FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 15 september 2023

Random Pics van de Dag #1041

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

'Poolse consulaten verkochten EU-visa'

Volgens berichten in de media hebben Poolse consulaten in Afrika en Azië honderdduizenden werkvisa aan migranten verkocht.

Deze arbeidsmigranten bereikten zo de EU. Centraal in de verdenking staan politici van de conservatieve, nationalistische PiS-partij. De PiS-partij streeft er naar nauwelijks migratie toe te staan, wat de verdenkingen des te opmerkelijk maakt.

OM: 'verlaag verkeersboetes met 30%'

Een opvallende oproep vandaag van het OM: verkeersboetes moeten met 30% omlaag.

De boetes voor verkeersovertredingen zijn inmiddels buiten proportie vindt het OM en zouden daarom omlaag moeten. Verkeersboetes zijn zo hoog dat het draagvlak voor boetes afbrokkelt, aldus het OM. 

Deze oproep is in tegenspraak met de plannen van de demissionaire regering, die de verkeersboetes met ingang van januari 2024 juist nóg verder wil verhogen. Waar bijvoorbeeld het vasthouden van een telefoon achter het stuur nu nog een boete kan opleveren van €380,-, wordt deze boete volgens de plannen verhoogd naar €420,-.

Mobilisatie in Rusland: tweede ronde op komst?

Van meerdere kanten zijn er geruchten over een nieuwe mobilisatie ronde in Rusland om de oorlog in Oekraïne te ondersteunen. Vrouwen van mannen aan het front klagen dat deze mannen het zwaar hebben, lang geen verlof meer hebben genoten en dat het voor de familieleden thuis ook zwaar is om deze mannen te missen. Officiële berichten houden het nog op intensievere recrutering van soldaten die vrijwillig in dienst treden, maar op ondermeer een Telegramgroep die bekend staat als betrouwbaar in het lekken van informatie van de FSB, wordt een nieuwe mobilisatie wel degelijk voorbereid.

Op korte termijn wordt een nieuwe mobilisatie echter niet waarschijnlijk geacht. De gewone militaire dienstplicht voor Russen start op 1 oktober, vertelde Mikhail Salkin, een Russische advocaat en rechtenactivist, aan Radio Free Europe. Dat zou maken dat registratie- en rekruteringsbureaus de verwerking van een brede mobilisatie niet kunnen verwerken tot december. Gewone dienstplichtigen mogen niet in Oekraïne ingezet worden.

Vervolgens zijn in maart al weer de Russische presidentsverkiezingen. En daarmee lijkt ook dan een stressvolle mobilisatie politiek niet wenselijk volgens Salkin.

Ondertussen zouden officiële Russische instanties worden gemaand om vooral niet te reageren op geruchten over een tweede mobilisatie.

Dainese sprint naar winst in negentiende rit Vuelta

Alberto Dainese heeft de negentiende etappe van de Vuelta gewonnen. De Italiaanse sprinter van DSM won in een massasprint van zijn landgenoot Filippo Ganna. Sepp Kuss kende een rustige dag en is nog altijd leider in de Ronde van Spanje.

Na de verschillende bergritten in de Ronde van Spanje kregen nu de sprinters weer een kans. In de etappe van bijna 180 kilometer lang over alleen maar vlakke wegen werd al snel duidelijk dat de ploeg van groenetruidrager Kaden Groves de rit wilde controleren en dat deed Alpecin-Deceuninck dan ook. Lange tijd reed er een kopgroep van vier vooruit, maar die werd ruim voor de streep weer bijgehaald.

Vlak voor het ingaan van de slotkilometer was al het werk voor Groves voor niets geweest. De Australische sprinter was bij een valpartij betrokken en kon niet sprinten voor zijn derde dagzege. Filippo Ganna zag zijn kans en ging de sprint van ver aan. De Italiaan van team Ineos leek het te gaan halen, maar in de laatste meters ging zijn landgenoot Alberto Dainese hem nog voorbij en pakte zijn eerste zege in de Vuelta. Eerder dit jaar sprintte hij ook al naar een ritzege in de Giro d'Italia. Marijn van den Berg sprintte naar de derde plaats. 

