FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 6 maart 2023

Franse en Noorse biatleten winnen gemengde estafettes in World Cup

In het Tsjechische Nove Mesto is de op twee na laatste World Cup van het biatlonseizoen alweer tot een einde gekomen. Op de slotdag stonden de twee vormen van gemengde estafettes op het programma: één met twee mannen en twee vrouwen per team en de single mixed, met één man en één vrouw per team.

Gemengde estafette
De vrouwen openden de wedstrijd en dat deden vooral Noorwegen en Frankrijk goed: met Karoline Offigstad Knotten en Ingrid Landmark Tandrevold pakte de Noorse ploeg de leiding, maar Lou Jeanmonnot en Caroline Colombo gaven niks toe. Oekraïne volgde knap met Yuliia Dzhima en Olena Bilosiuk, terwijl Zweden er met Anna Magnusson en Hanna Öberg ook goed bij zat.

De eerste Fransman, Eric Perrot, hield zijn ploeg onder flinke druk knap aan de leiding, maar Martin Ponsiluoma uit Zweden zat er wel vlak achter. Artem Pryma hield Oekraïne op plek drie, matig schieten van Johannes Dale bracht de Noren een dikke halve minuut achterstand. De Oekraïner Anton Dudchenko kon het in de laatste schietbeurt niet bolwerken en dus viel een sensationele podiumplek weg: zesde.

Endre Strømsheim bracht Noorwegen toch weer naar de derde plek, maar de Zweed Sebastian Samuelsson was wat te ver weg. Nog verder naar voren stond er geen maat op de Fransen: Fabien Claude maakte het met tien treffers keurig af en bezorgde zijn ploeg ruim de winst, voor Zweden en Noorwegen.

Single mixed-estafette
Met Mona Brorsson en Jesper Nelin had Zweden niet hun op papier sterkste team, verre van zelfs, maar het duo was bijzonder goed bezig. De eerste zes schietbeurten leverden slechts twee missers op, die met twee extra patronen keurig weg werden gewerkt, en Brorsson gaf het stokje in uitstekende positie door voor Nelin's slotoptreden. Dat ging echter helemaal mis: bij het staand schieten bleven er zelfs met drie extra patronen nog twee schijven staan en Zweden zakte weg naar de tiende plek.

Marte Olsbu Røiseland en Vetle Sjåstad Christiansen zaten voor Noorwegen constant in de buurt en vooral na Nelin's onfortuinlijke optreden op de schietbaan sloeg Christiansen toe. Noorwegen liep zo ruim naar de zege, voor het jonge Zwitserse duo Amy Baserga/Niklas Hartweg. De derde plek was uiterst verrassend voor Letland, met Baiba Bendika en Andrejs Rastorgujevs, die het schieten beiden prima onder controle hadden.

AI Picture Gallery #136 (fixed: nu met prompts)

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #877

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Skiester Shiffrin haalt eindzege World Cup binnen, eerste zege Lie en stunt Ortlieb

's Werelds beste alpineskiërs- en skiesters kwamen de afgelopen dagen in actie op de snelle disciplines in de World Cup. De vrouwen deden dat in het heerlijk besneeuwde Noorse Kvitfjell, de mannen waren in het luxe skioord Aspen voor twee wedstrijden.

Afdaling vrouwen, Kvitfjell
Voor eigen publiek ging de Noorse Kajsa Vickhoff Lie vroeg naar beneden en haar tijd leek gelijk al uitstekend te zijn. Mikaela Shiffrin kwam 0,79 seconden tekort, net als de Oostenrijkse Ramona Siebenhofer gelijk erna. Corinne Suter uit Zwitserland kwam dichter in de buurt, maar kwam ook 0,41 seconden tekort en dus kwam Lie's eerste zege in de buurt.

De Sloveense veterane Ilka Stuhec gaf 0,61 seconden toe, Sofia Goggia uit Italië was dan nog het grootste gevaar, maar kwam ook niet aan de tijd van Lie: 0,29 seconden langzamer. Daarmee was de eerste World Cup-zege binnen voor Lie, uitgerekend voor eigen publiek, nadat ze na een zeer zware blessure lang afwezig was geweest tot dit seizoen.

Afdaling mannen, Aspen
Na de halverwege afgelaste afdaling een dag eerder, was het voor wedstrijd twee beduidend beter weer. De eerste mannen gingen redelijk naar beneden, maar als zevende kwam Aleksander Aamodt Kilde de piste af en de Noor maakte gehakt van iedereen: 0,97 seconden sneller dan de op dat moment gedeeld snelste tijd van de Italianen Dominik Paris en Florian Schieder.

Na Kilde kwam de Canadees James Crawford nog het dichtst in de buurt, maar hij strandde op 0,61 seconden. Dat was twee honderdsten van een seconde sneller dan Marco Odermatt uit Zwitserland, die de Oostenrijker Vincent Kriechmayer op 0,70 seconden op de vierde plek zag eindigen. Kilde's overwinning leverde hem ook de eindwinst op in de World Cup op de afdaling.

Super-G vrouwen, Kvitfjell
Het was behoorlijk lastig weer in Noorwegen, waar de Zwitserse Jasmine Flury het bal opende en dwars door de sneeuw heen moest snijden. Toch bleef haar tijd, ondanks een fout onderin, erg lang staan: Sofia Goggia, de nummer zestien op de startlijst, was met 0,19 seconden de eerste die sneller ging.

