Nederlandse BMX'ers grijpen naast World Cup-podia op bloedheet Papendal

Op een bloedverzengend heet Topsportcentrum Papendal is zondag de vierde World Cup-wedstrijd voor de BMX'ers afgewerkt. Na de races van zaterdag mocht iedereen zondag nog eens op herhaling en ook dat leverde weer mooie races op, maar wel wat minder Nederlands succes.

Mannen
Met Niek Kimmann, toptalent Jaymio Brink en Dave van der Burg had Nederland drie finalisten, maar dat leverde net geen podiumplek op. Alleen Kimmann kon zich echt in de strijd mengen, maar de olympisch kampioen moest genoegen nemen met plek vier, terwijl Brink en Van der Burg als zesde en achtste finishten. De winst was voor de Fransman Joris Daudet, net voor zijn landgenoot Sylvain André en de Colombiaan Mateo Carmona. Ynze Oegema en Jay Schippers sneuvelden in de kwartfinales, Justin Kimmann, Mitchel Schotman, Nick Roelofs, Elwin Remmerts en Joey Nap in de eerdere rondes.

Mannen onder 23
Casper Pipers was de Nederlandse finalist, maar hij werd in de eerste bocht wat weggedrukt. Hij herstelde zich echter op indrukwekkende wijze en pakte in de slotmeters bijna uit het niks ineens nog nét de derde plek, achter de Nieuw-Zeelandse winnaar Rico Bearman en de Japanner Yuichi Masuda. Roy Kater ging er in de halve finales uit, Bart van Bemmelen in de kwartfinales, terwijl Julian Bijsterbosch, Tim Goossens, Boris Brekelmans, Ryan Hartman, Bart Bakker, Brian van Eeuwijk, Jaro van Lier, Lars van Vliet, Jessy Soede, Rinke Oegema, Mika Lang, Bodhi Bakker, Casper van Woggelum, Max Kremers, Sep Korff, Christijan Bak en Kees Wildeboer in de eerdere rondes sneuvelden.

Vrouwen
Judy Baauw ging in de kwartfinales hard onderuit, Laura Smulders kende een mislukte start in de halve finales en vond daar net als Manon Veenstra haar eindstation van de dag. Merel Smulders stond wél in de finale, maar kwam er daarin niet echt aan te pas: zesde. De winst was voor de Britse Bethany Shriever, voor de Australische winnares van zaterdag, Saya Sakakibara. Plek drie ging naar de Amerikaanse Alise Willoughby, die na de eerste bocht nota bene nog uit haar pedaal schoot.

Vrouwen onder 23
Michelle Wissing vertegenwoordigde Nederland in de finale, maar uitgerekend daarin greep ze er volledig naast bij de start: zevende. De Letse Veronika Sturiska ging er overtuigend met de winst vandoor, voor Tessa Martinez uit Frankrijk en de Belgische Aiko Gommers. Lissi van Schijndel, Renske van Santvoort en Yvette de Waard sneuvelden in de halve finales, Amber Walravens ging er in de eerste rondes uit.