FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 1 september 2023

Spanningen tussen Algerije en Marokko lopen op na doodschieten toeristen

Het gebeurde afgelopen dinsdag bij een resort aan de westgrens van Marokko. Een groep van minstens vier toeristen vertrekt op een jetski, maar slechts één keert veilig terug en kan het dramatische verhaal navertellen.

Mohamed Kissi zegt dat zijn Frans-Marokkaanse broer Bilal werd doodgeschoten door de Algerijnse kustwachten toen ze op zee per abuis in Algerijnse wateren terechtkwamen. Het lichaam van Bilal Kissi spoelde later aan op de Marokkaanse kust. Een tweede toerist raakte vermist en is vermoedelijk ook dood, de vierde toerist wordt vast gehouden in Algerije, eveneens een Frans-Marokkaanse man.

De openbaar aanklager van Marokko gaat het voorval onderzoeken 

Playstation Portal vanaf 15 november te koop

Sony heeft bekendgemaakt dat de PlayStation Portal vanaf 15 november te koop is in Nederland. 

Voorbestellen kan al via de PlayStation website. De PlayStation Portal gaat €220,- kosten. Alle ouders let wel op voordat je dit voor je kind koopt voor sinterklaas! de Playstation Portal heeft een PlayStation 5 nodig om te kunnen gebruiken en kan niet zelfstandig met de PlayStation cloud communiceren.

Franse veteraan Soupe pakt verrassend zevende etappe in Vuelta

Geoffrey Soupe heeft verrassend de zevende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De 35-jarige Fransman won voor de Orluis Aular en Edward Theuns. Thymen Arensman kwam op vijf kilometer hard ten val en moest opgeven in de Vuelta.

De zevende rit was gemaakt voor de sprinters en doordat lange tijd maar twee vluchters voor het peloton uitreden verliep de rit perfect voor de sprinters. Op veertig kilometer van de finish was het peloton weer compleet en was het wachten op de sprint.

Bij de tussensprint voor de bonificatieseconden liet Jonas Vingegaard zich even zien. De Tour de France-winnaar kwam als derde over de streep en pakte daarmee twee bonificatieseconden. Daarna konden de sprinters zich opmaken voor een derde massasprint deze Vuelta, maar voordat er gesprint kon worden waren er nog een aantal valpartijen. Op vijf kilometer van de streep was de grootste valpartij en daarbij viel met Thymen Arensman een slachtoffer. De Nederlander bleef lang liggen en werd uiteindelijk met een ambulance afgevoerd.

In de sprint die rommelig verliep was verrassend Geoffrey Soupe de snelste. De Franse veteraan won voor Orluis Aular en Edward Theuns. Kaden Groves die de eerste twee massasprints met overmacht had gewonnen kwam dit keer niet verder dan een vijfde plaats.

Results powered by FirstCycling.com

180 uur werkstraf geëist tegen (stief)ouders wiens 2-jarige peuter GHB dronk

Het is 2 mei 2022, een dramatische situatie speelt zich af in Velddriel. Een 2-jarige peuter wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Het meisje is buiten bewustzijn. De oorzaak blijkt een GHB-vergiftiging. In een woning in Velddriel worden de 23-jarige moeder en haar eveneens 23-jarige (ex)-partner aangehouden. Zij hebben volgens het OM zeer onvoorzichtig gehandeld door een flesje van de gevaarlijke, verslavende stof GHB te laten rondslingeren. De toestand van het meisje was kritiek. Zij herstelde wel zonder blijvende schade. De verdachten hoorden in de rechtbank in Arnhem 180 uur werkstraf tegen zich eisen, plus respectievelijk 2 en 4 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

De ouders draaien er in eerste instantie omheen, zij verklaren verschillend. Vertellen iets over een flesje dat het meisje in de speeltuin zou hebben gevonden, of dat vrienden het flesje hadden achtergelaten na een feestje. Tijdens de zitting bekennen beide verdachten dat het flesje GHB in de woning was, voor eigen gebruik. Het OM benoemde dat de verdachten meer gevaarlijke stoffen in huis hadden waar het kind bij zou kunnen. De officier van justitie: “Bizar dat er gewoon morfine op de vloer van de badkamer lag.”

De officier van justitie rekent de verdachten het drama zwaar aan: “Het meisje was aan hun zorg toevertrouwd. Zij was twee jaar, een leeftijd waarop kinderen nieuwsgierig zijn, alles in hun mond stoppen en zich aan je toezicht onttrekken. Het is de taak van ouders en verzorgers om hun kinderen liefdevol op te voeden, te begrenzen maar vooral ook om ze juist voor dit soort ellende beschermen. Een kind moet daarop kunnen vertrouwen. Het laten rondslingeren van drugs is het domste wat je kunt doen. En dan, van de verschillende soorten drugs, is GHB een van de gevaarlijkste en bovendien illegaal. Het is superverslavend en je maakt het zelf, nota bene van rioolontstopper.”

Verdachten hebben vanaf het eerste begin gelogen en niet de verantwoordelijkheid genomen voor hun daden. “Ik ben blij dat vandaag op zitting beide verdachten hebben toegegeven hoe het echt zat en dat zij beiden aan hebben gegeven dat zij verantwoordelijk zijn voor wat er is gebeurd. Ik zie dat het hen heeft geraakt en ik wens hen toe dat zij hun problemen te boven komen en goede ouders kunnen zijn.” Volgens de officier zijn beide verdachten in gelijke mate verantwoordelijk voor het incident en hebben zij in gelijke mate schuld. Hij eiste tegen beiden een werkstraf van 180 uur.