Ook Goggia bleef lange tijd bovenaan de ranglijst staan, maar na een tijdje brak de zon door en werd het weer beduidend beter. Daar profiteerden de hogere startnummers van: de Oostenrijkse Franziska Gritsch dook 0,31 seconden onder Goggia's tijd door, landgenote Stephanie Venier ging nog eens 0,26 seconden sneller. Beiden wonnen ze echter niet, want als 31e kwam Nina Ortlieb naar beneden en met 0,12 seconden pakte de dochter van olympisch kampioen Patrick Ortlieb haar tweede World Cup-zege, voor landgenotes Venier en Gritsch.

Super-G mannen, Aspen
Het weekeinde werd afgesloten met een mooie super-G, waar de Oostenrijker Stefan Babinsky even de snelste tijd noteerde. Gelijk na hem kwam Odermatt echter naar beneden en de Zwitser was met 0,47 seconden toch weer een klap sneller. De verrassende Duitser Andreas Sander naderde hem tot op 0,05 seconden en dat leverde plek twee op, voor Kilde, die met 0,34 seconden achterstand Babinsky nog van het podium drukte. Voor Odermatt was met zijn overwinning ook de eindzege in de World Cup op de super-G definitief binnen.

Sportklassieker Vasaloppet levert éindelijk weer Zweedse winnaar op

Het is een van de grootste sportklassiekers op aarde, hoewel het in het meer op voetbal gerichte Nederland wellicht niet zo bekend is: de Vasaloppet in Zweden, 90 kilometer langlaufen in de klassieke stijl van Sälen naar Mora. Dit weekeinde stond de wedstrijd voor de 99e keer op het programma, met weer meer dan vijftienduizend deelnemers aan de start.

Bij de mannen bleef lange tijd een grote groep bij elkaar, terwijl men zich door de welbekende tussenpunten begaf: van Smågan naar Mångsbodarna, gevolgd door Risberg, de bergprijs in Evertsberg en door naar Oxberg en Hökberg - in Zweden net zulke klinkende namen als hier in Nederland de Friese steden tijdens de Elfstedentocht. Na Hökberg werd het tempo opgevoerd en bij de doorkomst in het laatste dorpje voor finishplaats Mora, Eldris, waren er nog vijf mannen over.

Andreas Nygård, Johan Höl, Petter Stakston en Kasper Stadås waren de Noren in de groep, maar Zweden had met Emil Persson ook nog een troef - al sinds 2012 had geen Zweedse man de Vasaloppet meer gewonnen, maar de rappe sprinter Persson kon daar verandering in aanbrengen. Dat lukte hem dan ook: met een indrukwekkende eindsprint gaf hij de rest het nakijken en Persson pakte de winst, voor Stadås en debutant Stakston. Er was ook nog oog voor Alvar Myhlback: de pas 16-jarige Zweed, die het hele seizoen al indruk maakt in de langeafstandswedstrijden, werd zeer knap negende als jongste deelnemer ooit - je moet 19 jaar zijn om mee te mogen doen, maar voor Myhlback werd een uitzondering gemaakt.

Bij de vrouwen ging titelverdedigster Astrid Øyre Slind er vroeg vandoor, wat knap was: een dag eerder finishte ze halverwege de middag nog de 30 kilometer klassiek op het WK in het Sloveense Planica, vervolgens stond ze om acht uur 's ochtends klaar voor de start in Sälen. Slind's voorsprong op landgenote Emilie Fleten werd echter wel beetje bij beetje kleiner en bij Risberg zat Fleten er weer bij. Zij liet Slind al snel achter zich en ging overtuigend naar de winst - haar eerste zege na zestien (!) podiumplekken in de grote klassiekers. Silje Øyre Slind werd op 2:33 minuten tweede, voor Ida Dahl (+4:00) - Astrid Øyre Slind zakte op 7:14 minuten weg naar plek vijf.

Nederlanders waren er ook: met zowaar een sprint tegen landgenoot Rick Hoenderop werd Björn Haring in 4:14.05 uur de snelste Nederlander, goed voor plek 218 in de wedstrijd. Tosca de Wit werd 178e bij de vrouwen in 6:14.38 uur.

Duitse politie: 53 agenten gewond bij demonstratie tegen AfD

Bij rellen na een demonstratie in de Duitse stad Offenburg, nabij Straatsburg, zijn zaterdag 53 agenten gewond geraakt volgens de lokale politie. Er waren zo'n 1200 mensen op de been om te protesteren tegen de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD), die daar een regionaal partijcongres hielden.

De agenten raakten gewond doordat ze werden geschopt en geslagen. Andere kregen last van hun luchtwegen nadat ze rook hadden ingeademd van kleine brandjes en afgestoken vuurwerk.

De demonstratie tegen AfD, werd onder meer georganiseerd door 'Sta op tegen racisme', verliep vreedzaam totdat betogers zakken met verf tegen het gebouw aangooiden waar het congres plaatsvond. De politie probeerde hierop de demonstratie te beëindigen, maar daar waren de resterende groep van zo'n 400 demonstranten het niet mee eens. Agenten trokken hierop hun wapenstok.

Een woordvoerder van 'Sta op tegen racisme' distantieert zich van de gewelddadige demonstranten, maar noemde het politieoptreden 'buiten proporties'.

Pedersen slaat dubbelslag in Parijs-Nice

Mads Pedersen heeft een dubbelslag geslagen in Parijs-Nice. In de tweede rit van de 'wedstrijd naar de zon' was de Deen van Trek-Segafredo de snelste in de massasprint en neemt door de winst de leiderstrui over van Tim Merlier. Tadej Pogacar wist onderweg opnieuw zes bonificatieseconden te pakken en is de nummer twee in het algemeen klassement.

