Halsema en VVD Amsterdam: maatregelen na ongeregeldheden rond Arena

Als het aan burgemeester Femke Halsema en VVD Amsterdam ligt, komen de KNVB en clubs na de ongeregeldheden die ontstonden na de gestaakte wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord snel met maatregelen. Zo meldt AT5.

De Klassieker, die uitdraaide op een vernedering voor Ajax, kon niet worden uitgespeeld, omdat er vanuit de F-Side vuurwerk op het veld gegooid werd. Na afloop was het ook rondom het stadion onrustig. Zo braken hooligans de hoofdingang van het stadion open en zochten ze de confrontatie met de ME.

"Niet voor het eerst verpest een groep relschoppers het voor al die trouwe Ajax-fans die ook ziek zijn van een slechte seizoensstart, maar zich wel gedragen", schrijft Halsema op Instagram. "Vuurwerk op het veld, het intrappen van de hoofdingang, het gooien van stenen en vuurwerk naar de politie: de maat is wel vol", aldus de burgemeester, die verwacht dat er ingegrepen wordt. "Hoog tijd voor de KNVB en clubs om maatregelen te treffen."

Fractievoorzitter VVD Amsterdam Claire Martens gaat nog een stapje verder, zij pleitte vanmorgen bij WNL voor gezichtsherknning bij de stadions. Voetbalrellen zijn geen nieuw fenomeen, maar Martens is van mening dat er niet genoeg maatregelen zijn genomen. “We hebben al lange tijd tegen elkaar gezegd: genoeg is genoeg, dit kan zo niet langer. Voetbal is een volkssport. Er gaan gezinnen naar wedstrijden, jonge kinderen met hun grootouders. Zij moeten gewoon veilig kunnen zitten. Het is hartverscheurend om huilende kinderen op de tribunes te zien.”

Martens benadrukt dat de verantwoordelijkheid voor het voorkomen van vuurwerk in stadions bij de clubs zelf ligt. Ze streeft naar oplossingen die de veiligheid in het stadion waarborgen. "We hebben een redelijk zicht op mogelijke relschoppers, en moeten ervoor zorgen dat ze uit de buurt van het stadion blijven. Ik pleit voor gezichtsherkenning.”

“Als we van tevoren deze verdachte personen eruit pikken, dan kunnen we zien waar ze zich bevinden en ze verwijderen. Op die manier voorkomen we dat er straks helemaal geen publiek meer aanwezig is.” Ze wil dat de KNVB verantwoordelijk wordt gehouden voor het aandragen van oplossingen. Daarnaast vindt ze dat de voetbalbond beter moet beoordelen of een wedstrijd kan doorgaan.

Gister kwam de directie en Raad van Commissarissen van Ajax al met een reactie: "Teleurstelling over de slechte seizoensstart is volkomen begrijpelijk, maar mag nooit de aanleiding zijn voor ordeverstoringen. Wij verontschuldigen ons tegenover iedereen die zich onveilig heeft gevoeld of hier op een andere manier last van heeft gehad."