De officier eiste bovendien voor een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden voor de ex-partner en 2 maanden voor de moeder, beiden met een proeftijd van 2 jaar. Tegen de ex-partner is een zwaardere voorwaardelijke straf geëist in verband met zijn drugsgebruik, waarvoor hij behandeld moet worden. De officier: “Zie het maar als een extra stok achter de deur."

BBB komt met 'overlopers' nu op 4 zetels, Mona Keijzer premier kandidaat

BBB maakte vandaag het één en ander bekend voor het nieuwe parlementaire jaar dat op 5 september a.s. begint. JA21-Kamerleden Nicki Pouw-Verweij (32) uit Maarssen en Derk-Jan Eppink (65) uit Den Haag sluiten zich per direct aan bij BBB. Voor JA21 betekent het dat partijleider Joost Eerdmans als eenmansfractie door zal moeten. Daarnaast sluit ook PVV-Kamerlid Lilian Helder (50) uit Venlo, zich per direct aan bij BBB. De  BoerBurgerBeweging start hiermee het nieuwe jaar in de Tweede Kamer met 4 zetels in plaats van 1. 

De drie Kamerleden van JA21 en PVV gaven eerder deze zomer al aan niet meer voor hun voormalige fracties te zullen terugkeren in de Tweede Kamer. BBB is blij dat hun kennis en expertise (respectievelijk: gezondheidszorg, sociale zaken en werkgelegenheid, onderwijs, financiën, EU-zaken, Justitie & Veiligheid en Binnenlandse Zaken) behouden blijft voor de Tweede Kamer in het algemeen en voor BBB in het bijzonder. 

Kandidaat-lijsttrekker van BBB is Caroline van der Plas, mede-oprichter en huidig fractievoorzitter van BBB in de Tweede Kamer. Zij wil hoe dan ook vanuit de Tweede Kamer haar werk blijven doen.

Mona Keijzer, voormalig staatssecretaris van Economische Zaken (2017-2021) is de #2 op de conceptlijst van BBB. Mocht BBB na de verkiezingen op 22-11 in een nieuw kabinet komen én wanneer er een beroep op BBB wordt gedaan om een premier te leveren, zal BBB Keijzer voordragen als kandidaat minister-president.

Keijzer is lange tijd werkzaam geweest voor het CDA. Eerst in de lokale politiek, later in de Tweede Kamer. Tussen 2017 en 2021 was ze staatssecretaris van Economische Zaken. Premier Rutte ontsloeg haar omdat ze in een interview openlijk kritiek uitte op het coronabeleid van het kabinet waar ze zelf in zat. In juni kwam ze nog in de CDA-commissie die het programma voor de Europese verkiezingen schrijft. Maar een maand geleden brak ze dan toch met het CDA. 

Gijs Tuinman, luitenant-kolonel van de Nederlandse Landmacht, is de #3 op de conceptlijst van BBB.Tevens is hij voor BBB kandidaat-minister van Defensie. Tuinman, heeft als een van de weinige militairen de Militaire Willemsorde ontvangen, de hoogste militaire onderscheiding in Nederland.

De nieuwe aanwas Helder, Pouw-Verweij en Eppink staan op de voorlopige kandidatenlijst van BBB op respectievelijk de 5e, 9e en 19e plaats.

De BBB-leden stellen op 23 september tijdens de ALV de kandidatenlijst definitief vast.


Nederlandse tennissers dubbelen door op US Open

Op de US Open in New York is ook het dubbelspel bij de mannen en vrouwen in volle gang bezig. Inmiddels is in beide toernooien de eerste ronde afgewerkt en dat leverde behoorlijk wat Nederlands succes op: negen duo's met Nederlandse inbreng konden de tweede ronde halen, acht kregen dat voor elkaar.

Mannen
Wesley Koolhof pakte eerder dit jaar samen met de Brit Neal Skupski de titel op Wimbledon, de twee proberen nu hun verloren US Open-finale van vorig jaar goed te maken en begonnen als nummers één van de plaatsingslijst met een prima 7-5, 7-6 (5) overwinning op de Amerikanen Christopher Eubanks en Ben Shelton.

Jean-Julien Rojer en Marcelo Arevalo uit El Salvador, als vierde geplaatst, openden met een achteraf niet zo ingewikkeld duel: Rojer's landgenoot David Pel en diens Oekraïnse kompaan Denys Molchanov werden met 6-1, 6-2 aan de kant geschoven. Rojer en Arevalo spelen in ronde twee tegen een volgende Nederlander, Bart Stevens, die samen met de Italiaan Matteo Arnaldi met 6-4, 7-6 (3) van Sebastian Baez uit Argentinië en de Venezolaan Luis David Martinez won.

Matwé Middelkoop en de Kroaat Mate Pavic (14) hadden het vrij moeilijk met Sadio Doumbia en Fabien Reboul, maar klopten de Fransen met 6-2, 6-7 (4), 6-3. Robin Haase en diens Kroatische partner, Nikola Mektic (16), wonnen in een verrassend lastig duel met 6-3, 6-7 (5), 7-6 (6) van de Serviër Nikola Cacid en Viktor Vlad Cornea uit Roemenië.

Tallon Griekspoor speelt samen met de Australiër Thanasi Kokkinakis, met wie hij de openingswedstrijd met twee keer 6-4 won van de Amerikaanse wildcardtieners Alexander Frusina en Adhithya Ganesan. Botic van de Zandschulp vloog er met de Oostenrijker Philipp Oswald met 3-6, 7-6 (5), 6-7 (8) nét uit tegen de Uruguayaan Ariel Behar en zijn Tsjechische partner Adam Pavlasek.