In de tweede etappe gebeurde er weinig tot niets. In een rit van 163 kilometer over vlakke wegen reed Jonas Gregaard lange tijd vooruit. De renner van Uno-X nam vier minuten voorsprong, maar op meer dan vijftig kilometer van de finish werd hij alweer bijgehaald.

Op dertien kilometer van de streep pakte Tadej Pogacar nog wel zes bonificatieseconden door het sprintje te winnen, waardoor de Sloveense topfavoriet nu al twaalf seconden heeft op de andere klassementsrenners. Nadat het tussensprintje was geweest konden de sprinters zich opmaken voor de massasprint en daarin was Mads Pedersen de snelste. Hij won voor Olav Kooij en Magnus Cort Nielsen en neemt de leiderstrui over van Tim Merlier, die de openingsetappe won.

Dinsdag staat de eerste test voor de klassementsrenners op het programma. Dan staat namelijk een ploegentijdrit van 32 kilometer op het programma.

Results powered by FirstCycling.com

Krimpflatie: verkiezing 'Wie heeft de kleinste?' bij Radar

Het AVROTROS- consumentenprogramma Radar houdt een verkiezing rond het verschijnsel krimpflatie, onder het motto: 'Wie heeft de kleinste?'. Krimpflatie is het verschijnsel waarbij fabrikanten minder in hun verpakking stoppen, dit niet vermelden en de prijs soms zelfs verhogen. Radar roept vanavond kijkers op om producten die onderhevig zijn aan krimpflatie via haar website te melden bij de redactie waardoor ze in aanmerking komen voor de trofee 'De kleinste'.

Op 13 maart worden in het programma de nominaties voor  de titel bekendgemaakt.

Er kan online gestemd worden van 6 tot 13 maart. Op 20 maart wordt de 'De kleinste'-trofee uitgereikt door presentatrice Antoinette Hertsenberg.

Enkele voorbeelden die de redactie eerder al behandelde:

  • Frikandellen van Mora wegen 10 gram minder en zijn daarmee een stuk korter. 
  • Kellogg's All Bran Fruit'n Fibre van 500 gram naar 375 gram en de prijs verlaagde maar met 10 cent, van 3,89 euro naar 3,79 euro
  • Pickwick theezakjes van 50 naar 40 zakjes in een verpakking en de prijs is met 29,4% gestegen
  • Venco honingdrop van 260 gram naar 225 gram en de prijs is hetzelfde gebleven, namelijk 2,39 euro
  • Parrano strooikaas van 170 gram naar 150 gram en verhoogd in prijs van 3,29 euro naar 4,15 euro

    Ook staat er vanaf vandaag een krimpflatie-calculator op de website. Hier kan eenvoudig worden ingevuld hoeveel er eerst in een verpakking zat, wat er nu in zit en wat de oorspronkelijke prijs was en nu is. De calculator berekent hoeveel procent het product in prijs is gestegen.

    Hier vindt men meer informatie en kan men nomineren.

Topfavoriet Ganna pakt met overtuiging de winst in openingstijdrit Tirreno-Adriatico

Filippo Ganna heeft met overtuiging de openingstijdrit in de Tirreno-Adriatico gewonnen. In de tijdrit van 11,5 kilometer was de Italiaans kampioen maar liefst 28 seconden sneller dan nummer twee Lennard Kämna. Ganna is ook de eerste leider in de Italiaanse rittenkoers.

De Tirreno-Adriatico begon met een tijdrit van 11,5 kilometer in de straten van Lido di Camaiore. In de regen moesten de renners de tijdrit afleggen, en vooral die vroeg moesten starten hadden de slechtste omstandigheden. Onder meer Wout van Aert ging vroeg van start en de Belg van Jumbo-Visma nam geen risico in de tijdrit, waardoor een matige eruit kwam. Hoe later het werd hoe beter de omstandigheden werden.

Magnus Sheffield zette de eerste echte richtijd neer. De 20-jarige Amerikaan reed nog in slechte omstandigheden, maar toch was hij maar liefst 26 seconden sneller dan Bruno Armirail, die tot dan toe de snelste tijd had staan. Steeds meer renners kwamen in de buurt van Sheffield en uiteindelijk was Lennard Kämna net wat sneller dan de Amerikaan.

Kämna kon niet lang genieten van zijn toptijd, want onderweg werd duidelijk dat Ganna flink wat sneller was dan de Duitse kampioen en bij de finish was hij maar liefst 28 seconden sneller dan Kämna. Ganna pakte daarmee de zege in de openingstijdrit en is daarmee ook de eerste leider in de Italiaanse rittenkoers. Thymen Arensman reed naar de zesde plaats in de tijdrit.

Results powered by FirstCycling.com

Dag van de Gezonde Schoolkantine: 'Ik eet nu veel minder chips'

Op donderdag 15 maart is het weer zo ver: de Dag van de Gezonde Schoolkantine. Daar wordt op 59% van de Amsterdamse scholen actief aan gewerkt, volgens het Voedingscentrum loopt Amsterdam daarmee zelfs landelijk voorop. In Amsterdam Informeert gaat AT5 langs op het VierTaal College in West, een uitblinker onder de gezonde schoolkantines. Voor de zesde keer op rij winnen zij de 'Gouden Schoolkantine Schaal', uitgereikt door het Voedingscentrum. Zo meldt AT5

De naam verklapt het al, maar op de Dag van de Gezonde Schoolkantine wordt aandacht gevraagd voor gezonde voeding in schoolkantines. De dag bestaat uit een interactief programma, waarin scholen een proef krijgen van een gezonde schoolkantine. Het doel hiervan is scholen laten ervaren hoe (kleine) aanpassingen in aanbod en uitstraling de keuzes van jongeren in de kantine beïnvloeden.

