FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 9 november 2023

Valve introduceert vernieuwde Steam Deck met OLED scherm

Valve komt net voor de kerstdagen nog met een draagbare verrassing op de mat. De Steam Deck krijgt een jaar na dato alsnog een zogenaamde hardware refresh. De grootste verandering is hierin het nieuwe OLED scherm met een 90 hz refreshrate en HDR-ondersteuning. Het bedrijf levert twee nieuwe OLED modellen uit met respectievelijk 512GB en 1TB en zijn verkrijgbaar vanaf 16 november.

Valve, die eerder de suggestie wekte dat er komende jaren geen nieuw model uit zou komen, doet nu uiteindelijk ook wat Nintendo met hun Switch gedaan heeft. Naast het nieuwe OLED scherm lijkt er qua uiterlijk weinig veranderd te zijn, maar schijn bedriegt, onder de motorkap zijn er wel degelijk wat hardware verbeteringen doorgevoerd om het apparaat een langere verbruiksduur te geven. De Accucapaciteit is met 10Wh verhoogd naar 50Wh, die volgens Valve nu tussen de drie en twaalf uur aan gameplay moet opleveren. De vernieuwde AMD APU is op een 6nm procedé gebakken in plaats van de eerdere 7nm, waardoor deze nu energiezuiniger is en minder hitte produceert, het koelsysteem is efficiënter gemaakt, waardoor het apparaat minder warmte genereert en stiller is.

Verder biedt deze versie draadloze ondersteuning voor Wi-Fi 6E en Bluetooth 5.3, waarmee volgens Valve de downloadsnelheid tot drie keer wordt verhoogd. Daarnaast heeft het apparaat iets sneller LPDDR5 geheugen gekregen van 6400 MT/S, die voornamelijk een performance verbetering oplevert bij geheugenintensieve games en tenslotte is het apparaat nog 30 gram lichter vanwege de hardwareveranderingen ten opzichte van zijn voorganger.

De twee OLED-modellen gaan respectievelijk €569,- en €679,- kosten. Daarnaast worden een tweetal LCD modellen (64GB en 512GB) uitgefaseerd, de oude voorraad wordt (zolang de voorraad strekt) tegen een gereduceerd tarief verkocht. Het 256GB LCD model is vanaf nu het nieuwe instapmodel (met het oude prijskaartje van het 64GB model) en verkrijgbaar voor €419,-

40 jaar na ontvoering zijn verdwenen Heineken-miljoenen nog steeds een mysterie

Tig films en boeken zijn er al over de Heineken-ontvoering uit 1983 gemaakt en geschreven. Toch was het volgens twee journalisten van Follow the Money tijd voor een nieuw hoofdstuk. Vandaag, precies 40 jaar later, komen ze met een boek en een podcast over het verdwenen losgeld.

"Er waren eerder ontvoeringen geweest, ook hier in Amsterdam. Dat waren voorbeelden voor de Heineken-ontvoerders. Die dachten: dat kunnen wij ook. En vandaag, precies 40 jaar geleden, hebben ze 'm te grazen genomen en meegesleurd naar een industrieterrein in Amsterdam-West", vertelt journalist Harry Lensink. "Zijn chauffeur zag dat hij werd aangevallen en wilde hem helpen, toen werd hij ook getackeld en in een busje gestopt", vertelt zijn collega Sophie Blok. 

Drie weken lang hield de ontvoering het land in zijn greep. "Uiteindelijk is er 35 miljoen gulden door het Heineken-concern betaald. Dat hebben de ontvoerders in ontvangst genomen, maar uiteindelijk zijn ze tegen de lamp gelopen", zegt Lensink. 27 miljoen werd teruggevonden, de overige 8 verdween spoorloos. Waar dat losgeld uiteindelijk terecht is gekomen, is zowel het uitgangspunt geweest voor het boek dat Lensink schreef, als voor de podcast die Blok maakte.

De journalisten spraken met meerdere bronnen voor het verhaal. Waaronder een van de ontvoerders, Jan Boellaard. "Wij vonden dat heel bijzonder. Hij komt lastig uit zijn woorden, maar om uit eerste hand te horen hoe hij Heineken heeft meegenomen was heel bijzonder", zegt Lensink. "Het was best spannend, ja. Maar het is inmiddels een oude man, dus ik was niet bang voor hem ofzo", vertelt Blok.

Lensink denkt niet dat de man na al die jaren berouw heeft van zijn daad: "Die indruk kreeg ik niet. Hij zei zelfs dat het niets was in vergelijking met wat voetballers tegenwoordig verdienen", aldus Lensink. Op de vraag hoe de criminelen bij het bedrag van 35 miljoen gekomen waren, zei Boellaard dat ze precies het maximale gewicht hadden berekend dat de groep kon dragen.