Vrouwen
Demi Schuurs schopte het in New York drie keer tot de kwartfinales en hoopt verder te komen met de Amerikaanse Desirae Krawczyk, met wie ze als vierde geplaatst is. Het begin was in elk geval goed: de twee wonnen met 6-4, 6-3 van het Georgisch/Wit-Russische duo Oksana Kalashnikova/Iryna Shymanovich.

Ook de enige andere Nederlandse in het damesdubbelspeltoernooi is door. Arantxa Rus speelt samen met Tatjana Maria uit Duitsland, met wie ze de Amerikaanse wildcardspeelsters Ashlyn Krueger en Angela Kulikov met 6-7 (6), 6-3, 7-6 (3) het nakijken gaf.

Top-6 vrouwentoernooi US Open door naar derde ronde, Wozniacki klopt Kvitova

Op de US Open in New York is ook in het vrouwenenkelspel in de afgelopen twee dagen de tweede ronde volledig afgewerkt. Dat leverde voor titelverdedigster Iga Swiatek in elk geval geen problemen op: de als eerste geplaatste Poolse klopte de Australische Daria Saville met 6-3, 6-4.

De Wit-Russische Aryna Sabalenka (2) won met 6-3, 6-2 van de Britse Jodie Burrage, terwijl thuisfavoriete Jessica Pegula (3) met 6-3, 6-1 van de Roemeense Patricia Maria Tig won. De als vierde geplaatste Kazachse Elena Rybakina hoefde niet eens te spelen: Ajla Tomljanovic uit Australië moest met een armblessure verstek laten gaan.

Ons Jabeur uit Tunesië (5) had het even moeilijk met de jonge Tsjechische Linda Noskova, maar won met 7-6 (7), 4-6, 6-3 alsnog. De Amerikaanse toptiener Coco Gauff (6) rekende met 6-3, 6-2 af met de 16-jarige Russische Mirra Andreeva, de Tsjechische Marketa Vondrousova (9) won met twee keer 6-2 van Marta Trevisan uit Italië en landgenote Karolina Muchova (10) klopte de Poolse Magdalena Frech met twee keer 6-3.

Het was overigens niet alleen feest voor de Tsjechische fans, want de als elfde geplaatste Petra Kvitova ligt er wel uit: zij verloor met 7-5, 7-6 (5) van de Deense Caroline Wozniacki, die haar eerste Grand Slam-toernooi speelt sinds de Australian Open van 2020.

De rest van de top-15 ging wel door, te beginnen met Daria Kasatkina (13): de Russische klopte de Amerikaanse Sofia Kenin met 2-6, 6-4, 6-4. Liudmila Samsonova uit Rusland (14) won met twee keer 6-3 van de Duitse Tamara Korpatsch, terwijl de Zwitserse Belinda Bencic (15) met dezelfde cijfers van de Britse qualifier Yuriko Miyazaki won.

Het nutteloze feitje van de dag: Zesbaans snelweg Amsterdam in

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Enige tijd geleden kon je hier lezen over Plan Kaasjager om een deel van de Amsterdamse grachten te dempen om brede wegen en grote parkeerplaatsen aan te leggen. Zoals je kon lezen sneuvelde dat plan, maar wist je dat er jaren later wederom een plan werd bedacht om de Amsterdamse binnenstad beter bereikbaar te maken voor auto's? In 1967 strikte auto-lobbygroep Stichting Weg de Amerikaanse verkeerskundige David A. Jokinen die een rigoureus plan bedacht dat Amsterdam er heel anders had doen uitzien.

In de folder de brochure ‘Geef de Stad een Kans’ ontvouwde Jokinen zijn plannen waarbij hij onder andere pleitte voor de zesbaans snelweg richting het centrum van de stad. De befaamde grachtengordel zou gespaard worden maar de grachten en oude wijken daaromheen zouden flink onder handen genomen worden, zo zou de Singelgracht bijvoorbeeld gedempt moeten worden. 

Volksbuurten zoals De Pijp en de Kinkerbuurt zouden volgens Plan Jokinen met de grond gelijk gemaakt worden om ruimte te maken voor grote kantoorkolossen en de Kinkerstraat en de Overtoom zouden omgebouwd moeten worden tot brede snelwegen. Langs die snelwegen zouden grote parkeergarages en taxihubs verrijzen.

Binnen de Amsterdamse politiek kon Plan Jokinen niet op veel enthousiasme rekenen en dus sneuvelde het megalomane plan dat volgens de Amerikaan in vijf jaar gerealiseerd kon worden en bleef de Amsterdamse binnenstad behouden.

Nieuwe beelden James Webb: 'mysteries exploderende sterren verklaard?'

Nieuwe beelden van de James Webb Space Telescope (JWST) van een supernova zouden volgens astronomen mysteries van exploderende sterren kunnen ontsluiten.

Afbeeldingen onthulden voorheen onzichtbare halvemaanachtige structuren in de supernova SN 1987A en zijn overblijfsel op 168.000 lichtjaar van de aarde, vermoedelijk onderdeel van de buitenste gaslagen van de supernova-explosie - wat onderzoekers aanwijzingen geeft over hoe exploderende sterren zich in de loop van de tijd ontwikkelen.

Dr. Mikako Matsuura, lector aan de School of Physics and Astronomy van Cardiff University, zei dat de beelden een ‘grote verrassing’ waren. "[Het] spreekt over het vermogen van de telescoop om goed bestudeerde structuren op nieuwe en uitdagende manieren te weergeven."