Results powered by FirstCycling.com

Het nutteloze feitje van de dag: Een nieuwe Tweede Kamer

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Het Binnenhof is op dit moment een grote bouwput, maar wist je dat er begin vorige eeuw al grootse plannen waren voor een nieuw Tweede Kamergebouw? De Kamerleden klaagden destijds over gebrek aan ruimte waar ze konden werken, dus werden in 1919 diverse architecten benaderd om een uitbreiding van het Kamergebouw te ontwerpen. Vooral de ontwerpen van rijksbouwmeester Daniël Knuttel en Hendrik Petrus Berlage waren opzienbarend.

Knuttel ontwierp een futuristisch gebouw met een wolkenkrabber van bijna 100 meter en Berlage koos voor een lange smalle toren als blikvanger van het nieuwe Kamergebouw. De bijzondere ontwerpen waren indrukwekkender dan de Kamerleden verwacht hadden en de te verwachten kosten waren met 6 miljoen gulden voor die tijd wat te gortig. Dus toen de Raad van State aanbood dat de Kamerleden enkele van hun ruimtes konden gebruiken, verdwenen de bijzondere plannen in een la.

Uiteindelijk zou er begin jaren '90 alsnog een nieuwe Tweede Kamer geopend worden. Wel eentje die er totaal anders uitzag dan de heren Knuttel en Berlage voor ogen hadden.

Franse rugbyers winnen op WK van stug Uruguay

In Frankrijk is de tweede speelronde van start gegaan tijdens het wereldkampioenschap rugby. Het gastland nam het donderdagavond in Lille op tegen Uruguay, de eerste keer dat de twee ploegen tegenover elkaar stonden op een mondiaal eindtoernooi.

Een penalty kick door Melvyn Jaminet zette Frankrijk snel op voorsprong, maar Uruguay sloeg verrassend snel terug: een fraaie trap belandde met wat mazzel bij de in Frankrijk spelende Nicolas Freitas voor een try. Kort daarop scoorde Frankrijk via fly-half Antoine Hastoy, terwijl Jaminet de conversie en later nog een penalty tussen de palen trapte.

Uruguay gaf zich niet gewonnen en vroeg in de tweede helft tekende Baltazar Amaya voor een try, waarna Felipe Etcheverry de conversie scoorde, maar bijna gelijk daarna deelde Frankrijk de genadeslag uit: Peato Mauvaka scoorde een try en twintig minuten later maakte Louis Bielle-Biarrey het helemaal af, Frankrijk won uiteindelijk met 27-12.

'Neuken op een hoogtepunt': betrapt stel zorgt voor hilariteit bij vliegtuigpassagiers

Twee easyJet-passagiers werden door de politie op Ibiza weggeleid nadat ze tijdens een vlucht door een lid van het cabinepersoneel werden betrapt op seks in het vliegtuigtoilet. Een video van dit moment toont passagiers die juichen en schreeuwen terwijl de easyJet-medewerker de deur opentrekt bij het luidruchtige duo. Dit incident vond plaats op een hoogte van 9.000 meter en veroorzaakte hilariteit onder de passagiers die uitzicht op het tafereel hadden.

Het voorval vond plaats op 8 september, tijdens een vlucht van het Britse Luton naar Ibiza. Sectie 71 van de Sexual Offenses Act 2004 stelt dat het illegaal is om seks te hebben in een toilet waartoe het publiek toegang heeft. Het is niet bekend of het stel is aangehouden op Ibiza

De video van deze gewaagde escapade in de lucht ging snel viraal op sociale media nadat hij zondag werd gepost, wat leidde tot een stortvloed aan humoristische reacties. Een gebruiker merkte met humor op: "Ryanair zou waarschijnlijk extra kosten in rekening brengen voor dit entertainment tijdens de vlucht." Een ander grapte: "Het feit dat dit gebeurde op een EasyJet-vlucht voegt een geheel nieuwe dimensie aan het verhaal toe." Weer een andere persoon vroeg gekscherend: "Laten we hopen dat dit niet de piloot was!"

Te midden van de grappen en grollen bracht easyJet een verklaring uit waarin werd bevestigd dat de vlucht bij aankomst door de politie moest worden opgewacht vanwege het gedrag van deze twee passagiers aan boord. 

'Contant betalen moet een recht worden'

Digitaal betalen, met een pinpas of via een app op de telefoon, wordt in de hele Europese Unie steeds gewoner. Het is makkelijk en efficiënt. Toch wordt er nog altijd meer met cash dan digitaal betaald in Europa. 60 procent van de Europeanen geeft aan die mogelijkheid te willen behouden.