Witwassen
Het ontvoeringsverhaal is nog steeds relevant vertellen Blok en Lensink. Dat komt omdat er nog steeds gezocht wordt naar het verdwenen geld. Zo wordt Marcel Kaatee, eigenaar van twee gokhallen in het Wallengebied, verdacht voor het witwassen ervan. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de hallen officieel nog van Holleeder, vertelt Lensink.

Maar Lensink zelf heeft daar in zijn onderzoek nog geen bewijs voor gevonden: "We hebben een redelijk vermoeden wat er met het geld is gebeurd. Ik kan wel zeggen dat Willem Holleeder en Cor van Hout er goed van hebben geleefd. Of het daadwerkelijk in deze panden terecht is gekomen is lastig te zeggen, maar ik zie heel weinig bewijs", aldus Lensink.

Poetin spreekt in Kazachstan over uitbreiding militaire samenwerking

De Russische president Vladimir Poetin heeft tijdens een bezoek aan het Centraal-Aziatische buurland Kazachstan opgeroepen tot een uitbreiding van de militaire samenwerking. Hij sprak met zijn Kazachse ambtgenoot Kassym-Shomart Tokayev over "versterking van de militaire en militair-technische samenwerking", zei Poetin op een gezamenlijke persconferentie. Vertegenwoordigers van de twee landen ondertekenden verschillende overeenkomsten over energie, douane en arbeidskwesties.

De volgende ontmoeting tussen de twee staatshoofden staat gepland voor 23 november. Ze zullen dan deelnemen aan een top van de Collective Security Treaty Organisation (CSTO), een militaire alliantie van post-Sovjetstaten, in de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

De olierijke voormalige Sovjetrepubliek Kazachstan is bijzonder belangrijk geworden voor Rusland met het oog op de aanvalsoorlog tegen Oekraïne en de westerse sancties die als gevolg daarvan zijn opgelegd. Kazachstan is van oudsher een partner van Rusland. Tegelijkertijd heeft president Tokajev zich de afgelopen maanden echter herhaaldelijk voorzichtig uitgelaten over de oorlog tegen Oekraïne en herhaald dat zijn land het sanctieregime van de EU en andere staten steunt.

Israël bereid tot een dagelijks staakt-het-vuren in Noord-Gaza

Volgens de VS heeft Israël ingestemd met een dagelijks staakt-het-vuren van vier uur in het noorden van de Gazastrook. Dit moet burgers de kans geven om te vluchten, zo maakte het Witte Huis in Washington bekend.

Volgens de VS voert Israël een staakt-het-vuren van enkele uren in in delen van de Gazastrook. Vanaf aanstaande donderdag zullen er vier uur per dag geen militaire operaties plaatsvinden in het noorden van de Palestijnse gebieden, maakte het Amerikaanse presidentiële bureau bekend, onder verwijzing naar de nauwe bondgenoot. De pauzes zijn een stap in de goede richting.

Daarnaast heeft de regering in Washington als doel gesteld dat er dagelijks maar liefst 150 vrachtwagens met hulpgoederen in de Gazastrook moeten aankomen. De leveringen moeten snel worden opgevoerd, aldus de regering. De VS roepen ook al weken op tot een humanitair staakt-het-vuren in het conflict, dat al sinds 7 oktober aan de gang is.

Onlinediensten in Frankrijk introduceren meldknop voor pesten

Online diensten zoals Instagram, Facebook en TikTok gaan in Frankrijk als eerste land ter wereld een meldknop aanbieden voor mensen die worden geconfronteerd met pestgedrag. De Franse premier Borne legde tijdens een bezoek aan een school in Parijs uit dat mensen dan direct contact kunnen opnemen met een hulpverleningscentrum.

Iedereen die op de nieuwe "meldknop" klikt, wordt doorgestuurd naar een nationale hotline waar psychologen en advocaten hulp bieden aan slachtoffers van vijandigheid en discriminatie op internet. De adviesdienst is elke dag van 9.00 tot 23.00 uur in het hele land beschikbaar. Na verschillende zelfmoordgevallen onder jongeren in Frankrijk moeten alle schoolkinderen vanaf de derde klas ook een vragenlijst invullen over mogelijke ervaringen met pesten. Borne benadrukte dat de samenleving het probleem intensiever moet aanpakken.

De Franse regering had aan het begin van dit schooljaar al aangekondigd dat ze krachtiger zouden gaan optreden tegen pesten op scholen. In de toekomst zal leerlingen die anderen pesten de toegang tot online netwerken zoals Facebook en Instagram worden ontzegd.

