleen miste hij voor open doel. Andere kant was het wel raak voor Ajax. Een mislukte voorzet van Kenneth Taylor ging er vlak voor tijd in en daarmee plaatste Ajax zich voor de achtste finales van de Conference League.

10 jaar cel voor vader die dochtertje van 4 maanden doodde

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 25-jarige man uit Vught veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar voor het doden van zijn 4 maanden oude dochtertje. Na zijn celstraf kan hij nog onder intensief toezicht blijven staan.

De politie kreeg in augustus 2022 een melding binnen dat het meisje geen teken van leven gaf. Ter plekke bleek dat ze moest worden gereanimeerd. Dit mocht echter niet meer baten. De schouwarts dacht in eerste instantie aan een zogenaamde wiegendood, maar toen hij een dag later informatie ontving over dat het gezin bekend was bij Veilig Thuis, volgde alsnog uitvoerig onderzoek. Hieruit bleek dat de baby door ernstig hoofdletsel overleed. 

De verdachte ontkent dat hij verantwoordelijk is voor het fatale letsel. Op basis van de bevindingen van de schouwarts, andere deskundigen en bewijzen in het strafdossier, concludeert de rechtbank dat het niet anders kan dan dat de vader zijn dochtertje om het leven bracht. Zo is op camerabeelden te zien dat de moeder de avond voorr het overlijden met haar baby in een supermarkt was. Het meisje bewoog toen nog en had 'helder' geopende ogen. Vervolgens bracht de moeder haar kindje naar huis en liet haar ruim 3,5 uur alleen met de verdachte. In die tijd ontstond het dodelijke hoofdletsel.

Ouder letsel
Wat de exacte geweldshandelingen waren die het fatale letsel veroorzaakten, kan niet worden vastgesteld. Dit kan bijvoorbeeld zijn gebeurd door heftig schudden van de baby of door een forse krachtsinwerking op het hoofd. Naast het dodelijke letsel had het meisje nog meer, oudere verwondingen: onder meer bloeduitstortingen en (al dan niet genezen) breuken van de borst, ribben en handjes. Er is echter geen sluitend bewijs dat de verdachte dit letsel veroorzaakte.

Wel is er voldoende bewijs dat de verdachte zijn partner tussen januari 2020 en augustus 2022 meerdere keren heeft geslagen, geschopt en aan haar haren trok.

Onuitwisbaar verlies
De verdachte bracht zijn 4 maanden oude dochtertje om het leven, oordeelt de rechtbank. Zij was volkomen weerloos en afhankelijk van haar ouders. In plaats van haar troost en geborgenheid te bieden, gebruikte de verdachte geweld. De dood van het meisje veroorzaakte niet alleen een intens, onvoorstelbaar en onuitwisbaar verlies, maar had ook grote gevolgen voor haar moeder en broertje. 

Bagatelliseren
Omdat de verdachte weigert openheid van zaken te geven, blijven de nabestaanden met vragen zitten over wat er die avond precies is gebeurd en vooral waarom het is gebeurd. Hij bagatelliseert zijn daden ("er is altijd een goede reden waarom ik boos word") en legt de schuld geheel buiten zichzelf. Hij deed verder volstrekt ongefundeerde uitlatingen over de mogelijke betrokkenheid van zijn partner en haar familieleden bij de dood van de baby. Dit neemt de rechtbank hem zeer kwalijk en baart daarnaast zorgen voor de toekomst. 

Verder weegt mee dat de verdachte zijn partner meerdere keren mishandelde, zelfs toen zij hoogzwanger was van hun kind. Ook kort na de geboorte dreigde hij alweer met mishandelingen. 

Weigering mee te werken
De verdachte weigerde mee te werken aan een onderzoek naar zijn persoonlijkheid. De psychiater en psycholoog kunnen daarom niet bepalen of er sprake is van een gebrekkige ontwikkeling van zijn geestvermogens of een persoonlijkheidsstoornis. Hoewel het strafdossier aanleiding geeft te veronderstellen dat hiervan wel degelijk sprake is, kan de rechtbank dit zonder advies van de deskundigen niet vaststellen. Een gedwongen behandeling is daarom niet mogelijk. De rechtbank compenseert dit met een celstraf die langer is dan doorgaans in soortgelijke zaken wordt opgelegd. 

Maatregel
Omdat er ernstige vrees is dat de verdachte na zijn detentie opnieuw geweld zal gebruiken, legt de rechtbank een gedragsbeinvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel op. Dit betekent dat deskundigen tegen het einde van zijn celstraf moeten beoordelen hoe groot de kans op herhaling nog is en welke behandeling of toezicht moet volgen om de maatschappij zo goed mogelijk te beschermen. De rechtbank kan dat vervolgens alsnog opleggen.

Tot slot moet de verdachte aan de moeder van het meisje een schadevergoeding betalen van bijna 52.000 euro.

Zes klimaatdemonstranten A10 krijgen strafbeschikking opgelegd

De officier van justitie heeft besloten dat zes demonstranten die zich op 30 december 2023 op de snelweg A10 begaven een strafbeschikking ter hoogte van 200 euro opgelegd krijgen omdat ze gevaar op de weg hebben veroorzaakt.

Op zaterdag 30 december 2023 probeerden demonstranten van Extinction Rebellion de A10 te blokkeren. De officier van justitie heeft nu op basis van camerabeelden en verklaringen van de verdachten geconcludeerd dat zes demonstranten die dag van de A10 west naar de A10 zuid zijn gelopen en daar op een verdrijvingsvlak zijn blijven staan terwijl het verkeer afkomstig uit de richting Schiphol langs raasde. Daarmee hebben ze naar het standpunt van het OM gevaar op de weg veroorzaakt.

