FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 25 september 2023

Extinction Rebellion en Greenpeace dreigen Rabobank te blokkeren

Nu de A12-actie wat naar de achtergrond verdwijnt in de media, heeft Extinction Rebellion (XR) een nieuw slachtoffer gevonden. Samen met Greenpeace nemen ze nu Rabobank op de korrel wegens vermeende schade door landbouwfinanciering.

Als Rabobank niet binnen 15 dagen toezegt te stoppen met het financieren van "industriële landbouw" én de "schade die daarmee is aangericht" vergoedt, dan dreigen beide organisaties kantoren van de bank te zullen sluiten. Naast steunbetuigingen wordt de actie op X (voormalig Twitter) soms ook uitgelegd als chantage en afpersing.

¤ 210 miljoen extra voor isolatie en warmtepompen

Het budget van de ISDE, de subsidieregeling voor isolatiemaatregelen, (hybride) warmtepompen, zonneboilers en aansluitingen op een warmtenet, is in verband met het grote aantal aanvragen dit jaar tussentijds met € 210 miljoen verhoogd. Daarmee is er in totaal € 560 miljoen beschikbaar in 2023. De ophoging van de subsidie is sinds 23 september 2023 beschikbaar.

De ISDE-subsidie wordt jaarlijks beschikbaar gesteld en loopt door tot 2030. Zowel huiseigenaren, VvE’s als bedrijven kunnen in aanmerking komen voor de regeling. De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp of isolatiemaatregel. En de energieprestatie daarvan. Op de website van RVOstaan de indicatieve subsidiebedragen. Voor de aansluiting op een warmtenet geldt een vast bedrag van € 3.325 en voor een elektrische kookplaat € 400.

Meer aanvragen dan verwacht
Het aantal aanvragen voor 2023 is fors hoger dan begin 2023 werd verwacht. Vooral het aantal aanvragen voor subsidie voor warmtepompen is groter dan verwacht. Dit jaar zijn tot nu toe bijna 180.000 aanvragen gedaan. Vorig jaar bedroeg het totaal aantal aanvragen over het hele jaar 100.000 (budget 2022: € 325 miljoen). In 2023 is al meer dan € 333 miljoen aangevraagd. Bij particulieren zijn isolerende maatregelen (€ 144 miljoen aangevraagd in 2023) en (hybride) warmtepompen (€ 142 miljoen aangevraagd in 2023) populair.

Na de verhoging van het budget is er tot en met eind dit jaar nog € 226 miljoen beschikbaar voor huishoudens en zakelijke gebruikers. Daarnaast is er binnen de ISDE specifiek voor zakelijke gebruikers in 2023 € 30 miljoen beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

Met Prinsjesdag heeft het kabinet aangekondigd ook het budget van de ISDE voor de komende jaren te willen verhogen met in totaal €1,38 miljard.

Man uit Nijmegen veroordeeld voor doodbedreiging

De rechtbank veroordeelt een 21-jarige man uit Nijmegen voor een doodsbedreiging en wapenbezit. Hij krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Daarnaast moet de man een schadevergoeding van ruim 3.000 euro betalen aan het slachtoffer. 

De 21-jarige man kende het slachtoffer en had ruzie met hem. Op 29 maart 2023 kwamen zij elkaar in hun auto's tegen op de Oranjesingel in Nijmegen. De auto's reden naast elkaar en hadden beiden hun ramen geopend. De 21-jarige haalde op enig moment het vuurwapen uit zijn jaszak en laadde het wapen door. Vervolgens richtte hij het pistool vanuit het passagiersraam en vuurde een kogel af.

Vrijspraak poging doodslag
De rechtbank kan op basis van het dossier niets vaststellen over de schietrichting van het wapen door de man. Daarnaast bleef de auto van het slachtoffer onbeschadigd. Hierdoor is er geen bewijs dat de man zijn wapen op het slachtoffer richtte. De rechtbank spreek de man vrij van poging tot doodslag en poging tot zware mishandeling. Ze komt daarom tot een lagere straf dan zoals werd geëist door de officier van justitie. 

Verminderd toerekeningsvatbaar
De rechtbank houdt bij de strafoplegging rekening met het feit dat bij de man PTSS is vastgesteld. De man is hierdoor verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank vindt dat het gaat om een zeer ernstig handeling en zij vindt het belangrijk dat hij niet nog een keer de fout in gaat. Daarom moet de man zich onder andere melden bij de reclassering en zich laten behandelen. 

