Mobilisatie in Rusland: tweede ronde op komst?

Van meerdere kanten zijn er geruchten over een nieuwe mobilisatie ronde in Rusland om de oorlog in Oekraïne te ondersteunen. Vrouwen van mannen aan het front klagen dat deze mannen het zwaar hebben, lang geen verlof meer hebben genoten en dat het voor de familieleden thuis ook zwaar is om deze mannen te missen. Officiële berichten houden het nog op intensievere recrutering van soldaten die vrijwillig in dienst treden, maar op ondermeer een Telegramgroep die bekend staat als betrouwbaar in het lekken van informatie van de FSB, wordt een nieuwe mobilisatie wel degelijk voorbereid.

Op korte termijn wordt een nieuwe mobilisatie echter niet waarschijnlijk geacht. De gewone militaire dienstplicht voor Russen start op 1 oktober, vertelde Mikhail Salkin, een Russische advocaat en rechtenactivist, aan Radio Free Europe. Dat zou maken dat registratie- en rekruteringsbureaus de verwerking van een brede mobilisatie niet kunnen verwerken tot december. Gewone dienstplichtigen mogen niet in Oekraïne ingezet worden.

Vervolgens zijn in maart al weer de Russische presidentsverkiezingen. En daarmee lijkt ook dan een stressvolle mobilisatie politiek niet wenselijk volgens Salkin.

Ondertussen zouden officiële Russische instanties worden gemaand om vooral niet te reageren op geruchten over een tweede mobilisatie.