Het Voedingscentrum helpt scholen al twintig jaar met het gezonder en duurzamer maken van hun schoolkantine. Liesbeth Velema van het Voedingscentrum vertelt over belang hiervan: "Leerlingen brengen veel tijd door op school, het is heel belangrijk dat zij een gezond voedingspatroon ontwikkelen en daar draagt een gezonde schoolkantine aan bij."

VierTaal College West
Antony Helberg is kantinemedewerker op het VierTaal College in West. In deze schoolkantine worden leerlingen bekend met gezonde producten doordat zij helpen met het voorbereiden hiervan. Veel leerlingen komen niet altijd in aanraking met gezonde voeding omdat gezonde voeding vaak duurder is dan goedkopere producten: "Uit maatschappelijk oogpunt vinden we het ook heel belangrijk dat we leerlingen hier aanbieden wat ze het thuis niet krijgen", legt Helberg uit.

Leerlingen op het VierTaal College zijn tevreden over de gezonde schoolkantine: "Het helpt mij heel erg, ik eet nu veel minder chips, cola en al die andere troep", vertelt een leerling. Een ander sluit daar op aan: "Je moet niet elke dag ongezond eten."

Velema vertelt dat Amsterdamse scholen voorlopen op het gebied van gezonde schoolkantines: "Op dit moment is 59% van de Amsterdamse scholen heel actief bezig met het ontwikkelen van een gezonde schoolkantine, en daarmee lopen zij voor op wat we landelijk zien."

'Waarom menstruatie uit de taboesfeer moet'

Het gaat steeds vaker over menstruatie. Zo bereikte menstruatiearmoede de politieke agenda en is Spanje het eerste land in Europa dat een wettelijk menstruatieverlof instelt bij ernstige klachten. NOS op 3 heeft op een rijtje gezet waarom het belangrijk dat de taboes rondom menstruatie worden doorbroken.

Zelf uitrekenen hoeveel een vrouw kwijt is aan menstrueren? Dat kan hier.

Hoe mannen menstruatiepijn ervaren? Een aantal YouTubers probeerden het uit.

Rellen na treinramp, Griekse premier roept op tot snel gerechtelijk onderzoek

Na het ernstige treinongeluk in Griekenland van vorige week dinsdag roept premier Mitsotakis op tot snel onderzoek.

De premier deed een beroep op de Hoge Raad om voorrang te geven aan de gerechtelijke afhandeling. Het Griekse volk wil een onmiddellijke en grondige opheldering van de strafbare feiten die verband houden met het ongeval. Los van het strafrechtelijk onderzoek dient een extra onderzoek te worden uitgevoerd door deskundigen die door de overheid zijn aangesteld.

Een passagierstrein en een goederentrein zijn vorige week frontaal op elkaar gebotst op het traject tussen Athene en Thessaloniki. Het was het ergste treinongeluk in de geschiedenis van Griekenland waarbij minstens 57 mensen om het leven kwamen. Ondertussen staakten de Griekse spoorwegarbeiders voor de vijfde dag op rij. Ze protesteren tegen de kwakkelende toestand van de Griekse spoorwegen.

Sinds het ongeluk vinden er tal van demonstraties plaats tegen de laksheid van Hellenic Train. De protesten in Athene werden afgelopen weekend gewelddadig. De politie buiten het parlementsgebouw vuurde traangas en flitsgranaten af om demonstranten uiteen te drijven die op hun beurt benzinebommen naar de politie gooiden. gooiden. Michalis Hasiotis, hoofd van de vakbond van registeraccountants, vertelde AFP dat men "een enorme woede" voelt en "de jacht naar winst, het gebrek aan maatregelen ter bescherming van de passagiers" de schuld gaven van de ramp. Hellenic Train, het spoorwegbedrijf dat het onderwerp is geworden van een deel van de razernij, heeft eind zaterdag een verklaring vrijgegeven waarin ze haar werkwijze verdedigt. De stationschef die bij de ramp betrokken is, moest zondag voor de rechtbank verschijnen waar hij is aangeklaagd van doodslag door nalatigheid.

Nieuwe Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi aangekondigd

Bandai Namco heeft een nieuw deel in de Budokai Tenkaichi-serie aangekondigd. Voor de populaire Dragon Ball Z-reeks is het voor het eerst sinds 2007 dat er een nieuw deel is aangekondigd.

De aankondiging werd gedaan tijdens de finales van het Dragon Ball Games Battle Hour-evenement. Veel informatie is er nog niet, er is zelfs geen titel, maar wel kunnen we zien dat we kunnen gaan spelen als Super Saiyan Blue Goku. Ongetwijfeld wordt er veel meer van Dragon Ball Super opgenomen in de game, maar wat precies is afwachten geblazen.

Consumentenprijzen in Nederland door de jaren heen, reken zelf de verschillen uit

Hoe hebben de consumentenprijzen in Nederland zich ontwikkeld sinds 1900? Hier kunt u zelf een berekening maken bij het CBS. Vul een bedrag in, maak een keuze tussen guldens of euro's, en kies de jaren waartussen u wilt vergelijken. Een bedrag van €10,00 in 1900 komt overeen met € 338,89 in 2022. Dit is een stijging van 3288,9%.

Als we iets korter in de tijd terugkijken zien we dat €10,00 in 2012 overeen komt met € 12,65 in 2022. Dit is een stijging van 26,5%.

[Tip van de redactie- reken eens uit wat je zakgeld als puber in 2022 waard is]

Nederlands meisje neergestoken in Göteborg

In de Zweedse stad Göteborg is afgelopen donderdag een Nederlands meisje van tien jaar oud neergestoken. Volgens de politie komt het meisje uit de regio van Amsterdam. De politie meldt dat de situatie van het meisje 'ernstig, maar stabiel is'. Zo meldt AT5.