World Superbikes-coureur Bautista blijft aan de leiding ondanks crash

Het World Superbikes-kampioenschap komt langzamerhand in de buurt van de ontknoping van dit jaar. Afgelopen weekeinde kwam men in actie op het Spaanse Motorland Aragon, waar bleek dat het wereldkampioenschap nog niet helemaal is beslist.

Race één
We begonnen met Jonathan Rea op poleposition, Alvaro Bautista en Toprak Razgatlioglu naast hem op rij één en een tweede rij met Andrea Locatelli, Michael Ruben Rinaldi en Iker Lecuona, voor Axel Bassani, Philipp Öttl en Remy Gardner - Michael van der Mark zette zijn BMW op de veertiende plek neer.

Na de openingsfase had Bautista de leiding in handen, gevolgd door Rea en Razgatlioglu, terwijl Rinaldi en Locatelli al een gaatje moesten laten. Na een paar ronden ging het fout voor Bautista: hij gleed zijn Ducati ineens tegen het asfalt, waardoor Razgatlioglu - die inmiddels Rea gepasseerd was - een enorme slag kon slaan in zijn strijd om weer mee te doen om de wereldtitel.

Rea pakte Razgatlioglu rap terug en Rinaldi probeerde de aansluiting te vinden, met succes, waarna hij Razgatlioglu te grazen nam. Zo ontstond een heerlijke driestrijd om de overwinning, waar Rinaldi zowaar als winnaar uit de bus kwam, kort nadat hij te horen had gekregen dat hij het team na dit jaar dient te verlaten. Hij pakte de overwinning, voor Razgatlioglu en Rea - Locatelli werd vierde, Danilo Petrucci klom van de 24e plek op naar plek vijf en Bautista ging in de slotronde nog eens onderuit, waardoor hij nul punten scoorde.

Superpolerace
Met dezelfde startopstelling als in race één konden we weer op weg, waarbij het dit keer Rea was die in de openingsfase de leiding pakte. Bautista volgde en Razgatlioglu dook in zijn kielzog, terwijl Locatelli en Rinaldi beiden ietwat eenzaam in de achtervolging moesten.

De drie grote mannen voorin streden als een dolle om de overwinning: Bautista op de Ducati, Rea op de Kawasaki en Razgatlioglu op de Yamaha. Rea leek de overwinning te pakken, maar Bautista ging er bij het ingaan van de laatste bocht voorbij en pakte de overwinning, voor Rea en Razgatlioglu. Locatelli en Rinaldi werden vierde en vijfde, Van der Mark finishte als dertiende, net als in de eerste race.

Race twee
De uitslag van de superpolerace vormde de startopstelling voor race twee, waarin Locatelli geweldig begon en zelfs even de leiding pakte. Bautista nam die positie snel weer terug en Rea vocht met Razgatlioglu volle bak om de derde plek, terwijl Rinaldi en Xavi Vierge ook de aansluiting goed te pakken hadden.

Het duurde niet heel lang tot Bautista toch een maatje te groot leek te zijn en een gat sloeg naar Locatelli, die teamgenoot Razgatlioglu zowaar lang voor wist te blijven - Rea moest afhaken bij het Yamaha-duo. Met vier ronden te gaan was het ineens klaar voor Locatelli: zijn Yamaha gaf de geest, wat hij pas na een paar bochten door had, resulterend in mogelijk flink wat olie op de baan.

Bautista kwam geen moment in gevaar en sloot zijn weekeinde zo toch gewoon sterk af, Razgatlioglu finishte als tweede en Rinaldi pakte de derde plek, terwijl Rea het met plek vier moest doen. Van der Mark sloot het weekeinde af met de elfde plek.

Kampioenschap
Met nog twee weekeinden te gaan, komend weekeinde in Portimão en eind oktober in Jerez, staat Bautista toch weer ruim aan de leiding. Razgatlioglu volgt als enige titelconcurrent op de tweede plek, ver voor Rea. Van der Mark, die dit jaar veel races moest missen wegens een forse blessure, staat op plek zeventien.

