Valve introduceert vernieuwde Steam Deck met OLED scherm

Valve komt net voor de kerstdagen nog met een draagbare verrassing op de mat. De Steam Deck krijgt een jaar na dato alsnog een zogenaamde hardware refresh. De grootste verandering is hierin het nieuwe OLED scherm met een 90 hz refreshrate en HDR-ondersteuning. Het bedrijf levert twee nieuwe OLED modellen uit met respectievelijk 512GB en 1TB en zijn verkrijgbaar vanaf 16 november.

Valve, die eerder de suggestie wekte dat er komende jaren geen nieuw model uit zou komen, doet nu uiteindelijk ook wat Nintendo met hun Switch gedaan heeft. Naast het nieuwe OLED scherm lijkt er qua uiterlijk weinig veranderd te zijn, maar schijn bedriegt, onder de motorkap zijn er wel degelijk wat hardware verbeteringen doorgevoerd om het apparaat een langere verbruiksduur te geven. De Accucapaciteit is met 10Wh verhoogd naar 50Wh, die volgens Valve nu tussen de drie en twaalf uur aan gameplay moet opleveren. De vernieuwde AMD APU is op een 6nm procedé gebakken in plaats van de eerdere 7nm, waardoor deze nu energiezuiniger is en minder hitte produceert, het koelsysteem is efficiënter gemaakt, waardoor het apparaat minder warmte genereert en stiller is.

Verder biedt deze versie draadloze ondersteuning voor Wi-Fi 6E en Bluetooth 5.3, waarmee volgens Valve de downloadsnelheid tot drie keer wordt verhoogd. Daarnaast heeft het apparaat iets sneller LPDDR5 geheugen gekregen van 6400 MT/S, die voornamelijk een performance verbetering oplevert bij geheugenintensieve games en tenslotte is het apparaat nog 30 gram lichter vanwege de hardwareveranderingen ten opzichte van zijn voorganger.

De twee OLED-modellen gaan respectievelijk €569,- en €679,- kosten. Daarnaast worden een tweetal LCD modellen (64GB en 512GB) uitgefaseerd, de oude voorraad wordt (zolang de voorraad strekt) tegen een gereduceerd tarief verkocht. Het 256GB LCD model is vanaf nu het nieuwe instapmodel (met het oude prijskaartje van het 64GB model) en verkrijgbaar voor €419,-