Amsterdam verlaagt maximum snelheid naar 30 km/u, wil jij dat ook in je woonplaats?

Amsterdam gaat vanaf 8 december de maximumsnelheid in de meeste straten verlagen naar 30 kilometer per uur. Hiermee wil de gemeente de wegen veiliger en stiller maken. Wil jij dat ook wel invoeren in jouw woonplaats?

30 km p/u (@ wirestock on Freepik)
30 km p/u (@ wirestock on Freepik)

Met de snelheidsverlaging wil Amsterdam het aantal ongevallen in de stad terugdringen en de verkeersveiligheid verhogen.

Voordelen van 30km/u

  • 20-30% minder ongelukken als iedereen langzamer rijdt.
  • Bij een maximale snelheid van 30 km/uur is de overlevingskans van een voetganger bij een botsing met een auto 95%. Dat is 10% hoger dan bij 50 km/uur.
  • Bestuurders hebben meer tijd om informatie te verwerken en te reageren op onverwachte situaties. Bij 30km/u is de remweg korter en het blikveld breder.
  • Halvering van lawaai door verkeer.

Zie hier de kaart met van Amsterdam met de maximum snelheden vanaf 8 december 2023.

Het nieuwe beleid geldt voor alle voertuigen op de rijbaan. Ook (elektrische) fietsers op fietspaden moeten zich aan de snelheid houden.

Wie zich de komende maanden niet aan de nieuwe maximumsnelheid van 30 kilometer per uur houdt, zal waarschijnlijk niet snel bekeurd worden. De politie, het Openbaar Ministerie (OM)en de gemeente gaan de nieuwe situatie eerst 'monitoren'. 

857 stemmen , laatste: 25-12-2023, 21:12