Opnieuw nachtelijke aanval op Odessa, 2 doden en 1000 ton graan verwoest

Rusland heeft afgelopen nacht de Zuid-Oekraïense havenstad Odessa aangevallen met drones en raketten. Volgens berichten in de media waren er diverse explosies te horen. Volgens de militaire gouverneur van Odessa, Oleh Kiper, werden minstens twee dode mensen geborgen onder het puin van een getroffen pakhuis. Ook een vrouw raakte gewond en wordt behandeld in het ziekenhuis. 

De Oekraïense luchtmacht had eerder op Telegram gewaarschuwd voor aanvallen met ‘Shahed’-drones, ‘Kalibr’-raketten en ‘Oniks’-kruisraketten. De militaire gouverneur van Odessa, Oleh Kiper, riep de bewoners op om veiligheid te zoeken en de schuilplaatsen niet voortijdig te verlaten. Gedurende de nacht was er in heel Oekraïne een tijdelijk luchtalarm. 

Oekraïne meldt aanzienlijke schade in de havenstad Odessa na de Russische luchtaanval. “Wederom een massale aanval op Odessa”, zei minister van Economie Yulia Svyrydenko. Graanpakhuizen werden verwoest en ook andere gebouwen waaronder het Odessa hotel in de haven raakten aanzienlijk beschadigd door de aanval. Volgens de regionale overheid zat er bijna 1.000 ton graan in de silo’s. 

Volgens het ministerie van Energie werd ook het elektriciteitsnet beschadigd. Meer dan 1.000 huishoudens in de regio Odessa zitten zonder elektriciteit. 



Inmiddels zijn er 6.600 etnische Armeniërs weggevlucht uit Nagorno-Karabach

Na de militaire overwinning van Azerbeidzjan in Nagorno-Karabach zijn er aanwijzingen dat de meeste etnische Armeniërs het gebied zullen verlaten. Ongeveer 6.600 mensen zijn al naar Armenië vertrokken. Dat heeft de regering in Jerevan bekendgemaakt. 

Een vertegenwoordiger van de internationaal niet-erkende regering van Nagorno-Karabach vertelde gisteren aan persbureau Reuters dat waarschijnlijk 120.000 mensen zullen proberen van Nagorno-Karabach naar Armenië te verhuizen. Ze willen geen deel uitmaken van Azerbeidzjan en zijn bang voor etnische zuiveringen. De Armeense premier Pashinyan zei dat de bevolking van Nagorno-Karabach in Armenië zal worden toegelaten.

Erdogan blij met de herovering door Azerbeidjan
Ondertussen feliciteerde de Turkse president Erdogan de Azerbeidzjaanse president Aliyev met de herovering van Nagorno-Karabach. Het Azerbeidzjaanse leger heeft een “historisch succes” geboekt, zei Erdogan tijdens een ontmoeting met Aliyev, aldus persbureau Anadolu. De twee politici ontmoetten elkaar in de Azerbeidzjaanse exclave Nachitsjevan, gelegen tussen Armenië, Iran en Turkije. Turkije is een nauwe bondgenoot van Azerbeidzjan. Azerbeidzjan en Turkije streven al lang naar het doel om een corridor tussen hun landen tot stand te brengen. Deze zou ook over Armeens grondgebied lopen.

Azerbeidzjan wil Nagorno-Karabach ‘re-integreren’
Nagorno-Karabach maakt volgens het internationaal recht deel uit van Azerbeidzjan, maar wordt overwegend bewoond door etnische Armeniërs. Ze hebben de regio dertig jaar grotendeels gecontroleerd met de hulp van de Armeense regering. Afgelopen dinsdag viel Azerbeidzjan het gebied aan, en een dag later stemden de Armeniërs in Nagorno-Karabach in met een staakt-het-vuren. Azerbeidzjan beloofde de rechten van Armeniërs in het gebied te respecteren. De Armeniërs zijn echter bang onderdrukt te worden.

WGA en AMPTP bereiken overeenkomst; einde schrijversstaking in zicht

De Amerikaanse scenarioschrijversvakbond (WGA) en de gezamenlijke film- en televisiestudio's (AMPTP) hebben zondag na vijf achtereenvolgende onderhandelingsdagen een voorlopige overeenkomst bereikt, waardoor een einde aan de nu 146 dagen durende staking in zicht is.

