Garcia, Sakkari, Rus en Stephens sneuvelen gelijk op US Open

Ook voor de vrouwen is het enkelspeltoernooi van start gegaan op de US Open, het laatste Grand Slam-toernooi van het tennisjaar. Ook daar zit de eerste ronde er inmiddels op en dat leverde al wat verrassingen op, zoals twee gesneuvelde top-10-speelsters.

Titelverdedigster Iga Swiatek had uiteraard geen moeite in de eerste ronde: de Poolse nummer één van de wereld stuurde Rebecca Peterson met 6-0, 6-1 terug naar Zweden. Aryna Sabalenka uit Wit-Rusland (2) had met 6-3, 6-2 weinig moeite met de Belgische Maryna Zanevska, terwijl de Amerikaanse Jessica Pegula met twee keer 6-2 van Camila Giorgi uit Italië won.

De Kazachse Elena Rybanka (4) won opmerkelijk simpel van de Oekraïnse Marta Kostyuk (6-2, 6-1), de Tunesische Ons Jabeur (5) klopte Camila Osorio uit Colombia met 7-5, 7-6 (4) en de Amerikaanse Coco Gauff (6) rekende na een stroeve start met 3-6, 6-2, 6-4 af met de Duitse qualifier Laura Siegemund.

Vervolgens echter twee grote namen die gelijk al onderuit gingen, te beginnen met Caroline Garcia. De Franse nummer zeven van de plaatsingslijst was niet opgewassen tegen qualifier Wang Yafan uit China: 6-4, 6-1. De als achtste geplaatste Griekse Maria Sakkari dolf het onderspit tegen de Spaanse Rebeka Masarova, die met twee keer 6-4 te sterk was.

De Tsjechische Marketa Vondrousova (9) won met 6-3, 6-0 simpel van de Zuid-Koreaanse qualifier Han Na-lae, terwijl landgenote Karolina Muchunova (10) met 6-4, 6-0 van de Australische wildcardspeelster Storm Hunter won. Een andere Tsjechische, Barbora Krejcikova (12), verloor dan weer met 6-4, 7-6 (3) van Lucia Bronzetti uit Italië.

Naast Swiatek deden nog twee voormalig winnaressen mee, maar beiden vlogen er gelijk al uit. De Amerikaanse Sloane Stephens verloor met 6-2, 5-7, 6-4 van Beatriz Haddad Maia uit Brazilië (19), terwijl landgenote Venus Williams - winnares in 2000 en 2001 en actief met een wildcard - met twee keer 6-1 werd uitgeschakeld door de Belgische qualifier Greet Minnen.

Namens Nederland deed alleen Arantxa Rus mee, maar dat avontuur was ook snel weer voorbij: de als zeventiende geplaatste Amerikaanse Madison Keys was met 2-6, 4-6 te sterk.