Sportklassieker Vasaloppet levert ťindelijk weer Zweedse winnaar op

Het is een van de grootste sportklassiekers op aarde, hoewel het in het meer op voetbal gerichte Nederland wellicht niet zo bekend is: de Vasaloppet in Zweden, 90 kilometer langlaufen in de klassieke stijl van Sälen naar Mora. Dit weekeinde stond de wedstrijd voor de 99e keer op het programma, met weer meer dan vijftienduizend deelnemers aan de start.

Bij de mannen bleef lange tijd een grote groep bij elkaar, terwijl men zich door de welbekende tussenpunten begaf: van Smågan naar Mångsbodarna, gevolgd door Risberg, de bergprijs in Evertsberg en door naar Oxberg en Hökberg - in Zweden net zulke klinkende namen als hier in Nederland de Friese steden tijdens de Elfstedentocht. Na Hökberg werd het tempo opgevoerd en bij de doorkomst in het laatste dorpje voor finishplaats Mora, Eldris, waren er nog vijf mannen over.

Andreas Nygård, Johan Höl, Petter Stakston en Kasper Stadås waren de Noren in de groep, maar Zweden had met Emil Persson ook nog een troef - al sinds 2012 had geen Zweedse man de Vasaloppet meer gewonnen, maar de rappe sprinter Persson kon daar verandering in aanbrengen. Dat lukte hem dan ook: met een indrukwekkende eindsprint gaf hij de rest het nakijken en Persson pakte de winst, voor Stadås en debutant Stakston. Er was ook nog oog voor Alvar Myhlback: de pas 16-jarige Zweed, die het hele seizoen al indruk maakt in de langeafstandswedstrijden, werd zeer knap negende als jongste deelnemer ooit - je moet 19 jaar zijn om mee te mogen doen, maar voor Myhlback werd een uitzondering gemaakt.

Bij de vrouwen ging titelverdedigster Astrid Øyre Slind er vroeg vandoor, wat knap was: een dag eerder finishte ze halverwege de middag nog de 30 kilometer klassiek op het WK in het Sloveense Planica, vervolgens stond ze om acht uur 's ochtends klaar voor de start in Sälen. Slind's voorsprong op landgenote Emilie Fleten werd echter wel beetje bij beetje kleiner en bij Risberg zat Fleten er weer bij. Zij liet Slind al snel achter zich en ging overtuigend naar de winst - haar eerste zege na zestien (!) podiumplekken in de grote klassiekers. Silje Øyre Slind werd op 2:33 minuten tweede, voor Ida Dahl (+4:00) - Astrid Øyre Slind zakte op 7:14 minuten weg naar plek vijf.

Nederlanders waren er ook: met zowaar een sprint tegen landgenoot Rick Hoenderop werd Björn Haring in 4:14.05 uur de snelste Nederlander, goed voor plek 218 in de wedstrijd. Tosca de Wit werd 178e bij de vrouwen in 6:14.38 uur.