De stakers die fysiek voor de deuren van de Hollywood-studio's de wacht hielden zijn zondagavond naar huis gegaan. De staking zelf houdt nog aan totdat de overeenkomst is goedgekeurd door de vakbondsleiders en de 11.000 leden. Hier is waarschijnlijk dinsdag een stemming over.

Hoewel de details van de overeenkomst nog niet bekend worden gemaakt, is er naar alle waarschijnlijkheid overeenstemming bereikt over de vergoeding aan schrijvers en het gebruik van kunstmatige intelligentie. Het bestaande vergoedingsmodel is de afgelopen jaren ingezakt, omdat het vooral was gebaseerd op langlopende tv-seizoenen en herhalingen op tv-zenders. Hiervan is geen sprake bij moderne streamingseries. Over kunstmatige intelligentie (AI) wilden de schrijvers vooral vastleggen dat AI geen bedreiging wordt voor hun banen.

De gezamenlijke vakbond van de tv- en theateracteurs, SAG-AFTRA, feliciteerde de WGA met hun succes, maar benadrukt dat AMPTP met hen nog opnieuw om de tafel moet om ook de acteursstaking te beëindigen. Tot die tijd ligt Hollywood nog steeds grotendeels stil; als de schrijversstaking stopt kan er wel worden gewerkt aan het ontwikkelen van verhalen en scripts en het plannen van nieuwe tv-seizoenen, maar worden er (op enkele uitzonderingen na) nog geen films en series gedraaid. De acteursvakbond staakt sinds juli.

De tv-programma's die, net als in 2007-2008, als eerste uit de lucht gingen door het wegvallen van schrijvers, zijn de late night talkshows, zoals die van Jimmy Fallon, Seth Meyers en Jimmy Kimmel. Deze shows kunnen ook als eerste weer opstarten; de verwachting is dat er vanaf medio volgende week mogelijk weer nieuwe afleveringen worden geschreven en gefilmd.

Doctor Who-trailer bevestigt de schurk; biedt nieuwe inzichten

Voor de specials die ter viering van het zestigjarig bestaan van Doctor Who zijn gemaakt is dit weekend, precies twee maanden voor de verjaardag van de tv-serie, een nieuwe trailer vrijgegeven.

De trailer ging zaterdagavond in première op BBC One en op social media en toont aanvullende beelden uit The Star Beast, de eerste van de drie specials, en mogelijk uit andere afleveringen. Het gunt ons bovendien een eerste blik op het nieuwe UNIT-hoofdkwartier; een Avengers Tower-achtige wolkenkrabber in het centrum van Londen.

De trailer toont, net als de vorige, een blik op Ncuti Gatwa, die de rol van de Doctor later dit jaar van David Tennant zal overnemen. Ook dit fragment is vrij van context maar suggereert dat de specials meer van Gatwa zullen tonen dan alleen zijn regeneration.

Er zijn ook nieuwe beelden van de rol gespeeld door Neil Patrick Harris, die door veel fans de afgelopen maanden al de Celestial Toymaker werd genoemd, verwijzend naar een personage dat voor het laatst in 1966 in de serie te zien was. Tegelijk met de release van de trailer maakte de BBC op social media bekend dat Harris inderdaad 'the Toymaker' speelt, al ontbreekt het woord 'Celestial' nog wel.

Doctor Who bestaat op 23 november 60 jaar. In die maand zullen de drie specials worden uitgebracht; Britten kunnen de afleveringen zoals gebruikelijk kijken op BBC One (en daarmee de meeste Nederlandse kijkers ook), terwijl internationale fans met een Disney+-abonnement de afleveringen op dat platform kunnen streamen.

De exacte uitzenddata worden in een later stadium bekend gemaakt.

Meeste respondenten onderzoek Slaapwijsheid: 'stop de zomertijd!

Een significante meerderheid van de Nederlanders wil de zomertijd afgeschaft zien, zo blijkt uit een enquête uitgevoerd door platform Slaapwijsheid onder ruim 7000 respondenten. Maar liefst 85% van de deelnemers spreekt zich uit tegen het behoud van de zomertijd.