Iedereen heeft recht om te demonstreren en dat recht is een belangrijk onderdeel van onze rechtsstaat. Maar een snelweg is onverantwoord als demonstratielocatie. Het blokkeren van een doorgaande snelweg waar 100 km per uur kan worden gereden, gaat verder dan burgerlijke ongehoorzaamheid. Door een snelweg te blokkeren ontstaat er gevaar voor de actievoerders zelf, voor medeweggebruikers en voor hulpverleners die van de weg gebruik moeten maken om bijvoorbeeld richting het VUmc te gaan.

Omdat het levensgevaarlijke situaties kan opleveren had de Amsterdamse driehoek de snelweg A10 als demonstratielocatie verboden en de demonstranten een alternatieve locatie aangeboden in de nabije omgeving van het voormalige ING-gebouw.

Duitse bobsleeŽrs met bijna perfecte generale naar thuis-WK

Komend weekeinde gaat in het Duitse Winterberg het WK bobsleeën van start, een goed moment om nog even terug te kijken op de vorige World Cup. In Altenberg was het een pijnlijk weekeinde vanwege twee crashes: die van de Duitser Johannes Lochner, maar vooral die van Michael Vogt. De Zwitserse viermansbob crashte en remmer Sandro Michel liep daarbij flinke verwondingen op, waar hij inmiddels drie keer aan is geopereerd. Vogt zelf liep een zware hersenschudding op, zijn twee andere remmers kwamen er met lichte verwondingen van af.

Monobob vrouwen
Na één run was de leiding in handen van de Amerikaanse Elana Meyers Taylor, maar zij moest het uiteindelijk doen met de tweede plek: Laura Nolte uit Duitsland ging er in de tweede run voorbij en won met 0,23 seconden voorsprong. De derde plek ging ook naar Duitsland: Lisa Buckwitz wipte met 0,26 seconden één honderdste over de Roemeense Andreea Grecu heen.

Tweemansbob mannen
Een Duits onderonsje in run één, ondanks het wegens een forse trainingscrash ontbreken van de geblesseerde Johannes Lochner. Adam Ammour en remmer Costa Laurenz wonnen de onderlinge strijd en zetten Francesco Friedrich en Thorsten Margis op 0,18 seconden. Plek drie ging op 0,61 seconden naar Kim Jin-su en Kim Hyeong-geun, het eerste Zuid-Koreaanse podium in jaren.

Tweemansbob vrouwen
Voor het eerst sinds hun gouden wedstrijd op de Olympische Spelen in Beijing waren Laura Nolte en remster Deborah Levi weer samen, en dat ging geweldig: in beide runs was het Duitse duo het snelst, ze wonnen met maar liefst 0,64 seconden voorsprong op landgenotes Kim Kalicki en Anabel Galander. Plek drie ging zowaar naar Roemenië Andreea Grecu en Teodora Andreea Vlad op 1,63 seconden. Lisa Buckwitz en Lauryn Siebert uit Duitsland crashten in run twee, nadat ze in de openingsrun de derde tijd noteerden, terwijl Elana Meyers Taylor met remster Jasmine Jones in run één al crashte.

Viermansbob mannen
De spannendste strijd van allemaal, die uiteindelijk niet eens echt werd beslist: de teams van Francesco Friedrich en Emils Cipulis deelden de overwinning. Friedrich won in de Duitse slee met Candy Bauer, Alexander Schüller en Felix Straub, terwijl Cipulis verder David Springis, Matiss Miknis en Krists Lindenblats in zijn Letse slee had. De Zwitser Simon Friedli pakte met Pascal Moser, Luca Rolli en Dominik Schläpfer (+0,53) een fraaie derde plek.

Zwaargewond meisje (17 jr) Winsum overleden, 19 jarige aangehouden

De politie doet onderzoek naar een steekincident aan de Blécourtlaan in Winsum (GN) waarbij woensdagavond 21 februari een 17-jarig meisje (Jet) uit Winsum is overleden. De politie heeft kort na het incident een 19-jarige man uit de gemeente Het Hogeland aangehouden.

Rond 20:45 uur kreeg de politie een melding van een steekincident in Winsum. Daar werd het 17-jarige slachtoffer op straat aangetroffen. Hulpverlening werd direct opgestart maar mocht niet meer baten. Het slachtoffer is ter plekke overleden.

De politie is direct een onderzoek gestart en al snel werd er een verdachte aangehouden. Het gaat om een 19-jarige man uit de gemeente Het Hogeland. De verdachte is aangehouden en wordt verhoord. De politie doet onderzoek naar de toedracht en de achtergrond van het incident. Het slachtoffer en de aangehouden verdachte kenden elkaar. Onderzoek moet uitwijzen of verdachte betrokkenheid heeft bij de dood van het slachtoffer.

Onderzoek
Het onderzoek is volop gaande. De politie doet een buurtonderzoek en roept eventuele getuigen op om zich te melden. 

Merlier te snel voor Nederlanders De Kleijn en Kooij in UAE Tour

Tim Merlier heeft de vierde etappe van de UAE Tour gewonnen. De Belgische sprinter van Soudal QuickStep was na ruim 170 kilometer voor de Nederlanders Arvid de Kleijn en Olav Kooij de snelste. Voor Merlier was het zijn tweede ritzege deze ronde, eerder won hij ook de openingsetappe. Jay Vine blijft leider.

Na de bergetappe van woensdag was het vandaag weer een kans voor de sprinters. De renners moesten ruim 170 kilometer over vlakke wegen. Onderweg gebeurde er weinig en er kwam zoals verwacht een massasprint. In de sprint ging Olav Kooij op links vroeg aan, maar zag al snel dat Tim Merlier sneller was dan de jonge Nederlander. De Belg sprintte pakte zo zijn tweede ritzege, al kwam Arvid de Kleijn in de laatste vijftig meter nog sterk opzetten. De Kleijn moest het zoals in de openingsetappe afleggen tegen Merlier.

