Historische WK-medaille Griekse skiŽr Ginnis, Kristoffersen wereldkampioen slalom

In het Franse Courchevel is zondag het wereldkampioenschap alpineskiën afgesloten. De mannen werkten zondag de slalom af en dat werd een bijzonder spannende wedstrijd, inclusief een mooi stukje wintersporthistorie.

De Zwitserse kanshebber Loïc Meillard opende run één, maar lag er na drie poortjes al uit. Manuel Feller uit Oostenrijk startte als vierde en zijn tijd zou door niemand meer verbroken worden in de eerste manche. Lange tijd stonden de Noor Lucas Braathen (+0,13) en Linus Strasser uit Duitsland (+0,14) er als enigen écht bovenop, maar later kwam daar de verrassende Griek AJ Ginnis bij: de van de VS naar Griekenland overgestapte Ginnis benaderde Feller ook tot op 0,13 seconden, net als Braathen. Sebastian Foss-Solevaag uit Noorwegen volgde op 0,35 seconden, voor de Italiaan Alex Vinatzer (+0,44), Fabio Gstrein voor Oostenrijk (+0,56) en thuisfavoriet en olympisch kampioen Clement Noël (+0,64).

In run twee zakte Noël een plekje terug: de Noor Henrik Kristoffersen, zestiende na één run, was 0,41 seconden sneller. Gstrein leverde maar liefst tien plekken in, Vinatzer kwam op 0,38 seconden achter Kristoffersen terecht. Verdedigend wereldkampioen Foss-Solevaag was zijn titel na run twee definitief kwijt, de Noor leverde veertien plekken in. Strasser was snel onderweg, maar leverde onderin toch teveel in: op 0,69 seconden viel hij vijf plekken terecht in het klassement.

De net op tijd van een blessure herstelde Braathen was geweldig onderweg, maar maakte halverwege een grote fout en verloor zo aan de finish alsnog vijf posities - Kristoffersen was zo inmiddels zeker van een medaille. Ginnis gooide zich als een dolle naar beneden en leverde weliswaar in op Kristoffersen, maar pakte wél plek twee en met alleen Feller te gaan was een historische Griekse medaille dus zeker. Feller wist het niet af te maken en zakte met 0,67 seconden terug naar plek zeven. Kristoffersen pakte zo de wereldtitel, zilver was voor Ginnis en Vinatzer pakte het brons.