'Tentje vol met langpoten'

Een kampeerder in Lake Clark National Park in Alaska schrok toen zijn tent bedekt was met honderden langpoten (hooiwagens).
De parkdienst deelde video's van het incident op sociale media, wat gemengde reacties opriep van kijkers.
Wetenschappers weten niet zeker waarom langpoten zich in groepen verzamelen, maar sommige theorieën gaan uit van paren, vochtregulatie en het afschrikken van roofdieren. Het gedrag komt vaker voor bij langpoten in de herfst als het droog weer is.
Langpoten zijn geen spinnen, ze zijn meer verwant aan schorpioenen dan aan spinnen. Ze bijten geen mensen en worden zelfs als nuttig beschouwd omdat ze insecten en ander ongedierte eten.

Onderzoek: Bioplastics vervuilen landbouwgrond

Veel Nederlandse boeren gebruiken bio-afbreekbare landbouwfolie. Maar ook de bio-afbreekbare variant is een grote bron van plasticvervuiling op akkers en sloten, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Microplastics dringen zo verder de voedselketen binnen.

Landbouwakkers en omringende sloten zijn ernstig vervuild met microplastics. Dat toont recent onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) aan, in opdracht van de Plastic Soup Foundation. Een belangrijke oorzaak is bio-afbreekbare folie. Deze folie blijkt veel langzamer af te breken dan binnen de twee jaar die producenten beloven (EN 17033 Standaard). Microplastics dringen op deze manier verder het milieu én onze voedselketen binnen.

Plastic landbouwfolie is een sterk groeiende toepassing. De voordelen: water wordt beter vastgehouden op de akkers, wat bodemerosie voorkomt, en er groeit minder onkruid. Nadelen zijn dat plastic op het land achterblijft en de hoeveelheid plastic afval toeneemt.

Boeren wordt iets anders verteld
Bio-afbreekbare plasticfolie zou het duurzame alternatief zijn. 5 procent van de 80 miljoen kilo plasticfolie die jaarlijks in Europa wordt gebruikt, bestaat al uit de bio-afbreekbare variant, en dit aandeel groeit.

Bio-afbreekbare landbouwfolies voldoen aan de Europese standaard (EN 17033), wat betekent dat het materiaal binnen twee jaar voor 90 procent afgebroken moet zijn. Boeren wordt verteld dat de grond met de folie kan worden omgeploegd, waarna het plastic afbreekt.

De afbreekbaarheid van de plastic folies is in het laboratorium getest en niet in het veld. Dit heeft de WUR in opdracht van de Plastic Soup Foundation nu wel gedaan.

Belangrijkste bevindingen uit het onderzoek:
• Er werden 48 verschillende soorten microplastics aangetroffen op 16 boerderijen.
• 61 procent van aangetroffen microplastics is fossil-based; 39 procent is bioplastic-based.
• In september 2022 werden monsters genomen op acht kwekerijen in Nederland en in november 2022 op acht boerderijen in Spanje.
• Meer dan de helft van de microplastics in sloten rondom de akkers was afkomstig van bio-afbreekbare folies.

Dr Esperanza Huerta Lwanga, onderzoeker WUR, noemt de resultaten zorgwekkend. "De concentraties microplastics in landbouwbodems en in sloten zijn hoog. Dit toont aan dat er behoefte is aan meer onderzoek en verdere maatregelen."

"Biologisch afbreekbare plantaardige folie is speciaal ontwikkeld om snel af te breken in de bodem. Dit onderzoek toont echter aan dat deze beweringen over biologische afbreekbaarheid ernstig in twijfel kunnen worden getrokken, aangezien deze deeltjes wegspoelen in de akkers en zich ophopen in de bodem van de sloot, waar ze niet meer afbreken."

Herziening toelaten bioplastics
De bio-afbreekbaarheidscriteria van de EU Fertilizer Regulation voor landbouwfolies wordt uiterlijk 16 juli 2024 herzien. Een belangrijke voorwaarde van deze regelgeving is dat bio-afbreekbare landbouw folies niet opeenhopen in het milieu. Echter, op basis van de uitkomsten van dit onderzoek blijkt dit wel te gebeuren.

Alternatieven om de bodem te beschermen zijn al beschikbaar, zoals bodembescherming met papier en het gebruik van reststromen uit de wolproductie.

Maria Westerbos, directeur Plastic Soup Foundation, benadrukt het risico voor onze voedselproductie: “Eerder wetenschappelijk onderzoek toonde al aan dat plastic deeltjes via de wortels in de eetbare delen van de plant terechtkomen, en zo op ons bord. We eten, drinken en ademen inmiddels dagelijks plastic. Plastic Soup Foundation roept op tot strengere regels voor de milieuclaims die fabrikanten van bioplastic maken.”

"Er is meer en meer bewijs dat vervuiling door microplastics in verband kan worden gebracht met ernstige gezondheidsbedreigingen. Daarom dring ik er bij de fabrikanten op aan te stoppen met de verkoop van producten aan boeren met dubieuze claims over biologische afbreekbaarheid."