Na afweging van de voor- en nadelen van permanente zomer- en wintertijd konden respondenten hun voorkeur aangeven. Bij permanente zomertijd is het langer licht in de avond, maar later licht in de ochtend; bij permanente wintertijd is het vroeger licht en eerder donker. 51% prefereert permanente wintertijd, 46% zomertijd, en 5% heeft geen voorkeur.

Het gevaar van permanente zomertijd
Chronobioloog Marijke Gordijn van de Rijksuniversiteit Groningen benadrukt de ernst van het negeren van ons natuurlijke bioritme door het handhaven van de zomertijd. "Het wijzigen van de tijd heeft ernstige gezondheids implicaties. Een standaardtijd met meer licht in de ochtend is de gezonde keuze."

Permanente zomertijd zorgt ervoor dat menigeen een groot deel van het jaar in het donker ontwaakt, wat de biologische klok en slaap verstoort. Alle experts zijn het erover eens dat dit niet de gezonde keuze is, met in de winter licht pas om 10 uur in de ochtend. Gordijn pleit voor een leven in harmonie met de 'zonnetijd', dichter bij ons natuurlijke ritme, wat leidt tot betere alertheid overdag en verbeterde nachtrust.

Huidige tijdregelingen positioneren Nederland in de Midden- en zelfs Oost-Europese tijdzone. Een schema dat meer overeenkomt met de Britse tijd, oftewel Greenwich Mean Time, zou echter beter in lijn zijn met de natuurlijke positie van de zon.

Gordijn waarschuwt voor de gevolgen van slechte slaap, zoals verminderd leervermogen en geheugen, verhoogd risico op ongevallen en op de lange termijn ernstige gezondheids- problemen waaronder hart- en vaatziekten, stemmingsstoornissen, en zelfs obesitas en diabetes.

Halsema en VVD Amsterdam: maatregelen na ongeregeldheden rond Arena

Als het aan burgemeester Femke Halsema en VVD Amsterdam ligt, komen de KNVB en clubs na de ongeregeldheden die ontstonden na de gestaakte wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord snel met maatregelen. Zo meldt AT5.

De Klassieker, die uitdraaide op een vernedering voor Ajax, kon niet worden uitgespeeld, omdat er vanuit de F-Side vuurwerk op het veld gegooid werd. Na afloop was het ook rondom het stadion onrustig. Zo braken hooligans de hoofdingang van het stadion open en zochten ze de confrontatie met de ME.

"Niet voor het eerst verpest een groep relschoppers het voor al die trouwe Ajax-fans die ook ziek zijn van een slechte seizoensstart, maar zich wel gedragen", schrijft Halsema op Instagram. "Vuurwerk op het veld, het intrappen van de hoofdingang, het gooien van stenen en vuurwerk naar de politie: de maat is wel vol", aldus de burgemeester, die verwacht dat er ingegrepen wordt. "Hoog tijd voor de KNVB en clubs om maatregelen te treffen."

Fractievoorzitter VVD Amsterdam Claire Martens gaat nog een stapje verder, zij pleitte vanmorgen bij WNL voor gezichtsherknning bij de stadions. Voetbalrellen zijn geen nieuw fenomeen, maar Martens is van mening dat er niet genoeg maatregelen zijn genomen. “We hebben al lange tijd tegen elkaar gezegd: genoeg is genoeg, dit kan zo niet langer. Voetbal is een volkssport. Er gaan gezinnen naar wedstrijden, jonge kinderen met hun grootouders. Zij moeten gewoon veilig kunnen zitten. Het is hartverscheurend om huilende kinderen op de tribunes te zien.”

Martens benadrukt dat de verantwoordelijkheid voor het voorkomen van vuurwerk in stadions bij de clubs zelf ligt. Ze streeft naar oplossingen die de veiligheid in het stadion waarborgen. "We hebben een redelijk zicht op mogelijke relschoppers, en moeten ervoor zorgen dat ze uit de buurt van het stadion blijven. Ik pleit voor gezichtsherkenning.”

“Als we van tevoren deze verdachte personen eruit pikken, dan kunnen we zien waar ze zich bevinden en ze verwijderen. Op die manier voorkomen we dat er straks helemaal geen publiek meer aanwezig is.” Ze wil dat de KNVB verantwoordelijk wordt gehouden voor het aandragen van oplossingen. Daarnaast vindt ze dat de voetbalbond beter moet beoordelen of een wedstrijd kan doorgaan.

