Franky en Coen weer terug uit OekraÔne, willen met kerst opnieuw afreizen

Coen is een snackbarhouder met een snackbar 'De frietketel' (voorheen het Carmelietje) in Waspik en Franky is een snackbarhouder met een snackbar 'Franky’s Fish and Chips' in Eindhoven. Daarbij werkt Franky ook met een snackwagen op locaties. Franky en Coen zijn al meer dan vijfentwintig jaar bevriend.

Franky’s vrouw komt uit Kyiv, Oekraïne en toen de oorlog in Oekraïne begon vond Franky dat hij iets moest doen voor de Oekraïnse vluchtelingen. Toen Franky dit aan Coen vertelde zei Coen meteen: ik doe mee. Met een klein budget van € 4000 eigen geld hebben ze de aanhanger aangekoppeld en zijn zo naar de Poolse grens gereden. Daar hebben ze gratis friet en snacks uitgedeeld aan de Oekraïense vluchtelingen.

Het tweetal wordt door veel Nederlandse en Internationale media gevolgd en doet sinds april ook verslag van hun reizen door Oekraïne op FOK! forum in Oorlog en Defensie.

Onze lievelings frietbakkers zijn weer veilig terug in Nederland. Afgelopen weken waren ze o.a. in Ternopil, Kyiv, Mykolayiv, Kherson, Zaparozhe, Kramatorsk, Lyman en nog diverse andere dorpen en steden. Er werd gebakken voor gewonde militairen, kinderen, vluchtelingen en andere oorlogsslachtoffers. In totaal werden er meer dan 20.000 porties gebakken tijdens deze reis. Ook waren ze bij slachtoffers thuis om ze te steunen.

Vrouw verloor huis, man en al haar bezittingen bij artillerie aanval
Tijdens de reis kwamen Franky en Coen per toeval bij een oude vrouw die slechts drie dagen daarvoor haar man, huis en al haar persoonlijke bezittingen had verloren bij een Russische artillerie aanval. Op het moment dat ze daar aankwamen waren de mensen uit het dorp bezig om de puinhopen van het totaal vernietigde huisje op te ruimen. "Hoe kunnen mensen het over hun hart verkrijgen om onschuldige burgers zo iets aan te doen. Het is verschrikkelijk om te zien hoe verdrietig deze oude vrouw is. ze heeft werkelijk niets meer! We hebben haar financieel zoveel mogelijk geholpen", aldus Franky en Coen.

Oude mensen worden relatief zwaar getroffen
Gepensioneerde mensen zonder extra hulp van familie hebben het financieel extreem zwaar. Een gemiddeld pensioen in Oekraïne is 3000 Grivne (€75,00) en daarvan moeten ze eerst al hun vaste lasten betalen. Dit betekend dat er niks over blijft voor eten, kleding en medicijnen. De komende winter willen de frietbakkers zoveel mogelijk deze oudere mensen gaan helpen en ons richten op hun persoonlijk leed. Tijdens eerdere reizen hebben ze dat ook gedaan maar dit is nooit gefilmd. De afgelopen reis hebben ze dat wel gedaan zodat iedereen kan zien hoe blij deze mensen zijn met onze (financiele) hulp. Sommige van deze filmpjes zijn al honderdduizenden keren bekeken op tiktok X, Reddit etc.

Onze volgende (kerst)reis 
9 december gaan ze weer op reis. Deze reis belooft heel bijzonder te worden. Er worden maar liefst 5 tenten meegenomen naar Oekraïne en deze worden aan elkaar gekoppeld zodat ze samen 1 grote tent vormen. Deze tent zal extra sfeervol worden ingericht voor de kerstdagen. Op de drukke locaties bakken deze weldoeners tot 2.000 porties per dag voor vluchtelingen en oorlogsslachtoffers maar nu gaan ze ook op een aantal dagen kleinere en besloten events organiseren met zo'n honderd tot tweehonderd gasten per dag.

Tijdens deze besloten events worden mensen uitgenodigd die heel zwaar getroffen zijn door deze verschrikkelijke oorlog. Zo zal er een speciale dag voor alleen kinderen worden georganiseerd. Er wordt dan chocomelk met slagroom geserveerd, frietjes gebakken, kinderentertainment en een bezoek van de kerstman die leuke cadeaus heeft meegenomen voor al deze kinderen. Ook zullen we een of meerdere dagen organiseren voor ouderen waarbij we ze extra in het zonnetje zetten en verwennen.

Daarnaast worden de tenten ook een dag opgezet bij een militair ziekenhuis. De tenten zijn goed verwarmd, de militairen kunnen binnen aan tafels zitten maar er is ook ruimte genoeg om ziekenhuisbedden binnen te rijden. Op alle special events komt de kerstman langs met cadeaus en zal alles op alles worden gezet om onze gasten een topdag te geven.

Rollators
Veel bejaarden zijn moeilijk ter been en het plan is om voor aanvang van onze kerstreis naar Oekraïne rollators in te zamelen voor deze mensen.

Mooie cadeaus en luxe foodproducten
Het streven is om de mensen in Oekraïne naast onze frietjes en snacks ook te verrassen met geweldige cadeaus, lekkernijen en goede hulpmiddelen. Indien mogelijk wordt er ook financiele steun verleend door Franky en Coen maar maar leuke cadeaus worden geweldig gewaardeerd. Verdere suggesties of ideeën zijn zeer welkom. Heel graag willen ze alle Oekraïners die ze op hun reis ontmoeten het gevoel geven dat ze er echt toe doen en dat ze onze support hebben. Dat hebben ze ze nu heel erg nodig.

Geweldige steun
Alle acties die door Franky en Coen worden georganiseerd in Oekraïne worden mogelijk gemaakt door de meer dan geweldige ondersteuning van gulle Nederlanders, hier zijn ze dan ook zeer dankbaar voor!

Steunactie
Zijn er mogelijkheden om het goede werk van Franky en Coen in Oekraïne te steunen?
Druk dan op deze steunactie link.

Website van Franky en Coen