Wereldwijd plasticverdrag
Van 13 - 19 november 2023 gaan de onderhandelingen voor een wereldwijd plasticverdrag verder op het milieu-hoofdkwartier van de Verenigde Naties (UNEP) in Nairobi. Namens de Plastic Health Council zullen Plastic Soup Foundation en A Plastic Planet samen met vooraanstaande wetenschappers pleiten voor een sterk en veelomvattend verdrag dat plasticvervuiling op wereldwijde schaal aanpakt om het milieu en de menselijke gezondheid te beschermen.

Eddy Murphy doet alles voor de beste kerstversiering in Candy Cane Lane

Hoewel je het soms ook wel in Nederland ziet, is het toch echt zo'n typisch overdreven Amerikaans gebruik: je huis volledig onderdompelen in kerstversiering en -lichtjes. In Candy Cane Lane wil Eddy Murphy graag het mooiste huis van de straat, maar de deal die hij daarvoor sluit heeft een paar onverwachte gevolgen, zo zien we in de trailer.

In Candy Cane Lane is Chris (Murphy) vastbesloten om dit jaar de wedstrijd van het ‘best versierde’ huis in zijn buurt te winnen. Om zijn kansen op winst te vergroten, sluit Chris per ongeluk een deal met de ondeugende elf Pepper (Jillian Bell). Met een magische spreuk laat zij het kerstliedje '12 Days of Christmas' tot leven komen, wat totale chaos in de stad veroorzaakt.

Chris, zijn vrouw Carol (Tracee Ellis Ross) en hun drie kinderen staan voor de uitdaging om de betovering van Pepper te verbreken, magische wezens te verslaan en Kerstmis voor iedereen te redden. Ze moeten snel handelen om te voorkomen dat de feestdagen voor hun familie in het water vallen.

Candy Cane Lane is vanaf 1 december te zien op Prime Video.

Het vervolg op Inside Out introduceert onzekerheid

In het vervolg op Inside Out introduceert Pixar naast Joy, Sadness, Fear, Anger en Disgust een nieuwe emotie: Anxiety. Dit is te zien in de eerste trailer, die vandaag is vrijgegeven.

De stemmen in het hoofd van Riley kennen haar binnenstebuiten, maar komende zomer verandert alles zodra Inside Out 2 een nieuwe emotie introduceert: onzekerheid. Volgens regisseur Kelsey Mann belooft deze emotie een hoop onrust in het hoofdkwartier. “Onzekerheid is misschien nieuw voor de bestuurders van het hoofdkwartier, maar het is niet het type dat op de achtergrond zal plaatsnemen.”

Inside Out 2 heeft nog geen definitieve datum, dus hou tegen de zomer vooral het filmnieuws in de gaten.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 45

Twee muziekdocumentaires, één film over de Nederlandse muziekscène en één film waarin een deel van het verhaal gezongen wordt verteld (je raadt nooit welke het is). Maar ook lekkere wegkijkfilms, natuurdocumentaires en animatie. Er is wederom weer van alles te beleven in de donkere zalen.

The Marvels

Carol Danvers heeft wraak genomen op de Supreme Intelligence en haar identiteit teruggevorderd van de tirannieke Kree. Door onvoorziene omstandigheden moet Carol de last dragen van een gedestabiliseerd universum. Wanneer haar taken haar naar een merkwaardig wormgat sturen dat gelinkt is aan een Kree-revolutionair, raken haar krachten verstrengeld met die van Jersey City-superfan Kamala Khan (Ms. Marvel) en Carols nichtje Captain Monica Rambeau, die momenteel werkzaam is als S.A.B.E.R. astronaut. Dit onwaarschijnlijke trio moet leren samenwerken om het universum te redden.

Hardcore Never Dies

De zeventienjarige Michael droomt van een toekomst als pianist, maar zijn ouders willen daar niks van weten. Als hij zich aanmeldt voor het conservatorium, mag hij met de hakken over de sloot naar de tweede ronde. In zijn zoektocht naar inspiratie duikt zijn broer Danny onverwacht op en introduceert hem in de Rotterdamse gabber-scene. Michael wordt een wereld ingezogen van snoeiharde beats, broederschap en drugs. Maar wanneer de pillenhandel van Danny internationale proporties aanneemt, moeten de broers vechten voor hun leven.

The Miracle Club

Dublin, 1968: Het is de droom van elke huisvrouw om de wijde wereld in de trekken, weg van de dagelijkse sleur. Met het winnen van een pelgrimstocht naar de heilige stad Lourdes komt dit voor de gelukkigen Lily, Eileen, en Dolly ineens binnen handbereik. Ze krijgen de kans om zich uit te leven, het leven te vieren en te genieten van hun onafhankelijkheid. Al snel wordt duidelijk dat er meer bij komt kijken en worden de vrouwen geconfronteerd met persoonlijke obstakels. Langzaam maar zeker beginnen ze hun allergrootste geschenk op waarde te schatten: de kracht van hun vriendschap.