Gister kwam de directie en Raad van Commissarissen van Ajax al met een reactie: "Teleurstelling over de slechte seizoensstart is volkomen begrijpelijk, maar mag nooit de aanleiding zijn voor ordeverstoringen. Wij verontschuldigen ons tegenover iedereen die zich onveilig heeft gevoeld of hier op een andere manier last van heeft gehad."

Random Pics van de Dag #1051

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Dag 17 blokkades A12, XR eist via rechter stop inzet waterkanon

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) gaat een rechtszaak aanspannen tegen de Nederlandse overheid om te voorkomen dat waterkanonnen worden ingezet bij de klimaatdemonstraties op de A12 bij Den Haag. Een woordvoerder van de groep heeft tegen persbureau ANP bevestigd dat de dagvaarding vandaag of morgen zal worden verstuurd.

De datum van het kort geding moet nog worden bepaald. Volgens advocaat Willem Jebbink van XR is het gebruik van waterkanonnen “totaal onnodig en onevenredig tegen vreedzame demonstranten”. Jebbink zegt: “Demonstranten worden met krachtige waterstralen besproeid, terwijl ze geen bedreiging vormen of gevaar veroorzaken. Waterkanonnen zijn geweldsmiddelen en veroorzaken inmiddels slachtoffers.” Hij voegt eraan toe dat demonstranten “over het wegdek werden gespoten” en “blauwe plekken opliepen door de kracht van de waterstraal”.

Het is vandaag dag 17 van de acties op de snelweg A12 bij Den Haag. Door de Utrechtse baan in Den Haag dagelijks te blokkeren wil de groep de overheid dwingen te stoppen met regelingen die de fossiele industrie steunen (stop fossiele subsidies). Het actie voeren op de A12 is verboden door gemeente Den Haag, er mag wel worden gedemonstreerd op het Malieveld.

Sinds enkele dagen zet de politie Den Haag een Belgisch waterkanon in met een duidelijk hardere straal dan het daarvoor gebruikte Duitse waterkanon. Vandaag greep de politie greep direct in en wist de relatief kleine groep actievoerders binnen twintig minuten van het wegdek teverwijderen met behulp van flesjes cola. Het waterkanon is vandaag, net als gisteren, niet gebruikt.

Export en inkomsten Russische ruwe olie gestegen ondanks sancties

De Russische export van ruwe olie is dit voorjaar met 50 procent gestegen, ondanks sancties van de EU en de G7.

Dit meldt de “Financial Times”, onder verwijzing naar gegevens van het analysebedrijf Kpler. Volgens schattingen van de Kyiv School of Economics zijn de Russische olie-inkomsten ook gestegen als gevolg van de hogere olieprijzen.

De Europese Unie, de G7-landen en Australië hebben in december 2022 een prijsplafond van $60 per vat voor Russische olie ingevoerd. Dit was bedoeld om het voor Rusland moeilijker te maken de oorlog tegen Oekraïne te financieren.

Derde Star Wars-Jedi game in de maak volgens Cal Kestis acteur Cameron Monaghan

Cal Cestis acteur Cameron Monaghan heeft bij het Ocala Comic Con in Florida bevestigd: Er komt een derde Star Wars-Jedi game!

'We werken aan een derde game en daar zijn we momenteel mee bezig. Het is een grote onderneming en er zijn tot nu toe een aantal gesprekken geweest. Hopelijk kunnen we binnenkort beginnen en iets heel cools maken'. Zou de acteur gezegd hebben bij de grote conventie. Verder is er bekendgemaakt dat Stig Asmussen, de regisseur van de Star Wars-Jedi reeks, de studio Respawn Entertainment gaat verlaten. Asmussen heeft altijd gezegd dat hij de Star Wars-Jedi reeks als trilogie heeft willen uitbrengen.

Het is nog niet bekend wie Stig Asmussen gaat vervangen, maar EA (de uitgever van de games) heeft bevestigd dat 'veteranen van het Respawn Entertainment team zijn plek gaan overnemen en het team gaan leiden'. Aldus een woordvoerder van EA Games. Het vorige deel van de Star Wars-Jedi reeks kwam in april van dit jaar uit. Het spel kreeg verdeelde kritieken, voornamelijk vanwege technische problemen en bugs. Zie wat wij van FOK!Games ervan vonden in onze review.