Results powered by FirstCycling.com

Random Pics van de Dag #1197

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Trailer: Jenna Ortega is Miller's Girl in psychologische thriller

Het thema van de mogelijk ongepaste wijze waarop een leraar en een leerling met elkaar omgaan wordt geraakt in de thriller Miller's Girl, waarin Jenna Ortega haar leraar, gespeeld door Martin Freeman, in de problemen brengt.

Wat er echt aan de hand is wordt in de trailer natuurlijk niet getoond; daarvoor moet je de film gaan zien, wat kan vanaf 14 maart (in de bioscoop).

Wanneer de getalenteerde en rebelse studente Cairo Sweet een schijnbaar onschuldige schrijfopdracht van haar charmante leraar Jonathan Miller aanneemt, raken ze verstrikt in een web van geheimen en verlangens. De grens tussen de docent en de 18-jarige studente vervaagt als ze worden geconfronteerd met onverwachte wendingen bij het gecompliceerde project. 

Byron wint Daytona 500 en start NASCAR-seizoen perfect

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar de maandagavond: op de Daytona International Speedway stond de Daytona 500 op het programma, de grootste race van het NASCAR-jaar en traditioneel de aftrap van het nieuwe jaar.

Joey Logano vertrok vanaf poleposition, met Michael McDowell naast hem. Op rij twee stonden Tyler Reddick en Christopher Bell, voor Chase Elliott, Austin Cindric, Alex Bowman, Denny Hamlin, Carson Hocevar en John Hunter Nemechek. Al na krap vijf ronden ging het flink mis: Hocevar en Harrison Burton raakten in de clinch na een tikje van Nemechek, waarna Burton terug de baan op kwam en hard in de zijkant geramd werd door Kaz Grala.

De rest van de openingsstage verliep niet per se rustig, want door de verschillende momenten waarop pitstops werden gemaakt werd de boel flink door elkaar gegooid, maar wel zonder crashes. Elliott pakte de eerste stagewinst van het jaar, voor Kyle Larson, Ross Chastain en Bowman. Na een rondje pitstops konden we beginnen met stage twee, met Larson, Josh Berry, Brad Keselowski en Todd Gilliland voorop - de pitstops hadden het veld stevig door elkaar gegooid.

De tweede stage werd redelijk rustig afgewerkt en dit keer was het Ryan Blaney die de stagewinst pakte, voor Cindric, Daniel Suarez, Kyle Busch en Tyler Reddick. Na nog een ronde pitstops konden we door met de derde en laatste stage; 65 ronden met Cindric op kop, voor Blaney, Keselowski en Bubba Wallace. Met nog 22 ronden te gaan en inmiddels Logano en David Ragan voorop werd de - in principe - laatste pitstopronde geopend, waarbij binnen een ronde of vijf nagenoeg iedereen was gestopt en het veld weer bij elkaar zat.

Met minder dan tien ronden te gaan was het voor het eerst écht raak: Keselowski, rijdend op de tweede plek, kreeg een tikje van Byron, die op zijn beurt een tikje gekregen had van Bowman, ging in de rondte en dat ontketende een enorme kettingreactie. De race werd met de rode vlag stilgelegd, want bijna het hele veld was er linksom of rechtsom wel bij betrokken - The Big One was een feit en dus moest er opgeruimd worden.

Na de onderbreking konden we door, met Chastain, Byron, Bowman en Cindric voorop. Die reden nog steeds vooraan op het moment van de witte vlag voor de laatste ronde, maar precies op dat moment ging het fout: Chastain en Cindric raakten elkaar en de boel ging weer in de rondte. De gele vlag kwam minder dan een seconde nadat het veld start/finish passeerde en dus was de race klaar: Byron had die lijn als eerste gepasseerd en dus pakte Byron de winst in de grote openingsrace van het jaar.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 8

Twee re-releases van films van de Franse filmmaker Claire Denis, een nieuwe van Ethan Coen, een animé en nog een aantal films die de aanbod lekker breed maken. Wat wordt jouw must-see voor deze week?

Drive-Away Dolls

In deze humoristische film, geschreven door Ethan Coen en Tricia Cooke, maken we kennis met Jamie, een onbevangen vrije geest die klaagt over de zoveelste relatiebreuk met een vriendin, en haar terughoudende vriendin Marian, die nodig eens wat losser moet worden. Op zoek naar een nieuwe start, beginnen de twee vriendinnen aan een geïmproviseerde roadtrip naar Tallahassee. Maar het gaat al snel mis als ze onderweg een groep stuntelende criminelen tegenkomen.

Land of Bad

Als dronepiloot van de Amerikaanse luchtmacht ondersteunt Reaper (Russell Crowe) een speciale missie op de Filipijnen. Als er iets vreselijk misgaat wordt de jonge officier Kinney (Liam Hemsworth) ingezet om in het slagveld gegijzelde teamleden terug te halen. Hierbij is hij afhankelijk van Reaper die vanuit de lucht als zijn ogen fungeert. Wanneer Kinneys team wordt ontdekt en in een grootschalig gevecht belandt, moet Reaper tot het uiterste gaan om iedereen in veiligheid te brengen.

