Biatleten Christiansen en Wierer pakken massastartzeges in Östersund

De voorlaatste World Cup-week van het biatlonseizoen is zondag afgerond in het Zweedse Östersund. Daar stonden zondag de massastarts op het programma: dertig deelnemers, vier schietbeurten en 'gewoon' een strafronde voor elke misser.

Vrouwen
Na de twee liggende schietbeurten was de hele top-8 nog foutloos, waardoor er niet echt een kopgroep was. De Française Julia Simon nam wel het voortouw en haar jonge landgenote Lou Jeanmonnot volgde met de Italiaanse Dorothea Wierer in haar spoor. Het drietal bleef ook bij de derde schietbeurt foutloos en Simon zat langlaufend wederom constant een stukje voor het achtervolgende duo, maar dat kwam haar duur te staan.

Simon's extra inspanningen leverden haar een misser op bij de laatste schietbeurt. Wierer en Jeanmonnot kwamen foutloos door en het was de Italiaanse die er met de overwinning vandoor ging, nadat ze Jeanmonnot definitief achter liet in de slotronde. De jonge Française pakte kort na haar eerste wel mooi haar tweede podiumplek in de World Cup, Simon eindigde nog als derde.

Mannen
De Noor Vetle Sjåstad Christiansen begon lekker aan de wedstrijd: na de twee liggende schietbeurten had hij tien treffers genoteerd en een kleine edoch prima voorsprong op landgenoot Sturla Holm Lægreid, die een groep achtervolgers aanvoerde. Christiansen bleef foutloos in schietbeurt drie, en kon de laatste schietbeurt zo als eerste aanvangen. Ook dat ging perfect en dus was de overwinning binnen voor de Noor.

Achter Christiansen werd vrij hevig gestreden. Lægreid, diens landgenoot Johannes Dale, Michal Krcmar uit Tsjechië en de Duitser Johannes Kühn kwamen met ook vijftien treffers aan op de schietbaan, maar gingen allemaal de mist in. Sebastian Stalder uit Zwitserland en de jonge Fransman Eric Perrot profiteerden door met één eerdere misser langszij te gaan, maar in de slotronde kwam Dale alsnog opzetten. Hij passeerde ze beiden en pakte plek twee, Perrot werd derde en pakte zo zijn eerste World Cup-podium.