Sommige mensen, bijvoorbeeld ouderen, betalen nog altijd liever uitsluitend met contant geld. En er zijn ook mensen in de EU die, om wat voor reden dan ook, geen bankrekening hebben. Om te garanderen dat iedereen kan blijven betalen zoals hij of zij wil, deed de Europese Commissie dit jaar een wetsvoorstel om het recht om met cash te betalen wettelijk vast te leggen.

Dit wettelijk recht betekent dat bedrijven niet meer eenzijdig mogen beslissen dat consumenten enkel kunnen pinnen. Degene die het geld ontvangt is in principe verplicht om cash te aanvaarden. Hier kan van afgeweken worden, bijvoorbeeld wanneer consument en winkelier gezamenlijk afspreken om anders te betalen, zoals per pin.

Het voorstel stelt ook dat overheden ervoor moeten zorgen dat er voldoende geldautomaten zijn. In Nederland daalt het aantal plekken om geld uit de muur te halen al meer dan 10 jaar. Met dit voorstel is iedereen er straks zeker van dat er een automaat in de buurt is.

Het recht om met cash te blijven betalen hangt samen met de mogelijke invoering van de digitale euro. Dit is een munt die zal worden uitgegeven door de Europese Centrale Bank en waarmee zowel online als offline betaald kan worden.

Over de hele wereld werken banken momenteel aan de invoering van dergelijke digitale munten. Maar het is niet de bedoeling dat de digitale euro – als deze er komt – andere betaalvormen gaat vervangen. Het is een aanvulling op de mogelijkheden die er nu al zijn: munten en biljetten en digitaal betalen via je bankrekening.

Zowel over de digitale euro, als over de acceptatieplicht voor cash, moet nog een definitief besluit worden genomen door het Europees Parlement en de lidstaten.

Hunter Biden aangeklaagd wegens verzwijgen drugsgebruik bij aankoop wapen

De zoon van de Amerikaanse president Joe Biden, Hunter Biden, is aangeklaagd door een speciaal aanklager in de Verenigde Staten. De aanklacht omvat drie strafbare feiten die zijn ingediend bij de rechtbank in Delaware en betrekking hebben op het afleggen van valse verklaringen over de aankoop van een vuurwapen en het illegaal bezitten van dat vuurwapen als drugsverslaafde.

Hunter Biden wordt beschuldigd van het achterhouden van gegevens over zijn drugsgebruik toen hij in oktober 2018 een pistool kocht. In juni leek er nog een schikking te komen tussen Hunter en justitie, maar die deal ging op het laatste moment niet door. Hij was bereid schuld te bekennen in een zaak over belastingontduiking om niet vervolgd te worden voor het bezit van een vuurwapen als drugsgebruiker en daarmee een gevangenisstraf te ontlopen.

Echter is de schikking afgewezen door een rechter omdat de voorwaarden niet duidelijk waren. De aanklacht komt niet als een verrassing, aangezien de speciaal aanklager al had aangekondigd dat deze er zou komen. Waarschijnlijk volgt er ook nog een aanklacht voor belastingontduiking.

Het is de allereerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat het kind van een zittende president wordt vervolgd.

De aanklachten zorgen ervoor dat het te verwachten drama in de rechtszaal een grote rol zal spelen in de Amerikaanse presidentiële campagne van 2024, aangezien Biden herkozen wil worden. Zijn verwachtte tegenstander Donald Trump, 77, is zelf verwikkeld in een aantal rechtzaken, hij is dit jaar al vier keer aangeklaagd. Trumps eigen aanklager, de Amerikaanse speciale aanklager David Weiss, houdt ook toezicht op de aanklacht tegen de jongere Biden.

Snavel van toekan aangetroffen in pakketje op Schiphol: 'Komt helaas vaak voor'

Douaniers van Schiphol hebben een opmerkelijke vondst gedaan. Tijdens een controle troffen ze namelijk een snavel van een toekan aan. De snavel zat in een pakketje dat vanuit Suriname was verstuurd. Zo meldt AT5.

''Dit komt helaas vaak voor", laat een woordvoerder van de douane weten. Regelmatig worden er op het vliegveld slagtanden, snavels en botten van dieren in beslag genomen. Handelaren op de illegale markt kunnen er veel geld mee verdienen.

De snavel ligt inmiddels op een depot waar het voor onbepaalde tijd bewaard zal blijven. De snavel is wel beschikbaar voor biologen die er eventueel onderzoek naar willen doen.