Het meisje werd in een park in het centrum van de stad rond 12.30 uur neergestoken. Het meisje moet naar verwachting nog enige tijd in het ziekenhuis blijven. Het is niet bekend of zij daarna naar Nederland wordt gebracht. Ook haar oma, met wie zij daar op het moment was, raakte gewond aan haar arm. Zij is ondertussen weer thuis. De politie doet onderzoek naar de zaak, maar laat aan de Zweedse krant Dagens Nyheter weten dat zij er vanuit gaan dat het een 'op zichzelf staand incident was'. De politie gaat niet uit van een terreurdaad. 

De man kon kort na het incident worden aangehouden. Volgens de politie was de man in 'een staat van verwarring' toen hij het meisje en haar oma aanviel. De verdachte heeft niet bekend of details kunnen geven omdat hij zich niets van de aanval kan herinneren. Er zijn echter veel getuigen ter plaatse die de steekpartij hebben gezien en waardoor de dader snel kon worden opgepakt. Ook zijn er twee messen in bezit van de politie waarvan één vermoedelijk is gebruikt. 

De man wordt verdacht van poging tot doodslag. Volgens de Zweedse omroep SVT zou de 35-jarige man eerder zijn veroordeeld voor diefstal en mishandeling waarvan een groot deel drugsgerelateerd is, ook heeft hij eerder drie jaar in de gevangenis gezeten na een overval op een horlogewinkel waarbij hij dreigde de winkel op te blazen. In de gevangenis heeft hij een mede-gevangenen misbruikt.

Aandeel hernieuwbare elektriciteit met 20 procent gestegen in 2022

De elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen is in 2022 vergeleken met een jaar eerder met 20 procent gestegen. De elektriciteitsproductie uit fossiele bronnen daalde met 11 procent. In 2022 kwam 40 procent van de totale elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen, een jaar eerder was dit 33 procent. Dit meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.

De productie van elektriciteit is in 2022 vergeleken met een jaar eerder gelijk gebleven. De elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen steeg met 20 procent naar 47 miljard kWh. De productie uit zon nam met 54 procent toe, die uit wind met 17 procent. Dat hangt grotendeels samen met de gestegen capaciteit (zon +4 GW, wind +1 GW) en met meer gunstige weersomstandigheden. De productie van elektriciteit uit biomassa en waterkracht daalde.

Minder elektriciteit uit aardgas
De elektriciteitsproductie uit fossiele brandstoffen nam in 2022 vergeleken met een jaar eerder met 11 procent af naar 67 miljard kWh. De productie van elektriciteit uit aardgas daalde met 16 procent naar 47 miljard kWh, mede door de hoge aardgasprijzen.

De productie van elektriciteit uit kolen bleef met 16 miljard kWh gelijk aan een jaar eerder. Het opheffen van het productiemaximum bij kolencentrales, sinds juni 2022, heeft hierbij een rol gespeeld.

Meer invoer uit Verenigd Koninkrijk, minder uit Duitsland en Noorwegen
De invoer van elektriciteit is in 2022 met 11 procent gedaald naar 19 miljard kWh. De uitvoer nam toe met 11 procent naar 23 miljard kWh. Hierdoor is er weer sprake van een netto uitvoersaldo, in tegenstelling tot een jaar eerder toen er sprake was van een gering invoersaldo.

De invoer uit Noorwegen (-49 procent) nam af, mede omdat daar minder elektriciteit uit waterkracht werd geproduceerd. Ook de invoer uit Duitsland daalde (-23 procent), dit als gevolg van een afname van nucleaire productie. De invoer uit het Verenigd Koninkrijk liet juist een stijging zien door toename van productie uit wind.

Vanuit Frankrijk werd er minder elektriciteit uitgevoerd naar België en Duitsland, mede omdat er langdurig onderhoud was bij de Franse kerncentrales. Daardoor waren deze landen genoodzaakt een deel van hun elektriciteit elders te halen, ook omdat de productie uit nucleaire bronnen in eigen land was afgenomen. Mede daardoor steeg de uitvoer van elektriciteit uit Nederland naar België en Duitsland.

Hernieuwbare energie (Beeld: Maria Maltseva via Pixabay)
Hernieuwbare energie (Beeld: Maria Maltseva via Pixabay)

D66 sluit coalitie in provincies met BBB, JA21 en PVV uit

Na de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart moeten er in de provincies nieuwe coalities gevormd worden. Nog voordat mensen de kans hebben gehad om te stemmen en de zetelverdeling bekend is heeft D66 aangegeven geen coalitie te willen vormen met BBB, JA21 en PVV vanwege hun afwijkende ideeén met betrekking tot stikstof en klimaat.

De twaalf D66-lijsttrekkers voor de verkiezingen van Provinciale Staten hebben een gezamenlijke verklaring afgegeven dat ze bij coalitievorming partijen uitsluiten die de stikstof- en klimaatdoelen van het kabinet willen blokkeren. Hierij noemen ze de namen van BBB, JA21 en PVV.

"Het halen van de stikstof- en klimaatdoelen staat voor ons op één", schrijven de lijsttrekkers. "Dat is waar deze provinciale verkiezingen over gaan. Dat is onze inzet voor de coalitieonderhandelingen die erop volgen." Meer hierover bij L1.

OM wil coldcases oplossen met hulp van DNA-databank familiestambomen

Het Openbaar Ministerie (OM) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaan gebruik maken van genealogische DNA-databanken voor het oplossen van volledig vastgelopen ernstige strafzaken, in de hoop een doorbraak te forceren.