Hieronder een afbeelding van de supernova - een geëxplodeerde ster - genomen door de nieuwe superruimtetelescoop James Webb (JWST). SN1987A, zoals het bekend staat, is een van de meest bekende en bestudeerde objecten aan de zuidelijke hemel.

Toen de ster in 1987 explodeerde was het de dichtstbijzijnde en helderste supernova die in bijna 400 jaar vanaf de aarde te zien was. En nu onthult de $10 miljard kostende Webb-observatorium details die nog nooit eerder zijn gezien.

SN1987A bevindt zich op slechts 170.000 lichtjaar van ons vandaan in de Grote Magelhaense Wolk, een dwergsterrenstelsel grenzend aan onze eigen Melkweg. Astronomen zijn gefascineerd door dit object omdat het een gedetailleerd beeld geeft van wat er gebeurt wanneer grote sterren aan het einde van hun leven komen.

Satellietfoto's: 'vernietiging Russische militaire vliegtuigen door Oekraïense drones'

Volgens het persbureau AP zijn ten minste twee transportvliegtuigen van het type 'Ilyushin Il-76' vernietigd door een vermoedelijke aanval van krachtige drones op een Russische luchtmachtbasis. Lokale media melden dat vier 'Il-76' beschadigd zijn door drone-aanvallen op het vliegveld. 

Op de beelden van donderdag is de internationale luchthaven Prinses Olga in Pskov te zien, die zowel voor militaire als civiele doeleinden wordt gebruikt. Die ligt ongeveer 700 kilometer ten noorden van de Oekraïense grens, vlak bij Estland en Letland.

Met het oog op het toenemende aantal drone-aanvallen op de Russische hoofdstad heeft de burgemeester van Moskou, Sergei Sobyanin, gesproken over het uitbreiden van zijn eigen luchtverdediging. “Dit jaar hebben we veel gedaan om Moskou te beschermen tegen drones en pogingen tot terroristische aanslagen”, zei Sobyanin tegen vertegenwoordigers van gemeentelijke bedrijven, aldus het Interfax-agentschap.

De afgelopen weken zijn er, soms dagelijks, nieuwe luchtafweersystemen geïnstalleerd, beweert Sobyanin, die over ruim een week herkozen wil worden. “Soms heeft het asfalt niet eens de tijd om af te koelen – en dan worden de raketten ingezet, waardoor de vliegende drones worden neergeschoten.”

Onafhankelijke waarnemers hebben daarentegen herhaaldelijk hun twijfels geuit over officiële berichten dat veel van de vermoedelijke Oekraïense drones daadwerkelijk door de luchtverdediging van Moskou zijn herkend en neergeschoten. De onbemande raketten zijn de afgelopen weken herhaaldelijk het stadscentrum binnengedrongen en hebben daar schade aangericht, bijvoorbeeld in de beroemde wolkenkrabberwijk van Moskou-stad.

Rusland maakte vanochtend opnieuw melding van meerdere drone-aanvallen op Russische steden. Volgens een Russische gouverneur hebben twee Oekraïense drones de Russische stad Koertsjatov aangevallen. Een woongebouw en een administratiegebouw raakten beschadigd, schrijft Roman Starowoit in de berichtenapp Telegram. Bij Moskou zou ook een drone zijn neergeschoten in de buitenwijk Lyubertsi.

Man verkoopt drachtig paard en eist na bevalling het veulen op

Een man eist nadat hij zijn drachtige merrie had verkocht na de geboorte het veulen op. Hij beweerde dat hij alleen de merrie had verkocht, niet het veulen. In december 2022 werd de merrie verkocht voor € 5.750,-. In mei werd het veulen geboren, maar ondanks meerdere verzoeken van de verkoper om het veulen terug te geven, werd er niet gereageerd. Hierdoor zag de verkoper zich genoodzaakt om naar de rechter te stappen.

De rechter heeft geoordeeld dat er geen bewijs is voor gemaakte afspraken met betrekking tot eigendom van het veulen. Er is wel gecommuniceerd via e-mail over de locatie waar de merrie zou bevallen, maar volgens de koper was dit omdat hij, vanwege zijn leeftijd, liever niet wilde dat dit bij hem thuis zou plaatsvinden. Er is geen bewijs van enig contact over wie het veulen zou krijgen. Dit betekent dat de koper het dier mag behouden.

Lenovo presenteert officieel Legion Go gaminghandheld

Nadat er eerder al beelden gelekt zijn over de nieuwe gaminghandheld van Lenovo, is er vandaag tijdens de IFA de officiele presentatie van Lenovo's nieuwe telg die mee moet concurreren in de gaminghandheld-industrie. Er is nu ook een officiele trailer gelanceerd die het product showcased.

Lenovo Legion Go
Lenovo Legion Go

Inmiddels is er wat meer bekend over de specificaties van deze handheld. Het apparaat beschikt over een 8,8"-paneel, dat ververst op maximaal 144Hz, met een maximale resolutie van 2560x1600 pixels, dat is voorzien van een touchscreen. Er is 16 GB geheugen aan boord aanwezig en SSD-opslag van maximaal 1 TB (uitbreidbaar met apart SD-kaart slot). Het verbruik is maximaal 25W in het energieprofiel.Tevens zitten er twee USB4-poorten op de Legion Go, die beide DisplayPort 1.4 en PD 3.0 ondersteunen. De accu heeft een capaciteit van 49,2Wh. En zoals eerdere berichten al aangaven wordt de Legion Go aangedreven door een AMD Z1 Extreme processor, dezelfde chip als die van de Asus ROG Ally.