Vuelta: Etappe 19 - Sprinten op de laatste vrijdag

De achttiende etappe van de Vuelta a España lijkt de boel definitief beslist te hebben. Sepp Kuss mag de Vuelta winnen, teamgenoten Jonas Vingegaard en Primoz Roglic vielen hem niet aan, terwijl met name Vingegaard duidelijk de sterkere was. Zaterdag volgen nog tien beklimmingen, maar die zouden niet te zwaar moeten zijn.

Eerst nog vandaag, want we krijgen natuurlijk ook nog een negentiende etappe. Daar valt vermoedelijk niet zo veel van te verwachten: de heren stappen op in La Bañeza en rijden vervolgens een goede 177 kilometer naar Iscar, op een paar nauwelijks noemenswaardige lokale heuveltjes na een vlakke etappe en zeker een rit waarin de sprintersploegen het op een massasprint gaan gooien.

We verwijzen graag door naar de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier voor alle details en toeristische informatie, maar wat de koers betreft lijkt inschakelen in de laatste vijf kilometer ruim voldoende. De etappe begint na de neutralisatie rond half twee, een uur later zijn er beelden en is Eurosport dus live. De finish staat gepland tussen kwart over vijf en kwart voor zes.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Marokko's race tegen de klok, het zoeken naar overlevenden

Voor de inwoners en reddingsteams in Marokko is de tijd aan het dringen. Na de aardbeving op vrijdagavond 8 september zijn er nog steeds veel mensen vermist. Saad en Rogier, twee Nederlandse reddingswerkers, zijn ook betrokken bij de zoektocht in rampgebied, samen met labradors Flash en James. Helaas wordt de kans steeds kleiner dat ze nog mensen levend onder het puin zullen vinden.

Nieuwsuurverslaggever Ties Brock was na de aardbeving ter plaatse en volgde de zoektocht naar overlevenden. 

FOK! Wat een weer: iets warmer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend is het zonnig en droog. Er staat weinig wind. Aan de kust is de zuidoostelijke wind matig.

Vanmiddag is het zonnig en blijft het droog. Er staat een zwakke tot matige zuidoostenwind. De middagtemperatuur loopt uiteen van 20°C in het noorden tot 24°C in het zuiden.

Vanavond is het meest helder en er staat weinig wind.

Komende nacht is het droog. Landinwaarts koelt het af naar 8°C en vooral in het noorden kan er plaatselijk mist ontstaan. Langs de kust wordt het minder koud met temperaturen tussen de 10 en 15°C. Er staat weinig wind, langs de kust is de zuidoostenwind matig.

Tot morgen!

Even rusten aan het IJ  (Foto: DJMO)
Even rusten aan het IJ (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Zorgpremie stijgt naar bijna 150 euro

De zorgpremie gaat volgend jaar met ongeveer 12 euro per maand opnieuw omhoog. Het demissionaire kabinet rekent op een maandpremie van bijna 150 euro. De gemiddelde maandpremie is nu ruim 138 euro.

Voor volgend jaar wordt gerekend op een jaarpremie van 1792 euro, dat is 135 euro meer de 1657 euro die verzekerden dit jaar gemiddeld betalen. De Telegraaf meldt dat op basis van uitgelekte cijfers voor Prinsjesdag. Of verzekeringnemers volgend jaar inderdaad een maandbedrag van 149,35 euro moeten gaan betalen, is nog niet zeker. Verzekeraars bepalen zelf de hoogte van de premie. Meer hierover bij Skipr.

Waarom Wagner een bierbrouwerij in Afrika begon

De meeste Wagner-bedrijven in Afrika zijn gericht op natuurlijke hulpbronnen zoals goud, diamanten en hout. Maar in 2022 startte de Russische paramilitaire groep een brouwerij in de Centraal-Afrikaanse Republiek en gebruikte deze als een manier om met de Fransen te concurreren in de grotere strijd om invloed op het continent tussen Rusland en het Westen.

0:00 Wagner's brandstichting van Castel
1:14 Online influencers
2:59 Wagners brouwerij
3:40 Wat volgt hierna?

China beschuldigt de EU van 'puur' protectionisme auto-industrie

De Europese Commissie vindt dat de Europese auto-industrie gevaar loopt door de goedkopere elektrische auto’s uit China. Zij wil daarom overwegen om antidumping-heffingen in te voeren. Het Ministerie van Handel in Peking reageerde geïrriteerd op deze aankondiging. China is zeer bezorgd en ontevreden over het onderzoek van de commissie, aldus een woordvoerder. De EU houdt zich eenvoudigweg bezig met “het beschermen van haar eigen industrie” onder het mom van eerlijke concurrentie.