Rapito

Het is het jaar 1858. In de Joodse wijk in Bologna, dringen soldaten van de Paus het huis van de Mortara’s binnen. Op bevel van de kardinaal moeten ze de zevenjarige zoon Edgardo meenemen. Als baby schijnt hij in het geheim te zijn gedoopt door het kindermeisje, met als gevolg dat hij nu volgens de Roomse wetten een katholieke opvoeding moet krijgen. Edgardo’s ouders blijven in wanhoop achter en doen er alles aan om hun zoon terug te krijgen. Met brede steun van binnen en buiten de Joodse gemeenschap krijgt de strijd van de Mortara’s al snel een politieke lading. Terwijl de Kerk en de paus hun machtspositie zien wankelen met de steeds luidere roep om een verenigd Italië, weigeren ze de jongen op te geven

Blackbird Blackbird Blackberry

Etero koestert haar vrijheid even veel als haar winkel en de bramen die ze plukt. In haar Georgische dorp is ze het middelpunt van geroddel omdat ze geen man heeft, maar toch is ze trots op haar onconventionele leven. Tot ze, na een bijna-doodervaring, als een blok voor leverancier Murman valt. Na 48 jaar maagdelijkheid en ongebondenheid komt Etero plots in een gepassioneerde seksuele wervelwind terecht, waarna ze voor de onvermijdelijke keuze komt te staan: alleen door of samen? Met veel charme en schilderachtig camerawerk meandert dit internationaal geprezen portret van een eigenwijze vrouw tussen het plezier van seksuele ontdekking en de bevrijdende zelfstandigheid van alleen zijn.

Le Successeur

Ellias Barnès is onlangs aangesteld als artistiek directeur van een beroemd modehuis in Parijs. De verwachtingen zijn dusdanig hooggespannen dat ze hartklachten bij hem veroorzaken. Als zijn vader komt te overlijden en de begrafenis in Montreal geregeld moet worden, komt Elias tot de ontdekking dat hij iets veel ergers heeft geërfd dan het zwakke hart van zijn vader…

Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba - To the Hashira Training

Aflevering 11 van de Swordsmith Village Arc - met de uitkomst van de felle strijd tussen Tanjiro en Upper Four, Hantengu en Nezuko’s overwinning op de zon - voor het eerst in de bioscoop. Daarna volgt aflevering 1 van de Hashira Training Arc, met het begin van de training die door de Hashira wordt gegeven ter voorbereiding van de komende eindstrijd tegen Muzan Kibutsuji, die ook voor het eerst op het grote doek te zien is.

Kina & Yuk

De documentaire volgt een poolvossenpaar dat wordt gescheiden wanneer het mannetje vast komt te zitten op een stuk losgeraakt ijs. Zijn hoogzwangere partner moet alleen zien te overleven, terwijl honger en roofdieren dichterbij komen. Het familiedrama brengt de poolvossen in contact met een groot aantal andere Arctische dieren, waaronder lemmingen, ijsberen, rode vossen, poolwolven en nertsen.

Chocolat (1988, re-release)

Voor haar debuutfilm Chocolat baseerde Claire Denis zich op haar eigen jeugd, die ze gedeeltelijk in West-Afrika doorbracht als kind van een Franse koloniale bestuurder. Kenmerkend voor Denis is de subtiele aanpak van het thema: haar film schildert in associatieve flashbacks het leven in een kolonie, waarin het witte kind de Ander is voor de Afrikaan en omgekeerd. Spaarzame dialoog, strak gekadreerde beelden en een niet-lineaire verhaallijn: Chocolat bevat alle stijlkenmerken van het latere werk. De film was onderdeel van de Gouden Palm-competitie van het filmfestival in Cannes en is nu digitaal gerestaureerd (4K).

Beau Travail (1999, re-release)

Een verbluffende film van schoonheid, mysterie, sensualiteit en kracht. Galoup blikt vanuit Marseille terug op zijn tijd bij het vreemdelingenlegioen in het Afrikaanse Djibouti. Er ontvouwt zich een hypnotiserend verhaal van onderdrukte verlangens en jaloezie, vooral gericht op de populaire nieuwkomer Sentain. Een lyrisch meesterwerk, dat een onuitwisbare indruk maakt op eenieder die hem ziet. Allemaal zijn ze als vreemdeling hier gekomen, toch lijkt Galoup (Denis Lavant) hier, als sergeant van zijn eenheid, helemaal op zijn plek. Hij heeft een lokale vriendin in de stad en een hechte, bijna vader-zoon relatie, met zijn meerdere (Michel Subor). Hij gedijt bij de strenge hiërarchie, codes en vaste rituelen van het leger. Onder zijn leiding doen de soldaten de was, strijken hun kleren en trainen in de woestijn. De mannen zijn nog jongens. Ze geven zich over aan de Spartaanse omstandigheden, als ware het een spel. Ze bewegen zich met de gratie van Japanse dansers door het adembenemende, desolate landschap. Maar dit zorgvuldig opgebouwde leven stort langzaam maar onherroepelijk in elkaar met de komst van de knappe, mysterieuze rekruut Sentain (Grégoire Colin)

Russische kernwapens in de ruimte, wat weten we tot nu toe?

Rusland zou een kernwapen in de ruimte willen brengen. Hoewel details schaars zijn, zeggen beleidsdeskundigen dat de technologie gebruikt zou kunnen worden tegen satellieten, wat vragen oproept over de Russische bedoelingen en de mogelijke gevolgen van een kernexplosie in de ruimte.

WSJ kijkt naar de geschiedenis van nucleaire ontploffingen in de ruimte (met Starfish Prime) en onderzoekt wat we weten over de Russische ontwikkeling van Moskou.

Hoofdstukken:
0:00 De nieuwe inlichtingendienst van de VS
0:37 Wat we tot nu toe weten
1:45 Starfish Prime
4:21 Russische mogelijkheden in de ruimte

Ernst Kuipers aan de bak bij Universiteit in Singapore

Ernst Kuipers, de voormalige minister van Volksgezondheid, heeft aangekondigd waar hij zich in de toekomst op zal richten. Vanaf 1 mei zal hij starten bij een universiteit in Singapore, zoals door de universiteit zelf is bekendgemaakt. D66, de partij van Kuipers, heeft dit nieuws bevestigd aan het ANP.