Er zit nog wel een vernuftigheidje in de rechter controller, deze is als verticale muis stand te gebruiken en zou ideaal zijn voor FPS-games. Tech Youtuber Dave2D heeft de eerste hands-on impressie gekregen van een prototype model. Daarnaast is er bij Tweakers ook nog een hands-on impressie te lezen met een exemplaar dat ze hebben mogen testen op de IFA.

De verwachting is dat deze gaminghandheld in november 2023 op de markt komt met een verkoopprijs van €799,-

Gelderland mag nog steeds niet met paintballgeweer op wolf schieten

De provincie Gelderland heeft nog steeds niet goed genoeg onderbouwd waarom het nodig is om met een paintballgeweer op de wolf te schieten en dat er geen betere maatregelen of middelen zijn. Omdat de rechtbank niet uitsluit dat de gebrekkige onderbouwing te herstellen is, krijgt de provincie daar zes weken de tijd voor. Zolang in deze zaak geen einduitspraak ligt, blijft het verboden om het paintballgeweer te gebruiken.

Opzettelijk verstoren
De provincie Gelderland vindt dat op de Hoge Veluwe ten minste één wolf rondloopt die probleemgedrag vertoont. Daarom besloot de provincie in oktober vorig jaar in te grijpen. Om te voorkomen dat er onveilige situaties voor mensen zouden kunnen ontstaan en ter bescherming van de wolf zelf, mochten handhavers de wolven afschrikken met paintballgeweren. De Faunabescherming was het daar niet mee eens, maakte bezwaar bij de provincie en vroeg de rechtbank in een voorlopige voorziening de ontheffing te schorsen. De voorzieningenrechter oordeelde in november 2022 dat de provincie onvoldoende had onderbouwd waarom de wolf, die een Europese beschermde status heeft, opzettelijk verstoord mag worden. Daarom werd het beschieten van de wolf voorlopig stilgelegd. De provincie Gelderland besloot eerder dit jaar op de bezwaren van De Faunabescherming. Ook werd toen het besluit om de wolf te beschieten met paintballgeweren extra gemotiveerd. Afgelopen juli kondigde de provincie aan weer te willen starten met het beschieten. Uiteindelijk werd de ontheffing opnieuw geschorst door de voorzieningenrechter en vond eind juli de inhoudelijke behandeling van de bodemzaak plaats.

Onzorgvuldig en onvoldoende
De rechtbank komt ook nu tot de conclusie dat het afgeven van de ontheffing om op de wolven te schieten, onzorgvuldig is voorbereid en onvoldoende is gemotiveerd. Er is niet goed genoeg in kaart gebracht waaruit blijkt dat de wolf probleemgedrag vertoont. Ook is het beeld van de omstandigheden waaronder dat gedrag wordt vertoond onvoldoende. Daarnaast heeft de provincie onvoldoende inzichtelijk gemaakt dat het gedrag steeds door dezelfde wolf of wolven wordt vertoond. Tot slot is niet goed genoeg onderzoek gedaan naar mogelijke alternatieven voor het schieten met paintballgeweren. De rechtbank sluit niet uit dat deze gebreken te herstellen zijn. Daarom krijgt de provincie ook de kans om dat binnen zes weken na deze tussenuitspraak te doen. Als de provincie daar gebruik van maakt, kunnen partijen daar nog schriftelijk op reageren. Vervolgens zal de rechtbank beslissen hoe het verder gaat met de zaak.

Van de Zandschulp eruit, Alcaraz, Djokovic en Medvedev soepel door op US Open

Tennisser Carlos Alcaraz heeft zich zonder overdreven moeite geplaatst voor de derde ronde op de US Open. De tweede ronde is in de afgelopen twee dagen afgewerkt en de Spaanse nummer één van de plaatsingslijst won daarin met 6-3, 6-1, 7-6 (4) van de Zuid-Afrikaan Lloyd Harris.

Novak Djokovic, als tweede geplaatst, had het niet al te moeilijk met de Spanjaard Bernabé Zapata Miralles, die door de Serviër met 6-4, 6-1, 6-1 afgeserveerd werd. Daniil Medvedv (3) moest zich iets meer inspannen, maar de Rus speelde op de derde set na verder een overtuigende wedstrijd tegen de Australiër Christopher O'Connell: 6-2, 6-2, 6-7 (6), 6-2.

Met 6-4, 6-2, 6-4 had de Italiaan Jannik Sinner (6) het niet al te moeilijk met landgenoot Lorenzo Sonego, terwijl de Rus Andrey Rublev (8) met 6-4, 6-3, 3-6, 6-1 van veteraan Gaël Monfils won. Ook de Amerikanen Taylor Fritz (9) en Frances Tiafoe (10) zijn door na overwinningen op respectievelijk de Peruviaan Juan Pablo Varillas (6-1, 6-2, 6-2) en de Oostenrijker Sebastian Ofner (6-3, 6-1, 6-4).

Vanuit de top-15 gingen er tot slot nog drie spelers door, te beginnen met Alexander Zverev (12), die met 7-6 (1), 3-6, 6-4, 6-3 van zijn Duitse landgenoot Daniel Altmaier won. De Australiër Alex de Minaur (13) klopte Wu Yibing uit China met 6-1, 6-2, 6-1 en de Amerikaan Tommy Paul (14) was na een stroef begin met 3-6, 2-6, 6-2, 6-4, 6-3 te sterk voor Roman Safiullin uit Rusland.