Ierse rugbyers verslaan Zuid-Afrika, Wales naar kwartfinales na afstraffing Wallabies

Op het wereldkampioenschap rugby in Frankrijk is de afgelopen dagen de derde speelronde afgewerkt. In alle vier groepen stonden twee wedstrijden op het programma en inmiddels zijn ook de eerste teams definitief uitgeschakeld of juist verzekerd van een plek in de kwartfinales.

Italië - Uruguay (groep A)
Na de simpele zege op Namibië had Italië het iets lastiger met Uruguay: een try van Lorenzo Pani bracht Italië op voorsprong, maar via een penalty try en een score van Nicolas Freitas kwam Uruguay langszij. In de tweede helft sloeg Italië echter toe en met onder meer tries van Michele Lamaro, Montanna Ioane, Lorenzo Cannone en Juan Ignacio Brex speelde Italië zich naar een 38-17 overwinning.

Frankrijk - Namibië (groep A)
In Marseille werd het een duidelijk verhaal: Namibië werd totáál weggespeeld. Damian Penayd opende de score en pakte uiteindelijk drie tries, Jonathan Danty, Charles Ollivon en Louis Bielle-Biarrey scoorden er twee en ook Thibaud Flament, Antoine Dupont, Baptiste Couilloud en Melvyn Jaminet droegen bij aan de 96-0 afslachting, net als de twaalf conversies van Thomas Ramos. Niet verrassend is Namibië na drie nederlagen definitief uitgeschakeld.

Zuid-Afrika - Ierland (groep B)
Dé clash van de groepsfase: wereldranglijstaanvoerder Ierland tegen wereldkampioen Zuid-Afrika, opvallend genoeg de eerste ontmoeting ooit op een WK tussen de twee toplanden. Manie Libbok trapte Zuid-Afrika vroeg op voorsprong, maar een mooie try van MacKenzie Hansen bracht de Ieren langszij. Een heerlijke pass leverde Cheslin Kolbe een try op voor de Springbokke, maar penalties van Jonny Sexton en Jack Crowley brachten Ierland de winst: 13-8.

Schotland - Tonga (groep B)
George Turner zette de Schotten snel op voorsprong, maar Tonga sloeg terug dankzij Solomone Kata. Na de stroeve start kwamen de Schotten echter beter in hun spel en via tries van Duhan van der Merwe, Kyle Steyn en Rory Darge pakten ze een ruime voorsprong. Tonga deed dankzij Ben Tameifuna iets terug, maar George Horn, Blair Kinghorn en Darcy Graham brachten de Schotten met een paar tries een 45-17 zege, waardoor er nog hoop is op de kwartfinales, hoewel Ierland en Zuid-Afrika de beste papieren hebben.

Georgië - Portugal (groep C)
Georgië begon prima aan de wedstrijd met een razendsnelle try van Akaki Tabutsadze en conversie van Tedo Abzhanadze, die ook twee penalties raakte. Portugal kwam echter terug met twee tries van Raffaele Storti, waarna Tengiz Zamtaradze de Georgiërs op 18-18 bracht. Nuno Sousa Guedes had in de laatste seconden de kans om Portugal een eerste WK-zege ooit te bezorgen, maar zijn penalty ging naast en dus bleef het bij een gelijkspel.

Wales - Australië (groep C)
Al vanaf de eerste minuut was duidelijk dat Wales de bovenliggende partij was, een vroege try van Gareth Davies zette de toon. Australië kon een beetje in de buurt blijven, maar in de tweede helft liep Wales weg met tries van Nick Tompkins en Jac Morgan, terwijl Gareth Anscombe zes penalties én een drop goal scoorde. Wales won met 40-6 en plaatste zich als eerste ploeg voor de kwartfinales, Australië speelt alleen nog tegen Portugal en moet hopen dat Fiji tegen Portugal en Georgië nauwelijks scoort, wat niet waarschijnlijk is. De kans is voor Australië dus groot dat het voor het eerst in de historie niet door de groepsfase komt.