Dit is ‘puur protectionisme’ die ernstige gevolgen zal hebben voor de mondiale toeleveringsketen in de auto-industrie en een negatief effect zal hebben op de Chinees-Europese economische en handelsbetrekkingen. China zal de protectionistische tendensen en de daaropvolgende maatregelen van de Europese Unie nauwlettend in de gaten houden en de belangen van Chinese bedrijven beschermen.

Het Ministerie van Handel legt de nadruk op langdurige relaties
Het ministerie van Handel riep de EU op tot "dialoog en overleg" om "een eerlijke, niet-discriminerende en voorspelbare marktomgeving te creëren" voor de gezamenlijke ontwikkeling van de auto-industrie. Tegelijkertijd benadrukte het de langdurige relaties tussen Europa en China in de automobielsector. De Chinese auto-industrie heeft zich snel ontwikkeld en is concurrerender geworden.

Dit is het resultaat van voortdurende technologische innovatie en het opzetten van een complete industriële toeleveringsketen, aldus China. Autobedrijven uit de EU-regio investeren al jaren in China, welke een coöperatieve houding inneemt en bedrijven uit de EU stimuleert om verder te investeren en uit te breiden in China. Dit geldt ook voor elektrische auto’s.

Von der Leyen: 'Dit verstoort onze markt'
Het hoofd van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, kondigde woensdag aan dat de EU een onderzoek zal openen naar staatssteun voor elektrische auto's uit China. “De prijs van deze auto’s wordt kunstmatig gedrukt door enorme overheidssubsidies – dit verstoort onze markt”, zei ze in het Europees Parlement in Straatsburg. Dat is niet acceptabel.

De wereldmarkten zouden overspoeld worden met goedkopere Chinese elektrische auto’s. Zij zal daarom een 'antisubsidieonderzoek' starten. Dit kan er bijvoorbeeld toe leiden dat er strafheffingen worden geheven. De auto-industrie en de overstap naar elektrische aandrijvingen zijn een “cruciale industrie voor een schone economie – met een enorm potentieel voor Europa”, vervolgde de voorzitter van de Commissie. Europa staat open voor concurrentie, maar niet voor een ongelijke race to the bottom.

In China zijn de afgelopen jaren tientallen lokale merken ontstaan. BYD, Geely, XPeng en Nio hebben buitenlandse fabrikanten op de Chinese markt al voorbijgestreefd en dringen nu door naar het buitenland - met de financiële kracht van de enorme Chinese markt achter zich. Bovendien voeren Chinese fabrikanten al maanden een prijzenoorlog vanwege de teruglopende binnenlandse economie en lage consumentenbestedingen.

De Europese Kamer van Koophandel in China sprak zich echter uit voor eerlijke concurrentie. Vrije en open markten zijn afhankelijk van op regels gebaseerde handelspraktijken, aldus de Kamer van Koophandel. “De Europese Kamer verwacht een op feiten gebaseerd onderzoek om dergelijke principes voor alle marktdeelnemers te waarborgen”, aldus Kamervoorzitter Jens Eskelund.

De EU wil de afhankelijkheid van grondstoffen uit China verminderen
In verschillende economische sectoren worden momenteel maatregelen genomen om de afhankelijkheid van de EU van landen als China te verminderen en binnenlandse bedrijven een betere bescherming te bieden. In maart presenteerde de Europese Commissie een voorstel voor een wet over de grondstoffenvoorziening. Dit moet ervoor zorgen dat de EU voor belangrijke grondstoffen niet afhankelijk blijft van import uit individuele landen zoals China.

Ruim 1 op de 3 volwassenen wil gezonder eten, voor 1 op de 5 is dat te duur

In 2022 zei 36 procent van de volwassenen dat zij graag gezonder zouden willen eten. Van hen zegt 46 procent dat ze zich af en toe door anderen laten overhalen om iets ongezonds te eten en 39 procent vindt het moeilijk om ongezond eten te laten staan. Een kleiner deel (17 procent) zegt te weinig geld te hebben om gezonde producten te kopen. Dat meldt het CBS in de publicatie Nederland in cijfers op basis van het onderzoek Belevingen.

Naast degenen die aangaven graag gezonder te willen eten, liet 58 procent van de 18-plussers weten dat ze dit niet nodig vinden, omdat zij naar eigen zeggen al gezond genoeg eten. 5 procent houdt zich er niet mee bezig en 1 procent vindt gezonde voeding niet belangrijk.