Binnenkort start een pilot waarin die opsporingsmethode ingezet gaat worden in twee cold casezaken. Dat zou voor het eerst zijn in Nederland. Voor het zover is, wordt deze opsporingsmethode nog wel voorgelegd aan de rechter.

Verwantschapsonderzoek
Verwantschapsonderzoek met gebruik van (private) genealogische DNA-databanken kan uitkomst bieden wanneer alle beschikbare opsporingsmiddelen niet hebben geleid tot een doorbraak in de zaak. Het betreft zaken waarin DNA beschikbaar is van nagenoeg zeker de dader of van het onbekende dode slachtoffer van een misdrijf, maar waarmee geen overeenkomst werd verkregen in de Nederlandse DNA-databank voor strafzaken, de DNA-databank Vermiste Personen of justitiële DNA-databanken van andere Europese landen. Door het DNA van de onbekende persoon of het onbekende daderspoor te vergelijken met de DNA-profielen van personen in een genealogische DNA-databank, kunnen (verre) verwanten van deze persoon in beeld komen.

Aan de hand van deze verwanten kan vervolgens door stamboomonderzoek de identiteit van de verdachte of het onbekende slachtoffer achterhaald worden. In de Verenigde Staten werd deze methode in 2018 voor het eerst toegepast, en leidde al tot een doorbraak in zo’n 550 cold cases. Ook andere landen hebben deze methode inmiddels verkend of bereiden dit voor. Zo werd deze opsporingsmethode met succes toegepast in Canada en Australië. Ook in Europa zijn al de eerste successen geboekt: in Zweden werd hiermee een dubbele moordzaak uit 2004 opgelost en in Noorwegen onlangs een moordzaak uit 1999.

Verenigde Staten
Het OM en NFI gaan tijdens de pilot gebruik maken van twee genealogische DNA-databanken in de Verenigde Staten. Voor het OM en NFI is het belangrijk dat mensen zélf de keuze hebben gemaakt om hun DNA-profiel aan te bieden aan een van deze databanken en zélf expliciet hebben aangegeven dat politie en OM hun profiel voor strafrechtelijk onderzoek mogen gebruiken. Mensen die daarvoor geen toestemming hebben gegeven, worden buiten de pilot gehouden.

Omdat de voorouders van veel inwoners van de Verenigde Staten afkomstig zijn uit Europa, is het mogelijk dat ook in Nederlandse strafzaken verre verwanten van onbekende verdachten of onbekende slachtoffers via de Amerikaanse databanken worden gevonden. Bovendien maken steeds meer Nederlanders voor stamboomonderzoek gebruik van dit soort DNA-databanken.

Het DNA-profiel van de onbekende persoon of onbekend daderspoor wordt na de vergelijking verwijderd uit de betreffende genealogische DNA-databank.

Onbekende verdachte of slachtoffer
De pilot zal starten met twee geselecteerde zaken, waarin DNA-materiaal beschikbaar is van een nog onbekende verdachte of DNA van een slachtoffer van een misdrijf van wie politie en OM nog steeds de identiteit niet weten.

Het zijn allemaal ernstige strafzaken met een verdenking van moord of doodslag, waarbij alles is geprobeerd om de zaken op te lossen. En niet onbelangrijk, er is voldoende DNA-materiaal van goede kwaliteit van het daderspoor of het onbekende slachtoffer aanwezig. De betrokken nabestaanden in de geselecteerde cold casezaken zijn voor zover zij bekend zijn, inmiddels geïnformeerd.

Voorleggen aan onderzoeksrechter
Het OM en NFI willen met de pilot ervaringen opdoen met deze vorm van onderzoek. De huidige wetgeving maakt het gebruik van deze inmiddels internationaal beproefde methode mogelijk. Daarbij is nadrukkelijk gekeken naar juridische, technische en ethische aspecten, en naar de privacy van de in de databank opgenomen personen.

Het OM zal eerst de rechter-commissaris vragen of deze opsporingsmethode mag worden gebruikt. "Dat betekent dat we in ieder geval in de eerste twee zaken van de pilot een vordering doen om de onderzoeksrechter te vragen het OM machtiging te verlenen om het onderzoek uit te voeren’, legt Mirjam Warnaar, landelijk officier Forensische Opsporing uit. ‘Als het onderzoek kan plaatsvinden en resulteert in matches met (verre) verwanten, is er vervolgens nog een langdurig onderzoekstraject te gaan. Stamboomroutes moeten worden doorlopen, om uiteindelijk bij de persoon uit te komen die mogelijk de dader of het onbekende slachtoffer is. Het gehele onderzoekstraject is een kwestie van een lange adem."

Warnaar hoopt dat deze pilot uiteindelijk een doorbraak zal geven in minimaal één van de geselecteerde cold cases. "Dat zou een geweldig resultaat zijn. En het geeft ons inzicht in de wijze waarop we deze opsporingsmethode in de toekomst in Nederland willen en kunnen inzetten."

Wagner-baas Preghozin dreigt Kremlin met terugtrekking uit Bachmut

Yevgeny Prigozhin beschuldigt herhaaldelijk de Russische militaire leiding van tegenwerking en dreigt nu zijn huurlingen terug te trekken. De reden: de beloofde munitie is niet geleverd door het leger.

De oprichter van de Russische huurlingengroep Wagner, Yevgeny Prigozhin, dreigt de regering in Moskou met terugtrekking uit de omstreden stad Bakhmut wegens gebrek aan munitie. "Als Wagner zich nu terugtrekt uit Bachmut, zal het hele front instorten", zei Prigozhin in een video die op Telegram werd gepubliceerd. "De situatie zal niet prettig zijn voor militaire formaties die de Russische belangen beschermen."

