NFL: Eagles winnen van de Chiefs in Super Bowl LVII rematch

Week 11 stond geheel in het teken van de Super Bowl LVII rematch tussen de Philadelphia Eagles en de Kansas City Chiefs. Afgelopen februari waren de Chiefs, in een bloedstollende wedstrijd, net te sterk voor de Eagles. Dit keer waren de rollen omgekeerd en wisten de Eagles in een spannende wedstrijd hun negende overwinning van dit seizoen binnen te slepen.

Philadelphia Eagles – Kansas City Chiefs (21-17)
Ondanks dat de Chiefs een groot deel van de wedstrijd domineerden konden zijn dit niet omzetten in een overwinning. Bijna alle aanvallende statistieken waren de gehele wedstrijd in het voordeel van de Chiefs, maar toch waren het de Eagles die er met de overwinning vandoor gingen. De verdediging van de Eagles speelde in vlagen erg sterk, maar de Chiefs maakten vooral zelf kostbare fouten op cruciale momenten.

De Chiefs openden in het eerste kwart de score met een touchdown van wide-receiver Justin Watson. D’Andre Swift, runningback van de Eagles, zorgde een paar minuten later al voor de gelijkmaker. In het tweede kwart speelden beide teams rommelig. Eerst was het de quarterback van de Eagles, Jalen Hurts, die een interception gooide, maar niet veel later maakte Chiefs quarterback Patrick Mahomes dezelfde fout.  Een bal die bedoeld was voor Justin Watson werd in de endzone gevangen door de Eagles verdediging en een mooie drive leverde uiteindelijk geen punten op. Toch wisten de Chiefs tien punten uit te lopen in het tweede kwart door een touchdown van tight-end Travis Kelce en een field goal van kicker Harrison Butker.

In de tweede helft was het vooral de verdediging van de Eagles die hoge ogen gooide. De Chiefs probeerden van alles, maar wisten zowel in het derde als in het vierde kwart niet te scoren. Het hielp zeker niet mee dat Travis Kelce en Marquez Valdes-Scantling een paar belangrijke ballen niet wisten te vangen. Vooral Valdes-Scantling liet een enorme kans voor een touchdown liggen nadat hij, met minder dan twee minuten te spelen, een prachtige lange bal van Patrick Mahomes uit zijn handen liet glippen. Aan de kant van de Eagles was quarterback Jalen Hurts absoluut de sterspeler. Hij ging goed om met de druk, de weerstomstandigheden en de oorverdovende lawaai van de Chiefs fans. Hurts scoorde zelf twee touchdowns in de tweede helft en hielp daaarme de Eagles naar een 21-17 overwinning in Arrowfield Stadium.

Het was de eerste keer dat Jason Kelce van de Eagles wist te winnen van zijn broertje Travis Kelce. Ook was het de eerste keer dat de Chiefs coach, Andy Reid, verloor van zijn oude werkgevers waar hij tussen 1999 en 2012 de coach was.

Eerste blik richting de play-offs
Nu week 11 achter de rug is zijn er nog zeven weken voordat de play-offs gaan binnen. Er zijn nog geen teams die hun plek in de play-offs hebben kunnen veiligstellen, maar wij nemen alvast een kijkje hoe de play-offs er uit zouden zien als het seizoen nu zou eindigen.

In de AFC staan Baltimore Ravens (8-3), Kansas City Chiefs (7-3), Jacksonville Jaguars (7-3) en Miami Dolphins (7-3) bovenaan hun divisie en zouden zich daarmee plaatsen voor de play-offs. De wild card plekken zouden gaan naar Cleveland Browns (7-3), Houston Texans (6-4) en Pittsburgh Steelers (6-4).

In de NFC leiden Philadephia Eagles (9-1), Detroit Lions (8-2), San Francisco 49ers (7-3) en New Orleans Saints (5-5) de divisies. De wild card plekken worden bezet gehouden door Dallas Cowboys (7-3), Seattle Seahawks (6-4) en Minnesota Vikings (6-5).

Vooral in de AFC zal er nog hard gevochten worden om de wild card plekken. Indianapolis Colts (5-5), Denver Broncos (5-5), Cincinnati Bengals (5-5) en Las Vegas Raiders (5-6) maken allemaal nog een reeële kans op de play-offs. In de NFC zijn er veel teams die, ondanks dat ze maar vier overwinningen hebben, nog een kleine kans maken op een wild card plek te claimen.