Minder kans op gezondheidsproblemen of ziekten
De meeste mensen die graag gezonder willen eten, willen dit om de kans op gezondheidsproblemen of ziekten kleiner te maken. Ruim de helft van hen zegt dit. Ook je lichamelijk fitter voelen wordt vaak als reden genoemd (28 procent). Afvallen, een mooier uiterlijk, of niet zwaarder worden is voor 10 procent reden om gezonder te willen eten.

Ongezond eten laten staan moeilijk als anderen dit ook niet doen
Mensen die gezonder willen eten, vinden het vooral moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen ongezond eten als zij met anderen zijn die ongezonde dingen eten. Ruim de helft geeft dit aan. Ongezond eten laten staan bij stress vindt 46 procent moeilijk en 43 procent vindt het lastig als er ongezond eten in huis is. Haast hebben of alleen thuis zijn worden elk door ongeveer een derde genoemd.

Van de mensen met ernstig overgewicht zegt meer dan de helft (54 procent) dat zij gezonder willen eten. Zij vinden het vooral lastig om ‘nee’ te zeggen tegen ongezond eten in tijden van stress. Ook op momenten dat zij alleen thuis zijn, vinden mensen met ernstig overgewicht het vaker moeilijk om ongezond eten te laten staan.

Dit nieuwsbericht is gebaseerd op de publicatie Nederland in cijfers 2023, dat in beeld en tekst antwoord geeft op 34 uiteenlopende vragen.

Random Pics van de Dag #1040

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Zorgen om mogelijke uitbraak in kinderopvang door lage vaccinatiegraad

Corona kennen we allemaal nog wel, maar ziektes zoals de mazelen en de bof staan waarschijnlijk minder scherp op het netvlies. Toch maakt Gjalt Jellesma, voorzitter van de Amsterdamse Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (Boink), zich zorgen over een nieuwe uitbraak. Aanleiding daarvoor zijn de dalende vaccinatiecijfers die gisteren bekend zijn gemaakt. Zo meldt AT5.

Lag het percentage van de bof, mazelen en rodehond-vaccinatie in 2015 nog op 91 procent, vorig jaar was dat 83 procent. "Het is niet alleen zo dat kinderen ziek kunnen worden of misschien wel dodelijk ziek, ze kunnen ook voor langere tijd echt beschadigingen oplopen. Het is echt een rotziekte en dan heb ik het alleen nog maar over de mazelen", vertelt Jellesma. 

Volgens viroloog Menno de Jong van het Amsterdam UMC zijn de zorgen over een uitbraak gegrond. "Als de vaccinatiegraad met deze snelheid aan het dalen is, is het niet de vraag of, maar wanneer. We hebben dat ook al gezien in de Biblebelt. En daar hebben ze het niveau dat wij nu aan het naderen zijn in Amsterdam", vertelt de wetenschapper.

In Nieuw-West ligt het percentage nog lager dan het Amsterdamse gemiddelde. Daar is de vaccinatiegraad 71 procent. Jellesma heeft zorgen over de kinderdagverblijven in de wijk. "Heel veel zorgen. In een omgeving waar kinderen al kwetsbaar zijn, door allerlei redenen, en dan komt er een gezondheidsaspect bij. Zo'n kinderopvang wil alle kinderen binnen kunnen halen, dan moeten dit soort dingen geen rol spelen", zegt hij.

Voorlichting
Wat daadwerkelijk ten grondslag ligt aan de daling moet nog worden onderzocht. "Er zijn gedachten dat het met het vertrouwen in de overheid te maken heeft. Maar dat vereist onderricht aan mensen. Welke mensen zijn dat nu", vertelt De Jong. Jellesma heeft zijn vermoedens over de oorzaak: "Meerdere redenen. Wantrouwen in de overheid, mensen die desinformatie verspreiden en ook het niet weten wat de gevolgen kunnen zijn."

Volgens Jellesma zijn er wel degelijk kinderdagverblijven die kinderen zonder vaccinatie weigeren. Toch ziet hij eerder de oplossing in voorlichting. Ook De Jong hoopt dat mensen door voorlichting gaan inzien dat het niet vaccineren, geen vorm van verzet is tegen de overheid. "Dit vaccin is niet zoals de covidvaccinatie gericht om een pandemie te bestrijden. Deze zijn gericht om onze kinderen te beschermen. Ik denk dat mensen zich dat goed moeten realiseren."

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.