De video is gepubliceerd op een kanaal dat Prigozhin-nieuws verspreidt en zich identificeert met de Wagner-groep. Dit is echter niet zijn gebruikelijke persdienstkanaal. Zondag zei Prigozhin op zijn officiële Telegram-kanaal dat de meeste munitie die in februari aan zijn troepen was beloofd, nog niet is geleverd. "Op dit moment proberen we erachter te komen wat dit veroorzaakt: is het gewone bureaucratie of is het verraad." 

Prigozhin bekritiseert regelmatig het militaire leiderschap van Rusland en levert daarmee indirect ook kritiek op minister van Defensie Sergei Shoigu. Kremlinchef Vladimir Poetin is tijdens de oorlog afhankelijk van de diensten van zijn huurlingen. De Wagner-groep speelde een sleutelrol in het Donbass-offensief richting Bakhmut. Afgelopen vrijdag maakte Prigozhin bekend dat Bachmut bijna volledig omsingeld was en dat er maar één weg open stond voor Oekraïense troepen. "De tang gaat dicht", zei hij in een online video.

Moskou probeert Bachmut al maanden te veroveren. De inname van de stad in de regio Donetsk zou het eerste grote succes zijn van het Russische winteroffensief, nadat het Kremlin afgelopen najaar honderdduizenden reservisten heeft opgeroepen. Rusland hoopt dat de verovering van Bakhmut een belangrijke stap zal zijn in de richting van de verovering van de rest van het omringende industriegebied van Donbass. 

Iran: Khamenei eist harde straffen voor vergiftigen schoolmeisjes

De Iraanse religieuze leider Ayatollah Khamenei heeft de vergiftiging van schoolmeisjes bekritiseerd als een "onvergeeflijke misdaad". 

Volgens staatsmedia heeft hij de autoriteiten verzocht om de vergiftiging te onderzoeken. De daders van de misdaden zouden streng moeten worden gestraft. Het is de eerste keer dat het hoogste niveau van islamistisch leiderschap zich hierover uitspreekt. Sinds november zijn in Iran bij meer dan duizend meisjes op verschillende scholen vergiftigingsverschijnselen geconstateerd. Ze klaagden over duizeligheid, misselijkheid en kortademigheid. Velen beschuldigen religieuze groeperingen die tegen onderwijs voor meisjes zijn.

Cultuurwerkers eisen opheldering
Vóór de verklaring van het Iraanse regime hadden tal van culturele werkers om opheldering gevraagd. Volgens de media zouden 500 beroemdheden een beroepschrift daartoe hebben ondertekend. Iraanse media zoals het dagblad 'Shargh' citeerden uit de brief. Daarin staat vermeld: "De massale vergiftigingen zijn een nieuwe catastrofe, met als doel niets anders dan terreur te zaaien en de kosten voor de vanzelfsprekende rechten van meisjes in de samenleving te verhogen".

Kritiek op het leiderschap van het land
Ouders demonstreerden in het weekend en eisten een opheldering voor de vergiftiging van de Iraanse regering. De regering staat samen met de religieuze leiding al maanden onder druk. De vrouwenprotesten van afgelopen najaar hebben de politieke leiding in de ergste crisis in decennia gestort, en ook de moeilijke economische situatie baart velen grote zorgen.

Langlaufer Golberg wereldkampioen 50km klassiek na zinderende sprint

In het Sloveense Planica zijn de wereldkampioenschappen in de noordse sporten afgesloten. Na anderhalve week wintersportfeest werd er door de mannen gestreden op het koningsnummer: de vijftig kilometer klassieke stijl, wat een race met vooral een heerlijke slotfase werd.

Zoals wel vaker op een dergelijke lange wedstrijd bleef er lange tijd een forse groep samen, waarbij het beetje bij beetje wat werd uitgedund. Halverwege zaten er nog zo'n twintig mannen in het langgerekte lint, tien kilometer later waren dat er nog elf. Niet verrassend voerden de Noren lange tijd het veld aan: Didrik Tønseth, Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg en Martin Løwstrøm Nyenget dan met name - Emil Iversen haakte af.

Met Calle Halfvarsson, Jens Burman en William Poromää zaten er nog drie Zweden voorin, Italië had Franceso de Fabiani er nog bij - Federico Pellegrino moest afhaken. Specialist Iivo Niskanen zat er namens Finland nog bij en Frankrijk kon nog een beetje hopen op de verrassende Theo Schely. Bij het ingaan van de laatste 7,5 kilometer lange ronde waren die tien nog over, Pellegrino was er definitief af en kon zijn sterke sprint dus niet inzetten.

Vroeg in de ronde haakte Burman na een val even af, maar de Zweed knokte zich terug, terwijl De Fabiani zijn stok brak en een flink gat moest laten vallen om zijn nieuwe stok weer goed in de hand te krijgen. Met drie kilometer te gaan begon Niskanen het tempo op te voeren, wat voor Burman en de kort daarvoor afgehaakte Schely het definitieve einde van de kansen was. De Noren hadden het er ook niet makkelijk mee, met name Tønseth zat in de problemen.

Tønseth wist nog wel weer aan te haken en met een groep van zeven gingen we af op de absolute slotfase: Niskanen die het veld aanvoerde, Poromää die goed volgde en Halfvarsson die het zwaar leek te hebben - bij de Noren leken vooral Golberg en Klaebo nog goed te zijn. Op de laatste klim voerde Golberg het tempo hevig op en dat werd de weinig explosieve Niskanen, Tønseth en Nyenget toch teveel.