De tegenwoordig vrij ver weggezakte publiekslieveling Andy Murray sneuvelde met 6-3, 6-4, 6-1 tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov (19), terwijl het grootste slachtoffer uit Noorwegen kwam: Casper Ruud (5) ging in een vreemde partij met 6-4, 5-7, 6-2, 0-6, 6-2 ten onder tegen Zhang Zhizhen uit China.

Ruud was overigens niet het enige hooggeplaatste slachtoffer, want ook voor de als zevende geplaatste Griek Stefanos Tsitsipas eindigde het toernooi in New York al rap: de Zwitserse qualifier Dominic Stricker was hem met 7-5, 6-7 (2), 6-7 (5), 7-6 (6), 6-3 de baas.

Voor Nederland eindigde het mannenenkelspel ook in de tweede ronde: Botic van de Zandschulp begon goed tegen de Brit Dan Evans (26), maar verloor uiteindelijk toch met 6-1, 1-6, 3-6, 3-6.

Lyles en Richardson sprinten naar Diamond League-winst, Laros maakt weer indruk

In het Letzigrundstadion in Zürich is donderdagavond de eerste Diamond League-avond na het WK atletiek afgewerkt. Het werd gelijk weer een mooi avondje met spannende wedstrijden en in sommige gevallen ook rappe tijden.

400m horden mannen
De Noorse Karsten Warholm werd nog meer dan op het WK uitgedaagd door Kyron McMaster uit de Britse Maagdeneilanden, maar dit keer zat McMaster er bovenop. Warholm leek hem terug te pakken, maar McMaster trok in een fraaie eindpsrint toch nog door en pakte verrassend de winst in 47,27 seconden, vlak voor Warholm (47,30), met de net te laat opkomende Braziliaan Alison dos Santos op plek drie (47,62).
Warholm vs McMaster

Polsstokhoogspringen vrouwen
Op de avond voor het grote evenement in het stadion sprongen onder meer de gedeelde wereldkampioenen Nina Kennedy en Katie Moon om de winst, nadat Moon's Amerikaanse landgenote Sandi Morris bleef stranden op 4,76 meter. De Australische Kennedy ging in één keer over 4,91 meter, een nieuw Oceanisch record, terwijl Moon bleef steken op 4,81 meter - ze probeerde 4,91 en 4,96 nog wel, maar zonder succes.

Hinkstapspringen vrouwen
Al in de eerste poging kwam de Venezolaanse Yulimar Rojas tot 15,00 meter, nadat ze het op het WK tot haar laatste poging zo moeilijk had. De wereldkampioene zat er nu beter in en noteerde ook nog eens twee keer 15,15 meter, wat ruimschoots voldoende was voor de winst. Plek twee ging met 14,78 meter naar de Jamaicaanse Shanieka Ricketts, voor Liadagmis Povea uit Cuba (14,73m).

100m vrouwen
Kersvers wereldkampioene Sha'Carri Richardson wilde uiteraard laten zien dat ze echt de beste is en ook in Zürich was ze dat weer. De Amerikaanse snelde naar de winst in 10,88 seconden, voor het Jamaicaanse duo Natasha Morrison en Elaine Thompson-Herah - beiden finishten in 11,00 seconden.

Hoogspringen mannen
Mutaz Essa Barshim maakte op 2,24 meter een foutje, maar verder was het Qatarese fenomeen tot en met 2,35 meter vlekkeloos. Dat leverde de winst op, waarna hij ook nog even een tegenwoordig helaas zeldzame poging op 2,40 meter deed, zonder succes. Plek twee was met een nationaal recored van 2,33 meter voor de Nieuw-Zeelander Hamish Kerr, voor Woo Sang-hyeok uit Zuid-Korea (2,31m).

Polsstokhoogspringen mannen
Uiteraard was Armand Duplantis weer de grote favoriet en uiteraard pakte de Zweed weer eens de winst, dit keer door als enige over 6,00 meter te springen - drie wereldrecordpogingen op 6,23 meter slaagden niet. De Amerikaan Sam Kendricks werd met 5,95 meter tweede, voor de 5,85 meter van landgenoot KC Lightfoot.

3000m steeplechase vrouwen
De wedstrijd werd bijna een herhaling van de WK-finale, hoewel het verschil tussen de Bahreinse Winfred Yavi en de Keniaanse Beatrice Chepkoech nu beduidend kleiner was. De twee sprintten om de winst en die ging in 9:03,19 toch naar wereldkampioene Yavi, voor Chepkoech (9:03,70) en diens landgenote Faith Cherotich (9:07,59) - een kopie van het WK-podium.

1500m mannen
Dé Nederlandse atletieksensatie van het jaar, Niels Laros, liep weer een uitstekende race, dit keer juist wat minder aanvallend dan op het WK. Daardoor had hij nog een mooie eindsprint over, wat hem naar plek zes bracht in 3:31,63 minuten, vlak boven zijn eigen nationale record. De winst ging naar de Amerikaan Yared Nuguse, die op de laatste meters nog voorbij kersvers wereldkampioen Josh Kerr dook: 3:30,49 tegen 3:30,51 voor de Amerikaan. Plek drie was in 3:30,85 voor Abel Kipsang uit Kenia.

800m vrouwen
De Jamaicaanse Natoya Goule-Toppin maakte ouderwets tempo, maar stortte net zo ouderwets in en werd negende. Laura Muir profiteerde optimaal en timede haar aanval vervolgens perfect: met een meter of 200 te gaan schopte de Schotse de turbo aan, wat haar naar een opvallend ruime zege bracht in 1:57,71 minuten. Plek twee was in 1:58,77 voor de Australische Catriona Bisset, voor de Jamaicaanse Adelle Tracey (1:59,05).