Kuipers kondigde begin 2024 met ontslag aan als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De D66-politicus liet weten dat hij in de race was voor een belangrijke internationale functie. Tot vandaag was niet bekend waar Kuipers zou gaan werken. De ex-minister gaat aan de slag bij Nanyang Technological University (NTU) in Singapore. Hij is daar benoemd tot vicevoorzitter van de onderzoeksafdeling, met als extraatje de titel van vooraanstaand professor.

Schaakwonder Kaushik (8) verslaat grootmeester Stopa

Ashwath Kaushik is sinds dinsdag de jongste schaker die ooit van een grootmeester heeft gewonnen. Het 8-jarige wonderkind uit Singapore won op de Burgdorfer Stadthaus-Open van de 37-jarige Poolse grootmeester Jacek Stopa.

Kaushik versloeg zijn 29 jaar oudere opponent in een drie uur durende schaakpartij in de vierde ronde van het Zwitserse toernooi. Hij brak daarmee het record dat begin februari werd gevestigd door de 9-jarige Leonid Ivanovic uit Servië. Ivanovic was 8 jaar, 11 maanden en 7 dagen oud toen hij op 12 februari 2024 de 59-jarige grootmeester Milko Popchev versloeg. Kaushik is 8 jaar en 6 maanden oud.

"Het was heel spannend, maar geweldig. Ik ben trots op mijn spel, vooral omdat ik op een gegeven moment slechter speelde, maar daar weer uit wist te komen", vertelde Kaushik na zijn historische overwinning aan Chess.com.

De in India geboren Kaushik werd in de schaakwereld al gezien als groot talent. Hij won een aantal jeugdtoernooien over de hele wereld en werd in 2022 wereldkampioen snelschaken onder de acht jaar. Volgens zijn vader leerde Kaushik de schaakregels op vierjarige leeftijd via het online platform ChessKid. Hij zou elke dag wel zeven uur schaken.

Hunter Biden schandaal blijkt Russische operatie

Het Biden-Burisma schandaal waarvoor de Republikeinen een impeachment onderzoek zijn begonnen lijkt geinitieerd vanuit Moskou. Of de GOP op de hoogte was dat de aantijgingen vals waren is niet duidelijk. Of Hunter Biden schadevergoeding gaat eisen wegens smaad en laster is nog niet bekend.

De voormalige FBI-informant die is beschuldigd van het verspreiden van leugens over Biden, gaf toe dat Rusland hem aan deze informatie had geholpen. Ari Melber van MSNBC doet verslag van hoe de spionnen van Poetin opnieuw proberen de Amerikaanse politiek te infiltreren, en de bredere gevolgen daarvan.

'Opvoedgoeroe' krijgt jarenlange celstraf voor mishandeling van haar kinderen

Een rechter in Utah heeft dinsdag Ruby Franke (42), een YouTube-ster die opvoedingstips gaf aan haar miljoenen volgers maar achter de schermen haar kinderen mishandelde, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 tot 60 jaar. Haar zakenpartner Jodi Hildebrandt (54), die betrokken was bij de mishandeling van de twee jongste kinderen van Ruby, kreeg dezelfde straf opgelegd.

Tijdens een hoorzitting eind 2023 hebben Ruby Franke en Jodi Hildebrandt toegegeven dat ze de twee kinderen zowel fysiek als emotioneel hebben mishandeld. Ze hebben schuld bekend aan vier gevallen van kindermishandeling. De rechter heeft nu geoordeeld dat ze elk 1 tot 15 jaar achter de tralies moeten doorbrengen. De opgelegde straffen zullen consecutief zijn, wat betekent dat beide vrouwen minimaal 4 jaar gevangenisstraf moeten uitzitten voordat ze in aanmerking komen voor vervroegde vrijlating.

Ruby Franke en haar gezin - echtgenoot Kevin en zes kinderen - waren lange tijd te volgen via het bekende YouTube-kanaal ‘8 Passengers’. Franke stond bekend om haar strenge opvoedingsaanpak en gaf haar kijkers in elke video advies over ouderschap. Door de jaren heen heeft Ruby enkele ongewone en extreme opvoedingsmethoden besproken, wat leidde tot geruchten over kindermishandeling. In augustus 2023 werden deze geruchten bevestigd door critici.

De 12-jarige zoon van Ruby was ontsnapt uit het huis van Hildebrandt en rende naar de buren, hij was duidelijk verzwakt en had nog tape om zijn polsen en enkels. Zij besloten de politie te waarschuwen. Later werd ook Ruby's 10-jarige dochter in dezelfde toestand aangetroffen in de woning, waarna zowel Franke als Hildebrandt werden gearresteerd. De zoon van Franke vertelde de autoriteiten dat de vrouwen zijn ledematen hadden vastgebonden met touwen en dat ze cayennepeper en honing hadden gebruikt om zijn snijwonden te behandelen.

Na de arrestaties zijn de jongen en het meisje naar het ziekenhuis gebracht en onder staatsvoogdij geplaatst, samen met twee van hun zussen. De overige kinderen van Franke zijn al volwassen.

Vier multiplatform Xbox-games aangekondigd

Xbox-baas Phil Spender had op 15 februari middels een podcast al aangekondigd dat een viertal Xbox-exclusives naar andere platformen worden gebracht. De geruchten bleken te kloppen, want de games zijn inderdaad Sea of Thieves, Grounded, Hi-Fi Rush en Pentiment. Inmiddels zijn ook de releasedata bekend.