Alles Is Nog Steeds Zoals Het Zou Moeten Zijn

Na het succes van Alles Is Zoals Het Zou Moeten Zijn is er nu een tweede film! Barbara Sloesen kruipt opnieuw in de rol van flapuit Iris die zichzelf steeds in de problemen weet te brengen en Walid Benmbarek speelt haar nieuwe (nu dan echt!) grote liefde Reza. Naar de personages van Daphne Deckers.

Peter Doherty: Stranger In My Own Skin

Documentaire over het leven van de Engelse rockster Peter Doherty (voorheen Pete Doherty) en de worsteling met zijn harddrugs verslaving, die inmiddels achter hem ligt. Regisseur en muzikant Katia deVidas – tevens partner van Peter Doherty - filmde hem over een periode van tien jaar. Dit rauwe en intieme materiaal vormt nu de bron voor de 90 minuten durende film. Deze documentaire toont de zanger/tekstschrijver van The Libertines in zijn neergang naar de hel, net toen zijn populariteit een hoogtepunt bereikte. Geleid door Doherty’s emoties en poëtische woorden, maken we zijn moedige strijd om zijn demonen te overwinnen mee.

In the Court of the Crimson King

Documentaire over de legendarische progressieve rockband King Crimson. Wat begon als een traditionele documentaire over de band ter ere van het 50-jarig jubileum, werd uiteindelijk een diepgaand verhaal over tijd, de dood, familie en de kracht van muziek om levens te veranderen - maar dan met humor.

The Albanian Virgin

In de Albaneese bergen woont Luana met haar familie, in een dorp dat traditie in ere houdt. Ze groeit op met haar beste vriend Agim, zoon van communisten. Langzaam aan evolueert hun vriendschap in prille liefde, maar als dochter van een vooraanstaande dorpsleider mag Luana niet kiezen met wie ze trouwt. Wanneer ze de man ontmoet die haar familie voor ogen heeft, wordt het steeds duidelijker dat ze als vrouw alleen maar hoeft te gehoorzamen. Een rol als tweederangsburger ziet Luana niet zitten en ze zweert om niet te trouwen. De moord op haar vader doet Luana besluiten om als man door het leven te gaan en zo wraak te nemen op haar vaders moordenaar.

Onze Natuur, het Wilde België

Een hoopvol verhaal, een uniek visueel schouwspel over natuur die je niet in een druk land als België zou verwachten. De film laat de kijker achter met een gevoel van overweldigende liefde voor alle stukjes wilde natuur, in het land van onze geliefde zuiderburen, in het wilde België.

Perfect Blue (re-release)

Perfect Blue, de baanbrekende debuutfilm van de legendarische regisseur Satoshi Kon (Paprika, Paranoia Agent), keert na ruim 25 jaar terug op het witte doek in een gloednieuwe digitale versie. Na te hebben geschitterd als opkomend popster, heeft Mima besloten te stoppen met zingen en ambieert zij een carrière als actrice en model. Haar fanbase is nog niet klaar om haar vaarwel te zeggen. Met de aanmoediging van haar managers stapt Mima in de schijnwerpers van een geliefde tv-show, maar haar nieuwe reis neemt een duistere wending wanneer haar begeleiders en medewerkers één voor één worden geconfronteerd met een grimmig lot. Terwijl haar belager langzaam dichterbij sluipt, zowel in de fysieke wereld als online, blijkt de gevaarlijke aanwezigheid die hij vertegenwoordigt nog angstaanjagender te zijn dan Mima zich ooit had kunnen voorstellen. Deze iconische psychologische thriller wordt vaak geprezen als een van de belangrijkste geanimeerde films aller tijden.

Une nuit

In de bomvolle Parijse metro krijgen een onbekende man en een vrouw ruzie om niks. Ondanks hun afkeer van elkaar lijkt er toch een vonk over te slaan,want niet lang daarna duiken ze samen een pasfotohokje in voor een spontane, en ietwat onhandige vrijpartij. Eenmaal bovengronds zeggen ze elkaar gedag. Of toch maar niet? Wat volgt is een lange nachtelijke wandeling door een broeierig Parijs vol ontwapenende gesprekken tussen twee mensen die duidelijk voor elkaar gemaakt zijn, maar door omstandigheden niet samen kunnen zijn.

I'm Perfectly Fine

Een halfuur durende animatieverfilming van de graphic novel ‘Burnout Dagboek’ van Maaike Hartjes. Wanneer illustrator Maya in een burn-out belandt, wordt haar grootste angst werkelijkheid: ze kan niet langer perfect zijn. In een persoonlijke zoektocht, met vallen en opstaan, leert ze gewoon ‘goed genoeg’ te zijn.