200m vrouwen
Wereldkampioene Shericka Jackson, sinds het WK de op één na snelste vrouw ooit, maakte haar favorietenrol volledig waar in Zürich: ze snelde naar de winst in 21,82 seconden. Op ruime afstand ging plek twee in 22,25 naar de Britse Daryll Neita, voor de Amerikaanse Kayla White (22,33).

5000m mannen
Lange tijd was het een strijd tussen de Ethiopiërs, Grant Fisher namens de VS en de Guatemalteek Luis Grijalva, tot Yomif Kejelcha de aanval opende. De Ethiopiër ging er in de slotkilometer vandoor en snelde naar de winst in een uitstekende 12:46,91 minuten. Landgenoot Selemon Barega pakte in 12:54,17 de tweede plek door de sprint net te winnen van Fisher (12:54,49). Mike Foppen haalde de finish niet.

Verspringen mannen
Wereldkampioen Miltiadis Tentoglou pakte met 8,04 meter de leiding in poging twee, maar de Jamaicaan Tajay Gayle (8,07m) en de Amerikaan Jarrion Lawson (8,05m) sprongen er in de ronden erna overheen. Toch sloeg Tentoglou terug, net als op het WK pakte hij in de slotfase de winst: in zijn laatste poging sprong de Griek naar 8,20 meter en de winst, voor Gayle en Lawson.

100m horden vrouwen
Danielle Williams werd ietwat verrassend wereldkampioene, maar de Jamaicaanse bevestigde haar vorm in Zürich: in 12,54 seconden snelde ze naar de winst, vlak voor het Amerikaanse duo Alaysha Johnson (12,58) en Kendra Harrison (12,59).

Speerwerpen mannen
De Tsjech Jakub Vadlejch kwam in de vierde poging tot 85,86 meter en dat bleek de winnende worp. Veel scheelde het niet, kersvers wereldkampioen Neeraj Chopra uit India kwam vijftien centimeter tekort en plek drie ging met 85,04 meter naar de Duitser Julian Weber.

200m mannen
Met de Amerikaan Noah Lyles als topfavoriet ging de race van start en het werd een uitermate fraaie strijd. Even leek landgenoot Erriyon Knighton voor een verrassing te kunnen zorgen, maar wereldkampioen Lyles trok toch door en won in 19,80 seconden, vlak voor Knighton (19,87) en de Brit Zharnel Hughes (19,94).

4x100m vrouwen
N'Ketia Seedo, Marije van Hunenstijn, Jamile Samuel en Tasa Jiya liepen een uitstekende race en snelden naar de winst in 42,86 seconden, voor Zwitserland-1 en Australië.

Vuelta: Etappe 7 - Op naar de volgende massasprint

De zesde etappe van de Vuelta a España werd vooral een tamelijk bizar staaltje machtsvertoon van Jumbo-Visma, laten we het zo maar noemen. De rode leiderstrui is in handen van vluchter en toptalent Lenny Martinez, de jongste Vueltaleider ooit.

Vandaag staat er een heel ander soort rit op het programma, men rijdt van Utiel naar Oliva in een 201 kilometer lange etappe. In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we dat de eerste helft van de rit wat heuvelachtig is, maar vooral met een dalende tendens, waarna het vrijwel volledig vlak is tot de finish.

In de laatste kilometers zitten nog wat lichte hoogtemeters, maar dat mag verder geen naam hebben. Belangrijker zijn de vele rotondes, waar de organisatie het peloton uitnodigt tot een volgende forse valpartij. Men gaat iets voor één uur van start, Eurosport is er weer om 14.30 uur bij en de finish staat gepland tussen kwart over vijf en kwart voor zes - in principe is het voldoende om dan pas in te schakelen.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Super Mario Bros. Wonder Direct onthult nieuwe details

Nintendo heeft middels een Direct omtremt Super Mario Bros. Wonder meer details bekendgemaakt over de aankomende 2D-platformer. Zo weten we nu dat de game zich in de Flower Kingdom afspeelt in plaats van de Mushroom Kingdom. Mario en zijn vrienden zijn daar op uitnodiging van prins Florian, maar Bowser gooit uiteraard al snel roet in het eten.

Super Mario Bros. Wonder introduceert verder een aantal nieuwe power-ups, zoals de mogelijkheid om een een geinig ogende olifant te veranderen. Met behulp van een andere power-up kun je in een boor veranderen en zowel door de grond als door het plafond heen boren. Verder zijn er de Wonder bloemen, die uniek zijn in de Flower Kingdom. Deze bloemen transformeren het spel en brengen bijvoorbeeld levenloze objecten tot leven.

Nintendo heeft tijdens de Direct ook een nieuwe Switch OLED-editie aangekondigd. Het gaat om een rode versie die in het teken staat van Mario. Zowel de nieuwe Switch als Super Mario Bros. Wonder zijn vanaf 20 oktober beschikbaar.

FOK! Wat een weer: regen, later droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend is het in het midden en zuiden bewolkt en regent het af en toe, vooral in het zuidoosten regent het af en toe stevig door. Er is daar een kleine kans op onweer. In het noorden blijft het waarschijnlijk droog en is er wat zon. Boven land is er weinig wind, aan zee en op het IJsselmeer staat een matige wind uit een oostelijke richting.

Vanmiddag trekt de regen in het zuiden weg. In het noorden is er ruimte voor de zon, elders overheerst de bewolking. Later volgt er in het (zuid)westen weer een enkele bui, mogelijk met onweer. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 18°C in het noorden tot 22°C in het zuidwesten. Er staat in het zuiden een zwakke tot matige wind uit een zuidelijke richting, elders is de wind zwak tot matig uit een oostelijke richting.

