Nederlandse tennissers dubbelen door op US Open

Op de US Open in New York is ook het dubbelspel bij de mannen en vrouwen in volle gang bezig. Inmiddels is in beide toernooien de eerste ronde afgewerkt en dat leverde behoorlijk wat Nederlands succes op: negen duo's met Nederlandse inbreng konden de tweede ronde halen, acht kregen dat voor elkaar.

Mannen
Wesley Koolhof pakte eerder dit jaar samen met de Brit Neal Skupski de titel op Wimbledon, de twee proberen nu hun verloren US Open-finale van vorig jaar goed te maken en begonnen als nummers één van de plaatsingslijst met een prima 7-5, 7-6 (5) overwinning op de Amerikanen Christopher Eubanks en Ben Shelton.

Jean-Julien Rojer en Marcelo Arevalo uit El Salvador, als vierde geplaatst, openden met een achteraf niet zo ingewikkeld duel: Rojer's landgenoot David Pel en diens Oekraïnse kompaan Denys Molchanov werden met 6-1, 6-2 aan de kant geschoven. Rojer en Arevalo spelen in ronde twee tegen een volgende Nederlander, Bart Stevens, die samen met de Italiaan Matteo Arnaldi met 6-4, 7-6 (3) van Sebastian Baez uit Argentinië en de Venezolaan Luis David Martinez won.

Matwé Middelkoop en de Kroaat Mate Pavic (14) hadden het vrij moeilijk met Sadio Doumbia en Fabien Reboul, maar klopten de Fransen met 6-2, 6-7 (4), 6-3. Robin Haase en diens Kroatische partner, Nikola Mektic (16), wonnen in een verrassend lastig duel met 6-3, 6-7 (5), 7-6 (6) van de Serviër Nikola Cacid en Viktor Vlad Cornea uit Roemenië.

Tallon Griekspoor speelt samen met de Australiër Thanasi Kokkinakis, met wie hij de openingswedstrijd met twee keer 6-4 won van de Amerikaanse wildcardtieners Alexander Frusina en Adhithya Ganesan. Botic van de Zandschulp vloog er met de Oostenrijker Philipp Oswald met 3-6, 7-6 (5), 6-7 (8) nét uit tegen de Uruguayaan Ariel Behar en zijn Tsjechische partner Adam Pavlasek.

Vrouwen
Demi Schuurs schopte het in New York drie keer tot de kwartfinales en hoopt verder te komen met de Amerikaanse Desirae Krawczyk, met wie ze als vierde geplaatst is. Het begin was in elk geval goed: de twee wonnen met 6-4, 6-3 van het Georgisch/Wit-Russische duo Oksana Kalashnikova/Iryna Shymanovich.

Ook de enige andere Nederlandse in het damesdubbelspeltoernooi is door. Arantxa Rus speelt samen met Tatjana Maria uit Duitsland, met wie ze de Amerikaanse wildcardspeelsters Ashlyn Krueger en Angela Kulikov met 6-7 (6), 6-3, 7-6 (3) het nakijken gaf.