Lafay wint verrassend tweede etappe in Tour de France voor Van Aert

Victor Lafay heeft de tweede etappe in de Tour de France gewonnen. In de laatste kilometer veraste de Fransman van Cofidis Jumbo-Visma met een late aanval en pakte net de winst voor Wout van Aert, die sprint won voor Tadej Pogacar. Adam Yates mag ook in de derde de gele leiderstrui aantrekken.

Een dag na de winst van Adam Yates voor zijn tweelingbroer Simon stond er vandaag weer een rit in het Baskenland op het programma, ditmaal was de Jaizkibel de scherprechter in de finale. Snel in de openingsfase van de etappe van meer dan 200 kilometer kregen we een kopgroep van drie, met daarbij de bolletjestruidrager Neilson Powless.

De Amerikaan had het gezelschap van Edvald Boasson Hagen en Remi Cavagna en pakte vijf minuten op het peloton, waar de ploeg van Yates en Tadej Pogacar het tempo aanvoerde. De voorsprong zakte langzaam aan naar beneden en Powless pakte onderweg verschillende punten voor het bergklassement. Op de Jaizkibel was Powless als laatste overgebleven van de kopgroep, waarna ook hij werd gegrepen door de voorwacht van het peloton. Mathieu van der Poel was op dat moment al gelost in het peloton en zou nooit meedoen voor de ritzege.

In het peloton bepaalde UAE het tempo en kwam Pogacar als eerste boven op de Jaizkibel en pakte acht bonificatieseconden. Jonas Vingegaard volgde de Sloveen en pakte daarmee vijf seconden. Pogacar zette in de afdaling even door met Vingegaard in zijn wiel, maar werd al snel weer gegrepen door het achtervolgende peloton. Daarna zag Pello Bilbao zijn kans. De Bask probeerde het in de afdaling, maar mede door Wout van Aert kon hij niet wegrijden en leken we op weg naar een sprint van een man of 25.

Maar dat buiten een late aanval van Victor Lafay gerekend. De Fransman ging laat aan in de laatste kilometer en ondanks dat Wilco Kelderman probeerde om Lafay terug te halen voor Wout van Aert bleef de renner van Cofidis net vooruit en pakte zijn eerste Tour-rit. Van Aert werd vlak daarachter tweede, die het sprintje won voor Pogacar.

Results powered by FirstCycling.com