Argentinië - Samoa (groep D)
In een uiterst fysieke strijd pakte Argentinië met een try van Emiliano Boffelli een vroege voorsprong, die door een conversie en drie penalties van diezelfde Boffelli werd uitgebreid. Samoa deed dankzij een try van Sama Malolo iets terug, maar dat was veel te laat en Argentinië boekte een belangrijke 19-10 zege, waardoor de ploeg hoop kan blijven houden op de kwartfinales.

Engeland - Chili (groep D)
Chili maakte geen schijn van kans tegen Engeland en, vooral Henry Arundell: hij scoorde maar liefst vijf tries, de vierde Engelsman die dat ooit in één wedstrijd voor elkaar heeft gekregen. Theo Dan en Marcus Smith scoorden er beiden twee en ook Bevan Rodd en Jack Willis lieten een try noteren, wat Engeland uiteindelijk richting een 71-0 zege hielp. Chili is daardoor definitief uitgeschakeld, Engeland staat met anderhalf been in de kwartfinales.

Meer ziektemeldingen voedselconsumptie

In 2022 waren er 1.165 meldingen van uitbraken van voedselgerelateerde infecties. Een uitbraak is als er twee of meer zieken zijn van hetzelfde voedsel. In totaal werden er 4.470 mensen ziek. Het aantal meldingen van uitbraken van voedselgerelateerde infecties neemt ieder jaar toe. In 2016 ging het om 594 meldingen met 2.731 zieken. Het aantal is dus verdubbeld, blijkt uit het rapport Registratie voedselgerelateerde uitbraken in Nederland, 2022 van het RIVM.

Oorzaak niet altijd bekend
De meeste uitbraken van voedselvergiftigingen worden niet opgemerkt. Bij gemelde uitbraken, onderzoekt de NVWA(Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) wat de oorzaak is. Vaak blijft die oorzaak onbekend. Als dit wel bekend is, dan zijn het norovirus, Salmonella en Campylobacter de belangrijkste veroorzakers.

Voedselvergiftiging voorkomen
Het RIVM krijgt de meldingen van uitbraken van voedselgerelateerde infecties van de NVWA en de GGD(Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Deze gegevens samen geven inzicht in de oorzaken van de uitbraken, hoe vaak ze voorkomen en de mogelijke veranderingen door de jaren heen. Met deze inzichten kan het RIVM adviseren hoe mensen ziektevoedselvergiftiging kunnen voorkomen.

Onderzoek door NVWA, WFSR(Wageningen Food Safety Research ) en GGD’en
De NVWA en GGD’en onderzoeken uitbraken van voedselgerelateerde infecties en vergiftigingen om meer zieken en uitbraken te voorkomen. De NVWA kijkt naar het voedsel, de herkomst en de plaats waar het wordt bereid. Wageningen Food Safety Research (WFSR) onderzoekt het voedsel in het laboratorium op aanwezigheid van ziekteverwekkers. Met deze uitslagen kan NVWA toezien op veilige voedselbereiding De GGD richt zich op de personen die besmet voedsel hebben gegeten en probeert via hen de mogelijke bron(nen) te herleiden.

FOK! Wat een weer: prachtig najaarsweer

herfstbanner

Goedemorgen!

Vanochtend is het zonnig en droog. Later in de ochtend neemt in het uiterste westen de bewolking toe. De wind uit het zuiden is boven land matig, in het Waddengebied en op het IJsselmeer vrij krachtig, eerst mogelijk krachtig, windkracht 6.

Vanmiddag zijn er landinwaarts eerst flinke zonnige perioden. In het westen overheerst de bewolking, mogelijk valt daaruit plaatselijk wat lichte motregen. Later in de middag neemt ook in het midden de bewolking toe, maar daar blijft het droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 17°C in het westen tot plaatselijk 23°C in het zuidoosten. De wind waait uit het zuidwesten en is meest matig.

Vanavond zijn er in het oosten en zuidoosten opklaringen. Elders overheerst de bewolking. Het blijft droog. Boven land staat er weinig wind, maar aan zee en op het IJsselmeer waait het soms matig uit het zuiden.

Komende nacht is het droog. De temperatuur daalt naar ca. 13°C in het westen en 8°C in het oosten. Er is weinig wind.

Tot morgen!

Een practig najaarsbeeld vanuit het Bargerveen (Foto: Oppiedepoppie)
Een practig najaarsbeeld vanuit het Bargerveen (Foto: Oppiedoppie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.