Ook de acteurs gaan weer aan het werk: historische staking is voorbij

Bijna anderhalve maand nadat de Amerikaanse scenarioschrijversvakbond (WGA) en de film- en tv-producers, verenigd in de AMPTP, een overeenkomst bereikten is er ook aan de stakingen en onderhandelingen bij de acteurs een einde gekomen.

Ook SAG-AFTRA, de vakbond van film-, tv- en theateracteurs, is akkoord gegaan met het aanbod van de producers. Daarmee komt er een einde aan een complete stilstand in Hollywood: nadat er eerst geen scenario's meer konden worden geschreven (en schrijvers niet meer tijdens opnames aanwezig konden zijn voor advies), bleven ook de acteurs weg van de film- en tv-sets. Na 118 dagen keren ze echter weer terug.

De overeenkomst voor de acteurs omvat onder andere een hoger loon (relevant voor de minder bekende acteurs, die nog geen grote sommen geld kunnen vragen) en controle over wat er met kunstmatige intelligentie gedaan mag worden. Er zijn ook bonussen voor wanneer films en series op een streamingdienst worden vertoond. De exacte details worden morgen bekend gemaakt, als het bestuur zich nog ter bevestiging uitspreekt over de bereikte overeenkomst.

Met het einde van de twee stakingen kan het normale werk in Hollywood (en daarbuiten) weer worden opgestart. Het stilleggen van producties had natuurlijk als gevolg dat er titels niet konden worden uitgebracht in bioscopen, op televisie en op streamingdiensten, wat diverse partijen financieel merken. Maar het had ook effect op de rest van de industrie: zonder opnames zitten ook decorbouwers, make-up artiesten, cateraars en andere bedrijfstakken zonder werk en dus zonder inkomen.

THQ Nordic onthult officiele gameplay trailer Alone in the Dark

Met de aankomende release van Alone in the Dark 16 januari 2024 in het vooruitzicht heeft THQ Nordic een nieuwe gameplaytrailer van het spel onthuld.

Alone in the Dark is een remake van het gelijknamige spel uit 1992 en is gebaseerd op de verhalen van de horrorschrijver H.P. Lovecraft. In de trailer (die bijna 8 minuten duurt) zien we Edward Carnby en Emily Hartwood aankomen bij het angstaanjagende Derceto Manor. In de trailer zien we de hoofdpersonages door verschillende jaren 50 straten en gebouwen lopen. Ze komen hier allerlei verschijningen, puzzels, monsters en mensen tegen. In Alone in the Dark kun je kiezen of je als Edward of als Emily wil spelen. De keuze die je maakt, zorgt voor een andere kijk op het verhaal.

Alternatieve straf voor minderjarige na belediging speler van Ajax

De officier van justitie heeft een beslissing genomen in het strafrechtelijk onderzoek naar een 16-jarige jongen die op 17 september na de wedstrijd FC Twente – Ajax een speler van Ajax bij de spelersbus heeft uitgescholden en daarbij oerwoudgeluiden heeft gemaakt. De officier van justitie vindt dat de jongen zich schuldig heeft gemaakt aan belediging met een discriminatoir karakter.

Bij de vraag hoe deze zaak afgedaan moet worden, heeft de officier van justitie verschillende belangen tegenover elkaar afgewogen. De belediging zorgde voor veel verontwaardiging en het moet duidelijk zijn dat dit niet getolereerd wordt.

Daar staat tegenover dat de jongen nooit eerder met politie in aanraking is geweest. Hij heeft gehandeld onder groepsdruk en de impact van zijn daad niet kunnen overzien. De jongen werd na zijn daad geconfronteerd met veel reacties en kreeg een stadionverbod opgelegd.

Naast dat de jongen zelf al een excuusbrief heeft geschreven, zal hij in opdracht van de officier van justitie een alternatieve straf in de vorm van een werk- en/of leeropdracht moeten ondergaan. Omdat het een minderjarige verdachte betreft, doet het OM geen verdere mededelingen over deze alternatieve afdoening.

Geen rectificatie persbericht Partij voor de Dieren

Partij voor de Dieren hoeft het persbericht van 6 oktober 2023 over de wijze waarop er is omgegaan met meldingen van integriteitsschendingen tegen partijleider Esther Ouwehand en een medewerker niet te rectificeren of te verwijderen. Dat heeft de voorzieningenrechter vandaag bepaald. De integriteitssecretaris van de politieke partij had het kort geding aangespannen. 

