Overgelopen Russische helikopterpiloot vermoord in Spanje

Een Russische militair die vorig jaar met medeneming van een Russische gevechtshelikopter overliep naar Oekraïne, is doodgeschoten in Spanje, volgens Spaanse en Oekraïense media. De Oekraïense geheime dienst heeft bevestigd dat de 28-jarige Maksim Koezminov is overleden, zonder verdere details vrij te geven.

Koezminov werd met vijf kogels in zijn lichaam gevonden in een parkeergarage in Villajoyosa, ten noorden van Alicante. De Spaanse autoriteiten hebben zijn dood niet gemeld.

In augustus 2023 jaar landde Koezminov met zijn Mi8-helikopter op een vliegveld in de regio Charkiv in Oekraïne, met verschillende gevechtsvliegtuigonderdelen aan boord. De twee andere bemanningsleden waren niet op de hoogte van zijn plannen en werden naar verluidt gedood door Oekraïense troepen nadat ze weigerden zich over te geven.

Koezminov wilde niet deelnemen aan de oorlog in Oekraïne, maar mocht niet ontslag nemen. Er zouden zes maanden van onderhandelingen met de Oekraïense militaire inlichtingendienst aan zijn actie vooraf zijn gegaan. Zijn familie zou eerder al naar Oekraïne zijn overgebracht. Later werd bekendgemaakt dat elke Russische helikopterpiloot die in Oekraïne landt en overloopt, een beloning van 463.000 euro zou ontvangen van de Oekraïense inlichtingendienst.