Vanavond schijnt af en toe de zon en valt er met name in de zuidelijke helft een enkele regen- of onweersbui. Er staat weinig wind.

Komende nacht valt er in het zuiden en oosten nog een enkele bui. Verder ontstaat er vooral in het midden en zuiden op veel plaatsen (dichte) mist. Het koelt af naar 15°C in het zuiden tot 12 °C in het noordoosten. Er is weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!


Ouwesok legde dit fraaie buitje op de gevoelige plaat (Foto: Ouwesok)
Ouwesok legde dit fraaie buitje op de gevoelige plaat (Foto: Ouwesok)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

'Kartels in Marseille, drugsoorlog en huurmoorden'

De zomer van 2021 was de dodelijkste in de geschiedenis van Marseille. Bij vuurgevechten kwamen 15 mensen om het leven. Rivaliserende bendes creëren steeds vaker een klimaat van angst in de noordelijke wijken van de stad. Delen van Marseille staan onder controle van machtige drugskartels die niet bang zijn om moorden op bestelling uit te laten voeren om hun macht te laten zien of om nieuwe gebieden voor de handel en verkoop van drugs veilig te stellen.

De politie van de stad wil het probleem met speciale eenheden gaan oplossen. Er wordt aangenomen dat de omzet van de kartels ongeveer 30 miljoen euro per maand bedraagt. In hotspots zoals de sociale woonwijken in het noorden van Marseille verdienen dealers tot wel 80.000 euro per dag.

De politie van Marseille, de antidrugsautoriteit en speciale eenheden in burger zijn 24/7 aanwezig om de illegale activiteiten een halt toe te roepen. Maar de bendes blijven gewelddadige acties uitvoeren, die soms het leven van onschuldige burgers kosten. Deze documentaire volgt de elite-eenheden op patrouilles en tijdens grootschalige operaties in de Franse stad. 

Ron DeSantis waarschuwt plunderaars na orkaan: 'You loot, we shoot'

Gouverneur van Florida, Ron DeSantis, heeft in de nasleep van de orkaan Idalia een duidelijke waarschuwing afgegeven aan potentiële dieven: “You loot, we shoot - als jij plundert, zullen wij schieten”.

Tijdens een persconferentie in Perry, Florida, zei Republikein DeSantis: “mensen hebben het recht om hun eigendommen te verdedigen”. “In dit deel van Florida heb je veel voorstanders van het Tweede Amendement”. Hij voegde eraan toe: “Je weet nooit wat zich achter die deur bevindt.”

CD Projekt RED zet 'groot deel' van Cyberpunk team in op ontwikkeling The Witcher 4

CD Projekt RED schuift een 'groot gedeelte' van het Cyberpunk 2077 team door naar de ontwikkeling van The Witcher 4 (officieel nog bekend als Polaris). CEO Adam Kiciński geeft aan dat het bedrijf meer middelen richting The Witcher 4 schuift zodra de ontwikkeling van Cyberpunk 2077: Phantom Liberty is voltooid.

Ook is er een ontslagronde aangekondigd waarbij CD Projekt RED ongeveer 100 werknemers gaat ontslaan, ze geven aan dat er momenteel een overpopulatie aan personeel is. Ze kunnen deze personeelsleden in de toekomst niet inzetten op andere projecten. CD Projekt RED geeft aan dat de ontslagronde ongeveer 1 miljoen euro gaat kosten aan vergoedingen.

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty komt uit op 26 september en zal een hoop nieuwe content aan Cyberpunk 2077 toevoegen. Daarbij worden er ook gameplay aanpassingen doorgevoerd en kun je na de update onder andere vechten in voertuigen en is het mogelijk om in een Cyberpsychose te raken (bekend van de animeserie: Cyberpunk: Edgerunners). Als je te veel van je zwakke menselijke lichaam vervangt met de betere Cyberware, bestaat dus de kans dat je verandert in een hersenloze moordmachine.

Verder wordt er gewerkt aan Project Orion dat een sequel van Cyberpunk 2077 wordt, en aan Hadar. Hadar wordt een nieuwe IP en is dus nog niet in ontwikkeling.

Saints Row ontwikkelaar Volition sluit de deuren

Embracer Group, het moederbedrijf van Volition heeft besloten de studio bekend van onder andere Red Faction en Saints Row met onmiddelijke ingang te sluiten. 

Via Linkedin laat Volition weten dat er in juni door Embracer Group een herstructurering is aangekondigd, omdat er plannen waren om hun posititie binnen de game-industrie te versterken. Embracer Group heeft nieuwe strategische doelen gesteld. Ze hebben daarbij de beslissing genomen Volition per direct te sluiten. Volition zette vervolgens de onderstaande statement online.

Volition Games stond tegenwoordig vooral bekend om Saints Row, maar deze studio bestond al sinds de jaren 90 en heeft een aantal klassiekers op zijn naam staan als Red Faction, Descent en Freespace. Volition overleefde ook het faillissement van THQ, en werd overgekocht door Koch Media. De recentste Saints Row kreeg gemengde recencies. Embracer Group behoudt wel de franchise-rechten op Saints Row en Red Faction.

Embracer Group heeft de afgelopen jaren meerdere studio's overgenomen, waaronder de eigenaar van Crystal Dynamics en Gearbox, waardoor ze de eigenaar werden van franchises als Tomb Raider, Deus Ex en Borderlands.

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.