De integriteitssecretaris stelde dat de partij in het persbericht niet had mogen spreken van een onjuiste en onzorgvuldige manier van behandelen van de meldingen tegen Ouwehand en haar medewerker. De rechter is het daar niet mee eens en vindt dat de partij de wijze waarop de integriteitssecretaris de meldingen tegen hen in behandeling heeft genomen terecht onzorgvuldig en onjuist heeft mogen noemen. 

Wel vindt de voorzieningenrechter het onzorgvuldig dat het partijbestuur haar voor de publicatie van het persbericht niet op de hoogte heeft gesteld van haar bevindingen, geen persoonlijk gesprek met haar heeft gevoerd en haar zelfs niet persoonlijk op de hoogte heeft gesteld van de publicatie van het persbericht. Dit maakt de publicatie echter niet onrechtmatig.

EU gaat met Oekraïne en Moldavië onderhandelen over toetreding

Voorzitter van het Europees Parlement Metsola verwelkomt het besluit van de Europese Commissie om toetredingsonderhandelingen met Oekraïne en de Republiek Moldavië aan te bevelen. 

Metsola vertelde aan de radio Deutschlandfunk dat het Europees Parlement al heel lang aandringt op positieve signalen in dit verband. Het staat volledig aan de kant van Oekraïne en erkent ook dat het land aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt bij het voldoen aan de noodzakelijke voorwaarden. Metsola verwees echter ook naar wat zij ziet als de noodzakelijke hervormingen in de EU. Wat nu werkt, of min of meer werkt, met 27 lidstaten werkt misschien niet met 35 lidstaten.

Lührmann, staatssecretaris voor Europa bij het federale ministerie van Buitenlandse Zaken, nam een soortgelijk standpunt in op de radio Deutschlandfunk. De groene politicus sprak de overtuiging uit dat uitbreiding alleen goed kan werken als de EU zichzelf tegelijkertijd hervormt. Het was soms al moeilijk om beslissingen te nemen met 27 lidstaten. Staatssecretaris Lührmann sprak, net als EU-Commissievoorzitter von der Leyen voor haar, van een historische dag.

In een rapport van de Commissie aan de lidstaten stond dat de gesprekken over toetreding tot de EU moesten beginnen zodra de Oekraïense regering aan de laatste voorwaarden had voldaan.

PSV boekt belangrijke CL-zege op Lens

PSV heeft woensdagavond thuis met 1-0 gewonnen van RC Lens dankzij een rake kopbal van Luuk de Jong. Door de zege staat de ploeg van Peter Bosz nu op de tweede plaats in de poule.

Na elf minuten kwam PSV al op voorsprong dankzij een rake kopbal van Luuk de Jong. De aanvoerder van de Eindhovense club kopte een voorzet van Johan Bakayoko. In de tweede helft kreeg PSV meerdere kansen om de wedstrijd af te maken, maar vooral Bakayoko en Hirving Lozano waren niet scherp voor het doel.

Daardoor mocht Lens lang hopen op een resultaat en waren ze in de slotfase nog dicht bij de gelijkmaker, maar een inzet van Neil El Aynaoui belandde op de paal, waardoor PSV wist te winnen. Voor de Eindhovenaren is dit de eerste overwinning in acht jaar tijd, toen ze wisten te winnen van CSKA Moskou.

Door de overwinning staat PSV nu tweede in de poule met vijf punten uit vier wedstrijden. Lens heeft hetzelfde aantal punten, maar heeft een slechter onderling resultaat tegen de ploeg van Peter Bosz. Arsenal staat aan de leiding in poule B met negen punten, nadat het woensdag met 2-0 wist te winnen van Sevilla.

FOK! Wat een weer: nat herfstweer

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het bewolkt en in het midden en (zuid)oosten regent het. Elders is het droog en in het westen en noordwesten breekt mogelijk de zon af en toe door. Er staat weinig wind, alleen langs de kust staat er een matige wind uit het zuidwesten.

Vanmiddag schijnt af en toe de zon en is het eerst op de meeste plaatsen droog. In de tweede helft van de middag trekt een gebied met buien van zuidwest naar noordoost over het land. Bij de buien is plaatselijk ook onweer mogelijk. De maximumtemperatuur ligt rond 11°C. Er staat een matige, langs de kust (vrij) krachtige wind, windkracht 5 of 6 uit een zuidwestelijke richting.

Vanavond wordt het landinwaarts op de meeste plaatsen droog en klaart het op. Langs de kust blijft de kans op buien bestaan. De wind komt uit een zuidwestelijke richting en is matig, langs de kust (vrij) krachtig, windkracht 5 of 6.

Komende nacht komen er vooral in het noordwestelijk kustgebied buien voor, soms ook met onweer. Elders is het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 6°C. De wind komt is zuid tot zuidwest en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig, windkracht 6, langs de westkust soms hard, windkracht 7.

Tot morgen! 