Pentiment - 22 februari (PS4, PS5, Switch)
Hi-Fi Rush - 19 maart (PS5)
Grounded - 16 april (PS4, PS5, Switch)
Sea of Thieves - 30 april (PS5 + crossplay met Xbox en pc)

Van Hi-Fi Rush werd verwacht dat het ook naar de Switch zou komen, maar nu is het gerucht dat de port pas voor de opvolger van de Switch gaat uitkomen.

In nood verkerend schaap gered door agenten in politiehelikopter

Agenten hebben met een politiehelikopter dinsdag een schaap in nood gered. Het dier lag op de rug in een weiland in Weesp en zou overlijden als het niet snel werd geholpen. Zo meldt AT5. 

Een treinpassagier zag het dier vanuit de trein op de rug liggen in het weiland en nam contact op met de politie. Omdat het gebied veel moeilijk bereikbare weilanden bevatte en niet precies duidelijk was waar het schaap lag, werd ook de hulp van de politiehelikopter ingeroepen.

Tegelijkertijd gingen ook agenten van de dierenpolitie op zoek naar het dier in nood. De agenten in de politiehelikopter zagen het schaap vervolgens al snel vanuit de lucht liggen, maar zagen ook dat het niet eenvoudig zou zijn om daar bij te komen.

Zij hebben daarop de landing ingezet, om zelf het schaap te redden. Schapen die op de rug liggen kunnen binnen korte tijd overlijden als ze geen hulp krijgen bij het terugdraaien, aldus de dierenpolitie op Instagram.

World of Goo 2 komt in mei uit

World of Goo 2 komt op 23 mei uit voor Switch en pc (Epic Games Store). Dat hebben ontwikkelaars 2DBOY en Tomorrow Corporation tijdens de recente Nintendo Direct aangekondigd. Dit is de sequel op de populaire game indiegame uit 2008.

De sequel mag dan vijftien jaar na het origineel komen, de gameplay lijkt grotendeels onveranderd. World of Goo is nog steeds een puzzelgame waarin vreemde wezentjes aan elkaar moet plakken om allerlei constructies te bouwen. Bekijk ook de nieuwe trailer hieronder.

Code geel vanavond: zware windstoten in het hele land door storm Louis

Vanaf de avondspits krijgen we te maken met een harde wind, stevige buien en zware windstoten. In de kustprovincies kunnen windstoten voorkomen van 100 tot 110 kilometer per uur. Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgegeven. Zo meldt AT5. 

Vanmiddag wordt het onstuimig weer met een vrij krachtige wind uit het zuiden tot zuidwesten, meldt Weeronline. Er zijn perioden met regen, maar van heftig weer is dan nog geen sprake.

Tijdens de avondspits neemt de wind in kracht toe en kunnen zware windstoten voorkomen. Door de passage van een buiengebied gaat het dan ook harder regenen. De zwaarste buien trekken halverwege de avond via het noordoosten weg, maar daarna duurt het nog een tijd voordat de wind afneemt.

In de eerste helft van de nacht zullen de windstoten op veel plaatsen sterk afnemen. Het verkeer moet rekening houden met voorwerpen die de weg opwaaien, zoals afgebroken boomtakken.

Ondergoed tentoongesteld in museum

Je denkt er vast niet dagelijks over na dat ondergoed ook een ontstaansgeschiedenis heeft. Bij het Streekmuseum Krimpenerwaard begon het te kriebelen toen een ouderwetse gebreide wollen onderbroek werd gedoneerd.

Naar aanleiding van de donatie is het museum gaan rondneuzen of er nog meer beschikbaar was in deze categorie. Daar is een heuse tentoonstelling over de historie van ondergoed uit samengesteld. Ondermeer wordt daar duidelijk dat ondergoed in het begin een luxe was die mooie kleding moest beschermen en dat onderbroeken zonder kruis heel praktisch waren voor mensen die op het land werkten.

FOK! Wat een weer: bewolkt, later veel wind

winterbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
Vanavond (na 18:00) zijn er (zeer) zware windstoten, landinwaarts van 80-90 km/u, aan de kust van 100-110 km/u. De wind komt uit het zuidwesten tot westen. Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden. In de nacht naar vrijdag neemt de wind weer af.

geel (Foto: buienradar)

Vanochtend overheerst de bewolking maar is het wel overwegend droog. Pas later in de ochtend kan er in het zuidwesten wat lichte regen vallen. De wind uit zuidelijke richtingen is meest matig.

Vanmiddag is het bewolkt en gaat het van het zuidwesten uit regenen. Daarbij neemt ook de wind uit het zuiden flink toe. Aan het eind van de middag gaat het in het westen (vrij) krachtig waaien met windkracht 5 tot 6. Aan de zuidwestkust waait het later hard, windkracht 7. Het is echter niet koud, want de middagtemperatuur ligt rond 12°C.

Vanavond is het bewolkt en zijn er buien. Plaatselijk is er een kleine kans op onweer. De wind waait eerst nog uit het zuiden en is vrij krachtig of krachtig, aan de kust waait het hard, mogelijk stormachtig, windkracht 7 tot 8. De wind uit het zuidwesten gaat in de loop van de avond uit het westen waaien. Boven land komen dan ook zware windstoten voor van 80-90 km/u, aan de kust van 100-110 km/u. Later in de avond neemt de wind boven het zuiden van het land wat in kracht af.

Komende nacht komen er enkele buien voor, die naar het noordoosten wegtrekken. Er waait een matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige tot krachtige wind uit het zuidwesten. In het noorden is er in het begin nog kans op zware windstoten van ongeveer 80 km/u, aan de kust van 100 km/uur. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 3°C.

Tot morgen!