Golberg sloeg een gat en sprintte op indrukwekkende wijze naar toch wel verrassend goud, Klæbo hield de Zweden nog net van zich af voor het zilver en Poromää klopte landgenoot Halfvarsson om zo het brons te pakken.

Ericsson profiteert en wint IndyCar-opener, Van Kalmthout uit race getikt

In de straten van het Amerikaanse St Petersburg is zondagavond het nieuwe seizoen in de IndyCar Series van start gegaan. De Firestone Grand Prix leverde weer flink wat chaotische situaties op, zoals we gewend zijn van vooral de stratenraces in de IndyCar, waarbij het pas aan het eind beslist werd.

Poleposition was in handen van Romain Grosjean, die Colton Herta naast zich had op rij één. Pato O'Ward, Marcus Ericsson, Kyle Kirkwood en Scott McLaughlin volgden, Rinus van Kalmthout moest het vanaf de 24e startplek doen. Traditiegetrouw lukte het de deelnemers niet om een normale rollende start uit te voeren, maar ondanks de mislukte startopstelling mocht men van start.

De start ging ongeveer anderhalve bocht wel redelijk goed, daarna stapelden de auto's zich in het achterveld boven op elkaar: Helio Castroneves, Santino Ferrucci, Devlin DeFrancesco, Simon Pagenaud, Sting Ray Robb en Benjamin Pedersen raakten in de knel in de krappe eerste paar bochten en na wat letterlijk vliegwerk werd de eerste rode vlag van het seizoen gezwaaid.

Na een flinke onderbreking en wat puinruimen konden we dan echt beginnen, waarbij Grosjean zijn leidende positie behield, voor Herta, O'Ward, Ericsson, Alex Palou en Kirkwood. Na 25 ronden begon Herta het lastig te hebben met zijn banden, waardoor O'Ward er simpel voorbij kon, niet lang daarna gevolgd door Ericsson, Palou en McLaughlin. Nadat ook Scott Dixon en Will Power hem te grazen namen kwam Herta naar binnen voor vers rubber.

Ericsson en Palou waren de volgenden die banden kwamen halen, kort daarop gevolgd door leider Grosjean. McLaughlin kwam nog iets later binnen en kwam na een kort edoch mooi duel vóór Grosjean terecht. Dixon stond vervolgens precies binnen op het moment dat Connor Daly spinde en voor een caution zorgde, maar hij moest McLaughlin, Grosjean, O'Ward en Ericsson wel voor laten gaan voorafgaand aan de herstart.

Na 41 van de 100 ronden werd het groen weer gezwaaid, maar dat duurde niet lang: de inmiddels op plek twaalf rijdende Van Kalmthout werd door Josef Newgarden naar buiten gedrukt en ging de bandenstapel in, waarna Jack Harvey hem raakte en Kirkwood zelfs gelanceerd werd. Iedereen was in orde, maar voor onder meer de Nederlander was de kans op een mooi resultaat wel verkeken.

Halverwege de race konden we wederom door met McLaughlin, Grosjean, O'Ward, Ericsson en Dixon vooraan. Dat duurde ook weer niet lang: in het middenveld probeerde Herta buitenom bij Power te gaan, wat eindigde in de bandenstapel. Bij de volgende herstart ging Dixon voorbij Ericsson, die Alexander Rossi vlak achter zich had - McLaughlin, Dixon en Rossi waren de drie in de top-6 die op de zachte banden reden.

Met nog één derde van de race te gaan was Dixon de eerste van de koplopers die zijn laatste stop kwam maken, Rossi kwam kort daarop ook binnen, later gevolgd door O'Ward. Grosjean reageerde daarop door ook een stop te maken, terwijl McLaughlin juist op de zachte banden nog even buiten bleef tot hij een achterblijver voor zijn neus had en hij ook maar vers rubber ging halen.

McLaughlin kwam precíes voor Grosjean de baan weer op, maar de Fransman deed gelijk een overdreven aanval op de leiding en zorgde ervoor dat niet alleen hij, maar ook de - op zijn nieuwe banden uiteraard nog wat naar grip zoekende - McLaughlin in de bandenstapel eindigde. Na de lekker chaotische en zelfs door de regie gemiste herstart had O'Ward de leiding in handen, voor Ericsson, Dixon en Rossi, die allemaal op de harde banden reden.

Met drie ronden te gaan was er weinig aan de hand voor O'Ward, tot hij zich verschakelde bij het opkomen van het rechte stuk, waardoor Ericsson hem kon passeren. Die hield het wél vol en pakte zo toch wel onverwacht de overwinning, voor O'Ward en Dixon.

FOK! Wat een weer: geen mooie dag

winterbanner

Goedemorgen!

Vandaag ziet er niet heel best uit. In het midden van het land trekken buien naar het zuiden bij een matige westenwind. Vanmiddag is er weinig ruimte voor de zon en komt er nog een bui voor bij zo'n 5 graden. Het kan dus waterkoud aanvoelen.

Vanavond gaat het weer regenen in het hele land bij een toenemende wind, in de nacht naar dinsdag regent het vooral nog in het zuidelijke deel van het land, de minimumtemperatuur wordt zo'n 3 graden. 

Morgen wederom regen maar ook kans op natte sneeuw. Richting het weekend warmere temperaturen met vrij hoge neerslagkans (70-80%).


Bewolking, zon, (winterse) neerslag, vandaag had van alles een beetje (Foto: _UserName_)
Bewolking, zon, (winterse) neerslag, vandaag had van alles een beetje ((Archief)Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.