                   

 Herfst....
Herfst....

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

EU-klimaatdienst registreert warmste oktober sinds begin metingen

Volgens de EU-klimaatdienst Copernicus was afgelopen oktober de warmste sinds de metingen in 1940 begonnen. Copernicus gaat er ook van uit dat 2023 het warmste jaar zal zijn “in 125.000 jaar”. Deze schatting is gebaseerd op een combinatie van Copernicus-gegevens met die van het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering (IPCC). 

Het IPCC maakt gebruik van metingen uit bronnen zoals ijskernen, boomringen en koraalafzettingen. Na het temperatuurrecord in oktober omschreef de EU-klimaatdienst Copernicus het als “vrij zeker” dat er ook voor heel 2023 een piek zou worden bereikt.
Dit jaar werden in een aantal maanden recordtemperaturen gemeten. Alleen al in oktober bedroeg de gemiddelde temperatuur van het aardoppervlak 15,3 graden Celsius, legt Copernicus uit. Dat is 1,7 graad hoger dan het geschatte gemiddelde voor de periode tussen 1850 en 1900, de zogenaamde pre-industriële referentieperiode. De gemiddelde zeeoppervlaktetemperatuur van 20,79 graden is ook de hoogste gemeten voor oktober sinds de metingen in 1940 begonnen.

“El Nino” zorgt voor extra opwarming
Gebaseerd op het gehele jaar 2023 liggen de waarden momenteel 1,43 graden boven het pre-industriële gemiddelde, aldus adjunct-Copernicus-directeur Burgess. De afgelopen vier maanden zijn mondiale temperatuurrecords gebroken en in oktober waren er buitengewone temperatuurafwijkingen.

Eén reden voor het hete jaar is de aanhoudende uitstoot van broeikasgassen door menselijke activiteiten. De mondiale CO2-uitstoot bereikte in 2022 een recordhoogte. Daarbij komt nog het optreden van het weerfenomeen “El Nino”. Dit heeft dit jaar vooral het oppervlaktewater in de oostelijke Stille Oceaan opgewarmd. De meeste El Nino-jaren zijn nu recordbrekend omdat de extra opwarming van de aarde bijdraagt aan de gestage toename van de door de mens veroorzaakte opwarming, zegt klimaatwetenschapper Michael Mann van de Universiteit van Pennsylvania.

2023 – een jaar van klimaatextremen
Er hebben dit jaar al een aantal extreme gebeurtenissen plaatsgevonden. Daartoe behoorden overstromingen waarbij duizenden mensen in Libië omkwamen, maar ook intense hittegolven in Zuid-Amerika en het ergste bosbrandenseizoen dat Canada ooit heeft gezien.
Hoewel landen steeds ambitieuzere doelstellingen hebben gesteld om de uitstoot geleidelijk terug te dringen, zijn er nog geen maatregelen genomen om deze doelstellingen te verwezenlijken. Copernicus-wetenschapper Burgess zei met het oog op de komende COP28-klimaatconferentie in Dubai dat de wereldgemeenschap dringend tegenmaatregelen moet nemen.

Euclid-ruimtetelescoop onthult eerste kleurenbeelden van verre sterrenstelsels

De Europese ruimtetelescoop Euclid heeft de eerste gedetailleerde kleurenbeelden van de missie gepubliceerd, die spectaculaire inzichten bieden in verre sterrenstelsels. De foto's werden gepresenteerd in het European Space Operations Center in Darmstadt. In het sterrenbeeld Orion zie je onder meer de zogenaamde Paardenkopnevel, spiraalstelsels, zogenaamde onregelmatige sterrenstelsels en 'indirect bewijs' voor het bestaan van donkere materie.

De wetenschappelijk projectleider bij Euclides, René Laureijs, verwees vooral naar het beeld van de zogenaamde Perseuscluster, een cluster van sterrenstelsels in het sterrenbeeld Perseus. Op de achtergrond bevinden zich meer dan 100.000 andere sterrenstelsels die zich op ongeveer tien miljard lichtjaar afstand bevinden en nog nooit eerder zijn waargenomen.

Laureijs en zijn collega's beoordelen een opname van een bolvormige sterrenhoop genaamd NGC 6397 als mogelijk bewijs voor het bestaan van zogenaamde donkere materie. Het feit dat er in de omgeving geen sterren te zien zijn, zou erop kunnen wijzen dat daar daadwerkelijk donkere materie aanwezig is.

Volgens de informatie overtreffen de eerste beelden de verwachtingen van de wetenschappers. Dankzij de grote kijkhoek kan de Euclid-telescoop grote delen van het heelal in hoge resolutie vastleggen. Euclid werd begin juli de ruimte in gelanceerd aan boord van een raket van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX. 

Random Pics van de Dag #1095

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.