                   

Wachten op de zon in Praag (Foto: zoon van qltel)
Wachten op de zon in Praag (Foto: zoon van qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Raad van State: 'Overweeg vergunningstelsel tabaksverkoop'

In een advies aan de regering oppert de Raad van State dat het voorgenomen verkoopverbod van tabak in supermarkten en de gelijktijdige registratieplicht voor tabaksverkooppunten mogelijk niet effectief genoeg zullen zijn. Een vergunningstelsel is toch te overwegen, suggereert de Raad.

Het kabinet moet beter toelichten of de registratieplicht voor tabaksverkooppunten, die per 1 juli tegelijk met het verkoopverbod van tabak in supermarkten van kracht moet worden, voldoende effectief zal zijn of “dat extra maatregelen (zoals een vergunningstelsel) nodig zijn om het aantal verkooppunten te beheersen.” Dat adviseert de Raad van State in een advies over het ontwerpbesluit voor het verkoopverbod en het wetsvoorstel voor de registratieplicht, dat gisteren werd gepubliceerd.

De Raad schrijft: “Doordat na inwerkingtreding van het verkoopverbod een verschuiving van aanbod te verwachten valt, is de afbouw van het aantal tabaksverkooppunten in de periode tot 2032 met onzekerheid omgeven. Bovendien is er ook na 2032 geen instrument waarmee het aantal tabaksspeciaalzaken kan worden beheerst.” In het licht van de recente conclusie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat de doelen van het Nationaal Preventieakkoord (NPA) met het huidige en voorgenomen beleid op geen stukken na worden gehaald, rijst volgens de Raad van State de vraag of “andere, alternatieve maatregelen nodig zijn”.

Vergunningstelsel ook nuttig na 2032
De Raad heeft ook een suggestie voor zo’n alternatief: “Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan een vergunningstelsel. Met een in de toelichting genoemd vergunningstelsel zouden bijvoorbeeld zowel kwantitatieve, als kwalitatieve beperkingen aan de verkoop van tabaksproducten en aanverwante producten kunnen worden gesteld. Dit geldt niet alleen voor de overgangsfase tot 2032, maar ook daarna.” De Tweede Kamer stemde vorig jaar ook al voor een voorstel tot invoering van zo’n stelsel. Maar staatssecretaris Van Ooijen (VWS, CU) liet in oktober na onderzoek weten niets in zo’n stelsel te zien.

De Raad haalt ook uit de toelichting bij beide voorstellen de passage aan waarin wordt verwezen naar het onderzoek dat SEO Economisch Onderzoek in 2021 deed naar de effecten van het voorgenomen verkoopverbod. Destijds concludeerde SEO dat, hoewel het inschatte dat het verkoopverbod zou leiden tot opening van zo’n 800 aparte tabaksverkooppunten door supermarkten, met de voorgestelde maatregelen de doelen van het NPA gehaald zouden kunnen worden. Inmiddels, stelt de Raad vast, is uit het RIVM-rapport gebleken dat dit niet het geval zal zijn.

Is registratieplicht te handhaven?
De Raad van State heeft ook vragen over de handhaafbaarheid van de registratieplicht. De registratie is bedoeld om de handhaving van de Tabaks- en rookwarenwet (bijvoorbeeld van de leeftijdsgrens, uitstal- en reclameverboden en smaakverbod) te faciliteren. Maar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stelde zelf al dat de volledigheid en actualiteit van het register sterkt afhangt van de naleving van de plicht. Verkooppunten die nu al buiten beeld van de NVWA zijn, zullen dat waarschijnlijk ook na invoering van de registratieplicht blijven, zo is de inschatting.

De NVWA verwacht ook dat niet alle nieuwe verkooppunten zich uit zichzelf zullen registreren en geeft aan een beperkte capaciteit te hebben om de verplichting te handhaven. “Maar zelfs als alle verkooppunten zich daadwerkelijk zouden registreren, kan de capaciteit van de toezichthouder een risico vormen voor de uitvoerbaarheid van de registratieplicht. Dit geldt temeer als inderdaad nieuwe verkooppunten ontstaan.” De Raad adviseert het kabinet hier nader op in te gaan in de definitieve toelichting.

Coffeeshops en sisha lounges
Behalve voor supermarkten geldt het verkoopverbod van tabak en aanverwante producten ook voor horeca-inrichtingen waar geen alcohol wordt verkocht. Zo’n verbod bestaat al voor horeca die wel alcohol verkoopt onder de Alcoholwet. Maar op de voorgestelde regeling maakt de wetgever nu twee uitzonderingen, namelijk voor coffeeshops en shisha lounges. Die uitzondering geldt omdat voor deze categorieën al apart beleid geldt en jongeren onder de 18 sowieso niet naar binnen mogen. Maar de Raad van State voorziet dat mensen die bij deze zaken voor tabak of aanverwante producten komen, in aanraking zullen komen met cannabis of een waterpijp, waar ook gezondheidsrisico’s aan verbonden zijn. Vandaar dat de Raad ook bij deze uitzondering nadere toelichting adviseert.

Eerste voorgeleidingen voor Eritrese rellen in Den Haag

Het Openbaar Ministerie heeft maandag en dinsdag in totaal vijf verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris voor hun betrokkenheid bij de rellen in Den Haag afgelopen weekend. Hun voorarrest is met 14 dagen verlengd. Woensdag zijn nog eens zeven verdachten voorgeleid.

Zaterdag aan het eind van de middag liep het op en rond de Fruitweg in Den Haag uit op ongeregeldheden toen een groep probeerde een bijeenkomst van de Eritrese gemeenschap in een zalencentrum te verstoren. De politie was aanwezig om dat te voorkomen, waardoor de agressie zich richtte tegen de mobiele eenheid. Sommige relschoppers bleken slag- en steekwapens bij zich te hebben. Er werden stenen gegooid, vernielingen aangericht en voertuigen in brand gestoken. Vijftien politiemensen raakten gewond.

Het onderzoek naar de identiteit van de relschoppers is in volle gang. Op zaterdagavond werden al de eerste dertien verdachten aangehouden. Vier van hen zijn dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het gaat om vier mannen tussen de 19 en 36 jaar, afkomstig uit Rosmalen, Maastricht, Amsterdam en De Goorn. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging. De rechter-commissaris heeft hun voorarrest met 14 dagen verlengd.

Zeven andere verdachten zullen op woensdag worden voorgeleid. Het Openbaar Ministerie heeft één verdachte op vrije voeten gesteld, hij blijft wel verdachte. Over het voorarrest van één andere verdachte wordt later nog beslist.

Opruiend filmpje
Maandag is al een 28-jarige man uit Rotterdam voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij werd op vrijdag 16 februari aangehouden op verdenking van opruiing tot geweldpleging. Hij riep samen met anderen in een online video op geweld te gebruiken rond de bijeenkomst van de Eritrese gemeenschap in het zalencentrum. Naar aanleiding van het filmpje is op 15 februari een strafrechtelijk onderzoek gestart. Dat heeft de volgende dag geleid tot zijn aanhouding. Meer aanhoudingen vanwege de video worden niet uitgesloten.

Op basis van eerdere ervaringen was al besloten om de beveiliging rondom de bijeenkomst afgelopen zaterdag te verhogen. Het filmpje gaf geen nieuwe informatie over het dreigingsbeeld en bevestigde dat alleen maar. Het gaf wel de mogelijkheid van een strafrechtelijke interventie vooraf.

Onderzoek naar relschoppers
Het onderzoek naar de geweldsexplosie is in volle gang. Een Team Grootschalige Opsporing van de politie onder leiding van een officier van justitie richt zich nu op de identificatie van relschoppers, maar ook op wat eraan vooraf is gegaan.

Rechtbank Londen wil later beslissen over mogelijke uitlevering Assange

In het juridische getouwtrek over een mogelijke uitlevering van Wikileaks-oprichter Assange aan de VS is voorlopig nog geen duidelijkheid. De rechters van het Hooggerechtshof in Londen willen op een later tijdstip over de zaak beslissen.

Wanneer de rechters hun uitspraak verwachten te doen, is niet bekendgemaakt. In de VS staat Assange een proces wegens spionagebeschuldigingen te wachten, en indien hij hiervoor veroordeeld wordt een levenslange gevangenisstraf. Als zijn verzoek om beroep niet wordt ingewilligd, zijn de rechtsmiddelen in Groot-Brittannië uitgeput. Zijn enige optie zou dan zijn om naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.

Assange zelf bleef weg van de hoorzitting. Volgens zijn advocaat heeft hij vanwege ziekte de zitting niet via video gevolgd. Tientallen Assange-aanhangers verzamelden zich opnieuw voor het gerechtsgebouw om hun steun voor de 52-jarige te betuigen.

Assange wordt er in de VS van beschuldigd vanaf 2010 ongeveer 700.000 vertrouwelijke documenten over Amerikaanse militaire en diplomatieke activiteiten te hebben gepubliceerd op Wikileaks. De documenten bevatten explosieve informatie over oorlogen, vooral in Irak en Afghanistan, waaronder het doden van burgers en de mishandeling van gevangenen door de VS.

Europees gasverbruik is gedaald met 20%

Volgens een onderzoek hebben Europese landen hun gasverbruik met 20 procent verminderd sinds de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne twee jaar geleden begon. Volgens het rapport van de Amerikaanse denktank Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA), gespecialiseerd in energievraagstukken, daalde de vraag vooral in Duitsland, Italië en Groot-Brittannië.

Volgens de IEEFA is de daling vooral te wijten aan de toegenomen energie-efficiëntie, maar ook aan de gevolgen van de enorme stijging van de gasprijzen en het milde weer in de wintermaanden. Tegelijkertijd waarschuwde de IEEFA – zoals in een in oktober gepubliceerde studie – voor buitensporige importcapaciteiten voor vloeibaar aardgas (LNG), die in Europa zijn opgebouwd als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Er zijn momenteel dertien LNG-terminals in bedrijf op het continent, vergeleken met acht in februari 2022. Er staan nog meer terminals in de planning. 

De verdere uitbreiding van zonnepanelen, windenergiecentrales en de overstap van gasverwarming naar warmtepompen zullen er waarschijnlijk voor zorgen dat de vraag naar LNG in 2025 zijn hoogtepunt zal bereiken en daarna zal afnemen. Tegen het einde van dit decennium zal Europa wellicht drie keer zoveel capaciteit hebben.

De IEEFA bekritiseerde ook het gegeven dat een deel van het Russische gas dat voorheen via pijpleidingen naar Europa werd geïmporteerd, is vervangen door Russisch LNG: de import hiervan steeg tussen 2021 en 2023 met elf procent.

'Leer van eerdere fouten'
Bovendien dreigt Europa opnieuw te afhankelijk te worden van één enkele leverancier als gevolg van de toegenomen LNG-import uit de VS. Ruim de helft van het LNG dat in 2023 in Europa werd geïmporteerd, kwam uit de Verenigde Staten, aldus het onderzoek. Europa moet “leren van zijn eerdere fouten” en voorkomen om “afhankelijk te worden van de VS”, schreef het instituut.

Random Pics van de Dag #1196 (GEFIXT!)

De plaatjes waren deels gedraaid, wat voor nekhernia's zorgde. Dit is opgelost en alle plaatjes staan weer gewoon rechtop!

------------

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
special
Random Pics van de Dag #1243
special
Random Pics van de Dag #1242
special
VrijMiBabes #204 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1241
©FOK.nl e.a.